Jump to content

Game of Thrones

Featured Replies

Ma ne u Martinovom univerzumu, nego inače.

Inače ne postoje ni jedan ni drugi, pa nema razlike :P"Wyrm" sam ja čuo samo u zmajevitom kontekstu, ne baš kao sinonim nego onako, deskriptivno. Da vuče na "worm" ali da nije baš.U Werewolf: The Apocalypse, Wyrm sa velikim W je bio neki arhizmaj, paragon haosa, oponent Weaveru.U Dungeons & Dragons, wyrm sa malim W je samo oznaka za zmajeve određenog godišta. Ide ovako nekako: wyrmling, very young, young, juvenile, young adult, adult, mature adult, old, very old, ancient, wyrm, great wyrm. (Sve iz glave! Nerd power!)

Awesome!

Ma ne u Martinovom univerzumu, nego inače.
Koliko ja znam, osnovna razlika je u tome da li imaju krila i lete. Ako je odgovor da, onda je dragon, u suprotnom je wyrm.

Sad sam skontao da je Dzejmi zapravo Rick iz Walking Dead. Stav, maco ponasanje, patrljak, sve je tu. Samo da saznamo da mu je Lori sestra bliznakinja, a da Carl voli da muci zivotinje i to je to. Zombija, hvala bogu, ima i vamo i tamo.

Ako nemaju krila, onda se zovu valjda linnorm, tj. Lindwurm, tj. "land worm". Ima milion različitih a srodnih termina za razne ale i aždaje, nema tu nekih jasno definisanih pravila. Bar kad su indoevropski jezici u pitanju, ne znam kako to rade braća Kinezi...

Ako nema krila onda je krokodil. :fantom:

Da znaš, Vini, zgrozila sam se da se ti nisi udubio u ovu tematiku. Wyrms imaju par nogu i par krila na koje se takodje naslanjaju. Možemo ih videti kao sigil moje plemenite kuće. Dragons imaju dva para nogu i par krila. Evropska tradicija obuhvata oba, dok kineska samo četvonoge zmajeve.E sad, zavisi od univerzuma do univerzuma. U D&D se eksplicitno pravi ta razlika. Sve vrste zmajeva imaju četiri nogice, a wyverns (wyrms) samo dve zadnje. Tamo postoje i drakes, koji mu dodju nešto izmedju. :D

You know what dogs do to wolves dragons? <_<

dragon-slayer.jpg

do vraga, sad mi vise nista nije jasnosta je onda on, wyrm ili dragon, i po kom univerzumu?http://www.youtube.com/watch?v=71Lu9MsQ1yM

Edited by Zverilla

Da znaš, Vini, zgrozila sam se da se ti nisi udubio u ovu tematiku. Wyrms imaju par nogu i par krila na koje se takodje naslanjaju. Možemo ih videti kao sigil moje plemenite kuće. Dragons imaju dva para nogu i par krila. Evropska tradicija obuhvata oba, dok kineska samo četvonoge zmajeve.E sad, zavisi od univerzuma do univerzuma. U D&D se eksplicitno pravi ta razlika. Sve vrste zmajeva imaju četiri nogice, a wyverns (wyrms) samo dve zadnje. Tamo postoje i drakes, koji mu dodju nešto izmedju. :D
:ziga: Mau, the Queen of the geeks.
BIa8lwtCIAEqcip.jpgZhkjWK7.giftumblr_mlmgdt0svu1qznis6o1_1280.jpg

Khaleesi :wub:Meni ovo sve bolje i bolje...

Moram još samo ovo, kad me već vučeš za jezik...

Wyrms imaju par nogu i par krila na koje se takodje naslanjaju. Dragons imaju dva para nogu i par krila.E sad, zavisi od univerzuma do univerzuma. U D&D se eksplicitno pravi ta razlika. Sve vrste zmajeva imaju četiri nogice, a wyverns (wyrms) samo dve zadnje.
Ovo eksplicitno nije tačno. U D&D sve i svašta spada u zmajeve - od džinovskih kornjača koje izdišu vrelu paru (dragon turtle), preko polu-zmajeva polu-lavova (dragonne), patuljastih pola metra dugačkih zmajčeka (pseudodragon), do pomenutih dvonožnih otrovnih viverna™ (wyvern). Sve su to tehnički zmajevi (dragons), a ti četvoronožni vatrobljujući koje pominješ su tzv. true dragons. (Čak i među njima ne bljuju svi vatru.)