Jump to content

Iran: novi front

Featured Replies

3 minutes ago, Sammael said:

Molera ubrajamo u Austrijance? dry

Njega gledaju da ne pominju.lolol

• Replies 3.1k
  • Views 343.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Jezik pregrizao...

• Juče sam držao onlajn čas mojim malim Persijancima. Znamo se, pa sam iscimao mamu njihovu da je pitam kako su. Ispričali smo se, koliko je bila u stanju da priča. Strašno je, ne mogu da se opasulje. S

• Izgleda da su mole povukle sa ulica takozvanu Cador policiju. Prva pobjeda zena u iranu.  Prica se da ce ukinuti i obavezu da se nosi cador na ulici.   Edit : ne samo da je povukli

Posted Images

2 minutes ago, Roger Sanchez said:

Pa ne baš. Oni jesu (bili) saveznici, ključan je fakt da im je Iran obilno materijalno pomogao u razvaljivanju države koja Iranu apsolutno ništa nije skrivila i nije mu uopće u orbiti interesa. U Siriju su ratovali protiv Sunita i masakrirali ih rame uz rame. Civilni reaktor u Bushehru nikad ne bi radio da Rusija ne šalje gorivo i preuzima otpad.

meni je to bila ograničena saradnja kada i ako im se poklapaju interesu. eventualno se da opisati kao taktičko savezništvo, ništa više od toga.

možda su Iranci želeli biti saveznici, možda su i tripovali da jesu, ali muževni stisak ruke i usluge ne znače ništa.

Edited by Gandalf

4 minutes ago, harper lee said:

Njega gledaju da ne pominju.lolol

Za sada.

znaci nista od pregovora (predstava za plebs).

Edited by gimmeshelter

Kakav gad ovaj Merc.

1 hour ago, harper lee said:

dvojica siledzija i manijaka, Bizmark i Fridrih Veliki.

Zašto Old Fritz manijak?

43 minutes ago, Lo Zingaro said:

Kakav gad ovaj Merc.

Nemoj tako o nemačkom Čerčilu.

Ubilo Ahmedinedzada

1 hour ago, gone fishing said:

meni ova pacifikacija bliskog i srednjeg istoka deluje kao delić američkog plana da obezbedi pozadinu kada konačno krene na kinu, ekonomski a možda i vojno, prosto im se ne da da imaju konkurenciju i žele da odbrane poziciju jedine super sile na svetu...

Naravno, i ovo je prvi korak u tom ekonomskom "kretanju" na Kinu - Put svile, Bajo moj, treba to preseći. Kinezi neka vide šta će, ne piše im se dobro ako ih tako delimično izoluju...mada, ko jbe i njih, nisu ni oni cvećke...neka traže alternativne rute. Samo mi je žao nevinih ljudi koji će da izginu, sve ovo ostalo, politika, moć - neka se nose više u 3 lepe.

Edited by Rudolf Pingvinoglu

10 minutes ago, Tutankamon said:

Ubilo Ahmedinedzada

Može link?

Al Džazira objavila snimke udara na objekte tajnih službi Izraela, navodno dosta žrtava.

Iran nije saveznik Rusije, oni imaju, u poslednje vreme, ne ranije, sve vise zajednickih strateskih interesa ali ne vise od toga. Od vremena Islamrske revolucije, Iran se trudio da se ne vezuje za nikoga previse cak kada su im Kinezi i Rusi nudili vecu saradnju oni su to odbijali. Kao primer navescu da su jos u januranu Putin i iranskih predsednik potpisali dokument o strateskoj saradnji a da je iranska Skupstina tek pre koji dan ratifikovala kada je pocelo da im gori. O istoriji sukoba Irana i Rusije ima puno da se pise. Razvoj nuklearnog programa Irana je direktno vezan sa doktrinom da se ne vezuju za nikoga. Videcemo sada koliko je to bilo ispravno.

Asada je Iran punsio niz vodu. Moje misljenje da su to uradili u dogovoru sa dolazecom Trampovom administracijom i da je to kljucni razlog sto nisu ocekivali da ce biti napadnuti vec su zeleli da se cenkaju. Za ovo nemam dokaze. Ali imam dokaze da su se poptuno pasivizirali kada je poginuo Raisi. To potvrdjuje Hezbolah, to su Rusi i Asad osetili krajem 2024.

Istorija Irana i saradnje ispod zita sa razlicitim americkim administracijama nije nova. Karter je to dobro osetio da bi taoce pustili kada je Regan dosao na vlast. Mislim da je dokazano da je ajatolah bio na vezi sa republikancima.

Nisam siguran da ce Netanjahu da potraje duze od ajatolaha ako se nastavi "oko za oko". Nema sanse da je izraelski narodi ocekivao ono sto im je Iran radio prethodnu noc i jutro, kada su se sprdali sa Izraelom celu noc saljuci jeftine projektile i paleci alarme u Izraelu na svakih sat vremena a onda ujutro,, kada nije bilo ocekivano, opalili balistiku po Tel Avivu i probili ponovo izraelsku pvo, sto znaci da Izrael ne moze da se odbrani, pogodivsi oko, ili u, Mosadovu zgradu.