Jump to content

Iran: novi front

Featured Replies

• Replies 3k
  • Views 330.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Jezik pregrizao...

• Hermetico
    Hermetico

Juče sam držao onlajn čas mojim malim Persijancima. Znamo se, pa sam iscimao mamu njihovu da je pitam kako su. Ispričali smo se, koliko je bila u stanju da priča. Strašno je, ne mogu da se opasulje. S

• Izgleda da su mole povukle sa ulica takozvanu Cador policiju. Prva pobjeda zena u iranu.  Prica se da ce ukinuti i obavezu da se nosi cador na ulici.   Edit : ne samo da je povukli

Posted Images

9 minutes ago, JozoMujica said:

Oh.

Mada mi ovo malo preveliko deluje u odnosu na ljude okolo. think

49571454-8630368209200452-n.jpg

9 minutes ago, JozoMujica said:

Oh.

GtkGtYaXwAAEmLK.jpeg

Hahaha, daj bre covece, jedino ako ovim avionom ne upravljaju Zentraedi D

8 minutes ago, x500 said:

Ta slika je "fejki", f35 nije toliko veliki u odnosu na ljude okolo.

Pa to, i ja gledam, on treba da ima raspon krila oko 11 metara, po ovoj slici bi bio bar 30.

22 minutes ago, JozoMujica said:

Oh.

GtkGtYaXwAAEmLK.jpeg

Fejkčina ko kuća.

Pogledaj i donji levi ugao fotke.

image.png

Ne znam za tankere ali USS Nimic će uskoro u region.

2 hours ago, Jesper23 said:

Na žalost ljud vrlo malo znaju o drugim kulturama. Ima na yt profesor Roy Casagranda (istoričar) priča baš o Iranu i toliko toga novog sam naučio o toj civilizaciji da sam ostao frapiran. Da ne pričamo koliko npr random Ameri nemaju pojma o tome i misli da su svi Arapi ili bogati naftaši skorojevići ili random goatfuckers.

Ima njih dosta, istorijski su imali i veća iskušenja. Nadam se i ja da će uskoro doći mir, ovo je van svake pameti. Inače država sa mnooogo potencijala, samo ih izolacionizam (opravdan ili ne, zavisi od tumačenja) dosta ograničava.

I kod njih su kao i u Evropi politicki i pseudoideoloski rezimi radili protiv spiceva i uzgona njihove kulture a kad nisi deo necega i ne znas iznutra prva informacija koju dobijes o nekome je ona koja dolazi iz vrha politicke vlasti. Avicenina Enciklopedija koja je verovatno najtemeljnija analiza Aristotelovih univerzalija je ritualno spaljena negde sredinom 12. veka po naredjenju tadasnjeg kalifa. Posto tamosnja kultura nije "nasa" mi danas znamo za Djordana Bruna, Galileja, papske bule protiv Aristotelovih knjiga i druge pokusaje da se u Evropi zatre slobodna misao a ne znamo nista ili skoro nista o stradanju i nerazumevanju briljantnih arapskih naucnika izmedju 9. i 11. veka koji su bili perjanica svetske filozofske i naucne misli. U Evropi svi znaju za Aleksandrijsku ili Pergamsku biblioteku ali malo ko zna za biblioteku u Bukari (gde je Avicena inace rodjen) koja se u desetom veku smatrala verovatno najvecim trezorom znanja na svetu.

Kultura, nauka i znanje su po prirodi benevolentni, plemeniti, opsteljudski napori, osim secanja i pamcenja oni nemaju oruzja da se suprostave interesnom cinizmu i zivotinjskim nagonima politickih elita. Zato je danas, na primer, Kandahar sinonim za talibanstvo i terorizam a nije siroko poznat kao jedna od 70 Aleksandrija koju je taj veliki helenski osvajac osnovao sirom mediteranskog i indoevropskog sveta, odakle mu i ime potice (Kandahar - Iskandahar, od Iskander = Aleksandar).

Sic transit gloria mundi.

Edited by harper lee

Ima sve vise informacija da je Pakistan poceo da pomaze Iranu, salju im optremu (PVO). Navodno su zapretili da ce upotrebiti NO ukoliko Iran bude napadnut.

Leading Iranian activists and filmmakers on Monday called for an end to hostilities between Iran and Israel, urging Tehran to stop the conflict by halting its enrichment of uranium, AFP reports.

“We demand the immediate halt of uranium enrichment by the Islamic Republic, the cessation of military hostilities, an end to attacks on vital infrastructure in both Iran and Israel, and the stopping of massacres of civilians in both countries,” said the activists in an op-ed in French newspaper Le Monde.

The signatories included Nobel peace prize winners Shirin Ebadi and Narges Mohammadi, as well as the winner of the top prize at the 2025 Cannes Film Festival Jafar Panahi and his fellow director Mohammad Rassoulof.

https://www.theguardian.com/world/live/2025/jun/16/israel-iran-conflict-haifa-power-plant-tel-aviv-missile-strike-live-updates-middle-east?page=with%3Ablock-685013c38f08acdd2cafc466#block-685013c38f08acdd2cafc466

Iran has been urgently signaling that it seeks an end to hostilities and resumption of talks over its nuclear programs, sending messages to Israel and the United States via Arab intermediaries, the Wall Street Journal reported on Monday, citing officials.

vidim berze se upecale na ovo i sve ode bull.

a ono Izrael: "neka hvala, imam sada nekog posla da završim"

4 hours ago, radisa said:

Roy Casagranda je nešto najbolje na šta sma nalateo na netu u poslednjih par godina... Sedneš, odvojiš 2-3 sata i uživaš u istoriji... Malo voli on da dosoli, ali je svakako genijalno kako približava teme, na pitak i dinamičan način....

Meni nikada nije presolio.

Ne znam od kada ga pratim/AI ga nudi, ali sjajan je.

1 hour ago, x500 said:

Ima sve vise informacija da je Pakistan poceo da pomaze Iranu, salju im optremu (PVO). Navodno su zapretili da ce upotrebiti NO ukoliko Iran bude napadnut.

A iza Pakistana je Kina