Jump to content

Iran: novi front

Featured Replies

5 hours ago, Radoye said:

Vidi - tu gde sam imao sam prilike da se sretnem i sa Irancima (ne "Persijancima" rodjenim i odraslim na zapadu ciji su roditelji izbegli 1979. jer su bili uvezani sa prethodnim rezimom nego likovima koji regularno putuju tamo-vamo, posecuju familije koje su jos uvek tamo itd) i sa Saudijcima i mogu da ti kazem da su za Saudijce Iranci pojam kulture, otvorenog uma i duha. Ne ljube ajatolahe preterano ali kazu kapiraju kako su ovi dosli na vlast, jer je ono pre toga bilo toliko sranje da su i ajatolasi znacajan napredak. Nadaju se da ce doci do promena i demokratizacije ali kazu da bi Iran kojim upravljaju stranci kao kolonijom bio milion puta gore od ovog danas. Medju tim mojim poznanicima ima iz raznih etnickih grupa, Azera, Kurda, niko ne pominje nekakvu zelju za separatizmom. A mene je iznenadilo to da - ako lazu mene i ja lazem vas - u Iranu mogu da imaju seks van braka i da ne budu automatski kamenovani kao u ovim zapadu saveznickim drzavama u regionu. Od svih ljudi sa svih strana sveta koje sam sreo Iranci su mi mentalitetom, humorom i pogledom na svet najblizi nama Balkancima.

Medju Saudima koje znam ima jedan otvoreno gej, koji kaze da vise nikada nece moci da se vrati kuci jer ce odmah da ga uhapse i ubiju. On kaze da su elite u Saudijskoj Arabiji - oni sto testerisu novinare - ustvari tamo najnormalniji i najumereniji, da politiku zapravo vode zatucane plemenske vodje koji kontrolisu vecinu zemlje i zbog kojih su na snazi striktni islamisticki zakoni. I da to populacija zapravo podrzava, da ideje o demokratiji, ravnopravnosti i slobodama zapadnog tipa podrzava postotak na nivou statisticke greske. Ovi drugi Saudi koji nisu gej kadgod su bile neke situacije u restoranima ili vec nekim ugostiteljskim objektima su svaki put bili vise nego neprijatni prema zenskom osoblju a kad im se na to skrene paznja kazu "da nisu kurve sedele bi kuci kod muzeva". E da, i kamenuju za svaki seks van braka, pa i za mnog trivijalnije stvari npr. zena vozi auto.

Da se pridruzim ostatku dijaspore u prijavljivanju jako dobre percepcije koju imamo prema Irancima koje poznajemo.

Sad, moja iskustva pre petnaestak i vise godina su ipak vezana za unvieritetsku sredinu ali i u toj sredini su bili drugaciji u smislu odavanja smirenosti i prijatnosti i druzeljubivosti uz distancu. Nije se islo sa njima na pijancenja , ali si nekako znao da mozes da racunas na njih u nekoj situaciji.

• Replies 3.6k
  • Views 379.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• nije nas niko "pritisnuo" nego je u okviru velike akcije repatrijacije isluženog nuklearnog goriva iz nekoliko zemalja istočne evrope nazad u rusiju i naše isluženo gorivo završilo tamo odakle je i do

• Ayatollah
    Ayatollah

Jezik pregrizao...

• Hermetico
    Hermetico

Juče sam držao onlajn čas mojim malim Persijancima. Znamo se, pa sam iscimao mamu njihovu da je pitam kako su. Ispričali smo se, koliko je bila u stanju da priča. Strašno je, ne mogu da se opasulje. S

Posted Images

2 hours ago, Tsai said:

Mislim da masite fudbal sa ovim nadgornjavanjem i poredjenjem ko je gori/bolji, Malo mi, prastajte, zvuci kao ko je manje ili vise zasluzio da se nadje u ovakvoj situaciji. Nisam neki fan ni zakljucivanja o citavoj naciji na osnovu licnih iskustava i susreta sa pet ljudi, ali to je bar uvek zanimljivo procitati i pokusati stvoriti neku sliku.

Ako vec pricamo na tu temu, bio sam u vezi sa irankom iz Shiraza nekih 5-6 meseci. Jako zanimljiva osoba, citala me je kao knjigu, ali svaki put kada bih ja pokusao da skrenem paznju na neke stvari koje vidim kod nje, uglavnom se zavrsavalo sa "dont throw your bullshit on me". Jedna jaka defanziva i konstantna mesavina osecaja krivice i superiornosti. Neverovatna ljubaznost pomesana sa pasivnom agresijom. Generalno sam u svetu filma upoznao nekoliko zanimljivih Iranaca, ali ono sto mogu da kazem da im je zajednicko je taj neki samodovoljni i donekle bih rekao dobrovoljni egzil i zatvorenost u svoj svet. Jako tesko sam uspevao da dekodiram neke simbole u filmskom jeziku koji koriste. Dosta su ponosni, ali taj ponos nazalost uvek ide sa odredjenom dozom nacionalizma, koji nije previse toksican ali ja sam skroz operisan od toga i onda ne mogu bas da se snadjem. Ne podnose mule, neki od njih imaju i tihu zabranu ulaska u Iran, neki se jednostavno samo boje da se vrate jer su bili aktivni na protestima protiv mula i na drustvenim mrezama i pojma nemaju sta bi se desilo sa njima. To su strasne stvari koje mi do kraja ne mozemo da razumemo jer ipak u iskustvu nemamo taj nivo represije.

Takodje mislim da ovo moje iskustvo ne znaci mnogo u dekodiranju mentaliteta nacije od 80+ miliona ljudi. Ono sto je jasno i vidljivo golim okom je da su rezimi u Iranu i Saudijskoj Arabiji brutalni prema svojim gradjanima. Da li to znaci da zasluzuju ovakvo divljacko mafijasko izivljanje? Pa naravno da ne

Poredjenje izmedju dva rezima se vrsi u svetlu odnosa, licemernog je l da, zapada prema njima.

Docim su u Iranu mule, zatucani, i tako sve redom, tranziranje Kasogija se zaboravilo, organizuju se formulei i fudbalski turniri, i slavei se voznja zena sa MBSom.

Da ne postoji Saudijska Arabija, ne bi se ovde licitiralo o stepenu sloboda u Iranu kao temi.

6 hours ago, Tsai said:

Ako vec pricamo na tu temu, bio sam u vezi sa irankom iz Shiraza nekih 5-6 meseci.

Casually dropping a bomb hail

Edited by Shan Jan

3 hours ago, Budja said:

Poredjenje izmedju dva rezima se vrsi u svetlu odnosa, licemernog je l da, zapada prema njima.

Docim su u Iranu mule, zatucani, i tako sve redom, tranziranje Kasogija se zaboravilo, organizuju se formulei i fudbalski turniri, i slavei se voznja zena sa MBSom.

Da ne postoji Saudijska Arabija, ne bi se ovde licitiralo o stepenu sloboda u Iranu kao temi.

Mene u celom tom narativo o mulama nervira sto se istovremeno Izrael prikazuje kao neka napredna demokratska drzava dok je u sustini teokratija gde vera odradjuje ko ima kolika prava i gde je vecina stanovnistva fundamentalisticki nastrojeno. To sto im zene nisu zabradjene i sto imaju Netflix je samo glumljenje Zapada.

Edited by Shan Jan

5 hours ago, Tsai said:

Mislim da masite fudbal sa ovim nadgornjavanjem i poredjenjem ko je gori/bolji, Malo mi, prastajte, zvuci kao ko je manje ili vise zasluzio da se nadje u ovakvoj situaciji. Nisam neki fan ni zakljucivanja o citavoj naciji na osnovu licnih iskustava i susreta sa pet ljudi, ali to je bar uvek zanimljivo procitati i pokusati stvoriti neku sliku.

Ako vec pricamo na tu temu, bio sam. u vezi sa irankom iz Shiraza nekih 5-6 meseci. Jako zanimljiva osoba, citala me je kao knjigu, ali svaki put kada bih ja pokusao da skrenem paznju na neke stvari koje vidim kod nje, uglavnom se zavrsavalo sa "dont throw your bullshit on me". Jedna jaka defanziva i konstantna mesavina osecaja krivice i superiornosti. Neverovatna ljubaznost pomesana sa pasivnom agresijom. Generalno sam u svetu filma upoznao nekoliko zanimljivih Iranaca, ali ono sto mogu da kazem da im je zajednicko je taj neki samodovoljni i donekle bih rekao dobrovoljni egzil i zatvorenost u svoj svet. Jako tesko sam uspevao da dekodiram neke simbole u filmskom jeziku koji koriste. Dosta su ponosni, ali taj ponos nazalost uvek ide sa odredjenom dozom nacionalizma, koji nije previse toksican ali ja sam skroz operisan od toga i onda ne mogu bas da se snadjem. Ne podnose mule, neki od njih imaju i tihu zabranu ulaska u Iran, neki se jednostavno samo boje da se vrate jer su bili aktivni na protestima protiv mula i na drustvenim mrezama i pojma nemaju sta bi se desilo sa njima. To su strasne stvari koje mi do kraja ne mozemo da razumemo jer ipak u iskustvu nemamo taj nivo represije.

Takodje mislim da ovo moje iskustvo ne znaci mnogo u dekodiranju mentaliteta nacije od 80+ miliona ljudi. Ono sto je jasno i vidljivo golim okom je da su rezimi u Iranu i Saudijskoj Arabiji brutalni prema svojim gradjanima. Da li to znaci da zasluzuju ovakvo divljacko mafijasko izivljanje? Pa naravno da ne

Ako se Tsai ne ljuti, ja bih ovo na bisere...

Lično sam potpuno lud za novom persijskom kulturom, gledam i čitam sve do čega se može doći plus bih išao u Širaz da mi zdravlje dozvoljava.

(naravno, sa skvo, jer su Persijanke svakako najlepše i the most seductive žene na svetu i mogu da zalude svakoga)

Gledajući njihovu savremenu kinematografiju, ne bih rekao da im slobode nedostaje onoliko koliko se to zapadnjacima čini. Pre je to pojedinačni odnos svakog Iranca prema njihovoj tradiciji, koliko i napor države da im taj odnos podsvesno pojača. Ovo drugo deo slobodomislećih doživljava kao prisilu.

Uspostaviti finu meru je san svake takve države i najčešće ne uspeva, ali nadu daje uspeh jedne konzervativne Španije, pa Ko zna, možda i Iran bude imao sreće.

Nije Persija nego je Iran, Persija je helenizam.Mada je Iran je mnogo siri pojam od danasnjeg Irana, pa je mozda bolje Persija,lolol to je velika grupa raznih plemena, neki ozbiljni istoricari, poput Sulimirskog(predavao istoriju stepskih naroda na Oksfordu i Kembridzu), kazu da su "originalni" Srbi, iransko pleme koje je drzalo teritorije oko danasnjeg Azovskog mora pre nego su se pod pritiskom Huna premestili u centralnu Evropu, gde se sloveniziralo, a onda dosli na Balkan. Ta iranska grupa plemena je pokorila prostor od Panonije do Indije. Njhov uticaj u celoj Evropi, od Engleske preko Franaka, Vandala, do Poljske i Rusije je znacajan.

I koliko znam nije Farsi nego je Parsi, farsi je arapska verzija, ako se dobro secam.

Edited by Emerald

18 minutes ago, Emerald said:

koliko znam nije Farsi nego je Parsi, farsi je arapska verzija, ako se dobro secam.

Pars je u staropersijskom, nakon arapskih osvajanja je prešlo u fars/farsi, jer je to valjda više godilo arapskom izgovoru. Danas svi govore "farsi" i region se zove Fars.

2 hours ago, Emerald said:

Nije Persija nego je Iran, Persija je helenizam.Mada je Iran je mnogo siri pojam od danasnjeg Irana, pa je mozda bolje Persija,lolol to je velika grupa raznih plemena, neki ozbiljni istoricari, poput Sulimirskog(predavao istoriju stepskih naroda na Oksfordu i Kembridzu), kazu da su "originalni" Srbi, iransko pleme koje je drzalo teritorije oko danasnjeg Azovskog mora pre nego su se pod pritiskom Huna premestili u centralnu Evropu, gde se sloveniziralo, a onda dosli na Balkan. Ta iranska grupa plemena je pokorila prostor od Panonije do Indije. Njhov uticaj u celoj Evropi, od Engleske preko Franaka, Vandala, do Poljske i Rusije je znacajan.

I koliko znam nije Farsi nego je Parsi, farsi je arapska verzija, ako se dobro secam.

Znači, polažemo pravo na teritoriju današnjeg Irana.

jovanka-jolic-jel-tako.gif

4 minutes ago, Rudolf Pingvinoglu said:

Znači, polažemo pravo na teritoriju današnjeg Irana.

Ih, da smo jedini polagali pravo na arijevsko nasleđe, ni po jada...

Jes da su x-ovi, telegrami i sl pouzdani kao kurir, ali izgleda da Izrael ima mnogo veći problem nego što je očekivao.

Čini se da nema govora o 90-95% uspešnosti PVO-a

13 minutes ago, Weenie Pooh said:

Ih, da smo jedini polagali pravo na arijevsko nasleđe, ni po jada...

Za razliku od komšija, mi imamo dokaze...postoje pisani tragovi. Postoje i za Egipat, ne pitaj me kako znam.

Edited by Rudolf Pingvinoglu

Egipat, Egipat, u srcu mi stoji

Egipat, Egipat, odatle su moji

Moja mala smatra da je Kleopatra

Nema kraja mojoj sreći, ja sam Ramzes Trećiiiii