kim_philby Posted May 27, 2013 Posted May 27, 2013 Stvarna zabluda je nesto drugo i predvidja je zakon. Npr. kretanje lica u mraku prema napred shvatis kao napad jer nikako nisi mogao da znas da nije u pitanju provalnik vec drug koji se sa tobom sali.npr. provalnik posegne rukom u dzep, ti mislis da ima pistolj i opalis?@bb: pa zakon se pise za krimi drame. ili bolje receno krimi drame pisu zakon.
Bakemono Posted May 27, 2013 Posted May 27, 2013 Razilazimo se u principu koji je za mene vrlo vazan. Za mene je ljudski zivot svetinja koja je ispred privatnog vlasnistva.Ovde se priča o zaštiti sopstvenog života, a ne o zaštiti privatne svojine. Ne čudi me da ti je to promaklo.
aram Posted May 27, 2013 Posted May 27, 2013 Za mene je ljudski zivot svetinja koja je ispred privatnog vlasnistva.i za mene je, narocito moj i moje porodice.
yolo Posted May 27, 2013 Posted May 27, 2013 kime, fokusiraj se. vec si u zoni opakog trolovanja. svejedno je ko ce pobediti u ovoj diskusiji, sutra je novi dan, partizan je prvak u fudbalu, sve je pod kontrolom.
Prospero Posted May 27, 2013 Posted May 27, 2013 ^^^^^jao ne, da se ne vraćamo na nagađanje tipa "šta je lopov zaista hteo".edit: @kimsorry druže, nisam toliko literarno kreativan :)
bergasa19 Posted May 27, 2013 Posted May 27, 2013 i za mene je, narocito moj i moje porodice.Pa ne. Ti mislis da je svaki lopov tu da bi ubio i onda nema problema da ga roknes zato sto ima srafciger. Ja mislim da se velika vecina lopova uplasi kada shvati da ima nekog u kuci i da je otkriven.
aram Posted May 27, 2013 Posted May 27, 2013 pa dobro, ti sacekaj da utvrdis imas li posla sa lopovom ili sa ludakom, ja ne bih.
Prospero Posted May 27, 2013 Posted May 27, 2013 daj da sačekamo manca i njegovu redefiniciju, predosećam firestorm na topicu večeras
aram Posted May 27, 2013 Posted May 27, 2013 ma ne razumem ovoliko odbijanje da se o ovome uopste raspravlja, a o podmetanju da bi bilo kakva promena predstavljala "davanje dozvole za ubijanje" i da ne pricam. ja bih prosto da se u svakom pogledu uzorni gradjanin ne tretira automatski kao ubica kad mu se nesto ovako dogodi. ja bih da drzava krece od pretpostavke da on to nije zeleo, od pretpostavke nevinosti. a cini mi se da to sada nije slucaj.
wall Posted May 27, 2013 Posted May 27, 2013 Ovde se (barem meni) stalno javlja problem da domaćin mora sačekati akciju pa dobro odmeriti reakciju i delovati.Tom logikom već je stavljen u neravnopravan položaj, u nekakvom fajtu prednost je na strani uljeza-napadača.
kim_philby Posted May 27, 2013 Posted May 27, 2013 @gazza: sta ti je? kakvo trolovanje? na sve bbove promene zakona nautilus mu je vec odgovorio. meni samo nije jasno gde je problem. covek nasrnuo na coveka u mraku ovaj ga ubio? nuzna odbrana. napao ga nozem, ovaj ga ubio u gusanju? nuzna odbrana. provalnik bezao, kucevlasnik ga oladio pri bekstvu? prekoracenje nuzne odbrane.u svakom od tih slucajeve istina se utvrdjuje istragom i sud donosi presudu. ovde preovladava stav da zakon onemogucava da se pripuca na hordu manijaka na cracku koja nekome siluje zenu, cerku i psa. dakle jos jednom: kakve tacno promene trazite?
kim_philby Posted May 27, 2013 Posted May 27, 2013 meni je samo jasno da bi ara ma ne razumem ovoliko odbijanje da se o ovome uopste raspravlja, a o podmetanju da bi bilo kakva promena predstavljala "davanje dozvole za ubijanje" i da ne pricam. ja bih prosto da se u svakom pogledu uzorni gradjanin ne tretira automatski kao ubica kad mu se nesto ovako dogodi. ja bih da drzava krece od pretpostavke da on to nije zeleo, od pretpostavke nevinosti. a cini mi se da to sada nije slucaj.pa naravno da se uvek polazi od pretpostavke nevinosti. i da je obrnut slucaj polazilo bi se od pretpostavke nevinosti.
aram Posted May 27, 2013 Posted May 27, 2013 pa rekoh, meni se cini da nije tako. meni se cini da drzava srbija uvek ima stav prema gradjaninu "kriv si nesto sigurno, sad ce da vidimo sta". tako mi se i u ovom slucaju cini da ce ovaj covek morati da dokazuje da je nevin, umesto da istraga utvrdjuje sta se desilo. kolika je verovatnoca da u nekom ovakvom slucaju tuzilastvo odustane od tuzbe?
Delija67 Posted May 27, 2013 Posted May 27, 2013 Nužna je ona odbrana koja je neophodno potrebna da učinilac od svog dobra ili dobra drugoga odbije istovremen protivpravan napad. Jel se ovo odnosi i na imovinu i ako se odnosi sta je nuzna odbrana? Ako je nesto ukrao i bezi sa plenom da li u nuznu odbranu spadaju sve radnje koje ce ga zaustaviti?
nautilus Posted May 27, 2013 Posted May 27, 2013 Jel se ovo odnosi i na imovinu i ako se odnosi sta je nuzna odbrana? Ako je nesto ukrao i bezi sa plenom da li u nuznu odbranu spadaju sve radnje koje ce ga zaustaviti?ako bjezi tada se stvari vec nalaze u njegovom posjedu, kradja je vec izvrsena, pa nema nuzne odbrane.
Recommended Posts