Jump to content

Iran: novi front

Featured Replies

4 minutes ago, Engineer said:

Nije ovde, već na hiljadu strana neke severnije teme

A to sa ovom temom ima veze kao dupe i oko

• Replies 3.2k
  • Views 350.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Jezik pregrizao...

• Juče sam držao onlajn čas mojim malim Persijancima. Znamo se, pa sam iscimao mamu njihovu da je pitam kako su. Ispričali smo se, koliko je bila u stanju da priča. Strašno je, ne mogu da se opasulje. S

• Izgleda da su mole povukle sa ulica takozvanu Cador policiju. Prva pobjeda zena u iranu.  Prica se da ce ukinuti i obavezu da se nosi cador na ulici.   Edit : ne samo da je povukli

Posted Images

7 minutes ago, Zaboravan said:

Da, hajde da se pravimo glupi.

Mora da kriju nešto kada zakopavaju svoja nuklearna postrojenja.

Ono jes da svu komšije dobile po postrojenjima kako je ko procenio da je vreme i da Izrael 30 godina preti da neće dozvoliti razvoj nuklearne tehnologije ali dobro.

Celo to dokazivanje da li je ili nije Iran hteo nuklearno oružje obogaćujući uranijum do 60% je tragikomično. Uzima se a priori da zemlja koja nije potpisala NPT ima pravo da samostalno procenjuje i koriguje ponašanje zemlje koja jeste potpisala NPT. Jebeš institucije i inspekcije, zna Izrael ko je šta zakopao na koju dubinu i šta to implicira.

Inače je zanimljivo kako medijski tajmlajni gotovo bez izuzetka zaboravljaju da pomenu Khameneivu fatvu protiv nuklearnog naoružanja iz 2003/05.

• Popular Post
1 minute ago, Rudolf Pingvinoglu said:

Čitao sam negde da su nas pritisli da se rešimo tog goriva i da je na kraju završilo u Rusiji covid19.

nije nas niko "pritisnuo" nego je u okviru velike akcije repatrijacije isluženog nuklearnog goriva iz nekoliko zemalja istočne evrope nazad u rusiju i naše isluženo gorivo završilo tamo odakle je i došlo. to je, imho, za našu zemlju bila racionalna i korisna odluka.

operacija u našoj zemlji je bila najsloženija i najzahtevnija jer su kontejneri u kojima je odležavalo pod vodom bili u jako lošem stanju, pa su se niske goriva ponovo vadile i preslagale u nove kontejnere. bila sam jedan od inženjera na tom projektu, konkretno zadužena za evidenciju i kontrolu nuklearnog materijala i primanje IAEA inspekcija, tako da zato znam detalje.

sasvim je u redu što je to gorivo završilo u zemlji porekla, naročito zato što smo mi decenijama daleko od odlagališta radioaktivnog otpada.

edit. akcija je počela u jesen 2009. oko godinu dana je trajalo prepakivanje i utovar, a sam transport u rusku federaciju je bio, ako se ne varam, u poznu jesen 2010. akcija transporta je bila obeležena neprimerenim istupom milutina mrkonjića u skupštini srbije koji je, mrtav hladan i bezbednosno nesvestan, obznanio planiranu rutu transporta...

Edited by pt 2.0

5 minutes ago, Engineer said:

Nije ovde, već na hiljadu strana neke severnije teme

Jel to ona tema gde oni koji misle da je bombardovanje Srbije zbog toga sto im se manjina odmetnula u UCK i krenula da ubija narod i kidnapuje i siluje zene pa ih posle ubija sa kidnapovanom decom tokom 2 godine, pa za to dobila slican odgovor drzave, bio odlican razlog da se zemlja napadne da se preventira genocid koji bi se sigurno desio nekad u buducnosti, i da se na to jos otme teritorija priznata te drzave, istovremeno smatraju da je potpuni skandal da se neka drzava koja cak nije ni demokratska ali u potpuno demokratskom maniru ostrvi na zemlju u kojoj bi se sigurno desio progon njihove pak manjne, nekad u buducnosti, i da im se otme deo teritorije medjunarodno priznate?

Bizarno, slazem se.

2 minutes ago, Weenie Pooh said:

zaboravljaju da pomenu Khameneivu fatvu protiv nuklearnog naoružanja iz 2003/05.

Jer nema sile koju neće zaustaviti kletva dede u haljini

4 minutes ago, Filozof manijak said:

A to sa ovom temom ima veze kao dupe i oko

Ima veze jer svi kukaju na međunarodno pravo, a nijedma država na svetu se ne trudi, a i ne želi, da se tu nešto menja. Na bolje. Pa kad je tako već decenijama, čemu onda čuđenje sada, daleko je ovo od najgorih tragedija u poslednjih 30 godina.

A ima i veze jer su izgovori, namere i batina agresora slični. Pa opet (ne)čude toliko različiti stavovi.

1 minute ago, Engineer said:

Jer nema sile koju neće zaustaviti kletva dede u haljini

Titula dede u haljini glasi Vrhovni vođa Islamske republike Iran, njegova fatva je zakonski akt.

Sad, to što on može koliko sutra da se predomisli i povuče je, to je druga stvar.

Ali zato i postoje agencije tipa IAEA, umesto da se gleda u pasulj i nagađa zašto bi centrifuga bila zakopana ispod zemlje.

13 minutes ago, Engineer said:

Ima veze jer svi kukaju na međunarodno pravo, a nijedma država na svetu se ne trudi, a i ne želi, da se tu nešto menja. Na bolje. Pa kad je tako već decenijama, čemu onda čuđenje sada, daleko je ovo od najgorih tragedija u poslednjih 30 godina.

A ima i veze jer su izgovori, namere i batina agresora slični. Pa opet (ne)čude toliko različiti stavovi.

Oh 1 svi su isti sa dva prstohvata move along nothing much to see here.

9 minutes ago, Weenie Pooh said:

Titula dede u haljini glasi Vrhovni vođa Islamske republike Iran, njegova fatva je zakonski akt.

Sad, to što on može koliko sutra da se predomisli i povuče je, to je druga stvar.

Dakle isto kao POTUS, samo u haljini.

Ajmo još dve stranice ove priče, pa ćemo doći i do diskusije o gaćama koje nose svetski državnici.

Može

Zli jezici kažu da neki nose pelene…

32 minutes ago, pt 2.0 said:

nije nas niko "pritisnuo" nego je u okviru velike akcije repatrijacije isluženog nuklearnog goriva iz nekoliko zemalja istočne evrope nazad u rusiju i naše isluženo gorivo završilo tamo odakle je i došlo. to je, imho, za našu zemlju bila racionalna i korisna odluka.

operacija u našoj zemlji je bila najsloženija i najzahtevnija jer su kontejneri u kojima je odležavalo pod vodom bili u jako lošem stanju, pa su se niske goriva ponovo vadile i preslagale u nove kontejnere. bila sam jedan od inženjera na tom projektu, konkretno zadužena za evidenciju i kontrolu nuklearnog materijala i primanje IAEA inspekcija, tako da zato znam detalje.

sasvim je u redu što je to gorivo završilo u zemlji porekla, naročito zato što smo mi decenijama daleko od odlagališta radioaktivnog otpada.

edit. akcija je počela u jesen 2009. oko godinu dana je trajalo prepakivanje i utovar, a sam transport u rusku federaciju je bio, ako se ne varam, u poznu jesen 2010. akcija transporta je bila obeležena neprimerenim istupom milutina mrkonjića u skupštini srbije koji je, mrtav hladan i bezbednosno nesvestan, obznanio planiranu rutu transporta...

Hvala na objašnjenju. Gledano iz današnje perspektive, odlično je što to gorivo više nije kod nas.

4 minutes ago, braca said:

Zli jezici kažu da neki nose pelene…

Neki na forumu su to i potvrdili... fantom

Zasto mislite da fanatici koji vode Izrael su manje radi da koriste bombu od mula koji vode Iran?

Ja bih rekao da smo srecni sto Izrael uvek moze da pozove big daddija da resi problem. U suprotnom nisam siguran koliko bi bili mirni na obaracu kad zagusti a ne vidim da im moral smeta.

Ima još jedan u priči kojeg baš svrbi da upotrebi nucular, to su mu vlažni snovi još otkad se prvi put dočepao dugmića, i uragane je hteo da gadja…