Jump to content
IGNORED

Dobra plata, dobro mesto, jeftin real estate

noskich

Recommended Posts

Posted

Naslusao sam se milion tih prica "kod mene u zavicaju", a i noskich ovde slicno lupeta, tako da ih ignorisem sto je moguce cesce.

Posted

Ko bi išao u bolnicu (sa krevetima) samo za temperaturu? To svaka 1-man klinika može da sredi. Ako ne može i oni kažu da treba bolnica, nema tu priče primi ili ne primi.

Neke bolnice kod mene od novembra do marta uvedu paušalnu doplatu od 30$ za bilo šta, da okrenu navalu sa prehladama na privatne klinike.

Ljudi bez ikakvog valjanog razloga veruju u velike bolnice za minorne stvari i počnu da ih zagušuju sa trivijalnim razlozima.

Sve je nacionalno zdravstveno osiguranje, važi i za privatne i za državne, isto.

Posted

@dragance alo on bukvalno govori da vi u Australiji nemate prava na specijaliste.... da morate da plačate ili idete kod privatnika,

Ovo da beba koja ima temperaturu mora u bolnicu zašto? to sam videla na Tajalndu, gde se za urastao nokat ostaje, 

jedna od kolega koja završila deo studija u UK, bilo joj je šok kada su je primili taj dan kada joj je bila zakazana operacija i kada sve bilo gotovo, odmah otpustna listna na kućno lečenje

Posted (edited)
12 hours ago, Host said:

U Nemackoj je besplatna stomatoloska nega na osnovnom nivou na kom je bila besplatna u SFRJ - amalgamske plombe, kontrole i vadjenje zuba se ne placaju. Sa drzavnim osiguranjem se doplacuje za bolje plombe (30tak evra), za komplikovanije hirurske zahvate i za implante (mislim da su prilicno skupi). 

Mala ispravka, tj. malo preciznije:

I nove bele plombe snosi drzavno osiguranje u potpunosti, ako su za manje zube. Za vece zube platis nesto vise od polovine cene, a koja zavisi od kolicine upotrebljenog materijala itd. Poslednji put sam platila 60 od 100 evra. Takodje obicno ciscenje zuba spada u njihove delatnosti a tzv. "profesionalno" se vec placa dodatno (70tak evra). Imaju i drzavna osiguranja varijante neke doplate za "vecu pokrivenost" zubara, ali se to verovatno isplati onima koji imaju vise problema u ustima, dok za to jedno plombiranje godisnje nema poente.

Edited by I*m with the pilots
Posted

[mention=1044]dragance[/mention] alo on bukvalno govori da vi u Australiji nemate prava na specijaliste.... da morate da plačate ili idete kod privatnika,

U Australiji pravo na specijaliste imaju svi s pravom na medicare, ali je za neke vrste pregleda lista čekanja podugačka. Nezaposleni, penzioneri i ljudi s malim primanjima većinom obavljaju preglede kod specijalista pri državnim bolnicama. Mislim da pregled izađe $80 (nisam 100% siguran), a zdravstveno pokriva ostatak.

Većina srednje i više klase ide u privatne ordinacije/bolnice, jer žele da pregled obave što brže i ne žale pola dnevnice kad je zdravlje u pitanju. Otprilike pola stanovništva ima privatno osiguranje koje im takođe pokriva dio troškova u zavisnosti od pregleda. Dosta ljudi sa višim primanjima ima privatno osiguranje zbog poreskih olakšica, a cilj liberala na vlasti je uvijek bio da se rastereti državni zdravstveni sistem i približi onom u USA. Zapravo najviše po pitanju medicare se razlikuje politika liberala i laburista u Australiji.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Posted

Još sam bio u Australiji, bio je usvojen zakon da porodica gde su primanja preko 80K AUD godišnje ili ima da uzme privatno osiguranje ili da kroz porez plaća "Medicare Levy". Neko je pre 100-200 strana pisao o tome, ta se granica primanja pomerila (naviše)?

Posted
8 hours ago, mei said:

Meni se u Otavi na dosta mesta obraćaju na francuskom :) , ali to je Capital Region, još je i na granici, pa se razlikuje od ostatka Kanade. 

Što se tiče Bonjour-hi, to se ne upotrebljava u celoj provinciji, nego uglavnom samo u centru i zapadnom delu Montreala što zbog turista, to i zbog veće anglofonske populacije (u istočnom delu se u radnjama obraćaju samo na francuskom, osim i radnjama koje drže imigranti). U Montrealu ima starosedelaca anglofona, McGill U (anglofonski univerzitet) je u centru gde su akademci iz celog sveta, zašto zabranjivati engleski u radnjama. Bonjour-hi je pozdrav koji znači da je prodavac bilingvalan, što je znak dobrodošlice strancima i ljudima sa privremenim boravkom u provinciji (na primer, studentima MgGilla). Ako se odgovori sa bonjour, dalja konverzacija je na francuskom, i obrnuto ako se odgovori sa hi.  Donositi rezoluciju kojom se zabranjuje prodavcu da se obrati mušteriji na dva jezika u jednom jezički mešovitom gradu je malo previše regulative u svakodnevnom životu Montreala. 

Sve tacno, u dvojezicnim sredinama kako u Kvebeku tako i van njega (obodni predeli Ontarija prema Kvebeku, ceo New Brunswick itd) prodavac, konobar, salterski sluzbenik pozdravice vas na oba jezika, tamo gde je samo jedan od zvanicnih jezika prisutan pozdravice vas na tom jeziku. Gde ima puno imigranta pozdravice vas na dominantnom zvanicnom i imigrantskom jeziku. Ne pravi se nigde neka prevelika frka oko upotrebe jezika osim u Kvebeku gde lokalni nacionalisti zele da ocuvaju svoju kulturnu, versku, etnicku i rasnu cistotu pa donose zakone u skladu sa tim.

Posted
Još sam bio u Australiji, bio je usvojen zakon da porodica gde su primanja preko 80K AUD godišnje ili ima da uzme privatno osiguranje ili da kroz porez plaća "Medicare Levy". Neko je pre 100-200 strana pisao o tome, ta se granica primanja pomerila (naviše)?
Za porodice sa preko $180k dodatnih 1% godišnje plate. 1.5% je plafon za primanja $280k+. Za pojedince - pola od ovih primanja.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Posted

To je drastično više nego što se sećam. 

Posted
17 hours ago, Radoye said:

Opet, neka od najzagadjenijih mesta na planeti se tu nalaze.

Zbog rudnika pretpostavljam?

Posted
3 hours ago, vladavsnarod said:

Zbog rudnika pretpostavljam?

Trenutno aktuelna eksploatacija naftnog skriljca, nekadasnji rudnici azbesta, nasledje teske industrije s pocetka proslog veka, hemijski otpad preostao jos od ko zna kad...

http://www.cbc.ca/news/technology/oilsands-soas-1.3599074

https://globalnews.ca/news/3796720/sarnia-oil-industry-spills-human-impact-investigation/

http://www.cbc.ca/news/canada/hamilton/news/despite-new-standards-high-levels-of-carcinogens-remain-in-hamilton-air-1.2870202

https://en.wikipedia.org/wiki/Sydney_Tar_Ponds

Posted (edited)
3 hours ago, Radoye said:

Ne pravi se nigde neka prevelika frka oko upotrebe jezika osim u Kvebeku gde lokalni nacionalisti zele da ocuvaju svoju kulturnu, versku, etnicku i rasnu cistotu pa donose zakone u skladu sa tim.

Ajde razradi malo ovu misao o etničkoj i rasnoj čistoći pretty please? Arapa Frankofona ima u Montrealu onoliko, kako se to usaglasava sa očuvanjem etničke i rasne čistoće?

Edited by ObiW
Posted
3 minutes ago, ObiW said:

Ajde razradi malo ovu misao o etničkoj i rasnoj čistoći pretty please? Arapa Frankofona ima u Montrealu onoliko, kako se to usaglasava sa očuvanjem etničke i rasne čistoće?

Vec sam rekao ranije da je Montreal totalno kosmopolitski grad, sa puno imigranata, velikom starosedelackom Anglo populacijom, tu ti francuski prakticno ne treba i sasvim se lepo mozes snaci samo sa engleskim. Ili cak i italijanskim - Montreal je najveci italijanski grad van Italije.

Nazalost Kvebek nije samo Montreal. Sirom provincije su u zadnjih par godina ucestali antimuslimanski i antisemitski ispadi, napadi na manjine generalno, uvode se zakoni kojima se zabranjuje isticanje verskih simbola (svih osim katolickog krsta, jer je "katolicanstvo nerazdvojan deo Kebekoa identiteta i bez njega se ne moze zamisliti"), svake godine se sve vise poostrava imbecilno zakonodavstvo o upotrebi jezika...

Posted

Ali kvebeska politika useljavanja i dalje daje preference imigrantima - frankofonima, sto u praksi znaci bas tim ljudima za koje kazes da su meta napada u provinciji?