5 hours ago5 hr Popular Post 22 minutes ago, Engineer said:I opet - da li je danas ili poslednjih 20 godina bolje živeti u tim zemljama ili Iranu? Za običnog čoveka, koji hoće da uči, radi, vidi Nemačku, gleda Đokovića... Pri tom nisu to neke države za uzor, ali prođe dva života dok dočekaš boljiVidi - tu gde sam imao sam prilike da se sretnem i sa Irancima (ne "Persijancima" rodjenim i odraslim na zapadu ciji su roditelji izbegli 1979. jer su bili uvezani sa prethodnim rezimom nego likovima koji regularno putuju tamo-vamo, posecuju familije koje su jos uvek tamo itd) i sa Saudijcima i mogu da ti kazem da su za Saudijce Iranci pojam kulture, otvorenog uma i duha. Ne ljube ajatolahe preterano ali kazu kapiraju kako su ovi dosli na vlast, jer je ono pre toga bilo toliko sranje da su i ajatolasi znacajan napredak. Nadaju se da ce doci do promena i demokratizacije ali kazu da bi Iran kojim upravljaju stranci kao kolonijom bio milion puta gore od ovog danas. Medju tim mojim poznanicima ima iz raznih etnickih grupa, Azera, Kurda, niko ne pominje nekakvu zelju za separatizmom. A mene je iznenadilo to da - ako lazu mene i ja lazem vas - u Iranu mogu da imaju seks van braka i da ne budu automatski kamenovani kao u ovim zapadu saveznickim drzavama u regionu. Od svih ljudi sa svih strana sveta koje sam sreo Iranci su mi mentalitetom, humorom i pogledom na svet najblizi nama Balkancima.Medju Saudima koje znam ima jedan otvoreno gej, koji kaze da vise nikada nece moci da se vrati kuci jer ce odmah da ga uhapse i ubiju. On kaze da su elite u Saudijskoj Arabiji - oni sto testerisu novinare - ustvari tamo najnormalniji i najumereniji, da politiku zapravo vode zatucane plemenske vodje koji kontrolisu vecinu zemlje i zbog kojih su na snazi striktni islamisticki zakoni. I da to populacija zapravo podrzava, da ideje o demokratiji, ravnopravnosti i slobodama zapadnog tipa podrzava postotak na nivou statisticke greske. Ovi drugi Saudi koji nisu gej kadgod su bile neke situacije u restoranima ili vec nekim ugostiteljskim objektima su svaki put bili vise nego neprijatni prema zenskom osoblju a kad im se na to skrene paznja kazu "da nisu kurve sedele bi kuci kod muzeva". E da, i kamenuju za svaki seks van braka, pa i za mnog trivijalnije stvari npr. zena vozi auto.
4 hours ago4 hr Čuj, da li će moći da vide Nemačku i uče. Eno Deutschkursevi puni Iranaca. Najlepši i najkulturniji ljudi. Mogu da uče i vide taman koliko i Srbin pod Wolt kapitalizmom, onoliko koliko mogu da se ekonomski ispruže.
4 hours ago4 hr 3 minutes ago, Radoye said:A mene je iznenadilo to da - ako lazu mene i ja lazem vas - u Iranu mogu da imaju seks van braka i da ne budu automatski kamenovani kao u ovim zapadu saveznickim drzavama u regionu. Od svih ljudi sa svih strana sveta koje sam sreo Iranci su mi mentalitetom, humorom i pogledom na svet najblizi nama Balkancima.Mogu da potvrdim obe ove izjave, zivim u gradu sa mnogo iranske imigracije pa sam dosta u kontaktu sa njima. Zene sa kojima sam imao price na temu feminizma su se zalile da je drustvo patrijarhalno i na ponasanje muskaraca (rekao bih recimo da su malo gori od nas, ali bolji od recimo Indijaca - moja ofrlje procena), ali nisam stekao utisak da im je mnogo toga bilo zabranjeno sistemski.Sto se tice poredjenja mentaliteta sa nama, recimo dete mi ide u vrtic koji vodi kabal iranskih zena i bukvalno kao da ga ostavljam Slavicama.
4 hours ago4 hr Ne kamenuju više žene zbog vožnje automobila jer im je to dozvoljeno od pre koju godinu i smatra se značajanim iskorakom Saudi Arabije ka zapadu....Možete u džedu na trke formule....kao na zapadu je....
4 hours ago4 hr 1 minute ago, Fins fleet said:Mogu da potvrdim obe ove izjave, zivim u gradu sa mnogo iranske imigracije pa sam dosta u kontaktu sa njima. Zene sa kojima sam imao price na temu feminizma su se zalile da je drustvo patrijarhalno i na ponasanje muskaraca (rekao bih recimo da su malo gori od nas, ali bolji od recimo Indijaca - moja ofrlje procena), ali nisam stekao utisak da im je mnogo toga bilo zabranjeno sistemski.Sto se tice poredjenja mentaliteta sa nama, recimo dete mi ide u vrtic koji vodi kabal iranskih zena i bukvalno kao da ga ostavljam Slavicama.ja ne znam šta da vam kažem, bila je ovde jedna korisnica koja je imala drugačija mišnjenja o irancima (doduše, slično misli i o jevrejima :( )On 26. 4. 2012. at 22:29, mustang said:dva dzibera persijanca (iranca), debeli masni dosli da se kurce i prave budalom konobara jednog restorana na beverli hilsu, a za barom rus i sve posmatra. ovi se prave ludi da nisu platili i zezaju mukicu konobara ali vazno je da im je rols rojs parkiran napolje.rus ih lepo zamoli da izadju i naslaze ih u dva poteza kao sardine. "Sila Boga ne moli"posle nastavio da pije u istom baru a ovi nisu smeli da pisnu pred policijom.p.s. neverovatno koliko mi idu na zivce persijanci (irak, iran nebitno da li su muslimani ili jevreji) i izraelci (ne americki jevreji, askanazi, ortodoksi i ostali) u LA. kao sto su mi crnci u cikagu isli na zivce (sa sporoscu, inteligencijom ispod nule, i ja sam im kriva sto su bili robovi pre 4 veka), tako ovi ovde. persijanci gledaju sve sa visine, misle da su iznad (obicno su bolesno bogati ...od cilima, zlata, i ko zna cega jos)...malo malo pa se pokacim sa nekima od njih u banci jer idu preko reda.....a ovi izraelci ...ceo svet je njihov, i mi smo njihovi robovi, za dzabe da radis i da pevas. naravno, koser im je samo kad njima odgovora.Kome sada da verujem?Edit:jbt, koliko je ovo bilo carsko mesto, cela tema koja počinje sa ovim gornjim postom je blago (Ima i Yoyogi i ATM aparati )
4 hours ago4 hr 2 minutes ago, radisa said:Kome sada da verujem?Rekao bih da su se ovi tako ponasali (glasali sa visine druge) jer imaju rols rojs, a ne jer su Persijanci. Iran ima 10M ljudi u dijaspori. Tesko da smo mustang i ja naisli na iste ljude.
4 hours ago4 hr Just now, Fins fleet said:Rekao bih da su se ovi tako ponasali (glasali sa visine druge) jer imaju rols rojs, a ne jer su Persijanci.Iran ima 10M ljudi u dijaspori. Tesko da smo mustang i ja naisli na iste ljude.Zakazao ti sarkazam detektor?
4 hours ago4 hr Mustangicini ultrabogati Persijanci lako mogu biti oni "good guys", "nasi momci" ostatci prethodnog rezima, bratija onog prestolonaslednika sto se sada guzi da se vrati na vlast. O njima ni obicni Iranci nemaju dobro misljenje, kazu boje i ludi ajatolah nego da se oni vrate.
4 hours ago4 hr 1 hour ago, Engineer said:I opet - da li je danas ili poslednjih 20 godina bolje živeti u tim zemljama ili Iranu? Za običnog čoveka, koji hoće da uči, radi, vidi Nemačku, gleda Đokovića... Pri tom nisu to neke države za uzor, ali prođe dva života dok dočekaš boljiTacno treba naci budalu koja je prvi put pukla ovaj "argument" i obesiti ga za jaja. Jedna od top tri najvece gluposti koje se svako malo pojave u ovakvim raspravama.
4 hours ago4 hr 6 minutes ago, Radoye said:Mustangicini ultrabogati Persijanci lako mogu biti oni "good guys", "nasi momci" ostatci prethodnog rezima, bratija onog prestolonaslednika sto se sada guzi da se vrati na vlast. O njima ni obicni Iranci nemaju dobro misljenje, kazu boje i ludi ajatolah nego da se oni vrate.Šahovi Ćaciji
3 hours ago3 hr 1 hour ago, Radoye said:Vidi - tu gde sam imao sam prilike da se sretnem i sa Irancima (ne "Persijancima" rodjenim i odraslim na zapadu ciji su roditelji izbegli 1979. jer su bili uvezani sa prethodnim rezimom nego likovima koji regularno putuju tamo-vamo, posecuju familije koje su jos uvek tamo itd) i sa Saudijcima i mogu da ti kazem da su za Saudijce Iranci pojam kulture, otvorenog uma i duha. Ne ljube ajatolahe preterano ali kazu kapiraju kako su ovi dosli na vlast, jer je ono pre toga bilo toliko sranje da su i ajatolasi znacajan napredak. Nadaju se da ce doci do promena i demokratizacije ali kazu da bi Iran kojim upravljaju stranci kao kolonijom bio milion puta gore od ovog danas. Medju tim mojim poznanicima ima iz raznih etnickih grupa, Azera, Kurda, niko ne pominje nekakvu zelju za separatizmom. A mene je iznenadilo to da - ako lazu mene i ja lazem vas - u Iranu mogu da imaju seks van braka i da ne budu automatski kamenovani kao u ovim zapadu saveznickim drzavama u regionu. Od svih ljudi sa svih strana sveta koje sam sreo Iranci su mi mentalitetom, humorom i pogledom na svet najblizi nama Balkancima.Medju Saudima koje znam ima jedan otvoreno gej, koji kaze da vise nikada nece moci da se vrati kuci jer ce odmah da ga uhapse i ubiju. On kaze da su elite u Saudijskoj Arabiji - oni sto testerisu novinare - ustvari tamo najnormalniji i najumereniji, da politiku zapravo vode zatucane plemenske vodje koji kontrolisu vecinu zemlje i zbog kojih su na snazi striktni islamisticki zakoni. I da to populacija zapravo podrzava, da ideje o demokratiji, ravnopravnosti i slobodama zapadnog tipa podrzava postotak na nivou statisticke greske. Ovi drugi Saudi koji nisu gej kadgod su bile neke situacije u restoranima ili vec nekim ugostiteljskim objektima su svaki put bili vise nego neprijatni prema zenskom osoblju a kad im se na to skrene paznja kazu "da nisu kurve sedele bi kuci kod muzeva". E da, i kamenuju za svaki seks van braka, pa i za mnog trivijalnije stvari npr. zena vozi auto.Ali upravo je poenta mog posta tome da ne moraš da se odričeš ničega što ne želiš, a da istovremeno možeš da sarađuješ sa svima i radiš ono što si planirao. Nije u pitanju samo Izrael i USA, diskutovalo se i o odnosima i saradnji Irana sa Rusijom i zašto nisu pravi saveznici. Meni je jasno da oni žele da imaju sve svoje, čuvaju kulturu i tradiciju, ali otvaradnje države i saradnja to ne sprečava. Osim u glavama desničara koji kukaju zbog globalizacije, tejlor svift, tiktoka i nasilja u video igrama koji uništavaju ___napisati po želji____. Baš naprotiv, to podstiče i ubrzava razvoj.Čak i da zanemarimo Kinu ili Južnu Koreju, njihov put i tehnološki razvoj, i države koje sam pomenuo nisu imale ništa svoje, a sad dovlače ljude sa svih strana i razvijaju kod sebe ono što im treba i što će trebati svima za koju godinu. SFRJ vojna industrija je bila nedostižni san za Tursku. A bogami i ovo naše što je ostalo nakon toga je bilo dovoljno da ih gledamo sa visine, jer nisu mogli da naprave ništa što leti. A sad drugi kupuju i gledaju njih, a mi možemo samo da vičemo da je grožđe kiselo. Upravo je uzrok problema koji dolaze, nepoverenje, zatvaranje vrata i prestanak ili smanjivanje saradnje. A to je loše za sve. Pretpostavljam da će uvek biti izgovora - ali oni to nikad ne bi dozvolili Iranu jer su oni durgačiji od svih, ali na kraju vidimo da se sve svodi samo na novac. A ako imaš resurse da nešto napraviš i prodaš po većoj ceni, onda je to valjda dobro za tebe.
1 hour ago1 hr 7 hours ago, Weenie Pooh said:Ma šta tu ima, kladim se da nije previše teško Ali ozbiljno, ne živimo u epohi renensanse gde tehnološke inovacije sprovode prosvećeni plemići polimate u svojim zamkovima na vr' planine.Znanje se poseduje sistemski, a ljudi su uglavnom samo izvođači radova. Zamenjiv resurs, svidelo se to nama ili ne.Jeste, ali kako drugacije da legitimizujes nejednakost i razlike u platama...
56 minutes ago56 min Mislim da masite fudbal sa ovim nadgornjavanjem i poredjenjem ko je gori/bolji, Malo mi, prastajte, zvuci kao ko je manje ili vise zasluzio da se nadje u ovakvoj situaciji. Nisam neki fan ni zakljucivanja o citavoj naciji na osnovu licnih iskustava i susreta sa pet ljudi, ali to je bar uvek zanimljivo procitati i pokusati stvoriti neku sliku. Ako vec pricamo na tu temu, bio sam u vezi sa irankom iz Shiraza nekih 5-6 meseci. Jako zanimljiva osoba, citala me je kao knjigu, ali svaki put kada bih ja pokusao da skrenem paznju na neke stvari koje vidim kod nje, uglavnom se zavrsavalo sa "dont throw your bullshit on me". Jedna jaka defanziva i konstantna mesavina osecaja krivice i superiornosti. Neverovatna ljubaznost pomesana sa pasivnom agresijom. Generalno sam u svetu filma upoznao nekoliko zanimljivih Iranaca, ali ono sto mogu da kazem da im je zajednicko je taj neki samodovoljni i donekle bih rekao dobrovoljni egzil i zatvorenost u svoj svet. Jako tesko sam uspevao da dekodiram neke simbole u filmskom jeziku koji koriste. Dosta su ponosni, ali taj ponos nazalost uvek ide sa odredjenom dozom nacionalizma, koji nije previse toksican ali ja sam skroz operisan od toga i onda ne mogu bas da se snadjem. Ne podnose mule, neki od njih imaju i tihu zabranu ulaska u Iran, neki se jednostavno samo boje da se vrate jer su bili aktivni na protestima protiv mula i na drustvenim mrezama i pojma nemaju sta bi se desilo sa njima. To su strasne stvari koje mi do kraja ne mozemo da razumemo jer ipak u iskustvu nemamo taj nivo represije. Takodje mislim da ovo moje iskustvo ne znaci mnogo u dekodiranju mentaliteta nacije od 80+ miliona ljudi. Ono sto je jasno i vidljivo golim okom je da su rezimi u Iranu i Saudijskoj Arabiji brutalni prema svojim gradjanima. Da li to znaci da zasluzuju ovakvo divljacko mafijasko izivljanje? Pa naravno da ne