Have_Fun Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago 3 minutes ago, Eleniko said: шта бре пишете ко ненормални на овој теми свако мало ми искаче, помислим да се неки ероплан стровалио Pitah iznad da li neko moze negde da splituje, da ne trujemo temu :/
Filozof manijak Posted 21 hours ago Posted 21 hours ago 2 minutes ago, Eleniko said: filozof u avijonu Zvuči kao naslov nekog solidnog survajvl horora B produkcije
Tsai Posted 21 hours ago Posted 21 hours ago 6 minutes ago, Have_Fun said: Ovo poslednje sto si rekao - slicno je i kod mene. Moraju cula da mi budu zauzeta. Ali sva odjednom! Npr. probao sam da slusam muziku, ali bi mi oci lutale po unutrasnjosti aviona a ne daj Boze kroz prozor da pogledam 😀 Zatim sam probao knjigu da citam, ali avaj, jer cujem zvukove leta. Tako da sad letim naoruzan podkastima ili jos bolje nekim serijama tipa The office, gde radnja ide brzo a i oci i usi su mi zauzete pa je malo lakse tako pregurati let 😀 Nekad gledam i kakav je profil ljudi koji ulaze u avion pa na osnovu toga zakljucujem ishod Jednom su jedan za drugim u avion usli aca lukas i neki svestenik i bio sam u fazonu ok, ovaj avion nema sanse da padne Jednom se ukrcavala marinika tepic i onda sam paranoisao jbt sta ako obore mariniku 5
ubibobi Posted 21 hours ago Posted 21 hours ago 16 minutes ago, Have_Fun said: Ovo poslednje sto si rekao - slicno je i kod mene. Moraju cula da mi budu zauzeta. Ali sva odjednom! U tom slučaju morao bi da ih zamoliš da krenu da dele klopu već pri poletanju 1
Have_Fun Posted 21 hours ago Posted 21 hours ago Just now, ubibobi said: U tom slučaju morao bi da ih zamoliš da krenu da dele klopu već pri poletanju Do skoro nisam smeo ni da jedem. Bukvalno samo cutim i postojim. Imao sam i neke duze letove, 6x letove od 6+ sati. Jednom sam se okurazio da odem do WCa, a u tom trenutku se avion blago trucnuo, odmah sam se vratio na mesto i vezao za sediste svime sto sam nasao pri ruci. Tek tokom poslednjeg takvog leta sam morao da odemo do wca jer je dogorelo, a po izlasku moji dragi prijatelji su me docekali aplauzom🤨, pa je onda i ostatak aviona poceo da aplaudira ne znajuci zasto. 1 1
Tsai Posted 21 hours ago Posted 21 hours ago Sto je duzi let, to mi je lakse. Nekako se naviknes da si u letecoj kanti, pomaze to sto je veci avion pa nekako deluje stabilnije. Plus naravno imas serije i filmove da ti skrene misli 3
Shan Jan Posted 21 hours ago Posted 21 hours ago Meni ironicno pomaze ako sedim pored nekog panicara i onda ga ja kao smirujem kako nema cega da se plasi Sto veci avion to bolje. Leteo sam puno puta na ovim rutama od 10+ sati i to je osecaj vise kao da si u vozu nego u avionu. Ima te nek buke i slicno ali prilicno stabilno. Leteo sam skoro svim varijantama i Boeinga i Airbusa i svi su slicni osim jednog - A380. Em je velik ko jebeni kruzer, em je komotan, em u njemu ne osecas nista. Kad se probudis tokom leta bukvalno mislis da si u nekoj zgradi. 2 1
Roger Sanchez Posted 21 hours ago Posted 21 hours ago 6 hours ago, Shan Jan said: bird strike 'Bird strike' izgleda poprilično šrapnelasto 2 1
ubibobi Posted 19 hours ago Posted 19 hours ago 1 hour ago, Shan Jan said: Meni ironicno pomaze ako sedim pored nekog panicara i onda ga ja kao smirujem kako nema cega da se plasi Još kad bi bila neka dobra cica, bilo bi ti žao što let mora jednom da se završi 1
Have_Fun Posted 19 hours ago Posted 19 hours ago @Shan Jan Nisam cica al' sam paničar Javi se da letimo zajedno 😆 2
Baldrick S. Posted 19 hours ago Posted 19 hours ago @Have_Fun Iako se sranja kao sto je ovo danas desava ali raaaaaaaako retko strahovi od letenja nisu nesto skroz neracionalno. Na stranu sve, koliko sam od tebe procitao a i iz licnog iskustva mislim da je vise u pitanju "nepoznanica" ili totalni gubitak kontrole nego bilo stra drugo. I meni je bilo neprijatno, nikad previse strah da letim. Pri poletanju, sletanju i turbulencijama znojenje dlanova, osluskivanje zvukova i slicnih stvari. Sad, mah. Vec sam pisao ovde cime sam se zabavljao i kako prebroditi strahove. Prvo, uzmi da odgledas klipove po youtube-u pilota sa objasnjenjima procedura poletanja, leta i sletanja. Imas na hiljade snimaka iz same kabine sa objasnjenjima od prechecka do izlaska iz aviona. Ovim ces prvo, sledeci put kad si u avionu da se super zabavljas. Znaces zasto osoblje u avionu na crosscheck stavlja narandzastve trake preko prozora, skracenice svakog znaka dok avion ide ka pisti, zasto se ponekad pojavljuje kondenzacija na prozorima ili na prtljaznom prostoru, sta je v1, rotate, bukvalno svaki zvuk koji cujes u toku leta, to/ga i sve ostalo. Ako ides dublje pre ulaska u avion mozes komotno da pokusas da sam uradis prostu dijagnostiku par stvari koje su najvaznije pred poletanje (kao na primer 3 srafa kojima sam zaboravio ime pored a koji se nalaze na diskovima tockova...) ili da prosto vizuelizujes sta piloti radi tokom leta i da na taj nacin steknes uvid da u toj kabini ili celom avionu, letenju nije bas toliko nepoznato. U stvari je letenje, ako ga posmatras iz te perspektive prilicno zanimljivo. Ako uspes ovo da uradis toplo ti savetujem da skines ili nadjes Microsoft flight simulator i krenes da letis. Znam da verovatno sve sto sam napisao zvuci cudno ali kada prodjes kroz sve ovo, ako prodjes svaki pogled na sletanje ili poletanje aviona cak gledajuci ih sa zemlje bude fascinantno! 1
duda Posted 18 hours ago Posted 18 hours ago Jednom sam doživela da se vozim u kabini teretnog tupoljeva . Avion bio nakrcan totalno. Sa strane, uz oplatu aviona, nekoliko sedišta na preklop, drvena, kao nekad u bioskopu. Moj muž se izvalio, zauzeo maltene sva sedišta i spava. Ja se skupila na pola sedišta, prebledela, u strahu . Let Budimpešta - Taškent, mislim da je to trajalo 5 sati. Vidi me takvu pomoćnik kapetana koji je iz nekog razloga sišao dole da nešto proveri. I onda me pozove u kabinu, kaže, ima pozadi jedno prazno sedište, udobno. I tako se ja nađem u kabini. Mrak, ništa posebno, ali vidiš ljude koji drže taj avion u svojim rukama. I pričaju po malo, šale se, opuštencija. Mislim da su bila četvorica u kabini. Sletanje bila fascinantno. Pokazali mi pistu, objasnili koje svetlo označava gde pista treba da se dotakne, gde da se avion zaustavi, sve propisano, i sve išlo tačno tako kako treba. I nisam se plašila apsolutno. Takođe, mnogo mi je bilo lakše na jednom letu Moskva-Bg, jer su iza mene sedela dva pilota. I celo vreme su pričali i komentarisali šta sad pilot radi, valjda im bilo zanimljivo da prepoznaju prema zvuku, šta se tačno dešava. Tako da razumem da ovo što piše @Baldrick S. itekako može da pomogne. Taj strah je verovatno strah od nepoznatog i strah od totalnog gubitka kontrole. 5 1
Shan Jan Posted 17 hours ago Posted 17 hours ago Kako su uspeli da ga zamene za dron? Em je 10 puta veci od najveceg drona em bi trebalo da odasilje svoju lokaciju em nije isao iz pravca Ukrajine em je bio hiljadu kilometara daleko od fronta... Ovo bi moglo da ima ozbiljne implikacije ako neruski prevoznici krenu da zaobilaze ruski vazdusni prostor.
Recommended Posts