JaAleksandar Posted July 4, 2011 Posted July 4, 2011 Moje ribice su se krenule razmnozavati kad sam ubacio biljku Java Moss koja lici na gustu travu zbunastog oblika (bah, kako sam objasnio). Jedini problem sa tom biljkom je sto raste jako brzo i ume zauzeti suvise prostora u akvarijumu. Kad se to desi rukama izvadim deo koji smeta; poslednji put sam napunio citavu plasticnu kesu. Ovde ima dosta toga o tome
radar Posted July 5, 2011 Posted July 5, 2011 Šta je sve poetrebno i kolika su okvirno početna ulaganja za jedan akvarijum od, recimo 100 litara, pošto neko gore reče da je to optimum za početnike?
Tale Posted July 5, 2011 Author Posted July 5, 2011 (edited) Šta je sve poetrebno i kolika su okvirno početna ulaganja za jedan akvarijum od, recimo 100 litara, pošto neko gore reče da je to optimum za početnike?Rekoh ja.Zavisi kako zamišljaš akvarijum u prostoru gde bi da ga smestiš.imaš gotova (fabrička) rešenja sa ili bez postolja. To bi bila i neka najskuplja ali i najelegantnija varijanta (PM za preporuku). Nešto ovako:Ovakav sadrži sve: filter, grejač, haubu sa adekvatnim osvetljenjem. U ovoj varijanti možeš da prođeš sa od 230€ bez postolja.Možeš i poručiti sve po meri i želji, od akvariste sa dugogodišnjim iskustvom, i tu ti je cena po dogovoru, ali ne manja od 1€ po litri.U svakom slučaju, potreban ti je:- akvarijum (kod iskusnog staklara se može napraviti i za 5.000 rsd), - Filter: - spoljni (najjeftinija varijanta - cca 1.000 rsd za staklo i potopnu pumpu), ili - unutrašnji (do 1.000 rsd), - ili kanister filter (najskuplja varijanta - preko 4.000 rsd)- osvetljenje - u zavisnosti od tipa akvarijumskog bilja - od 1.000+ rsd- postolje - kupovno ili u samoizvedbi. Edited July 6, 2011 by cika tale
Tale Posted July 7, 2011 Author Posted July 7, 2011 Evo kako može da se iskoristi mahovina (ovo je Singapurska) za efekat "travnjaka" u akvarijumu.Postavka: Kum
Tale Posted August 26, 2011 Author Posted August 26, 2011 Ukoliko neko razmišlja o nabavci akvarijuma, kao što sam već pomenuo gore, ima nekoliko opcija:- samogradnja: ko zna da radi sa staklom može i sam da zalepi akvarijum.- naručivanje gotovog akvarijuma - kupovina fabričkog akvarijumaZa proračun debljine stakla potrebnog za prve dve opcije ima i korisnih sajtova sa raznim kalkulatorima.
Sestre Bronte Posted August 29, 2011 Posted August 29, 2011 Gde može da se vidi/kupi mahovina?Videh dosta slika na aquascaping, pa se zainteresovah, fino bi mi legla u jednom akvarijumu.Ako je zabranjeno, tj. ako se tumači kao reklamiranje, onda nisam ništa pitao, tj. ovaj post ne postoji.
Tale Posted August 29, 2011 Author Posted August 29, 2011 Mogu ti ja dati malo, ako si voljan da je lično preuzmeš?
Sestre Bronte Posted August 29, 2011 Posted August 29, 2011 Hvala kao da jesi, ovih dana ću da zujim po rumunijama i bugarskama, tako da jedino ostaje da se javim kada vežem duže kod kuće.
Tale Posted August 29, 2011 Author Posted August 29, 2011 Ništa, javi se kad se vratiš. Baš juče sam proredio mahovinu koju imam, pa sam već ponudio na poklon. A može da se pogleda:Ovo je bio pokušaj da napravim macro fotku kozice u mahoviniLevo je mahovina na panju. Fotka iz februara ove godine, sad je sve mnogo drugačije.
Tale Posted September 20, 2011 Author Posted September 20, 2011 (edited) Kod biljnih akvarijuma je vrlo važno izabrati podlogu. Na tržištu postoji veći broj vrsta podloga renomiranih proizvođača, ali je prisutna i DIY varijanta gde se često koristi treset, aquaclay, zemlja za cveće... Ovaj sloj bude jako tanak (od 0,5 do 1,0 cm), preko toga ide kvarcni pesak/šljunak različite granulacije. Na ovoj slici se vidi delimično postavljen hardscape (desno), a potom je dno prekriveno sa 23kg hranjive podloge domaćeg proizvođača.Preko hranjive podloge je došlo još crnog peska, a malo se osvežila i mahovina na kamenu.Nakon postavljanja podloge potrebno je postaviti i ostatak hardscape-a.Ovako izgleda akvarijum nakon što se zasade biljke po izboru i nakon što se voda izbistri. Izvor: Biljni akvarijum 575 litara... Edited September 20, 2011 by cika tale
Tale Posted September 20, 2011 Author Posted September 20, 2011 Postoji još jedan način postavke biljnog akvarijuma, gde se biljke unose u akvarijum u saksijama sa već pripremljenom podlogom.Prednost ovakvog formiranja je brzina postavke i to što se biljkama ne remeti korenov sistem:http://www.youtube.com/watch?v=2Iwsy4x2hn4Izvor: RF
Tale Posted October 26, 2011 Author Posted October 26, 2011 Malo mojih kozica:MimikrijaKlopa se Shrimps naturalA klopa se i Tetra prima
kapetanm Posted October 26, 2011 Posted October 26, 2011 Gde se nabavljaju sve te lepe biljke? Meni je svojevremeno to bio veći problem nego ribice.
Tale Posted October 26, 2011 Author Posted October 26, 2011 Ovu mahovinu možeš da dobiješ od mene.Akvaristička forumska berza je vrlo aktivna i veliki broj biljaka može da se nabavi jako povoljno ili na poklon. Ima i dobrih radnji u Beogradu gde se mogu pazariti zdrave i kvalitetne biljke.Ako pogledaš prethodni post videćeš i link na kraju istog koji te vodi na izvor velikog broja biljaka. (mada je isporuka u ovom trenutku malo usporena zbog požara u jednom od staklenika).
Recommended Posts