Tribun_Populi Posted August 28, 2016 Posted August 28, 2016 Sad me zagolicalo to oko Vlasija, tj oko čistke prištinskog rukovodstva koje predstavlja delegitimišući korak, dakle kao model a ne kao konkretan događaj. U kojoj meri čistka hrvatskih (1971) i srpskih (1972) kadrova predstavlja delegitimišući korak za čitav sistem, odnosno ne pada li legitimitet jugoslovenske konstrukcije na ispitu zbog toga? Na stranu harizmarhija Tita (ratni vođa) i Miloševića, tj razlika među onima koji arbitriraju kroz čistku (možda neko može da trpi Tita ali neće da trpi Miloševića), nego gledam čistku kao nelegitimni korak koji ostavlja posledice. Primenimo taj pogled na ranija dešavanja - i Tito je silom (političkom) gradio federaciju konfederaciju nešto početkom 70ih, da li je njegova harizma bila dovoljan razlog da primenjenu političku silu prema rukovodstvima dve republike smatramo opravdanom? Ili da kažemo "Jugoslavija je bila ugrožena, moralo se" - pa "moralo se" i krajem 80ih, s tim da naravno ono što je "priličilo" Titu nije i Miloševiću, jel, ali onda o kakvoj vrsti legitimnosti možemo da pričamo i pre Miloševića i Tuđmana i Nove revije i memoranduma...? Ali ali, ja upravo na taj način i gledam na istoriju druge Jugoslavije u kontinuumu, jer onaj ko se na nekakvu legitimnost pozove grdno se je zajebao. To je istorija dvorskih prevrata i čistki, od Hebranga, Đilasa, Rankovića, Maspoka i "srpskih liberala" pa do "antibirokratske revolucije" i Azema Vlasija. Problem je što je, manje-više, svaka od njih imala i šire implikacije jer je bila deo neke, stare ili nove strategije državnog vrha oko uređenja poretka a počišćeni bili oponenti tome. U tom smislu i na te poslednje prevrate gledam kao na "revoluciju koja traje" jer su tako uostalom i legitimisani pred narodom, ne bi ih džabe nazivali "antibirokratskom revolucijom" jer je u ono vreme "birokratizacijom" nazivano odnarođivanje režima. Drugo, tamo gde je uspela, ta je "antibirokratska revolucija" imala punu podršku članstva saveza komunista, sem na Kosovu. Dakle, i to sve, kao i ono pre, je bila "dvorska" igra, nastavak već viđenog, a o istinskoj legitimnosti se može govoriti tek od prvih izbora. Koji su pokazali da je i sama Jugoslavija bila nelegitimna.
Tribun_Populi Posted August 28, 2016 Posted August 28, 2016 Samo nemoj da spominjes nekakve demokratske vecine nego reci lepo kvarnjak i rat da se stvoru unitarna Jugoslavija pod SM-om a dalje bi videli. Kad počneš da razlikuješ unitarnu od federalne države onda možemo dalje.
Frank Pembleton Posted August 28, 2016 Posted August 28, 2016 Nego, nisam baš pratio, koja je "pozicija" Azema Vlasija u sadašnjem kosovu? ....shit has hit the fan...
dillinger Posted August 28, 2016 Posted August 28, 2016 to je drugo kad nisu bas medjunarodne granice. o medjunarodnim granicama se drugacije razgovara i verovatno bi razlicite velike sile imale drugacije ideje. Npr. 1991 ili 1992 bi US bile primorane da arbitriraju izmedju ideja recimo Berlina i Londona i Pariza kako bi to trebalo da izgleda. Ne govorim o tim godinama konkretno nego kako to izgleda bilo kada u tim situacijama tokom XIX ili XX veka. Pa onda jos Rusija, ako ne i Kina ili Turska. Sasvim sam siguran da je nekom to palo na pamet i da je rekao - ma pali. A verovatno je palo na pamet i evropskim zemljama samim. To mi ne znamo, uglavnom, EZ je već od leta 1991. nastupila vrlo jedinstveno, formira se Badinterova komisija čije zaključke vrlo dobro znamo. A ako se ne varam tad nekad se održala i ona konferencija u Hagu kojom predsedava Karington i kad su zabezeknutom Miloševiću saopštili da Jugoslavije više nema (pa je usledio potpis na to od strane Bulatovića, pa povlačenje potpisa nakon ribanja Beograda) Znači velike čike su jednim potezom stavile ustav SFRJ van snage, sa punom svešću šta će se dogoditi u zapadnim republikama ne dozvoli li se Srbima pravo na samoopredeljenje. A nije se dozvolilo.
MancMellow Posted August 28, 2016 Posted August 28, 2016 (edited) Samoopredeljenje u kojim granicama? Edited August 28, 2016 by MancMellow
noskich Posted August 28, 2016 Posted August 28, 2016 [quote name="dillinger" post="3649151" timestamp="1472377086" Znači velike čike su jednim potezom stavile ustav SFRJ van snage, sa punom svešću šta će se dogoditi u zapadnim republikama ne dozvoli li se Srbima pravo na samoopredeljenje. A nije se dozvolilo. Jasna stvar, da im je bilo u interesu ne bi se ni desilo. Milosevic I svi ostali su bili samo mikro igrachi.
dillinger Posted August 28, 2016 Posted August 28, 2016 (edited) @Manc Ne znam, samo znam da je EZ požurila da pokida veze između republika, legalizuje sve republičke referendume i prevede Srbe u status nac manjine i uopšte, stavi ustav SFRJ van snage. Na osnovu toga ne bih rekao da su bili nepristrasni ili da su sve to izveli jer ih je manje koštalo i jer se nisu hteli preterano cimati. Edited August 28, 2016 by dillinger
MancMellow Posted August 28, 2016 Posted August 28, 2016 (edited) ^^A ok, to tako izgleda sa našeg tj srpskog gledišta. Aj pokušajte malo da se stavite u nečije tuđe cipele. Ne zato što je to lepo, humano i ugodno, nego zato što se real time-u uvek na kraju nađeš suočen sa tom "drugom" stranom. Šta vidite? Edit: druga strana as in hrvati, muslimani, ne velike sile Edited August 28, 2016 by MancMellow
MancMellow Posted August 28, 2016 Posted August 28, 2016 @Manc Ne znam, samo znam da je EZ požurila da pokida veze između republika, legalizuje sve republičke referendume i prevede Srbe u status nac manjine i uopšte, stavi ustav SFRJ van snage. Na osnovu toga ne bih rekao da su bili nepristrasni ili da su sve to izveli jer ih je manje koštalo i jer se nisu hteli preterano cimati. ja ne mislim da su bili ni pristrasni ni nepristrasni, nego prosto ono sto im se u tom trenutku ucinilo politicki najlakse
Tribun_Populi Posted August 28, 2016 Posted August 28, 2016 Znači velike čike su jednim potezom stavile ustav SFRJ van snage Ustav SFRJ su van snage stavljali svi akteri interne drame, počev od Slovenaca u jesen 1989; preko Miloševića u leto 1990. pa na dalje. U to vreme kad su velike čike o tome raspravljale Jugoslavija suštinski već ne postoji i ostala je i bez te (jedne jedine) snage zainteresovane za njen opstanak, pošto su Milošević i ekipa ubrzo posle propasti XIV kongresa SKJ od njenog očuvanja digli ruke. Oni su, verovatno adekvatno informisani, samo konstatovali postojeće stanje. Sad, koliko su odluke Badinterove komisije da se svi priznaju u AVNOJskim granicama stvar namere, ili pak pogrešne procene da će se time sprečiti rat, to je otvoreno pitanje.
dillinger Posted August 28, 2016 Posted August 28, 2016 (edited) ja ne mislim da su bili ni pristrasni ni nepristrasni, nego prosto ono sto im se u tom trenutku ucinilo politicki najlakse Pa super, lako se čini ostaviti JNA i do zuba naoružanu zajednicu od gotovo dva miliona ljudi na teritoriji drugih država, još im treba saopštiti da su od sutra ujutru demokratski preglasana nacionalna manjina. P.S. tolike kontakt grupe su se sastajale i crtale mape u Bosni, nije sad da su pošto poto bežali od toga i da im je to naročito strano Edited August 28, 2016 by dillinger
MancMellow Posted August 28, 2016 Posted August 28, 2016 (edited) Pa super, lako se čini ostaviti JNA i do zuba naoružanu zajednicu od gotovo dva miliona ljudi na teritoriji drugih država, još im treba saopštiti da su od sutra ujutru demokratski preglasana nacionalna manjina. P.S. tolike kontakt grupe su se sastajale i crtale mape u Bosni, nije sad da su pošto poto bežali od toga i da im je to naročito strano Po Bosni kao nezavisnoj drzavi Inace alternativa je bila da saopste Hrvatima i Muslimanima da prosto jbg nemaju pravo na samoopredeljenje. Kojih je bilo 6 miliona. Edited August 28, 2016 by MancMellow
dillinger Posted August 28, 2016 Posted August 28, 2016 (edited) Po Bosni kao nezavisnoj drzavi Inace alternativa je bila da saopste Hrvatima i Muslimanima da prosto jbg nemaju pravo na samoopredeljenje. Kojih je bilo 6 miliona. Ko kaže, pa ustav stare države je garantovao svima konstitutivnima pravo na samoopredeljenje. Druga stvar što o izvedbi niko nije razmišljao. Ali EZ je onda to stavila ad acta i rekla pravo imaju svi, sem Srba. Alternativa 91. nije bila da Hrvati i Muslimani nemaju pravo na samoopredeljenje. Kad su Miloševiću u Hagu saopštili da Juge više nema nije je on više ni hteo 'braniti' već se prešaltao na: ok, dali se Hrvatima & co pravo na samoopredeljenje, dajte ga i Srbima. Btw, kako je to BiH postala nezavisna? Edited August 28, 2016 by dillinger
MancMellow Posted August 28, 2016 Posted August 28, 2016 (edited) Nisam govorio o tome kako je BiH postala neyavisna, nego si ti rekao da se nisu libili crtanja granica po BiH. Ja sam samo rekao da je to tacno, ali kada su ih crtali imali su u vidu BiH kao nezavisnu drzavu. I ok, evo Srbima pravo na samoopredeljenje. Kako dalje idu stvari, gde se odrzava taj referendum? Mislim, ja se malo (sa srpskog stanovista) igram djavoljeg advokata, ali to je neophodno ako se zeli doci do nekog koliko-toliko objektivnog stajalista Edited August 28, 2016 by MancMellow
Tribun_Populi Posted August 28, 2016 Posted August 28, 2016 Ljudi, tumačenje ustavnog prava na samoopredeljenje onako kako je lansirano u javnost od strane srpskih opozicionih krugova polovinom osamdesetih, kad je već bilo jasno da je opstanak Jugoslavije postao upitan, je neispravno. Suverenost naroda Jugoslavije se je u M74 ostvarivala kroz republike, te je to samoopredeljenje imalo da se ostvaruje u tom okviru. Stoga je takvo pravo Srba u HR i BiH, bez nekakvog autonomnog teritorijalnog okvira, bilo mrtvo slovo na papiru.
Recommended Posts