pacey defender Posted February 25, 2013 Posted February 25, 2013 Meni je bilo interesantno da pratim cene u Sydneyu kada sam tamo otišao na par nedelja. Šokirao sam se kakve su cene nekretnina. Ovo košta 540 tisuća australijskih dolara. http://www.domain.com.au/Property/For-Sale/Townhouse/NSW/Sutherland/?adid=2010098197 Ne znam da li su ta južnija predgrađa skuplja zato što su bliža obali ali ovo je jednostavno preskupo. Od centra jednako udaljena Parramatta je izgleda best value for money trenutno.
mimoza Posted February 26, 2013 Posted February 26, 2013 Predgradja blize obali su uvjek bila skuplja. Ova kuca i nije toliko skupa jer i u Parramatti su drvene stare kuce skuplje od ove. Cjene su visoke te ne vjerujem da ce padati. Nadam se da cu uspjeti nesto naci po nekoj prihvatljivoj cjeni a da valja.
fragand Posted February 26, 2013 Posted February 26, 2013 Ako je Paramata skupa idi u Wologong.Bilo nekad da ti ne treba eng ni u tom predgradju ni u gradicu.
mimoza Posted February 26, 2013 Posted February 26, 2013 Nema ni u Wologongu kuca za ove pare, nazalost. Doduse nebi mi odgovaralo zbog kcerke koja radi u Sydneyu ali ajde i da putuje, nema ni tamo, sve otislo u nebo. Ma bit ce da se uvalimo u veci kredit pa da kupimo nesto sto je cestito.
Shan Jan Posted February 26, 2013 Posted February 26, 2013 U cemu je fora sa tom vasom Australijom, zar se tamo ne prave nova naselja? Koliko su losi ti losi krajevi?
mimoza Posted February 26, 2013 Posted February 26, 2013 Nova naselja koliko je meni poznato se ne prave, nego se napravi tu i tamo neka zgrada ili kuca. Problem su prevelike cjene a ono sto je jeftinije to ti je Bogu iza nogu, ako radis u centru grada. Isto tako i struktira stanovnika je losa tako da se i ne osjecas ugodno u tom drustvu. Ako ces putovati 1,5 sat do posla i toliko natrag onda ti stvarno ne treba kuca niti neki veci stan jer ce ti sluziti samo da prespavas. Onda je bolje naci neki sobicak blize centru i tako zivotariti. Problem je sto je Sidnej preskup a cjene rastu neprestano. Neznam kako je u drugim gradovima ali sigurno ni oni nisu puno jeftiniji?
Indy Posted February 26, 2013 Posted February 26, 2013 Mi imamo 300.000€ i to bi ulozili kao depozit a kcerka da digne kredit.sto ne rece ranije, mogli smo da se nagodimo nesto, i to bez kredita (samo ako dodje u obzir zivot u provinciji.)
mimoza Posted February 27, 2013 Posted February 27, 2013 Moze li se znati o kojoj je provinciji rjec?
noskich Posted March 2, 2013 Author Posted March 2, 2013 Mi imamo 300.000€ i to bi ulozili kao depozit a kcerka da digne kredit.Obicno se za depozit ovde daje 20-25%. A za 300K eura sto mu dodje skoro 400K AUD se moze kupiti trosoban stan u gotovom, 100% ucesca. Ne na idealnom mestu tik do obale naravno.Ovako na prvu loptu taj trosoban stan bi najverovatnije bio u predgradjima kao sto su Auburn, Campsie, Riverwood. Nesto bolji kraj bi mogao ako je u pitanju dvosoban stan, na primer Strathfield gde ja zivim, Drummoyne, Hurstville. Ako bas mora kuca onda bi tih 400K pokrilo oko 60% kredita ali opet ne u preterano cenjenim krajevima.Moje licno misljenje je da ce trziste nekretnina u Australiji pre ili kasnije puci, isto kao sto se balon izduvao u US.Takodje mislim da je suludo davati tolike pare za jedan stan u Sidneju ako se razmotri u sta sve se taj novac moze uloziti. Ima daleko daleko povoljnijih mesta na svetu za ulaganje u nekretnine i zemlju. Tako da je moj savet onima koji rade ovde da iznajmljuju a da kapital ulazu drugde, tamo gde za taj novac mogu dobiti mnogo bolju ponudu i u smislu onoga sto se kupuje i u smislu povracaja na investiciju.A sada ol tugedr nau:http://www.youtube.com/watch?v=mu8QthlZ6hY
panta rhei Posted March 2, 2013 Posted March 2, 2013 sad ce Noskich da preusmeri vasih 300 tisuca na najbolji nacin. Takodje mislim da je suludo davati tolike pare za jedan stan u Sidneju ako se razmotri u sta sve se taj novac moze uloziti. Ima daleko daleko povoljnijih mesta na svetu za ulaganje u nekretnine i zemlju. Tako da je moj savet onima koji rade ovde da iznajmljuju a da kapital ulazu drugde, tamo gde za taj novac mogu dobiti mnogo bolju ponudu i u smislu onoga sto se kupuje i u smislu povracaja na investiciju.
Dagmar Posted March 2, 2013 Posted March 2, 2013 (edited) Pa meni to ima smisla da će cene malo da se izduvaju, ali ne pre nove ekonomske krize jer da se cene izduvaju prvo mora valjda dosta ljudi koji su uzeli kredite da prestane da ih plaća jer su ostali bez prihoda (kao u USA). A tu situaciju prati i bankrot poneke banke. I onda je pitanje da li uzeti stan za 300 000, ili držati novac u banci i kockati se da će taj novac da preživi krizu i pad cena nekretnina. Ima i ovaj deo sa ulaganjima, ali ljudi koji nemaju veze sa ekonomijom kao npr ja ne mogu tek tako da smisle da će da ulažu. Ja ne znam kako se to radi, ipak je to struka. Edited March 2, 2013 by Evi_
Indy Posted March 2, 2013 Posted March 2, 2013 Pa ne, to pitanje (u sta investirati) se ni ne postavlja. Plan nam je povratak te da tamo skupa s kcerkom kupimo neku nekretninu.
noskich Posted March 2, 2013 Author Posted March 2, 2013 ali ljudi koji nemaju veze sa ekonomijom kao npr ja ne mogu tek tako da smisle da će da ulažu. Ja ne znam kako se to radi, ipak je to struka.Jok, index funds, zlato i srebro i kes depozit.
Dagmar Posted March 2, 2013 Posted March 2, 2013 Pa ne, to pitanje (u sta investirati) se ni ne postavlja.Pa po meni pitanje je kako do doći do što bolje nekretnine za 300 000. Onda možeš da kupuješ odmah i sad pa šta može za te pare, ili ako očekuješ značajno sniženje cena u narednih 3-4 godine možeš i da iznajmljuješ pa da za 3-4 godine kupiš bolju kuću/stan. Ali tu nastaje pitanje šta raditi sa 300 000 evra za to vreme (ovako kad napišem zvuči kao pitanje koje bih volela i sebi da postavim :P)
Recommended Posts