gagorder Posted May 26, 2013 Posted May 26, 2013 sto fejspalmujete aiona kada je on napisao svojim recima ono sto se ovde celo popodne diskretno provlaci na temi, da je ubica jedva cekao da mu uleti neko na gajbu da ga zakolje.gde se to provlači? jesu li to jedine dve opcije - da je postupio sasvim kako treba i da je čekao provalnika u zasedi?
Аврам Гојић Posted May 26, 2013 Author Posted May 26, 2013 To nigde na temi nije bilo. Zasto ljudi izmisljaju ovako, nije mi jasno
Šumejker-Levi 9 Posted May 26, 2013 Posted May 26, 2013 Može li neki pravnik da definiše taj usrani deo zakona "Odgovoriti srazmernom silom" ili kakogod.Dakle, on meni provali u pola noći i ima bejzbolku, a ja pored ranca za planinarenje u ormanu iskopam šumsku sekiru. Ja sad treba da potražim neko oružje koje je srazmerno njegovom, pa da se tek onda do'vatimo?
yolo Posted May 26, 2013 Posted May 26, 2013 (edited) gde se to provlači? jesu li to jedine dve opcije - da je postupio sasvim kako treba i da je čekao provalnika u zasedi?provlaci se teza da ne znamo kakav je mentalni sklop coveka koji je ubio nekoga koga je zatekao sa srafcigerom u ruci na svojoj gajbi i da ce tek istraga utvrditi istinu. sa drugim se slazem ali sam prvim ne - mozda sam ja slep ali ja u tome vidim pretpostavku da je ubica u ovom slucaju nasilnik i sklon agresivnom ponasanju pre nego bilo sta drugo i da uzrok onoga sto se desilo treba traziti u njemu a ne provalniku. Edited May 26, 2013 by gazza1
yolo Posted May 26, 2013 Posted May 26, 2013 Može li neki pravnik da definiše taj usrani deo zakona "Odgovoriti srazmernom silom" ili kakogod.Dakle, on meni provali u pola noći i ima bejzbolku, a ja pored ranca za planinarenje u ormanu iskopam šumsku sekiru. Ja sad treba da potražim neko oružje koje je srazmerno njegovom, pa da se tek onda do'vatimo?to je za mene pitanje svih pitanja i zato bih voleo da cujem od vase, gagorderke, symeta i philbyja sta je srazmerna sila u ovom slucaju?
nautilus Posted May 26, 2013 Posted May 26, 2013 (edited) Može li neki pravnik da definiše taj usrani deo zakona "Odgovoriti srazmernom silom" ili kakogod.Dakle, on meni provali u pola noći i ima bejzbolku, a ja pored ranca za planinarenje u ormanu iskopam šumsku sekiru. Ja sad treba da potražim neko oružje koje je srazmerno njegovom, pa da se tek onda do'vatimo?Da li te je napao tom bejzbolkom ili ne? Ukoliko nije i ti ga nasikiras imas prekoracenje nuzne odbrane, posto je samo krao. Ukoliko te je napao bejzbolkom nemas prekoracenja. Edited May 26, 2013 by nautilus
Turnbull Posted May 26, 2013 Posted May 26, 2013 provlaci se teza da ne znamo kakav je mentalni sklop coveka koji je ubio nekoga koga je zatekao sa srafcigerom u ruci na svojoj gajbi i da ce tek istraga utvrditi istinu. sa drugim se slazem ali sam prvim ne - mozda sam ja slep ali ja u tome vidim pretpostavku da je nasilnik i sklon agresivnom ponasanju pre nego bilo sta drugo i da uzrok onoga sto se desilo treba traziti u njemu a ne provalniku.Ja nisam video da je iko osim Aiona to tvrdio, pa čak ni implicitno. Ispravi me ako grešim.
Šumejker-Levi 9 Posted May 26, 2013 Posted May 26, 2013 Gazzo, ako sam te dobro razumeo: provalnik smisaono isplanira provalu, odradi to sve, upadne čoveku na gajbu, iznenadi ga sa šrafcigerom u ruci dok ovaj sa porodicom spava, te posle ispadne da je Sašo nasilnik i sklon agresivnom ponasanju pre nego bilo sta drugo i da uzrok onoga sto se desilo treba traziti u njemu a ne provalniku.
pacey defender Posted May 26, 2013 Posted May 26, 2013 (edited) to je za mene pitanje svih pitanja i zato bih voleo da cujem od vase, gagorderke, symeta i philbyja sta je srazmerna sila u ovom slucaju?Nema ovog slučaja. Mi ne znamo šta se unutra dešavalo.Što se tiče šumejkerovog pitanja, iz dosadašnjeg toga rasprave sam stekao utisak da odgovoriti srazmerno ne znači da se mora odgovoriti istovetno postupcima provalnika. Edited May 26, 2013 by pacey defender
Hella Posted May 26, 2013 Posted May 26, 2013 To nigde na temi nije bilo. Zasto ljudi izmisljaju ovako, nije mi jasno evo jedan primer: sta ako neko ko je vec bio zrtva kradje odluci da saceka provalnika next time na gajbi spreman i cim ga vidi odmah ga upuca? nije pozvao policiju, nije alarmirao komsije, nije rekao 'stoj pucam' vec je jednostavno oladio coveka?
gagorder Posted May 26, 2013 Posted May 26, 2013 (edited) provlaci se teza da ne znamo kakav je mentalni sklop coveka koji je ubio nekoga koga je zatekao sa srafcigerom u ruci na svojoj gajbi i da ce tek istraga utvrditi istinu. sa drugim se slazem ali sam prvim ne - mozda sam ja slep ali ja u tome vidim pretpostavku da je nasilnik i sklon agresivnom ponasanju pre nego bilo sta drugo i da uzrok onoga sto se desilo treba traziti u njemu a ne provalniku.pa ne radi se o mentalnom sklopu, nego o mentalnom stanju. i razmisli: šta je bilo u njegovoj glavi je nesaznatljivo ex post facto. njemu samom, a kamoli sudu. ovde se ono što je on uradio odmerava prema nekakvom merilu. to merilo u krivičnom postupku je ekstremno personalizovano (mnogo njegovih ličnih osobina uticaće na sadržinu tog merila poželjnog postupanja). a osnovno pitanje je da li ono što je on radio zavređuje društveni prekor. i kroz svaki odgovor na svako takvo pitanje, izvinjavam se ako zvuči patetično, ali - društvo se ponovo potvrđuje, a ponekad malo i uznapreduje. i meni se sviđa to što je evropa stigla dotle da može da kaže - ne, nije u redu, ni kada se sve uzme u obzir, NIJE u redu ubiti nekoga na taj način, ali kad uzmemo u obzir te i te okolnosti, kazaćemo urbi et orbi da si kriv i pustiti te da ideš kući, da živiš sa sopstvenim demonima do kraja života.ne znam hoće li to biti u ovom slučaju tako, ali moguće je da hoće i to je dovoljno za ovu diskusiju. Edited May 26, 2013 by gagorder
Šumejker-Levi 9 Posted May 26, 2013 Posted May 26, 2013 Da li te je napao tom bejzbolkom ili ne? Ukoliko nije i ti ga nasikiras imas prekoracenje krajnje nuzde, posto je samo krao. Ukoliko te je napao bejzbolkom nemas prekoracenja.Verovatno je tu i sužena svest žrtve, koja možda mlataranje bejzbolkom vidi kao pretnju. Da je recimo napadač imao šumsku sekiru, a žrtva pištolj, te da ovaj krene da se folira i prebacuje sekiru iz ruke u ruku, ili krene mirno ka žrtvi - šta onda? Nije ga napao, ali mu se recimo približavao. Najbolje da ovaj sačeka da napadač podigne sekiru, pa da saspe metak u njega?Kako pravo to definiše? Ako je ovaj krenuo ka njemu, mirno, sa šrafcigerom u ruci, sigurno Sašo nije to video kao kulturni performans gde provalnik želi da proveri koju su šrafovi u stanu rasklimatani.
gagorder Posted May 26, 2013 Posted May 26, 2013 to je za mene pitanje svih pitanja i zato bih voleo da cujem od vase, gagorderke, symeta i philbyja sta je srazmerna sila u ovom slucaju?pa ne znamo činjenice. otkud ja znam šta je bilo? niko ne zna. zato i treba da se sprovede dokazni postupak, a ne da tamo neki tužilac kaže da nema mesta gonjenju. odokativno.
MancMellow Posted May 26, 2013 Posted May 26, 2013 jeste komunjara si kada kazes da se ovakve stvari desavaju svakodnevno po karton sitijima i dzanki fletovima ali za to nikoga nije briga.Svi ti o kojima pričaš, kao i svi ostali, će se sigurno osećati mnogo bezbednije ako znaju da, realno, moraju da polože krivično pravo da bi se odbranili od nasilnika ako pri tom ne žele da nadrljaju gore nego da se nisu branili. To, plus, da savladaju osnove Taj-čija ili tako nečeg kao bi tačno znali kojim udarcem mogu nekog da usmrte, a kojim ga samo onesposobljavaju.
Turnbull Posted May 26, 2013 Posted May 26, 2013 A da malo oladiš s podmetačinama? Gazza je rekao da se provlačilo da je u ovom konkretnom slučaju ubica psihopata. Filbi nije tvrdio ništa slično, nego je govorio o hipotetičkom slučaju (primeti da se govori o upucavanju).
Recommended Posts