Jump to content
IGNORED

Zašto se Jugoslavija/SFRJ zaista raspala

Anonymous

Recommended Posts

Posted (edited)

Uh, pretrgao se Vrhovec od izgradnje, pa mu izmaklo, nesrećnom

To su ti HSSSSSSSKH kadrovi. :fantom:

edit: malo domobrani, malo partizani, kako vjetar puuuuhne.

Edited by Tribun_Populi
Posted

Šime Đodan i Vice Vukojević...  :fantom:  Ti će momci daleko dogurati.

Posted

Eto unitarizma, jbg, napisano na mrskoj čirilici. Sve i da je Sloba izgurao XIV kongres i savezne izbore, brzo bi to štono bi se reklo, fulalo.

A doktore, odgledah filmić, simpatičan kolaž općega ludila i totalnog raspada err, svega.

Posted (edited)

edit: malo domobrani cetnici, malo partizani, kako vjetar pduuuuhne.

Veselin Djuranovic likes this  :thumbsup:

Edited by ObiW
Posted

Mislio si Đuretić?

Posted

Zašto mučeni Veselin Đuranović?

Posted

Toliki Veselini, mora da su neka braća

Posted

Veselin Djuranovic likes this :thumbsup:

But but but, četnici ne bejahu savezni funkcionari, ajme mene joj.

Posted

Nekako se sve više pitam kako su tadašnji rukovodioci uopšte mislili da zajednička država opstane ako se uvek i u svemu videla opasnost od etatizma, centralizma, unitarizma, nacionaliz(a)ma, velikosrpskog šovinizma i drugih bezbrojnih pošasti koje vrebaju i spolja i iznutra. Prosto je fascinantan toliki nedostatak dobre bolje i neke bazične vere u svoje sunarodnike sa kojima se delio životni prostor i gradila zajednička budućnost. 

Čak i da uzmemo da je većina njih to radila bez zadnjiih namera i iz uverenja da je to što rade u najboljem interesu budućnosti zajednice (a verujem da to uglavnom i jeste bio slučaj), da li su mislili da uopšte postoji neki trenutak u budućnosti u kom će se reći "OK, ono najgore je za nama, izgradili smo nekakve temelje za budući razvoj, hajde sada da malo pustimo društvo da se prirodno razvija u ovom okvirima umesto neprekidnog preispitivanja svega i balansiranja"? I ako ne, u čemu je onda uopšte i bila poenta izgradnje i očuvanja zajedničke države? 

Posted

Pa poenta svega je bila komunisticka revolucija i razgradnja drzave i svega ostalog na samoupravne interesne zajednice. I dok se taj revolucionarni put nije ostvario, opasnost je vrebala iza svakog coska.

Posted

Valjda da se lakše gradi socijalizam. Jugoslavija za komuniste nije bila država već traktor.

Posted

Nekako se sve više pitam kako su tadašnji rukovodioci uopšte mislili da zajednička država opstane

Ako mene pitaš, nikako. Msm ja verujem Dušanu Bilandžiću, a razlog zašto mu prihvatam iskaz™ je što mislim da je svojim feljtonističkim istupima želeo da poboljša položaj svojih (SKH tj. SDP), koji u novoj povijesnoj realnosti tisućljetne hrvacke države nije prepoznat adekvatno, hajdžekovo im ga je adeze početkom devedesetih. Tako da verujem čoveku kad kaže da je Kardelj smatrao da Jugoslavija nije mogla opstati i da ju je svesno dizajnirao da se povijesno razgradi, što bi rekao drug Vrhovec.

Mene više u celoj priči zanimaju srpska rukovodstva, ondašnja, i njihovi stavovi.

Posted

Zašto mučeni Veselin Đuranović?

veselin bio partizan.famelja too.sad,di je to otislo je druga stvar.

son drasko mu je neopevan olos

Posted (edited)

za komuniste Nije bila traktor.jedini komunisti Ali samo komunisti,ne vojna I udba lica,su bez zadrske voleli,gradili jugoslaviju.

kako ste jadni sa tom cinicnom zapravo jadnom pamecu,naknadnom,mudrom I nadasve hrabrom

Edited by bradilko
Posted

Znam vrlo dobro ko je bio Veselin Đuranović, a znam dobro i ko mu je sin, samo mi nije jasno zašto je baš njega ObiW pomenuo u ovoj raspravi... verovatno je mislio na Veselina Đuretića, mada ne vidim ni kako se taj uklapa.