harper lee Posted July 1, 2011 Author Posted July 1, 2011 The world No. 1, for all of his wins this year, was in new territory. He didn’t know how to act. How many of us do when we’re dreaming? - TignorI tako dobismo najboljeg igraca na svetu od ponedeljka. Ceo zivot gledam ovaj prelepi sport i ceo zivot cekam da se desi ovaj dan prakticno bez ikakve nade da cu ga doziveti. Jeste, imali smo mi i tri igracice koje su rodjene u Srbiji a zavrsile na prvom mestu WTA liste i ne bih da potcenjujem te rezultate jer se niko ko u svojoj konkurenciji dodje do prvog mesta ne moze i ne sme potcenjivati, ali muski tenis je muski tenis a konkurencija kakva danas u njemu postoji je zastrasujuca. U tom, meni omiljenom, sportu i u toj konkurenciji jedan nas igrac se izborio za to prvo mesto a da bi to postigao morao je da zaredja 47 pobeda uz jedan poraz i nabije preko 12.000 ATP bodova. Ako u nedelju pobedi u finalu i u tenisu rekordnih 13.000. Zavidan rezultat, zar ne?Poceo sam ovim Tinjorovim citatom razmisljajuci o onom sada vec cuvenom Novakovom snimku kada sa samouverenoscu deteta koje nema predstavu o cemu prica tvrdi da ce biti igrac broj 1 na svetu i da je to cilj zbog kojeg je uzeo reket u ruke. Izmedju tog decjeg "nema pojma o cemu prica" i ponedeljka kada ce isti taj decak zauzeti mesto zbog kojeg je krenuo da trenira tenis proslo je 17 godina. Otprilike toliko je trebalo rada, odricanja, konstantnih treninga, sportskih frustracija, uspona i padova, pohvala i pokuda, neumerenog novakizma™ i teranja u penziju u zavisnosti od rezultata, da se jedan san pretvori u suvu realnost. I pitam se koliko od nas je spremno toliko da ulozi ne znajuci unapred i nemajuci garancije da ce se to na kraju vratiti. Bojim se, vrlo malo. Zato i pravih sampiona ima vrlo malo.Teret koji je Djokovic izneo na vrh ATP planine nije mali. Kao da nije bilo dovoljno sto igra tenis u eri dva mozda najveca sampiona u istoriji tenisa, kao da nije bilo dovoljno sto je do pre prakticno par meseci bio uspesno i temeljno ignorisan od medija kao takmicar za sam vrh i sto su mu se osporavali kvaliteti, kao da nije bilo dovoljno sto podrska koju je imao tokom karijere moze da stane u omanji kombi, morao je da ponese sa sobom i teret legitimacije sa drzavom iz koje je potekao koju je vukao od pocetka karijere, najcesce svesno i sa namerom. Mrze ga srpske komsije koji u njega projektuju mrznju (opravdanu ili ne, odgovorice svako za sebe) prema Srbiji i kad posle pobede podigne tri prsta u trijumfu na njegovom mestu vide nekog srpskog nitkova koji im je ostao duzan, mrze ga oni kojima nije trebalo 17 godina rada da utvrde kako su sampioni u svojoj oblasti, koja god da je ta oblast, mrze ga oni koji bi da "siri sliku u svet" onakvu kakvu oni misle da treba pa se nerviraju sto to ne cini, mrze ga uplaseni od toga da se pod njegovom senkom ne povampiri nesto u sta je odavno zaboden glogov kolac, mrze ga zbog brojanica, zbog zastava, zbog ikona, zbog tapkanja loptice pre servisa, zbog medical-a, ___________________________ (upisati po zelji). Mozda je mrznja prejaka rec. Mozda oni samo kaslju od prasine koja se dize iza svakog dobrog konja pa nam se samo cini da zapravo nesto govore. Mrze ga na neki uvrnut (neko iz moje proslosti bi rekao - zaosinut) nacin i svi ovi nacionalisticki tantuzi koji misle da ce biti veci Srbi ako se budu zustrije klanjali novom srpskom Bogu, mrze ga i ovi sto zavlace ruku u tudji dzep krijuci se iza njega, mrze ga zato sto nije prvi u nekom boljem sportu, sto nije bio prvi i ranije, sto tu i tamo izgubi poneki mec, ____________________________ (upisati po zelji). A kako ce ga tek oni mrzeti kad bude mator i kad ga budu deljali neki novi klinci, to ce tek biti za pricu. I ovde je mrznja mozda prejaka mec. Mozda su se oni samo zagrcnuli zbog iste one prasine od malopre koju gutaju kao nacio-afrodizijak pa nam se samo cini da nesto govore.Novak Djokovic zapravo jeste slika jedne nove Srbije, ali ne one Srbije koja tabana po onoj vec dva puta pomenutoj prasini. Ili bi makar trebalo da bude ako budemo imali srece i pameti. Srbije koja zivi sa srpskim pasosem bilo gde na svetu, u kojoj ljudi svojim radom i talentom a ne korupcijom, nepotizmom i pljackom postizu najbolje rezultate, one koja se takmici posteno i javno onim sto ima a ne trguje ispod zita onim sto nema, one koju nece pitati "a sta mislite o Mladicu", kao sto ni Feda ne pitaju sta misli o jevrejskim zlatnim zubima po svajcarskim bankama ili Rafu sta misli o Franku, vec poslovicno "kako je bilo danas i sta ocekujete sutra".Ali, da ne zaboravimo. To je samo slika. Jedan teniser od 24 godine ima obavezu samo sebe da odvede tamo gde je zamislio. Mi ostali cemo morati da se snalazimo sami. Novak Djokovic je samo najbolji igrac tenisa na svetu. Samo to.
Garnirung Posted July 1, 2011 Posted July 1, 2011 Post je zakucavanje sa vrha reketa uz spin od 360 stepeni sa 2 rukeOtvorite Maksijature!
Fins fleet Posted July 1, 2011 Posted July 1, 2011 Tacno tako. :) A inace na onom klipu mi je jednako impresivno bilo kako dete od 7 godina na pitanje "zadovoljstvo ili obaveza" kao iz topa odgovara obaveza. Covek se rodio profesionalac, ono ne mozes da naucis.
freakns Posted July 2, 2011 Posted July 2, 2011 pustio si suzu, priznaj :Pinace, meni sam dolazak NJoleta na no1 nije izgledao nista teatralno. to je nekako bilo upisano ranije, sada ce samo dobiti zvanicni pecat. mislim, uspeh je nestvaran, nezamislivo velik, toliki da se mnogi od nas ne usudjuju ni sanjati o tako necemu(a ne posvetiti 17 godina i dati celog sebe pa ako nista ne bude zavrsiti na smetlistu...), a opet mi je sve izgledalo kao neki prirodan sled dogadjaja. mozda to uspehu daje jos vecu dimenziju, ne znam. ali se slazem sa recenim, da cemo mozda tek za nekih 20 godina shvatiti koliko je veliki sampion Novak Djokovic
Garnirung Posted July 2, 2011 Posted July 2, 2011 pustio si suzu, priznaj :Pinace, meni sam dolazak NJoleta na no1 nije izgledao nista teatralno. to je nekako bilo upisano ranije, sada ce samo dobiti zvanicni pecat. mislim, uspeh je nestvaran, nezamislivo velik, toliki da se mnogi od nas ne usudjuju ni sanjati o tako necemu(a ne posvetiti 17 godina i dati celog sebe pa ako nista ne bude zavrsiti na smetlistu...), a opet mi je sve izgledalo kao neki prirodan sled dogadjaja. mozda to uspehu daje jos vecu dimenziju, ne znam. ali se slazem sa recenim, da cemo mozda tek za nekih 20 godina shvatiti koliko je veliki sampion Novak DjokovicIako je očekivan, do ove godine Novak je percipiran kao neko ko će biti broj 1, ali više nekako kao posledica uticaja prirode, a ne znanja. Dakle, Rodžer će da se penzioniše, a Rafa će sa "pokrpanim kolenima" da igra koliko bude mogao, kao Vilijamsove recimo.4 godine čamenja na mestu broj 3 uz brojne ključne poraze od obojice su to nekako cementirali.A onda 2011. i tobogan....
Moća Posted July 2, 2011 Posted July 2, 2011 Harpere molim za dozvolu da ovaj tvoj post okacim na FB jer imam neke Novako-mrzitelje pa da procitaju. Naravno da cu tebe potpisati na kraju :)
Afterburner Posted July 2, 2011 Posted July 2, 2011 (edited) harpere, jos jednom si servirao preko 250km/has! hvala! Edited July 2, 2011 by Afterburner
renne Posted July 2, 2011 Posted July 2, 2011 Harpere molim za dozvolu da ovaj tvoj post okacim na FB jer imam neke Novako-mrzitelje pa da procitaju. Naravno da cu tebe potpisati na kraju :)I ja bih, ako imam dozvolu
Ayatollah Posted July 2, 2011 Posted July 2, 2011 Ovaj post spada u TOP 5 postova koje sam pročitao na ovom forumu u protekle 4 godine. Svaka čast.
Arkadija Posted July 2, 2011 Posted July 2, 2011 (edited) Ovo je najbolji post koji sam pročitala na ovom forumu od kada sam član. Bravo Harpere, Bravo Nole!!! Edited July 2, 2011 by Arkadija
Mil@n Posted July 2, 2011 Posted July 2, 2011 'štovani harpere, velika greota je da tvoji postovi tipa ovog ne idu dalje od ovog foruma, napravi neki blog ASAP. Publike očigledno ima. :)
Recommended Posts