Jump to content
IGNORED

Istorijske i naučnopopularne knjige

Аврам Гојић

Recommended Posts

Posted

U, jbt, zali boze pare, hvala  :)

Treba mi, ako ima da se nadje: Deborah Ascher Barnstone, Beyond the Bauhaus: Cultural Modernity in Breslau, 1918-33.

Posted

Svaka cast majstore, sto ti je skolovan covek  :D

Hvala iz sve snage.

Daj neke linkove kojima ovakve stvari mogu da se rese sistemski sto se kaze, nisam bas neki trazilac.

Posted

ima i onaj akademski portal, zaboravio sam kako bese

Posted (edited)

Ima ovde puno na prvi шац, hvala jos jednom.

Едит: докторе, сети се  :mad:

Edited by namenski
Posted

Uhhh hoćete da me upropastite!

;-)

Inače, otac mi se u grobu prevrće što sam zapustio ruski jezik, makar i za čitanje...

....shit has hit the fan...

• 1 month later...
Posted

Svakog dana u svakom pogledu sve vise napredujemo  :fantom:

Libricide_Cont_zpst79ppauq.jpg

Rebecca Knuth

Libricide

The Regime-Sponsored Destruction of Books and Libraries in the Twentieth Century

Praeger Publishing, 2003.

• 1 year later...
Posted

B2633.jpg 

Izaslo prosle, 2017. godine: jos jedna mala revizija, zrno po zrno pogaca, onako na finjaka, sa sve jadnim Italijanima koje je nekako trebalo zastiti od hordi sa istoka.

Promptno prevedena i na italijanski, naravno i nahvaljena.

Istini za volju dobro napisana, sa poprilicno novih podataka.

Jebiga.

Trieste.jpg 

• 2 years later...
Posted (edited)

Kopanje po prasini se uvek isplati, uz malo srece:

Aklbrecht-Mendelssohn-Barthold

Johannes Lepsius, Aklbrecht Mendelssohn Bartholdy, Friedrich Timme

Die große Politik der Europäischen Kabinette 1871-1914

5 tomova, studijatm i mozda ponajbolja i nakompletnija zbirka diplomatskih dokumenata u periodu koji je prethodio Prvom svetskom ratu, nastala pre novoevropske revizije poznate kao ko nas samo zavadi ovako lepe i pametne, hajde da se drzimo za ruke, secamo nasih dragih, hrabrih momaka i masemo crvenim makovima...

I, jedan biser:

Blow_memoari

Bernhard von Bülow, memoari...

Edited by namenski
  • 11 months later...
Posted

MI6-istorija-tajne-sluzbe-1909-1949.jpg

Nisam znao da je prevedeno na srpski, i to u 2 izdanja: Albion Books, Beograd, 2016. drugo izdanje.

Zvanicna istorija britanske obavestajne sluzbe, objavljena povodom 100 godina postojanja.

Posao prepusten strucnjaku, univerzitetskom profesoru i korektno odradjen, u svakom slucaju knjiga vredna citanja, ili barem prelistavanja koga mrzi jer se radi o pozamasnih skoro 800 strana...

Ako ni zbog cega drugog, ono zbog pikanterija poput pisama-slavopojki Filbiju od strane pretpostavljenih tokom cele (britanske) karijere.

Ali, i pre svega, jos jedan od dokaza o ispraznosti, jalovosti i stetnosti жбировања i жбировског zanata.

I jos stetnije fascinacije istim.

Ali i dokaz, nenameran kada se o ovoj knjzi radi, ko zna koji, da u po drustvo stani-pani situacijama poput rata, stvari ne zavise, niti su ikada zavisile od takozvanih profesionalaca vec od priliva ljudi, civila svih profila sa odgovarajucom motivacijom.

Naravno, i podsecanje na sustinu postojanja takozvanih tajnih sluzbi najbolje sazetu u dijalogu Grinovog dr. Hasselbacher-a i spijuna, junaka Naseg coveka u Havani, odgovoru 

spijunu Vermoldu, na pitanje da li je u redu trositi pare zaradjene em radom za tajnu sluzbu, em izmisljanjem takozvanih informacija:

- Gospodine Wermold, to je nas novac...

Inace, kada je o gornjoj knjizi rec: odlicna graficka oprema, izdanje bogatotm u svakom pogledu, ali utoliko pre unakazeno nedopustivo nestrucnim i nepreciznim prevodom, sa sve biserima (metodom slucajnog izbora) poput SS-a prevedenog kao Tajna sluzba (Schutzstaffel), DSO (odlikovanje, orden) kao istaknuti Red sluzbe, LRDG kao Dalekometna pustinjska grupa, Holandiju kao Nizozemlje da ne pominjemo, itd, itd....

• +1 1
Posted

Za ovo Nizozemlje, imaju Anglosaksonci geografsku odrednicu Low Countries, to mu je otprilike Beneluks, nije samo Holandija.

Posted
8 minutes ago, Radoye said:

Za ovo Nizozemlje, imaju Anglosaksonci geografsku odrednicu Low Countries, to mu je otprilike Beneluks, nije samo Holandija.

U ovom slucaju se, sa sve naslovom par poglavlja -  radi o samo Holandiji, obaska sto je Beneluks bio (valjda je jos uvek i ako mi se cini da se u EU vremena poprilicno proredio) ako ne zvanican, ono sigurno poluzvanican naziv za Belgiju, Holandiju i Luksemburg, i kao takav koriscen i u dokumentima i kod nas, mislim na srpsku odnosno s/h terminologiju i literaturu...

BTW, imaju i Hrvati i aktivno koriste i koristili su za Holandiju - Nizozemska, sto je, po meni OK...

Tako da mislim da je Nizozemlje ipak malo previse jezicki inovativnotm i nepotrebno, nategnuto, jebemliga...