Jump to content

Iran: novi front

Featured Replies

Da vidimo kad Usa krene,da li ce zatvoriti Hormuz?Cenim da neće smeti

• Replies 3.4k
  • Views 364.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• nije nas niko "pritisnuo" nego je u okviru velike akcije repatrijacije isluženog nuklearnog goriva iz nekoliko zemalja istočne evrope nazad u rusiju i naše isluženo gorivo završilo tamo odakle je i do

• Ayatollah
    Ayatollah

Jezik pregrizao...

• Juče sam držao onlajn čas mojim malim Persijancima. Znamo se, pa sam iscimao mamu njihovu da je pitam kako su. Ispričali smo se, koliko je bila u stanju da priča. Strašno je, ne mogu da se opasulje. S

Posted Images

Ne znam kako bi to izveli, brod vs avijacija se ne završava dobro po brod evo već 80ak godina.

37 minutes ago, Shan Jan said:

Ma ja mislim da je vrlo jednostavno - nisu oni saveznici vec to sluzi da se napakosti USA a Rusija ima preca posla sa svojom invazijom a i Kina sa planiranjem svoje wicked

Izrael da, nego pricao sam o USA a i sam Izrael ne moze da prangija u nedogled ukoliko ga USA ne opskrbava. Koliko god AIPAC drzao sve politicare u USA, ipak postoji granica kad to krece da ozbiljno steti samim interesima Amerike i kad njeni gradjani pizde.

Ama ne postoji za Rusiju & Kinu preci posao od odbrane Irana. Jer ti, ono, arhineprijatelji ulaze u Kaspijski basen I evidentno je da si sledeca meta u max 5 godina. Osim, ponavljam a to sad deluje zaverenicki, da su I ovi pomenuti na necije dugme...

Edited by dillinger

Nego, evo dežuram na dečjem rođendanu, deca se raspituju hoće li biti WW3...

1 hour ago, Zabalujev said:

Ovako kako su postavili stvari, sa pričama o smeni režima, pa ubijanju ajatolaha,bezuslovnoj predaji, već demonstriranom modelu gde zemlja koja se povuče pred Izraelom ne može da očekuje prestanak udara kad god se Izraelu ćefne...

ako iranska vlast preživi, ako nuklearni program ne unište sasvimpotpuno... udariće ponovo za 5 ili 10 godina.

https://besacenter.org/wp-content/uploads/2014/02/Mowing-the-Grass-English.pdf

"Mowing the Grass", Israel’s strategy in the twenty-first century against hostile non-state groups, reflects the assumption that Israel finds itself in a protracted intractable conflict. The use of force in such a conflict is not intended to attain impossible political goals, but a strategy of attrition designed primarily to debilitate the enemy capabilities. Only after showing much restraint in its military responses does Israel act forcefully to destroy the capabilities of its foes, hoping that occasional large-scale operations also have a temporary deterrent effect in order to create periods of quiet along its borders. The Israeli approach is substantively different from the current Western strategic thinking on dealing with non-state military challenges.

6 minutes ago, Zabalujev said:

Nego, evo dežuram na dečjem rođendanu, deca se raspituju hoće li biti WW3...

Biće, nadajmo se samo ne za naših života....

10 minutes ago, dillinger said:

Ama ne postoji za Rusiju & Kinu preci posao od odbrane Irana. Jer ti, ono, arhineprijatelji ulaze u Kaspijski basen I evidentno je da si sledeca meta u max 5 godina. Osim, ponavljam a to sad deluje zaverenicki, da su I ovi pomenuti na necije dugme...

Ja mislim da su Rusi na dugme sobzirom kako vode rat u Ukrajini,za Kinu ne znam.

Vidi Bajo, kako god se okreneš dupe ti pozadi...

1 hour ago, radisa said:

Sta bi znacilo unistavanje nacije? Rasparcavanje Irana? Kako misle da to izvedu samo iz vazduha? Boots on ground nema sanse da iko pokusa...

Vrlo prosto, i bez čizama.

Usereš ih od bombardovanja elektrana, bolnica, škola, univerziteta gradova mostova i svega što liči na infrastrukturu. A onda saspeš otprilike isto novca u ekstremno desnu varijantu isis kao marionetsku vlast, tipa obavezno sečenje klitorisa devojčicama, samo 4 razreda škole za muškarce, redovno paljenje slika, muzičkih instrumenata, zabrana pevanja, ništa internet ili novine, samo jedan kanal na tv i sve ostale stvari koje jedno društvo razdvajaju od plemenske zajednice zabraniti pod pretnjom vešanja/kamenovanja i za 50-100 godina ili ti par generacija- voala!

I naravno, svi mogući i nemogući separatizmi i međusobna međuplemenska konstantna klanja zbog stvari koje veze sa konfliktom nemaju.

Edited by Desmond Bojčinski

45 minutes ago, x500 said:

Imaju dva nacina da im pomognu.

Prvi, da im daju vazelin, cisto da ih manje boli.

Drugi, da krenu da prave PVO kisobran, za pocetak jedan mesoviti divizion sa 2 baterije S400, jedan baterija Tor i 2 baterije Pancira. I onda da to sire i da stalno doturaju 100+ PVO raketa dnevno. I da daju svoje - ruske ili kineske posade. I da prezive dok se ceo taj divizion ne stavi u funkciju.

Na primeru Krima, i lokalnog PVO, se pokazalo da i takav divizion ne moze 3 dana da prezivi. Pre ili kasnije biva onesposobljen.

Mozda im je opcija 1 ipak jednostavnija i neuporedivo jeftinija ;)

ukr je na početku rata imala 112 baterija s300, setimo se onih snimaka gde ruski lovci lete na par desetina metara od zemlje u strahu od tog zastarelog pvo sistema, sa pojavom dalekometnih dronova pvo sistemi koji su osmišljeni da obaraju protivničke lovce i bombardere gube na značaju, jer da bi se sačuvali trebaju da ispaljuju skupe rakete na jeftine dronove, a kada ostanu bez džebane protivnik može da pošalje avijaciju i da bombarduje po volji, ako su kinezi naučili lekciju gledaće da utrostruče broj pvo diviziona, što znači da će i nama kasniti isporuka pvo sistema koji smo kupili od njih, drugo rešenje je pravljanje ofanzivno orjentisane avijacije poput amera i jevreja, pa da tako ostvare prednostu u vazduhu pre desanta na tajvan hihi

4 minutes ago, Desmond Bojčinski said:

Usereš ih od bombardovanja elektrana, bolnica, škola, univerziteta gradova mostova i svega što liči na infrastrukturu. A onda saspeš otprilike isto novca u ekstremno desnu varijantu isis kao marionetsku vlast, tipa obavezno sečenje klitorisa devojčicama, samo 4 razreda škole za muškarce, redovno paljenje slika, muzičkih instrumenata, zabrana pevanja i sve ostale stvari koje jedno društvo od plemenske zajednice razdvajaju zabraniti pod pretnjom vešanja/kamenovanja i za 50-100 godina - voala!

Znači, spucaš gomilu municije (koja ti ionaki fali, tako NATO tvrdi) na Iran? A Putin i Xi u fazonu:

image.png

23 minutes ago, Zabalujev said:

Ne znam kako bi to izveli, brod vs avijacija se ne završava dobro po brod evo već 80ak godina.

.

Miniranjem tih 54km...

Samo... Svet se promenio za poslednjih 20-30 godina...

Zapad kroz Ormuz kupuje vise nego duplo manje, a Kina vise nego duplo vise.

A tu je jos sve mocnija Indija.

Tako da bi Iran cije su luke zapadnije od Ormuza sebi isekao jaja , Kini i Indiji .. On i sad moze da zaustavlja tankere, ima sredstva za to, pa ipak to ne radi.

Naravno, na dan X sve opcije su moguce.

.

Edited by barba

9 minutes ago, Rudolf Pingvinoglu said:

gomilu municije (koja ti ionaki fali

Kriza je naša šansa iliti šta će Švabo drugo raditi kad propadne autoindustrija nego praviti municiju. Pričam o vremenskom periodu od 50 godina naravno.

20 minutes ago, Desmond Bojčinski said:

Usereš ih od bombardovanja elektrana, bolnica, škola, univerziteta gradova mostova i svega što liči na infrastrukturu. A onda saspeš otprilike isto novca u ekstremno desnu varijantu isis kao marionetsku vlast, tipa obavezno sečenje klitorisa devojčicama, samo 4 razreda škole za muškarce, redovno paljenje slika, muzičkih instrumenata, zabrana pevanja, ništa internet ili novine, samo jedan kanal na tv i sve ostale stvari koje jedno društvo razdvajaju od plemenske zajednice zabraniti pod pretnjom vešanja/kamenovanja i za 50-100 godina ili ti par generacija- voala!

I naravno, svi mogući i nemogući separatizmi i međusobna međuplemenska konstantna klanja zbog stvari koje veze sa konfliktom nemaju.

Zasto kazes Iran kad mislis Avganistan ;)

47 minutes ago, dillinger said:

.

Sve tacno, cak ne moraju ni da budu sledeci za 5 god , kako pises..

Veliki osim sto traze resursnu bezbednost, mnogo vise paznje polazu koridorima i logistici.

I kad otvoris atlas, vidis da je Iran kljuc i sever-jug i istok -zapad... Da ne govorim sto Kaspij postaje nesto kao Crno more za Rusiju.

Kina i tako ima problem sa prolazom kroz Indokinu, i ogromna sredstva ulaze u koridore ka zapadu.

Izlazak US i saveznika na Kaspij je kraj tek zacetog embriona evroazijskog kontinetna sa Kinom kao motorom , Rusijom kao resursnom maticom, i ostalima - SK, Iran drzave centralne azije i u najboljem slucaju u buducnosti Indija.

Nocni kosmar za zapad.

.