porucnik vasic Posted August 9, 2017 Posted August 9, 2017 И измишљени светови треба да прате некакву своју унутрашњу логику, у супротном постају неуверљиви.
Ayatollah Posted August 9, 2017 Posted August 9, 2017 Nemoj me sad i ti, jebote Za hipotetičku pobunu ljudi bi se ukrcali u brodove i prevezli do bilo kakvog Stormlandsa neuporedivo brže; da ne pominjemo što je u pitanju jebeni feudalni sistem u kom se ne drže standing forces u glavnom jebenom gradu, nego kad zatreba svaki vazal regrutuje svoje podanike sa lokala i vodi ih gde gazda kaže. Mostova inače nema ni na Tridentu, posred kraljevstva i omiljenovog omiljenog Kingsroada, valjda zato što reke to prosto ne dozvoljavaju - ljudi se voze skelama i nikom ništa. Ideja da se naplaćivanje mostarine više isplati od naplaćivanja skelarine je obična glupost. Neuporedivo veća glupost je to što namećete urbane, moderne standarde jednom primitivnom pseudo-srednjevekovnom svetu. Logika vam je potpuno naopaka: umesto da iz jedinog raspoloživog podatka (kod King's Landinga ne postoji most) izvučete jedini smislen zaključak (realna potreba < problematika izgradnje mosta), vi idete u potpuno suprotnom pravcu i lupetate čiste spekulacije (kladim se da je realna potreba u stvari ogromna, a problematika izgradnje zanemarivo mala, jer evo imamo primere Volantisa i Šangaja i Njujorka). Ta vrsta vrlo specifičnog zakeranja mora biti podržana jačim argumentima, odnosno bar nekakvim argumentima koji nisu puka nagađanja. Blackwater, inače, sigurno ima i mostove i gazove tamo gde je plići, uži, više fordable. Nemam nimalo razumevanja za fanovsko kmečanje kojim se zahteva da most postoji specifično na jednom određenom mestu na kom su oni zamislili da treba da postoji, čvrsto zatvorenih očiju pred hiljadu i jednim potencijalnim razlogom da se most na tom mestu ne sagradi. Ja vam pravim pakao od života kad i ako to sami tražite, ništa vam ne zabranjujem. Do as thou wilt = whole of the law itede. Da razjasnimo nešto odmah - ja ne tvrdim da je potrebno da postoji most na UŠĆU Blackwatera, ja tvrdim da je potrebno da postoji most NEGDE na Blackwateru, tj. da je besmisleno da na Blackwateru nema nigde nikakvog mosta. Nadam se da sam jasan. To nije nikakvo nametanje modernih standarda na srednji vek, jer su još u RL Starom veku ljudi gradili mostove preko velikih reka tamo gde im je to bilo potrebno, npr. Trajan koji je premostio Dunav da bi prešao sa legijama u Dakiju, i ne vidim što bi za Vesteros važili drugi standardi, tim pre što očigledno da postoji tehnologija izgradnje mostova na dovoljno visokom nivou da se premosti Blackwater..
porucnik vasic Posted August 9, 2017 Posted August 9, 2017 Колико је сличних мостова било после тог Трајановог? Питам за друга.
Escalade Posted August 9, 2017 Posted August 9, 2017 vi pricate o mostovima a ljudi i vojske se uredno teleportuju u tom univerzumu
Weenie Pooh Posted August 9, 2017 Posted August 9, 2017 Da razjasnimo nešto odmah - ja ne tvrdim da je potrebno da postoji most na UŠĆU Blackwatera, ja tvrdim da je potrebno da postoji most NEGDE na Blackwateru, tj. da je besmisleno da na Blackwateru nema nigde nikakvog mosta. Nadam se da sam jasan. Ama naravno da negde mora da ima mosta, nije reka od izvora do ušća nepremostiva. Na primer, kladio bih se da Gold Road prelazi preko nekog mosta - verovatno preko dva, jer ima odmah tu i neka pritoka odgore. Putevi se grade kuda je zgodno da prolaze, pa ima smisla da bi se usmerili ka zgodnim lokacijama za most ili gaz. Gradovi, sa druge strane, posebno gradovi originalno sagrađeni kao utvrđenja za leteće osvajače, taj luksuz nemaju a evodentno im nije ni nephodan. Priča je krenula od omiljenove teze da je bezveze što ušće kod King's Landinga nije premošćeno jer da jeste, Stannis bi lakše osvojio grad; navodno je Martin napravio ogroman faux pas zapleta radi odbivši da stavi most tu gde je omiljeni zamislio da prosto mora da postoji. Džabe sva objašnjavanja da je značajan deo Stannisove vojske bio na brodovima - ne, fantomski most bi tu bio ključni faktor, zato ga je Martin neoprostivo digao u vazduh <_<
ToniAdams Posted August 9, 2017 Posted August 9, 2017 mozda imaju nekog vesica sto je premestio most :(
ToniAdams Posted August 9, 2017 Posted August 9, 2017 a na koju foru ce uopste spasti dzejmija sa dna bezdana? videli smo da je na metar od obale, ali na tri metra od besnog zmaja koji bljuje vatru i nabada repinom, plus je bitka i dalje u jeku.
MiddleClass Posted August 9, 2017 Posted August 9, 2017 Drzace dah pod vodom tri sata i kad se guzva razidje...
ToniAdams Posted August 9, 2017 Posted August 9, 2017 jest, a bron je bron, znaci sigurno prvo gleda svoju bulju da spasi
ToniAdams Posted August 9, 2017 Posted August 9, 2017 kapiram da ce preci preko svega, a da cemo ga onda videti zivog i zdravog i suvog u onoj tamo epizodi.
Recommended Posts