porucnik vasic Posted August 7, 2017 Posted August 7, 2017 Па ако ти само змајеви сметају... ako ti kažeš...
Clem Fandango Posted August 7, 2017 Posted August 7, 2017 Daleko od toga da mi samo zmajevi smetaju, ali nisam ni rekao da mi oni smetaju sami po sebi, niti da li su realni ili ne, npr. mnogo sitničaviji ljudi od mene su izračunali da zmajevi te veličine ne bi mogli ni da lete na zemljolikoj (gravitacija, atmosfera) planeti, ono što sam napisao da meni smeta je što su na bojnom polju ekvivalent god mode-a u igrici, gde jedan zmaj može da sprži kompletnu armiju
ToniAdams Posted August 7, 2017 Posted August 7, 2017 pa dobro, zato ih valjda i cene, a ne sto su lepi. to smo znali od pocetka.
porucnik vasic Posted August 7, 2017 Posted August 7, 2017 Daleko od toga da mi samo zmajevi smetaju, ali nisam ni rekao da mi oni smetaju sami po sebi, niti da li su realni ili ne, npr. mnogo sitničaviji ljudi od mene su izračunali da zmajevi te veličine ne bi mogli ni da lete na zemljolikoj (gravitacija, atmosfera) planeti, ono što sam napisao da meni smeta je što su na bojnom polju ekvivalent god mode-a u igrici, gde jedan zmaj može da sprži kompletnu armiju То је био разлог да се Вестерос уједини. Нико није могао да се одупре трима змајевима и њиховим јахачима.
Weenie Pooh Posted August 7, 2017 Posted August 7, 2017 Posle ih se naubijalo samo tako - nisu slučajno istrebljeni. Daleko od toga da im niko ne može ništa, samo ova tri trenutno imaju plot armor.
Sludge Factory Posted August 7, 2017 Posted August 7, 2017 Серија потпуно извршава задатак, прави паре на камаре. То шт о јој јеквалитет стално све гори и гори уопште није битно. znam
Clem Fandango Posted August 7, 2017 Posted August 7, 2017 (edited) NIsam čitao knjige, ali po ovome 3 ili 4 su oboreni od ljudske ruke, još 3 ubijena dok su bili vezani, i jedan se udavio, ostali su se međusobno potamanili, za sve ukupno 18 poginulih, u svakom slučaju ne bi trebalo da budu baš toliki strah i trepet uz kvalitetan PVO poput ovog iz serije koji ne zahteva ni neku posebnu ingenioznost niti trošak, postaviti adekvatan broj tih sistema na bojnom polju bi trebalo da je dovoljno za uspešnu odbranu od napada zmajevima. Ima smisla da kada su se prvi put pojavili su bili šok i niko nije znao kako od njih da se odbrani, ali vremenom bi ili zmajevi morali početi nositi oklop ili bi ginuli na bojnom polju redovno, u svakom slučaju i za te u knjigama mi deluje da su bili zaštićeni plot armorom, ako su 150 godina vladali Targarijeni prvenstveno zbog imanja zmajeva. Edited August 7, 2017 by Clem Fandango
Ayatollah Posted August 7, 2017 Posted August 7, 2017 Daleko od toga da mi samo zmajevi smetaju, ali nisam ni rekao da mi oni smetaju sami po sebi, niti da li su realni ili ne, npr. mnogo sitničaviji ljudi od mene su izračunali da zmajevi te veličine ne bi mogli ni da lete na zemljolikoj (gravitacija, atmosfera) planeti, ono što sam napisao da meni smeta je što su na bojnom polju ekvivalent god mode-a u igrici, gde jedan zmaj može da sprži kompletnu armiju Pa dobro, ali takva zmajska mitologija nije ništa novo. I kod Tolkina su zmajevi neuporedivo moćniji u odnosu na Decu Iluvatarovu, Patuljke i ostali živalj koji naseljava Srednju zemlju, ali se mogu ubiti, potpuno isto kao i kod Martina. Jedina razlika je što kod Tolkina imaš Ainure i Maiare koji su u drugoj kategoriji u odnosu na zmajeve, pa onda to ne izgleda tako bitno, i što nemaš Jahače zmajeva, pa niko ne može da ih koristi da zavlada. No, jedan Smaug je totalni strah i trepet, kako za Elfove, Patuljke i Ljude, tako i za Orke, pa čak i samog Saurona. Sve što je u ovoj seriji prikazano u vezi zmajeva je u potpunoj saglasnosti sa zmajologijom Martinovog sveta. Zmajevi jesu ultimate weapon, ne neranjivi ni besmrtni, ali brutalno jaki, i svoje postojanje i sposobnosti duguju magiji, a ne zakonima fizike (zato su i glupa izračunavanja da li zmaj te veličine može da leti i da bljuje vatru po zakonima fizike). Valyrian Freehold je i postao ono što jeste (vladar većeg dela poznatog sveta) isključivo zbog sposobnosti Valirijica da kontrolišu zmajeve, i ima mnogo primera u mitologiji Martinovog sveta da je jedan zmaj korisniji nego desetine hiljada vojnika, od ratova sa Old Ghisom do Egonovog osvajanja Westerosa. Najbolje oružje protiv zmaja je drugi zmaj (ima masa primera u istoriji gde zmajevi proždiru jedni druge, mislim da je Dance of the Dragons najpoznatiji), ali ga je moguće ubiti i drugačije, doduše teško - Dornjani su imali lucky shot koji je pogodio Meraxesa pravo u oko, što je koštalo života i njega i Rhaenys Targaryen, Rhoynari su kod Volon Therysa uspeli da pobede valirijsku vojsku od 100 hiljada ljudi i ubiju dva zmaja, ali su imali 250 hiljada vojnika i water wizardse (doduše Freehold je posle toga na njih poslao 300 zmajeva, pa je Nymeria bežala sa narodom čak do Zamettara i Yeena u Sothoryosu). Btw, kad smo već kod igara, imaš ASOIAF mode za Crusader Kings II, igrao sam barem 20 puta kao Deneris. I tamo imaš opciju za dragon conquest, pa možeš da pališ cele armije i gutaš suparničke lidere i vitezove (doduše, mislim da zmajevi tu isuviše lako ginu, svaki četvrti-peti put ga ubije neko kod tih duela).
MayDay Posted August 7, 2017 Posted August 7, 2017 Ko je jaci Drogon ili Smaug? Ako Smaug, Balerion ili Smaug?
Sara Posted August 7, 2017 Posted August 7, 2017 Što bi rekla moja rahmetli premudra baba : "Sine, to je samo film, to nije stvarno". edit: in other words, u seriji u kojoj mrtvaci ozivljavaju, tudjinska bića nastaju ubadanjem opsidijana u srce, nepokretan dečak umom upravlja drugim bićima, ubijeni nozem u srce vaskršnjuju, ubice menjaju lica kao maske itd...bespredmentno i je besmisleno traziti racionalno objasnjenje morfologije i biomehanike jednog zmaja. Opustite se, iskljucite racionalni deo mozga dok gledate i uzivajte u voznji. Dobar pokušaj ali totalno uzaludan????
Weenie Pooh Posted August 7, 2017 Posted August 7, 2017 Ima smisla da kada su se prvi put pojavili su bili šok i niko nije znao kako od njih da se odbrani, ali vremenom bi ili zmajevi morali početi nositi oklop ili bi ginuli na bojnom polju redovno, u svakom slučaju i za te u knjigama mi deluje da su bili zaštićeni plot armorom, ako su 150 godina vladali Targarijeni prvenstveno zbog imanja zmajeva. Balerion valjda i jeste nosio oklop, bar ga tako crtaju. Aegon's Conquest jeste bio blitzkrieg i potpuna novina za Westeros, da ne pominjemo što su bili stari i ogromni u poređenju sa današnjim mladuncima koji nemaju ni po deset godina. Kasnije su Targaryens suvereno vladali i vrlo retko bi se ko usudio da planira a kamoli pokuša neki drakocid. Izuzetak je kad su za presto ratovali zmajeviti protiv zmajevitih, u tim familijarnim sukobima i jeste izginuo najveći broj zmajeva. Bila je i ona neka neobjašnjiva seljačka buna gde su se Kingslanđani spontano skupili, otišli do lokalnog parkinga za zmajeve, i krenuli da ih vezane kolju...
Ayatollah Posted August 7, 2017 Posted August 7, 2017 NIsam čitao knjige, ali po ovome 3 ili 4 su oboreni od ljudske ruke, još 3 ubijena dok su bili vezani, i jedan se udavio, ostali su se međusobno potamanili, za sve ukupno 18 poginulih, u svakom slučaju ne bi trebalo da budu baš toliki strah i trepet uz kvalitetan PVO poput ovog iz serije koji ne zahteva ni neku posebnu ingenioznost niti trošak, postaviti adekvatan broj tih sistema na bojnom polju bi trebalo da je dovoljno za uspešnu odbranu od napada zmajevima. Ima smisla da kada su se prvi put pojavili su bili šok i niko nije znao kako od njih da se odbrani, ali vremenom bi ili zmajevi morali početi nositi oklop ili bi ginuli na bojnom polju redovno, u svakom slučaju i za te u knjigama mi deluje da su bili zaštićeni plot armorom, ako su 150 godina vladali Targarijeni prvenstveno zbog imanja zmajeva. Imaj u vidu da srednjevekovni škorpioni imaju efikasan domet od 100 metara kada gađaju metu direktno (kada se ispaljuju u paraboli, taj je domet nešto veći), i da su u pitanju vrlo masivni i tromi uređaji koji ne mogu da se brzo rotiraju, imaju ograničen ugao ispaljivanja (ako zmaj ode previsoko, škorpion je beskoristan) i ne mogu da ispaljuju više od 2-3 harpuna u minuti, dok zmajevi mogu da lete prilično brzo. Neka je ovom antizmajevskom škorpionu efikasan domet i 250 metara (što je SF za srednjevekovno oružje), opet bi morao da ih držiš grupisane da pokrivaju 360 stepeni i da imaš dve-tri baterije koje bi pokrivale jedna drugu zbog ugla ispaljivanja, što bi ih načinilo pravom poslasticom za protivničke strelce koji bi mogli da ih zasipaju parabolama strela sa veće udaljenosti pod zaštitom zmaja, dok ne pobiju kompletnu posadu.
Ayatollah Posted August 7, 2017 Posted August 7, 2017 Ko je jaci Drogon ili Smaug? Ako Smaug, Balerion ili Smaug? Ne znam ko bi bio jači, ali su Tolkinovi zmajevi svakako znatno inteligentniji od Martinovih, jer su u pitanju svesna stvorenja, koja imaju sposobnost govora i štošta još (ima još ovakvih zmajeva, u AD&D-u npr.). Martinovi zmajevi su više zveri i ponašaju se nagonski, možeš ih pripitomiti, ali su i onda zajebani. Pretpostavljam da bi u nekom hipotetičkom sukobu stvorenja sličnih fizičkih karakteristika verovatno prevagnula inteligencija (jbt, šta ja ovde pričam, sukob fantazijskih stvorenja iz različitih univerzuma, dokon pop, jarići, i tako).
Clem Fandango Posted August 7, 2017 Posted August 7, 2017 Imaj u vidu da srednjevekovni škorpioni imaju efikasan domet od 100 metara kada gađaju metu direktno (kada se ispaljuju u paraboli, taj je domet nešto veći), i da su u pitanju vrlo masivni i tromi uređaji koji ne mogu da se brzo rotiraju, imaju ograničen ugao ispaljivanja (ako zmaj ode previsoko, škorpion je beskoristan) i ne mogu da ispaljuju više od 2-3 harpuna u minuti, dok zmajevi mogu da lete prilično brzo. Neka je ovom antizmajevskom škorpionu efikasan domet i 250 metara (što je SF za srednjevekovno oružje), opet bi morao da ih držiš grupisane da pokrivaju 360 stepeni i da imaš dve-tri baterije koje bi pokrivale jedna drugu zbog ugla ispaljivanja, što bi ih načinilo pravom poslasticom za protivničke strelce koji bi mogli da ih zasipaju parabolama strela sa veće udaljenosti pod zaštitom zmaja, dok ne pobiju kompletnu posadu. Ali ček, koji domet ima zmajeva vatra, rekao bih mnogo manje od 100 metara, tako da i dalje mogu da ispale smrtonosan hitac na zmaja sa bezbedne udaljenosti, a srednjevekovni škorpioni su bili tromi zato što nisu ni morali da budu naročito pokretni jer su se prvenstveno koristili kod opsada, ali ne vidim tehnički problem ni za srednji vek da se naprave moblinijima, što se tiče strelaca koji zasipaju posadu, pa vrlo lako se postave strelci sa druge strane koji će zasipati te strelce
Filozof manijak Posted August 7, 2017 Posted August 7, 2017 Ko je jaci Drogon ili Smaug? Ako Smaug, Balerion ili Smaug? Najjači je Ankalagon Crni
Recommended Posts