Tribun_Populi Posted August 29, 2016 Posted August 29, 2016 pa sta je bitnije?jugoslavija po svaku cenu?pa di je tu zadovoljstvo?federacije bez zadovoljstva ne opstaju Tko to kaže, tko to laže da bi nužno bilo bez zadovoljstva? A i tko to zna?
ObiW Posted August 29, 2016 Posted August 29, 2016 (edited) Znam vrlo dobro ko je bio Veselin Đuranović, a znam dobro i ko mu je sin, samo mi nije jasno zašto je baš njega ObiW pomenuo u ovoj raspravi... verovatno je mislio na Veselina Đuretića, mada ne vidim ni kako se taj uklapa. Zato sto se po CG suskalo da je Veselin u jednom kratkom razdoblju, kad je za vreme rata uhvacen i dopao zatvora, presao u cetnike. Krajem osamdesetih pocela je i beogradska stampa o tome da pise, pa se na kraju se javio i sam Djuranovic koji je to potvrdio: Ocjena o tome posebno je sadržana u dokumentu iz 1948. godine, u mojoj partijskoj karakteristici, u kojoj su jasno navedene činjenice o mojoj političkoj pripadnosti u vrijeme ilegalnog rada i kada sam bio mobilisan u jedinicu tzv. četnicke milicije. U svakom slucaju nije pustio bradu i jeo gibanicu, ali je zaista bio na kratko i pod prisilom u cetnicima, sto nije nista strasno... kako koja vojska dodje, mobilisu te pa ti pobegnes kad krenu da beze uBosnu. To se tako radilo u Srbiji dok nije dosao bacuska a onda su svi mobilisani za sremski front. Ono sto je interesantno je da je taj detalj iz njegove karijere potegnut tek u vreme dogadjanja naroda. Pametnom dosta. Ne iznenađuje me da je Redakcija “Pobjede” objavila tekst V. Sredanovića. Iznenađen sam, međutim, što ste toliko zakasnili, u odnosu na svoje istomišljenjake iz redakcije nekih beogradskih listova. Jer, kada je riječ o meni, ovo je treći napis koji se objavljuje, u osnovi sa istim sadržajem i sa istim ciljem. Prvi je objavila “Duga”, prije godinu i po dana, drugi “Politika Ekspres”, prije dva mjeseca i, evo, treći “Pobjeda”. I u sva tri napisa, koristi se isti izvor (R. Mališić), objavljuje ista osnovna sadržina (s tim što iz napisa u napis rastu izmišljotine i pokušaji moralnog i političkog blaćenja), pa, čak su i pojedini naslovi slični (“Duga”: “Na čelu kokarda – u srcu petokraka”; “Pobjeda”: “Između kokarde i petokrake”; u “Duginom” naslovu a osobito u tekstu, obratno!) http://montenegrina.net/nauka/istorija/crna-gora-u-xx-v/crna-gora-u-drugom-svjetskom-ratu/istina-o-mojoj-proslosti-veselin-duranovic/ Edited August 29, 2016 by ObiW
bradilko Posted August 29, 2016 Posted August 29, 2016 Tko to kaže, tko to laže da bi nužno bilo bez zadovoljstva? A i tko to zna? federacija je na dobrovoljnoj osnovi.. hrvati znavaju ne moze mimo hrvata jugoslavija
Tribun_Populi Posted August 29, 2016 Posted August 29, 2016 federacija je na dobrovoljnoj osnovi.. hrvati znavaju ne moze mimo hrvata jugoslavija U Hrvata nije bio toliki problem, bilo je među njima i federalista. U Slovenaca je, u njih nije bilo takvih. Ni međ' komunistima još manje međ' neue slowenische kunster-ima, jebo ih adolf uprkno. Ako mene pitaš, ako je ulog bezbednost života i imovine 20 miliona ljudi, a jeste bio, kanda bi od 1989. na Šentilju bio parkiran tenak i na njemu masnim ћириличним slovima ispisano A ЂЕ СТЕ ПОШЛИ?!
ObiW Posted August 29, 2016 Posted August 29, 2016 Nego nisi nam objasio zasto kod Slovenaca nije bilo federalista, a bilo ih je svugda po Jugoslaviji? Da nije mozda i zato sto su (1) zavrsili izgradnju nacije i (2) ustanovili da njihova nacija ima jako malo dodirnih tacaka sa fantjev juzno od Sutle?
bradilko Posted August 29, 2016 Posted August 29, 2016 glupost slovenci su bili zesci jugosloveni no nisu imali sagovornika tad
ObiW Posted August 29, 2016 Posted August 29, 2016 (edited) Hehehe. Mozda su primorci imali neke simpatije prema Jugoslaviji, posto su oni jos uvek osecali zahvalnost sto su oslobodjeni od Italijana. Ostatak? "Hteli da me posalju u JNA u Nis, a moja mama ode u opstinu i kaze gde da ga saljete tamo, cuje se pucnjava iz Bejruta...." Edited August 29, 2016 by ObiW
Tribun_Populi Posted August 29, 2016 Posted August 29, 2016 Nego nisi nam objasio zasto kod Slovenaca nije bilo federalista, a bilo ih je svugda po Jugoslaviji? Da nije mozda i zato sto su (1) zavrsili izgradnju nacije i (2) ustanovili da njihova nacija ima jako malo dodirnih tacaka sa fantjev juzno od Sutle? Ne znam, nisam poznavatelj problematike, moguće je da si u pravu. Problem je što Jugoslavija, zahvaljujući čijem okviru su uspeli da izgrade naciju i nacionalno bogatstvo u svojoj nacionalnoj ekonomiji, dizajnirana tako da se ne može raspasti mirno. A i teško to ide da 70 godina živiš s nekim a onda ustanoviš da tvoja nacija ima jako malo dodirnih tačaka sa ostaliima, te očekuješ da će ostali razumeti i mirno prihvatiti tu tvoju novootkrivenu zabludu: slovenci su bili zesci jugosloveni Eh, naći će se neko već da ti podastre podatke anketa iz polovine osamdesetih.
ObiW Posted August 29, 2016 Posted August 29, 2016 Ne znam, nisam poznavatelj problematike, moguće je da si u pravu. Problem je što Jugoslavija, zahvaljujući čijem okviru su uspeli da izgrade naciju i nacionalno bogatstvo u svojoj nacionalnoj ekonomiji, dizajnirana tako da se ne može raspasti mirno. A i teško to ide da 70 godina živiš s nekim a onda ustanoviš da tvoja nacija ima jako malo dodirnih tačaka sa ostaliima, te očekuješ da će ostali razumeti i mirno prihvatiti tu tvoju novootkrivenu zabludu: Promenilo se vreme, promenile se okolnosti, i resili su da traze srecu sa nekim drugim. Sta sad da radimo, da doveka vicemo kako su kurve jer su nasli boljeg?
Tribun_Populi Posted August 29, 2016 Posted August 29, 2016 Promenilo se vreme, promenile se okolnosti, i resili su da traze srecu sa nekim drugim. Sta sad da radimo, da doveka vicemo kako su kurve jer su nasli boljeg? Ma jok, da doveka vičemo da su kurve jer su nas prodali kad nije trebalo. Da je pretekla Juga rata bilo ne bi, bilo bi već nekakve demokracije koja bi se vremenom uhodala pa ako može - može, ako ne može razlaz. Ionako bi se svi đuture primakli do EU mnogo brže, a unutra bi već bilo svejedno ima li Jugoslavije ili ne.
MancMellow Posted August 29, 2016 Posted August 29, 2016 nadji nesto osim komunizma sto je moglo da sacuva jugoslaviju na dobrovoljnoj osnovi. NATO
ObiW Posted August 29, 2016 Posted August 29, 2016 Ma jok, da doveka vičemo da su kurve jer su nas prodali kad nije trebalo. Njihova vizija je bila 1) civilno drustvo, 2) EU 3) NATO. Koju viziju je imao ostatak Jugoslavije? Sa kim iz ostatka Jugoslavije su mogli da razgovaraju o ove 3 stavke? Sa Milosevicem?
Prospero Posted August 29, 2016 Posted August 29, 2016 na stranu emocije ali komunjare su produzile zivot jugoslaviji. komunjizam je bio vezivno tkivo.titojizam,birokratizam.. nadji nesto osim komunizma sto je moglo da sacuva jugoslaviju na dobrovoljnoj osnovi. ta ranija jugoslavija nije sabrala 10 normalnih demokratskih godina. to je bila samo leglo frustracije i na kraju klanice pa sta je bitnije?jugoslavija po svaku cenu?pa di je tu zadovoljstvo?federacije bez zadovoljstva ne opstaju Jugoslavija po cenu komunizma je OK?
hazard Posted August 29, 2016 Posted August 29, 2016 na stranu emocije ali komunjare su produzile zivot jugoslaviji. komunjizam je bio vezivno tkivo.titojizam,birokratizam.. nadji nesto osim komunizma sto je moglo da sacuva jugoslaviju na dobrovoljnoj osnovi. ta ranija jugoslavija nije sabrala 10 normalnih demokratskih godina. to je bila samo leglo frustracije i na kraju klanice Prva Jugoslavija se sama odrzavala iznutra, ma sa koliko problema, i raspala se pod teretom nacisticko-fasisticke invazije. Druga Jugoslavija se raspala sama od sebe, iznutra, onda kada su nestali spoljnopoliticki faktori koji su davali motiv velikim silama da brinu o postojanju Jugoslavije. Prva Jugoslavija je mozda jedva skupila 10 normalnih demokratskih godina, zato je druga skupila tacno 0 (slovima: nula) normalnih demokratskih godina - ono malo demokratije sto je bilo godinu-dve na kraju sigurno nije bilo normalno. Razvoj prve Jugoslavije nasilno je prekinut spolja, i mi ne znamo na sta bi ta drzava licila posle da se to nije desilo, dok je razvoj druge Jugoslavije samostalno dosao u corsokak. Politicki, drustveni i ekonomski sistem corsokakirao je i lokalno i globalno, a drzavni lokalno. Jugoslovenski komunisti su promasili pricu kako u globalu (kao i svi komunisti), kako na lokalu, u partikularnim jugoslovenskim okolnostima. Prva Jugoslavija je bila prvi pokusaj i imala je nesto manje od 23 godine na raspologanju, druga je bila drugi pokusaj (koji je trebalo nesto da nauci iz prvog) i imala je skoro duplo vise vremena na raspologanju (45 god.) i opet corak. Zato ipak, Kraljevina > SFRJ.
Tribun_Populi Posted August 29, 2016 Posted August 29, 2016 Njihova vizija je bila 1) civilno drustvo, 2) EU 3) NATO. Koju viziju je imao ostatak Jugoslavije? Sa kim iz ostatka Jugoslavije su mogli da razgovaraju o ove 3 stavke? Sa Milosevicem? Ali to je podvala novoveraca :) Što nisu razgovarali sa srpskom opozicijom kad su razgovarali polovinom osamdesetih? Što ih nije zanimala Jugoslavija pre svega, sve to ostalo je sporedno.
Recommended Posts