Jump to content
IGNORED

Zašto se Jugoslavija/SFRJ zaista raspala

Anonymous

Recommended Posts

Posted

Na čiji predlog? :)

Pa ministra pravde, štas mislio? :lol:

Posted

Pa ministra pravde, štas mislio? :lol:

Pa ovo:

U nadležnost banovine Hrvatske prenose se poslovi poljoprivrede, trgovine, industrije, šuma i ruda, gradjevina, socijalne politike i narodnog zdravlja, fizičkog odgoja, pravde, prosvjete i unutrašnje uprave. Banovina Hrvalska ostaje nadležna za sve poslove, koji po sada važećim propisima spadaju u nadležnost Banovina

Posted (edited)

Missim ja to držim za shit te banovine i to, to se Manč loži da je to moglo nešto da fercera jerbo je Jugoslavija propala 1941. i nikada se posle nije oporavila od revolucionarnog šoka, nego ovo čisto reagujem na pomen mnogo unitarizma.

Naravno, zato sto mi se cini da si i ti za federaciju samo na papiru. Mislim, da se razumemo, Ban. Hrv. je imala fantasticnih problema, ne samo sa drzavnom vlascu, nego i medjusobnih sukoba recimo izmedju Hrv. selj. zastite i ustasa i cega sve ne, mislim, sta ocekivati u Evropi 1939-40, ALI jednostavno ne znamo u kom smeru bi se sve kretalo. Drugim recima, ne lozim se ja da znam, jer ne znam, nego se ti lozis da znas :)

Edited by MancMellow
Posted

Naravno, zato sto mi se cini da si i ti za federaciju samo na papiru.

Ma jok, ja celu kraljevinu držim za shit pa samim tim i banovinu, i uopšte ta S-H koncepcija iz koje ti posmatraš problem Jugoslavije mi je strana.

Posted

Ma jok, ja celu kraljevinu držim za shit pa samim tim i banovinu, i uopšte ta S-H koncepcija iz koje ti posmatraš problem Jugoslavije mi je strana.

i meni je bila

Posted (edited)

Pa ovo:

Pa tu je, my dear tribune, riječ samo o ladnom pogonu, mada loše i vrlo neunitarno zvuči ovako na prvi pogled, jelda :naughty:

Naredbom o djelokrugu Odjela za pravosuđe (NN 273 od 5.12.1939.), u nadležnosti Odjela su vođenje administrativne uprave i nadziranje cjelokupnog poslovanja pravosuđa, vođenje vrhovnog nadzora nad sudovima, državnim tužilaštvima i sudskim zavodima, vrhovna uprava kaznenog proganjanja, priređivanje osnova zakona i uredaba iz oblasti pravosuđa, uređivanje Narodnih novina kao službenog lista te Zbornika zakona, provođenje zakona pravosudne struke te nadzor nad njihovom pravilnom primjenom, davanje osnovnih uputa sudskim institucijama za pravilnu primjenu zakona, davanje pravnih mišljenja ostalim banskim odjelima, rješavanje svih osobnih i disciplinskih sporova i predmeta sudaca i ostalog osoblja, poslovi na uređenju mjesnih sudova, računski poslovi pravosuđa itd.

Odjel za pravosuđe obavljao je za cijelo područje Banovine sve poslove naredbodavstva koje je do tada obavljano Ministarstvo pravde.

Ali druže tribune, mi razglabamo opet o paragrafima, koji su tako komplicirani, a suhoparni, umjesto o zanimljivim mesnato-krvavim pitanjima unutarnjih granica...

Igrajmo se radije potezanja konopa! Dakle, imam 1 teorem, što bi Rvacka bila manja, veću bi joj konfederalnu samostalnos Srbija u pravo postavljenoj Yugi bila rešena dati. Najmanjoj mogućoj Rvackoj dala bi i nezavisnost, široke ruke! :fantom:

Edited by Roger Sanchez
Posted

Pa tu je, my dear tribune, riječ samo o ladnom pogonu, mada loše i vrlo neunitarno zvuči ovako na prvi pogled, jelda :naughty:

Ali druže tribune, mi razglabamo opet o paragrafima, koji su tako komplicirani, umjesto o zanimljivim mesnato-krvavim pitanjima unutarnjih granica...

Igrajmo se radije potezanja konopa! Dakle, imam 1 teorem, što bi Rvacka bila manja, veću bi joj konfederalnu samostalnos Srbija u pravo postavljenoj Yugi bila rešena dati. Najmanjoj mogućoj Rvackoj dala bi i nezavisnost, široke ruke! :fantom:

Ali rođače moj po Tugu i Bugu, ein problem je tu što je ta Uredba prvenstveno bila neustavna, i što je tražila razradu u vidu prvo izmene ustava, a onda i niza zakona od kojih jedan kaže da se suci postavljaju na predlog ministra pravde. Ako nadležnost pravde prelazi u bansku vlast, kanda će je vršiti predstojnik odjela za pravosuđe prilikom imenovanja sudaca. Što će reći da je kraljev ukaz đe oni po milosti božijoj kralj jugoslavije imenuju suce i sutkinje diljem banovine, samo puka forma da se zakiti zid u kancelariji, suštinski imenovanje vrši predstojnik po volji bana koji je jedini politička osoba.

A ovo drugo, ali kojoj konfederaciji rođo? Tko je i kada u Srbiji ikada razmatrao ikakvu konfederaciju, i da li misliš da bi uopće?

pa strana

Ne znam da li se razumemo, igra je sa 6 igrača eversince, neki uskaču iz rezerve ali uskaču, pogotovo 74-90. Key player ove revolucionarne nije bila Kroacija, dapače.

Posted

Ne znam da li se razumemo, igra je sa 6 igrača eversince, neki uskaču iz rezerve ali uskaču, pogotovo 74-90. Key player ove revolucionarne nije bila Kroacija, dapače.

Ne, nije, naravno. I to je više bio deo problema, nego deo rešenja. 

Posted (edited)

Ali rođače moj po Tugu i Bugu, ein problem je tu što je ta Uredba prvenstveno bila neustavna, i što je tražila razradu u vidu prvo izmene ustava, a onda i niza zakona od kojih jedan kaže da se suci postavljaju na predlog ministra pravde. Ako nadležnost pravde prelazi u bansku vlast, kanda će je vršiti predstojnik odjela za pravosuđe prilikom imenovanja sudaca. Što će reći da je kraljev ukaz đe oni po milosti božijoj kralj jugoslavije imenuju suce i sutkinje diljem banovine, samo puka forma da se zakiti zid u kancelariji, suštinski imenovanje vrši predstojnik po volji bana koji je jedini politička osoba.

špekule tjeraš, tribune, a literaturu pročito nisi. preporučujem ustav 1931, posebno odredbe o izmjeni ustava, a drugo, Uredbu. Uredbom je propisano da se sudije imenuju kraljevim ukazom i ništa više, da je na prijedlog bana to bi pisalo, kako piše za druga banova imenovanja. Predstojnik odjela obični je službenik koji nema nikakvo pravo ni predlagati ni imenovati nikoga, to možeš pročitati u uredbi, a i u onoj slikovnici s Perom Jr.

Dakle, malo nosinu u knjige, a onda metanisanje...  :yawn2:

Što se mene tiče, giphy.gif

Edited by Roger Sanchez
Posted

špekule tjeraš, tribune, a literaturu pročito nisi. preporučujem ustav 1931, posebno odredbe o izmjeni ustava, a drugo, Uredbu. Uredbom je propisano da se sudije imenuju kraljevim ukazom i ništa više, da je na prijedlog bana to bi pisalo, kako piše za druga banova imenovanja. Predstojnik odjela obični je službenik koji nema nikakvo pravo ni predlagati ni imenovati nikoga, to možeš pročitati u uredbi, a i u onoj slikovnici s Perom Jr.

Dakle, malo nosinu u knjige, a onda metanisanje...  :yawn2:

Što se mene tiče,

Ali rođo, samo još ovo, član 100. toga ustava veli da Законом се прописује на који се начин бирају, постављају претседници судова и судије. A zakon je rođo onaj o uređenju redovnih sudova i sudijama redovnih sudova KSHS iz 1928. Taj veli da ih predlaže ministar pravde, moj rođo! Nije ih NJV Kralj postavljao ni po ostalim krajevima zemlje trojednoga naroda sam.

A nisi mi rekao daaaaa li misliš da bi Srbija 1990. konfederirala uopće?

Posted
Slon u sobi koji je iznad cele ove teme je pitanje identiteta. Zasto su juzni Sloveni pridali sustinski znacaj komponenti svog identiteta koja ih razlikuje jedne od drugih nasuprot onima koje ih spajaju?

Uzmimo Kineze, Kinez je Kinez ma koje vere bio, ma koji dijalekat govorio, ma u kojoj zemlji ziveo, ma kakav zagovornik politickog ustrojstva bio. Postoji srz kulturno-istorijsko-bioloskog nasledja koji ih sve povezuje zajedno ispod krosnje kineskog identiteta.

Ili kao blizi primer Albanci, ima ih i muslimana i katolika i pravoslavaca. Raznorodnih dijalekata. Koji su ziveli u Albaniji, Grckoj i ex-Yu (tri ekstremno razlicite sredine u periodu postojanja SFRJ), pa su opet svi Albanci.

Mozda je to slovenska karakteristika, narcizam malih razlika i svoje pleme iznad svega.

Posted

Vatikan -_-

papska kurija uvek zedna srpske krvi