Skyhighatrist Posted August 7, 2020 Posted August 7, 2020 2 hours ago, Shitgenstein said: Mada, meni i tvojih 20 deluje optimistično? Na čemu baziraš? Ma tresno sam onako paušalno, može lako da bude i 30, 50... Sve je gf lepo objasnio, dok se vreme leta do Marsa drastično ne skrati, nema od tog posla ništa...
אַף אֶחָד Posted October 16, 2020 Posted October 16, 2020 Posaljite pm ako nekoga zanima, dosao mi je do ruku u pdfu "Project Mars: A Technical Tale" od von Brauna. Jako zanimljivo stivo iz 50-ih. @namenski?
namenski Posted October 16, 2020 Posted October 16, 2020 Zasto, o zasto uvek mora da uleti neki drkaџија sa saljivim komentarom, dal' svojevremeno u skoli nije smeo ni devojcice za kikice, dal' nesto drugo., bog ce ga znati, al' zato ovde misli da moze za sve pare... Jebemliga... @chandra imam u papirnom obliku jos iz davnih dana kada sam se lozio na pionirstvotm... Hvala u svakom slucaju. Inace, i na srpskhrvatskom je svojevremeno i to u poprilicno uglednoj ediciji, one velike zute knjige, Otokar Kersovani, Rijeka, izasla odlicna biografija fon Brauna, pisac je neki Bernd Ruland cini mi se, ne da mi se sada da preturam i proveravam, knjiga u svakom slucaju vredna citanja, Mein Leben für die Raumfahrt, kod nas kao Zivot za svemir... Inace, interesantno je poredjenje motiva i razmisljanja, nacina razmisljanja, tvoraca americkog i sovjetskog svemirskog programa: Amerikanci iz nekog razloga nisu previse insistirali na amerikanizaciji aktera, isturili su fon Brauna u prvi plan, Sovjeti su svoje Nemce - sa kojima su i inace bili deficitarni, buduci da ih je vecina uspela da utekne na zapad - gurnuli u stranu, ali ce kao pitanje svih pitanja da ostanu dileme ljudi koji su iskorak covecanstva u kosmos pripremali i o kome su sanjali razradjujuci najbolje nacine da se na ovoj Planeti, na10,000 kilometara daljine na glavu sruce megatoni i megatoni... Takozvana umetnost, knjizevnost danas imaju preca posla nego da porade na pokusajima da nadju odgovore na ta pitanja i to upravo zarad preke potrebe da se upravo u danasnja vremena kada se tehnologija smatra panacejom, a kada je sve jasnije da ona to nije i da nas kao vrstu vodi u neka vec prepoznatljivva slepa creva... Za bruku i sramotu, poslednji pokusaj vredan paznje da se na to pitanje, ako ne odgovori, a ono barem pokusa, dao je Sper, onaj arhitekta, Hitlerov itekako uspesan ministar naoruzanja: nazvao je to nekritickom povezanoscu tehnicara sa svojim zadatkom, otprilike... Pokusavajuci tako da nadje odgovor kako ljudi pristupaju pravljenju najsmrtonosnijih oruzja, mirno, kao da prave recimo budilnik... I - otada su rec preuzeli друштвењаци... Na stranu sto ni fon Braun, Koroljev, Glusko, itd, itd, nisu naucnici u klasicnom znacenju tog pojma: radi se o velikim inzenjerima poput Ajfela, Tesle, Brunel-a... I sto je sa svemirskim istrazivanjima, konacno i zauvek, proslo vreme genijalnih pojedinaca na cije su mesto dosle ogromne ekipetm bezimenih inzenjera i tehnicara...
Skyhighatrist Posted February 10, 2021 Posted February 10, 2021 Juče se UAR sonda "Hope" parkirala u orbitu Marsa. Perseverance sleće sledeće nedelje (18. 02.) 1
Zis Posted February 18, 2021 Posted February 18, 2021 (edited) Perseverance Rover Mars Landing Edited February 18, 2021 by Zis 1
Arkadija Posted February 18, 2021 Posted February 18, 2021 Uspešno sletanje. Bravo, bravo, bravo!!!!! 1
maheem Posted February 18, 2021 Posted February 18, 2021 1 minute ago, Skyhighatrist said: Prva fotka po sletanju sneg napado
Recommended Posts