Jump to content
IGNORED

Zašto se Jugoslavija/SFRJ zaista raspala

Anonymous

Recommended Posts

Posted

Pa eto, promenile se okolnosti, oni ispali najgora govna u istoriji druge Jugoslavije kojoj btw duguju sve, jer su se tek u okviru nje uokvirili kao nacija, i tako.

Mene zanima kako je došlo do toga da se Tito okrenuo na tu njihovu, konfederalističku stranu šezdesetih i skrenuo sa svog puta. Pričali smo o tome nekad, Yoda i Prospero su, čini mi se, opisali kako je drug Kardelj trebao da zglajzne početkom šezdesetih u jednoj od tih komunjarskih dvorskih čistki, pa ga njegovi tj. cela delegacija iz Ljubljane spasili. Šta je onda prelomilo da se Tito na kraju ipak prikloni njemu?

Posted

Ne mogu sa autoritetom da govorim o komunističkim čistkama 60-tih. I Y. i Prospero znaju prilično više od mene o tome. 

Posted

Pa zato što je malko nelogično. Mislim, da hoce da se otcepljuju Slovenci sa milion i po ljudi koji se naslanjaju na jednu naciju od 50 i drugu od 80 miliona ljudi.

+1

ovo je smisao.e zamislimo kakav je bio milosevic i legitimna ekipa iz srbije kad su janezi krenuli u bekstvo..

Posted

e nisi u pravu.slovenci nisu zeleli raspad jugoslavije.mani se kardelja

Posted (edited)

Jok, moja pokojna baba Darinka je. Konfederacija=/=Jugoslavija, shvati, nego Zajednica Nezavisnih Država (u šta je, za neupućene, trebalo da se pretvori SSSR).

Gde je to danas?

edit: ne, u stvari, gde je to ikada?

Edited by Tribun_Populi
Posted (edited)

pusti emocije.pa na to je igro sloba.dobro,malo i na guzicu odredjenih drustvenih grupa

sve je bilo bolje od slobinog ratovanja.

i ovde se dalje govori o ideji jugoslavije kao da je bila upisana u bibliju ili medj 10 bozjih zapovesti.

smanjimo emonacional dozivljaj

Edited by bradilko
Posted (edited)

Na stranu Milošević, koji je krenuo gde je trebalo pa se predomislio, federaciju je isto hteo i Ante Marković, da te podsetim, pa i njega su ti isti Slovenci šamarali kao i Miloševića.

edit: jbg, Jugoslavija, na stranu što je bila znatno uspešnija od ovog sad, je bila zalog da rata i sranja neće biti. Neke je to skupo koštalo.

Edited by Tribun_Populi
Posted

antu su samarali svi.i atanackovic too.

milosevic nije krenuo gde je trebalo.krenuo je od pocetka nasiljem.no mnogi nisu obracali paznju na njegove pocetke ili su glupo mislili da ce se negde zaustaviti.no jogurt se ne zaustavlja osim silom.sila prasta milosevicu ali ne i narodu.

i odakle ti da se milosevic negde na pola puta izgubio?i on je samo bio exponent svih politickih promasaja srbije.surovo

Posted

Pa jbg, malo sam se u međuvremenu do u detalje uputio u tok događaja, a znajući kako je sistem funkcionisao i kako je bio (naopako) postavljen, ako mu je cilj bio očuvanje Jugoslavije (a jeste bio do marta 1990.) mogao je da radi jedino to.

Ili da pusti pa da se raspadne, a da mu u isto tako raspaloj Srbiji 1991. izbije građanski rat.

Posted

Prvo, ja sam ono napisao za 45-tu

Drugo, Slovenija je možda jedina u SFRJ za koju se može reći da njihov put ka nezavisnosti nije baš u takvoj korelaciji sa 1 antibirokratkom revolucijom kao kod nekih drugih. 

Posted

...

Drugo, Slovenija je možda jedina u SFRJ za koju se može reći da njihov put ka nezavisnosti nije baš u takvoj korelaciji sa 1 antibirokratkom revolucijom kao kod nekih drugih. 

Uh...

Posted

Prvo, ja sam ono napisao za 45-tu

Jok i nije, daj ne zezaj, pa svako ko je hteo mogao je da vidi sta se iza brda valja, sa sve raznim antibirokratskim revolucijama, jogurtima, gazimestanima, osmim sednicama: storena je atmosfera - i naravno da je bilo i onih koji su jedva docekali - 'spasavaj se ko moze', obaska sto je srljanje u visepartijski sistem u onakvoj zemlji znacilo samo, jedino i iskljucivo naconalne nacionalisticke stranke i podele po toj liniji svuda izuzev u Srbiji gde je krenuo interni nacionalisticki bal vampira.

Aj se zapitaj sta je takozvani prosecan Slovenac mogao da misli na TV dnevnicki aber da se na Gazimestanu sakupilo vise ljudi nego sto Slovenija ima stanovnika.

Ili si mozda zaboravio kurira Jovicu kako u sred Ljubljane propagira милошевићизамtm...

Posted

Sve to je afterplay, neka je dinamika tu davno bila postavljena.

Miloševiću je ostalo ili da proba nešto, ili da pusti da odumre.

Posted

Trifune, smorio si definitivno  -_-

Em se vrtis u krug, em rizikujes - ako nastavis - da naucno utemeljistm tvrdnju da je Milosevicu malo falilo da spase Jugoslaviju, nego se, eto, em malo zajebo, em ne dadose dusmani...

Mani se.

Obaska sto si zaboravio osovinu Kardelj - Bakaric  :P