Yesterday at 11:511 day 7 minutes ago, Mr.Mxyzptlk said:cime ce da ravnaju iran a da im iran ne porusi saveznika i baze okolo?Pa o tome i pričam, Iran bi verovatno odgovorio (ne znamo tačno kako), a onda ko zna šta može dalje da se desi. Potpuno nepredvidiva situacija, barem za mene. Edited yesterday at 11:561 day by Rudolf Pingvinoglu
Yesterday at 12:061 day Da, ima ona izreka o tome kako svi politicari ulaze u rat misleci da mogu da ga kontrolisu a onda kad pocne rat on pocne da kontrolise njih. Zacas se ovo moze zahuktati do nivoa gde ni jedna strana ne moze da odustane do totalne pobede.
Yesterday at 12:501 day https://x.com/WSJ/status/1935445226983747623 https://x.com/trtworld/status/1935675214198669700
Yesterday at 12:501 day 37 minutes ago, Shan Jan said:Da, ima ona izreka o tome kako svi politicari ulaze u rat misleci da mogu da ga kontrolisu a onda kad pocne rat on pocne da kontrolise njih. Zacas se ovo moze zahuktati do nivoa gde ni jedna strana ne moze da odustane do totalne pobede.Ja se nadam da su ova uplovljavanja nosača aviona, krstarica ili čega već, samo propagandni potez i još jedna vrsta pritiska na Iran. Ako odatle krene neki napad na Iran, ili čak Iran prvo napadne njih (i to me ne bi čudilo), mislim da sledi veliki haos.Ne vidim situaciju u kojoj jedna strana odnosi totalnu pobedu ovde, to bi zahtevalo ogromne žrtve...ne verujem da je i jedna strana spremna na to. A to celu situaciju čini još besmislenijom nego što jeste. Edited yesterday at 12:521 day by Rudolf Pingvinoglu
Yesterday at 12:511 day Ne znam, ja sam bliži ansverovim prognozama. Odnos snaga je previše asimetričan da bi konačna pobeda uopšte bila opcija za Iran. Kakva konačna pobeda? Da Izrael, Amerika i ostatak NATO ostane bez džebane pre Irana i kažu da je ipak OK da Iran ima nuklearni program?Rokaće ih Amerikanci dok ne dobiju sporazum kakav žele i to je to. Iran će u međuvremenu da nastavi da raketira Izrael i eventualno ispražnjene američke baze što je sve već ukalkulisano.
Yesterday at 12:571 day A i ovo kenjkanje, poleteli avioni ali Tramp jos razmislja, odobrio planove ali Tramp jos razmislja, ispraznio baze ali Tramp jos nije doneo odluku. Mislim sve je to pokrenuo da bi ih posle parkirao nazad, tesko. Unistavace Iran iz vazduha i to je to dok im ne upropaste sta treba da se upropasti i dobiju neke koncesije. Putin je usao vojno u Ukrajinu u WWII stlu, Tramp nema tih teritorijalnih ambicija i svakako nece slati kopnenu armiju zasad sem ako im se otvore neke opcije za naftu, da ne baksuziram ali ne vidim kako ce ovo da bekfajeruje za njega/Amerikance?
Yesterday at 13:011 day 4 minutes ago, Heaviside said:Ne znam, ja sam bliži ansverovim prognozama. Odnos snaga je previše asimetričan da bi konačna pobeda uopšte bila opcija za Iran. Kakva konačna pobeda? Da Izrael, Amerika i ostatak NATO ostane bez džebane pre Irana i kažu da je ipak OK da Iran ima nuklearni program?Rokaće ih Amerikanci dok ne dobiju sporazum kakav žele i to je to. Iran će u međuvremenu da nastavi da raketira Izrael i eventualno ispražnjene američke baze što je sve već ukalkulisano.Mnogo je tu nepoznatih, NATO već odavno kuka da nema dovoljno džebane (zbog Ukrajine) i da su blizu da grabe iz tzv. neophodnih rezervi. A biće još ratova, na žalost...uostalom, videćemo ubrzo, pominju vikend kao momenat kada bi Amerikanci mogli da napadnu, valjda zbog berze.
Yesterday at 13:031 day Pa ne znam, OK obzir zbog berzi, ali nešto sumnjam da bi za jedan vikend završili stvari. Ne bi me iznenadilo da krenu direktno na ajatolaha, taman da ga proglase za trinaestog imama.
23 hours ago23 hr 12 minutes ago, Rudolf Pingvinoglu said:Ja se nadam da su ova uplovljavanja nosača aviona, krstarica ili čega već, samo propagandni potez i još jedna vrsta pritiska na Iran. Ako odatle krene neki napad na Iran ili čak Iran prvo napadne njih (i to me ne bi čudilo), mislim da sledi veliki haos.Ne vidim situaciju u kojoj jedna strana odnosi totalnu pobedu ovde, to bi zahtevalo ogromne žrtve...ne verujem da je i jedna strana spremna na to.Da, Iran nema cime sustinski da ozbiljno uzvrati ali... zamisli da Iran krene da roka po bazama pa odleti neka raketa u Manamu ili Dubai, ili sjebu polja gasa i nafte Kataru i SA, ili blokiraju Hormuz... Em ce drugi traziti udri jace, em ce USA debeli sitizeni kukati sto kosta Mek vise. Zacas ce biti od "Tramp necemo vise ratove" do "Tramp sravni govna do kraja". A ne mogu nikad da zaista sravne Iran do kraja. Jedan Avganistan nisu uspeli. Edited 23 hours ago23 hr by Shan Jan
23 hours ago23 hr 1 minute ago, Zabalujev said:Pa ne znam, OK obzir zbog berzi, ali nešto sumnjam da bi za jedan vikend završili stvari. Ne bi me iznenadilo da krenu direktno na ajatolaha, taman da ga proglase za trinaestog imama.Ko zna šta se njima mota po glavama...interesantno je da je dobar deo Trampovih savetnika protiv direktnog američkog mešanja, videćemo da li ih i koliko sluša. Edited 23 hours ago23 hr by Rudolf Pingvinoglu
23 hours ago23 hr Popular Post Evo, i bogati plaču:Benjamin Netanyahu has just left Soroka hospital in Beer Sheva. He toured the site and gave a statement to the press.According Ynet news, he said: “The entire people of Israel are paying a price. We are going through a blitz, and we are going through it in an astonishing way.”“There are personal costs, people have been hurt, families have lost their loved ones. Each of us bears a personal cost, and my family has not been exempt – this is the second time that my son Avner has cancelled a wedding due to missile threats. It is a personal cost for his fiancee as well, and I must say that my dear wife is a hero, and she bears a personal cost.”
23 hours ago23 hr 8 minutes ago, Shan Jan said:Da, Iran nema cime sustinski da ozbiljno uzvrati ali... zamisli da Iran krene da roka po bazama pa odleti neka raketa u Manamu ili Dubai, ili sjebu polja gasa i nafte Kataru i SA, ili blokiraju Hormuz... Em ce drugi traziti udri jace, em ce USA debeli sitizeni kukati sto kosta Mek vise. Zacas ce biti od "Tramp necemo vise ratove" do "Tramp sravni govna do kraja". A ne mogu nikad da zaista sravne Iran do kraja. Jedan Avganistan nisu uspeli.Ma da, tamo barem ima baruta koliko hoćeš, potpali se za čas i gde nije planirano. Edited 23 hours ago23 hr by Rudolf Pingvinoglu