Jump to content
IGNORED

Avionski udesi i nesreće

dare...

Recommended Posts

Posted

image.png.7e24f857030437d7ec056ca9bd7d64da.png

The damaged plane wasn't allowed to land at any Russian airports, despite requests from the pilots for an emergency landing, and it was ordered to fly towards Aktau, the sources told the network.

Juče sam pročitao da je valjda neko od preživelih rekao da su videli eksplozije u pravcu Groznog. Ne znam odakle doleću te bespilotne, ali za pretpostaviti je da su sa zapada. Kako su uspeli da detektuju putnički avion sa istoka kao pretnju?

Posted
25 minutes ago, smooth.Op said:

Juče sam pročitao da je valjda neko od preživelih rekao da su videli eksplozije u pravcu Groznog. Ne znam odakle doleću te bespilotne, ali za pretpostaviti je da su sa zapada. Kako su uspeli da detektuju putnički avion sa istoka kao pretnju?

Pa ako mu pogledaš trajektoriju, vidiš da je Groznom prilazio sa zapada.

Screenshot_20241226_152910.png

A u toj zoni je izgleda moglo da ga ošteti bilo šta, dron, pvo...

• +1 1
Posted

Aha, nisam skapirao da je isprekidana linija njegova putanja...

Posted

isprekidana linija je pretpostavljena putanja, za deo leta kada nema signala transpondera (u ovom slučaju je bilo ometanja gps signala u okolini Groznog)
nevezano od toga, sasvim je moguće da je prilaz za sletanje bio iz pravca zapada

Posted (edited)

Azerbaijani government sources have exclusively confirmed to Euronews on Thursday that a Russian surface-to-air missile caused the Azerbaijan Airlines plane crash in Aktau on Wednesday.

According to the sources, the missile was fired at Flight 8432 during drone air activity above Grozny, and the shrapnel hit the passengers and cabin crew as it exploded next to the aircraft mid-flight.

The missile was fired from a Pantsir-S air defence system, Baku-based international outlet AnewZ reported, citing Azerbaijani government sources.

According to Russian sources, at the time the Azerbaijan Airlines flight was passing over the territory of Chechnya, Russian air defence forces were actively attempting to shoot down Ukrainian UAVs.

If this preliminary data is confirmed, this would be the second time in a decade that Russian forces have destroyed a commercial aircraft after the MH17 crash in Ukraine. This time, Russia's own citizens, as well as those from neighbouring countries, are among the casualties.

https://www.euronews.com/2024/12/26/exclusive-preliminary-investigation-confirms-russian-missile-over-grozny-caused-aktau-cras

Edited by Jeremija
Posted

Ne kapiram zašto ne obustave avio saobraćaj iznad zona gde ima ratnih (pogotovo PVO) dejstava.

• +1 1
Posted
1 hour ago, JozoMujica said:

Ne kapiram zašto ne obustave avio saobraćaj iznad zona gde ima ratnih (pogotovo PVO) dejstava.

Jbg, onda bi trebalo da obustave saobracaj iznad celog evropskog dela Rusije. Kapiram da cika putin radije zeli da se pravi da je sve ok.

• +1 1
Posted

Nijedna normalna aviokompanija, osim Kineza, ne leti preko Rusije. Vidoh onaj link juče o 40% prevoznika koji to rade. Pretpostavljam da se tu radi o onim koji bi mogli da hoće, a nemaju rute, ili se radi o raznim -stanima, kao i Air Serbia. Moji letovi do Singapura sada traju skoro 3 sata duže jer se leti okolo.

Posted (edited)

Bogami sad sam random gledao i osim Kineza ima i nekih Turaka i FlyDubai koji leti na sve strane po Rusiji.

Mi kad smo leteli za Kazahstan iz Srbije let je zaobisao Rusiju, mada mi nije bilo svejedno dok smo isli preko Crnog Mora.

Edit: Sad nasao i Air Indiu duboko u Rusiji.

Edited by Shan Jan
Posted

Pa Rusi su uveli sankcije za sve aviokompanije iz zemalja koje su njima uvele sankcije tako da i hoće da lete ne mogu.

Bilo je dosta kuknjave na nelojalnu konkurenciju iz Kine zbog letova ka istočnoj Aziji od strane evropskih aviokompanija, jer su kinezima dostupne kraće rute preko Rusije.

Posted

Pa sad, ne verujem da se bune previše sada. Ja bih radije leteo duže, a i oni verujem da im je bolje da minimalizuju rizik i plate više za kerozin.

• +1 3
Posted (edited)

Ovo potpuno menja perspektivu letenja preko Rusije, ne verujem da više iko ko ima alternativu razmišlja o letu preko evropskog dela Rusije, posebno što Rusi imaju notorious track record (korejski avion, MH 17, sad i ovo). Ali ajde da sačekamo zvanične nalaze mada Okamova oštrica vrišti da je bio projektil PVO.

Edited by General Ripper
  • +1 2
Posted
1 hour ago, dragance said:

Pretpostavljam da se tu radi o onim koji bi mogli da hoće, a nemaju rute, ili se radi o raznim -stanima, 

Kad sam leteo iz Ashgabata pre neki dan Turkmenistancima, videh da imaju i let za Moskvu. A i da im S7 dolazi tamo. 

moj let za KUL je imao nesto cudnu putanju u odlasku

IMG_3237.thumb.jpeg.6707520490b9d4daa62b4d065af1a8cf.jpeg

Posted
8 hours ago, jms_uk said:

Kad sam leteo iz Ashgabata pre neki dan Turkmenistancima, videh da imaju i let za Moskvu. A i da im S7 dolazi tamo. 

moj let za KUL je imao nesto cudnu putanju u odlasku

IMG_3237.thumb.jpeg.6707520490b9d4daa62b4d065af1a8cf.jpeg

Taj sever Irana i Pakistana je isto pun nekih lokalaca povezanih sa Avganistanom koji se biju sto izmedju sebe sto sa drzavama u kojima su. Mozda je to razlog.

• +1 1
Posted
8 hours ago, General Ripper said:

Ovo potpuno menja perspektivu letenja preko Rusije, ne verujem da više iko ko ima alternativu razmišlja o letu preko evropskog dela Rusije, posebno što Rusi imaju notorious track record (korejski avion, MH 17, sad i ovo). Ali ajde da sačekamo zvanične nalaze mada Okamova oštrica vrišti da je bio projektil PVO.

Sta tek bilo da avio kompanije znaju koliko je civilnih aviona oboreno na prostoru BI, pre svega Iran, Zaliv, Crveno more i sl. Verovatno bi leteli oko rta Dobre nade ;)