Jump to content
IGNORED

Sicilija

hazard

Recommended Posts

Posted
Pa nije bas tako, pescane se najvise cene u Italiji, ali pored obe ove plaze koje sam stavio imas i plaze sa stenama i kamenjarom......po volji ;)
aj daj te sa stenchugama, ne bilo ti zapovedjeno, nesto mi slabo polazi za googlerukom da ih nadjem :)
Posted
mada ova ti nije bas blizu
pa podseca na pamukale, al 'di turchi' u nazivu verovatno nije zbog toga :Dlepo na oko, ne znam kakvo je za 'konzumaciju'nije ni preterano daleko, hvala za info, mogucnost uvrstavanja u itinerer 85% ;)al.. Ilaria i Sara se bas zabavljaju..
Posted
al.. Ilaria i Sara se bas zabavljaju..
:lol: :lol: :lol: Ime "dei turchi" dobilo zbog turskih i arapskih gusara koji su se tu skrivali.Nego ovo evociranje sicilijanskih mi uspomena mi proizvelo zestoku nostalgiju :wub: :wub: :wub: Ali vec sam uplatio Sardiniju :P
Posted

znam za San Vito Lo Capo, to cu ici sigurno, a i na scala dei turchi kada budem obilazio agridjento (kolima)a kada budem obilazio Sirakuzu & okolinu, hteo sam takodje da svratim do neke plaze, a od svih koje sam gledao ova kod Nota (sto si postavio) mi izgleda najbolje

• 2 weeks later...
Posted (edited)

..

post-4040-1312937636484.jpg

Edited by InvisibleLight
Posted

jutr,put ka vrhu etne posut pepelom od erupcije koja se desila predjasnje nocine propustiti etnu!!!

Posted

juce sam u palermu prisustvovala okupljanju gostiju za svadbu,ispred crkve ex oratorio del s.s. (diecimila martiri, 1580) - u zabacenoj ulici s oronulim fasadamaprvo sam mislila da je u pitanju sahrana jer su svi bili u crnom i namrgodjeni, onda videla malo dalje mladu kako stize u 'fijakeru' ispred crkve :)moje tacke boravka - catania-taormina-etna -siracusa-gardini naxos-palermoa presto

Posted

Zar u Palermu ima neoronulih fasada??Ocekujemo neke lepe slicke s Etne? Nisi isla na festu u Pallazzolo Acreide?

Posted
Zar u Palermu ima neoronulih fasada??Ocekujemo neke lepe slicke s Etne? Nisi isla na festu u Pallazzolo Acreide?
haha, u pravu si za fasade. (i ne samo u palermu)etna je svakako a must, mnogo toga nisam sitgla, drugi putbacicu ti link na pm, nemam vremena za 4um do daljnjeg. :)
Posted

komunisti palerma protiv berluskonijevog 'hobija' ;)

Posted

i kako bilo? bejah 12. dana s' devojkom sad' pocetkom avgusta u palermu i utisci su fenomenalni, potpuno razliciti od horor prica koje sam citao, te ih shodno iscekivao - nidje skuter-bandita, nista sicilijanski yobovi koji dobacuju (riba je plava), nista od kalsa je nocu opasna (dapace, na pjaci madjone smo se u onom grill&alcohol&ganja-infused ludilu, par noci super isprovodili), nativci uber ljubazni.. smestaj tj. apartman nadjen preko neta, izvrstan, plaze (mondelo, cefalu, san vito..) vrlo fine, cene k'o u bg-u a sam palermo fantasticno zivopisna kakofonija stilova, zvukova i mirisa. svratili do katanije (bez veze) sirakuze i taormine, na drugoj strani bilo do trapanija, ericea i doline hramova..ja sam za rim-palermo bukirao wind jet koji su se pokazali kao vrlo korektni, uostalom kao i wizz (doduse bilo mi zao sto u naletu cicijastva nisam uplatio extra legroom za jebeni' 5€..), ali smo prvu noc proveli na fjumicinu a poslednji dan (ran dolazak i kasnovecernje poletanje) u samom rimu u kome je, naravno, bilo najmanje rimljana i nepodnosljiva guzva turista (da, uspeli smo da zabodemo neki kafic u kome su nas dve koka kole ispokostale 16€ :isuse:)...suma suma.- iskustvo za nezaborav.

Posted

ha ha, ti kao da si isao skoro isto kao i ja (samo sto ja nisam isao windjetom vec budjavim blu expressom) i nisam bio do Trapanija i Ericea (tj. Erice sam video iz busa na putu za San Vito lo Kapo).Isto kao i ti blejali smo celu noc na aerodromu u Rimu prvo vece (iskustvo sa aerodromima i aviokompanijama objasnih detaljno na drugom topiku pa necu opet da smaram) i stigli smo u Palermo rano ujutru.Smestaj - Hotel Europa (preko expedije 230 evra po osobi za 13 nocenja), tri zvezdice, u novijem delu centra Palerma (odmah od coska sa Via della Liberta, blizu Politeama), 3 zvezdice, ocigledno poznat uglavnom poslovno orijentisan hotel, obilan dorucak (ali po italijanskom obicaju - samo slatko), besplatan wifi, malo je stariji hotel ali inace odlican, soba ogromna za te pare. Srecom nismo morali da cekamo do 12, 1 da udjemo u sobu (bili smo u Palermu vec oko 10), i mogli smo odma da odspavamo i oporavimo se od nocnog bdenja na Fjumicinu. I onda popodne, kao sta cemo gde cemo, znali smo da je najveca plaza u Palermu Mondelo, izadjemo na ulicu kada ono ispred hotela prakticno prolazi bus (806) za Mondelo. I mi aj na plazu. Nekih 20 minuta voznje i to je to. Inace dnevna karta za prevoz (24h) koja vazi sa sve moguce linije (ukljucujuci i dalja predgradja gde ima jos plaza) je 3 i po evra. Bus od aerodroma do grada (centralna zel. stanica) ide na svakih pola sata (od tipa pola 5 pa do nesto iza ponoci), putuje oko 35 min. i stajao nam je isto skoro pa ispred hotela, i karta kosta 5-6 eura. I prilicno tacno dolazi po napisanom rasporedu na stanici.E sad, Mondelo. Tu smo blejali to prvo popodne kao i prepodne sledeceg dana. Plaza je velika, dugacka, pescana ("standardan" pesak nista posebno), uglavnom svuda pesak i u vodi, dosta dugacak plicak, voda uglavnom prilicno cista i topla. Bila ja krcata, cini mi se uglavnom lokalaca, i nije bas bilo puno mesta za "dz" lezanje na plazi (mi nismo uzimali lezaljke niti suncobrane niti ista) ima par poteza sirine tipa 20-30m koji su "javni" skroz od pocetka plaze pa do vode, ostatak plaze je dostupan svima samo neka 3-4 metra (ako i toliko, na nekim mestima) od vode, a ostalo je zagradjeno - prvo, ogroman deo plaze zauzimaju neke drvene kucice ciji su vlasnici/zakupnici ocigledno lokalci koji redovno bleje tu (unutra se ljudi presvlace, drze stolove, suncobrane, lezaljke i tako dalje), i to malo izgleda bizarno redovi i redovi tih kucica (ja prvo mislio da su neki WCeji, ali shvatio da nema sanse jer ih ima previse) sve do na 3-4 metra od vode, a izmedju redova deo plaze koji je ocigledno rezervisan za vlasnike/zakupnike kucica. Te kucice zauzimaju recimo pola plaze. Ostatak je ogradjen sa lezaljkama i suncobranima (standardni paket je 2 spojene lezaljke i suncobran), za dvoje ceo dan je oko 25 evra valjda (samo sam na brzaka bacio oko na cene), za dvoje posle 2 popodne je valjda bilo 14, i to je takodje izdeljeno na deo za dnevne i sezonske goste. I to nisu samo lezaljke i suncobran, vec ceo jedan ogradjeni (ogradom tj. konopcem) "kompleks", sa kaficima, svlacionicama, tusevima, WCima itd. Medjutim na plazi ima i WC i tus za dz, tj. mislim da je namenjen ovima u kucicama ali je ulaz slobodan i niko to ne kontrolise. S obzirom da nismo imali nameru da placamo ulaz 2 dana nam je bilo dosta, jer je kao sto rekoh bio krkljanac i totalna guzva, ali nije bilo nepodnosljivo (doduse mi smo oba puta bili radnim danom - vikendom je verovatno pet puta veci haos), i plaza kao plaza je generalno OK. Pejsaz lep, sa planinama uz obala na obe strane, ali nista "specijalno" u odnosu na ono sto Sicilija ume da ponudi.Mene su najvise fascinirali prodavci na plazama, jer preko "standardne ponude" koju ocekujete (Indusi sa dzidzabidzama narukvicama i sl., likovi sa picem, kokosem pa cak i pastom) ima likova koji prodaju haljine - i to ne par haljina, nego guraju kroz pesak neku ogromnu skalameriju sa ofingerima i tipa 50ak haljina, i jos bolje zene koje ih zaustavljaju najnormalnije i gledaju, razgledaju, itd. - i vrhunac: likovi koji na plazi prodaju dzogere. Da, krpe za pod. Mi smo prvo bili u fazonu ma jok, nema sanse, to su neki suncobrani ili nesto....ali nisu. To su dzogeri, pravi pravcati. I tako dok sedim zacudjen i pitam zasto je neko dosao na ideju da prodaje dzogere po plazi prodje pored mene baba koja je ocigledno upravo kupila dzoger i nosi ga kuci...

Posted

Jesi otisao do one plaze Vendicari? Etna?Dzogeri :thumbup: