Jump to content
IGNORED

Dobra plata, dobro mesto, jeftin real estate

noskich

Recommended Posts

Posted

malo podseća na bad wimpfen, ali je nekako izveštačeno

Posted
2 hours ago, jms_uk said:

A Mississauga? ;)

Mississauga je imigrantska ali nije jednoobrazna u fazonu da su svi od jedne fele nego su mesani. Brampton arguably ima veci procenat Indijaca nego Indija, pre ces videti belca / crnca / kineza u Bombaju nego u Bramptonu.

2 hours ago, dragance said:

Uf, ne bih u Toronto sve i da mi nude avione/kamione. Previse betona za moj ukus. Mada, zima je bila, pa ni to nije doprinelo boljem utisku.

Vankuver ili Quebec City... :wub: 

Quebec City je prelep, najevropskiji grad u celoj S. Americi.

Toronto je sasvim OK, ima puno zelenila, parkova, staza za setnju i bicikle kroz sumice kraj reka i potoka. Nije neobicno videti divljac skroz blizu centra grada, od raznih ptica (orlovi, sokolovi, caplje, vodomari, divlje guske i patke, kormorani, galebovi, razne sitnije ptice pevacice), preko sitnijih sisara (veverice koje su bukvalno svuda, rakuni, oposumi, tvorovi, lisice, kojoti, divlje macke) do krupnijih zverki poput jelena. Obala jezera je lepa, ima nekoliko lepih pescanih plaza samo problem je sto je voda poprilicno zagadjena i nije bas najpreporucljivije kupati se.

Klima je slicna Srbiji, leta su ono bas topla doduse ovde bude vlazna toplota, sparina. Zime su uglavnom poput ovih u Srbiji sto se tice temperature ali traju jedno mesec dana duze naustrb jeseni i proleca. Drvece procveta tek negde krajem maja / pocetkom juna, jun, jul, avgust su paklene vrucine, od novembra do kraja marta je zima, septembar/oktobar i april/maj su nesto sto bi se moglo nazvati prelazom iz jednog u drugo mada u principu imas samo dva godisnja doba.

Najveci problem sto se toga tice je da se gradski prevoz redovno poraspada cim padne sneg. U januaru. U Kanadi. Ono, ko bi ocekivao da bi moglo biti snega, jel'da?

Posted

Zavisi gde u kanadi :D

Doduse, ocekivala bih od Toronta da se bolje nosi sa zimskim uslovima.

Ovde je prosle godine pao rekordan sneg u vise decenija. Naravno, rekordan sneg u vankuveru znaci 3cm snega i bljuzge, u suriju i aborsfordu jeste bilo zeznutije. 

Elem, na tih par cm snega jedva su organizovali ciscenje ulica, dok su vozaci gradskog prevoza uglavnom odbijali da voze dok se skroz ne rascisti. Ruku na srce, za dobar broj njih sam prilicno sigurna da sneg pre kanade nisu ni videli. Bilo je zezanja da bi trebalo mozda dobaviti vozace sa severa dok traje sneg.

Ovde je glavni smor kisa, nije za dzaba ‘raincouver’

Posted

Da, kod vas cim malo zabeli proglasava se vanredno stanje! :p

Ovde se ljudi navikli, ono znas vec unapred da ces ako pada sneg gdegod si posao kasniti minimum sat-dva.

Posted
3 hours ago, nera said:

U ricmondu npr. imas gomile prodavnica i ostalih biznisa gde je sve na kineskom, niti pricaju engleski uopste.

Dok u Kvebeku hoće da zabrane Bonjour-Hi! pozdrav u prodavnicama, te da bude samo Bonjour. :lol:

Posted
14 minutes ago, mei said:

Dok u Kvebeku hoće da zabrane Bonjour-Hi! pozdrav u prodavnicama, te da bude samo Bonjour. :lol:

:lol:

mada, ako uzmem u obzir da ovde jedva neko govori francuski, te da se cuje uglavnom od francuza doseljenih, mozda kvebecani i imaju pravo. 

Posted

Naravno da imaju pravo. Nikad nisam cuo "Hi-Bonjour" od onih van Quebeca, a kada god bih ispunio arrival card na francuskoj strani, uvek bi me razapeli i zajebavali (osim jednog super lika sto je odrastrao blizu Winnipega u jednoj Ca-FR enklavi).

Posted
5 minutes ago, dragance said:

Naravno da imaju pravo. Nikad nisam cuo "Hi-Bonjour" od onih van Quebeca, a kada god bih ispunio arrival card na francuskoj strani, uvek bi me razapeli i zajebavali (osim jednog super lika sto je odrastrao blizu Winnipega u jednoj Ca-FR enklavi).

Bas to. Osim francuskih Francuza ne cuh da ga neko prica a zezaju ih samo tako. 

Posted

To sam pitala, jer sam čula kako spočitavaju jednom USA političaru što želi da ima zdravstveno kao CND, a kao u njegovom stejtu, večina usluga, pošto su blizu kanade Vermont valjda, korisnici i pacijenti su Kanadjani koji jadni ne mogu da došu do lekara i umiru na listama. Ja sam čula d  su konzervativci doneli taj sistem zdravstvenog u Kanadi?

Generalno Kanađani su po meni najviše senzitivni ljudi i nekako najviše taj šok proživljavaju, najgore blogove koje sam ikada pročitala o Srbiji, Holandiji, Tajlandu, i ostalim destinacijama su napisali baš oni, i tu su bili opisane tako neke banalne stvari, u smislu kulture, da nisam mogla da verujem da sada oni to očekuju od nas. Još neke face na jugu holandije su tako tmurne i to im je u srži nepoverenje prema strancima.

Posted

Da. evo masovan pomor u Kanadi, ne znamo gde cemo sa lesevima. To je stara kuknjava desnicara u Americi kako "bivsa sovjetska republika Kanadistan" samo sto nije propala pod teretom izdavanja za neefikasno zdravstvo u kome lekarske komisije odlucuju koga ce da ubiju a kome da pruze sansu da prezivi. Otkad je uveden sistem socijalnog zdravstva ovde oni to pricaju i predvidjaju kako ce Kanada da bankrotira svaki cas, tek sto nije. A evo ima vec 70 godina.

Generalno politicka scena ovde lici na onu u USA s tim sto postoji vise opcija. Dve glavne partije su Konzervativci i Liberali (pandani US Reps & Dems) koji generalno nastupaju sa slicnih pozicija (desni centar, trzisni liberalizam, socijalni konzervativizam) s tim sto Konzervativci vise teze da terciraju Vasingtonu dok Liberali teraju po svome. Pored njih znacajnije partije su jos i NDP (levi centar, socijaldemokrate poput Sandersa u USA) i separatisti iz Kvebeka koji nemaju neku formiranu ideolosku poziciju van ideje o osamostaljivanju Kvebeka vec se priklanjaju ili Konzervama ili Libsima kako s kojima bolje istrguju. Povremeno jos i Zeleni ucackaju ponekog poslanika u Parlament i to je to.

E sad, ma koliko politicka slika u Kanadi ocrtavala dogadjaje u USA, i ma koliko se i ovde koplja vise lome oko toga ko je veci lopov i ciji su skandali gnusniji pa se glasa za "manje zlo" od dve vodece partije dok biznis neometano fura, oko jednog se i najkonzervativniji slojevi drustva u Kanadi slazu, a to je da su kontrola naoruzanja i socijalna zdravstvena zastita dobra stvar i da ih ne treba ukidati. Postoje ideje da se dozvoli ulazak privatnog sektora kao alternativa postojecem drzavnom zdravstvu pa ko voli nek' izvoli ali se niko ne zalaze da se drzavno zdravstvo ukida.

Posted (edited)
3 hours ago, dragance said:

Meni se u Otavi na dosta mesta obraćaju na francuskom :) , ali to je Capital Region, još je i na granici, pa se razlikuje od ostatka Kanade. 

Što se tiče Bonjour-hi, to se ne upotrebljava u celoj provinciji, nego uglavnom samo u centru i zapadnom delu Montreala što zbog turista, to i zbog veće anglofonske populacije (u istočnom delu se u radnjama obraćaju samo na francuskom, osim i radnjama koje drže imigranti). U Montrealu ima starosedelaca anglofona, McGill U (anglofonski univerzitet) je u centru gde su akademci iz celog sveta, zašto zabranjivati engleski u radnjama. Bonjour-hi je pozdrav koji znači da je prodavac bilingvalan, što je znak dobrodošlice strancima i ljudima sa privremenim boravkom u provinciji (na primer, studentima MgGilla). Ako se odgovori sa bonjour, dalja konverzacija je na francuskom, i obrnuto ako se odgovori sa hi.  Donositi rezoluciju kojom se zabranjuje prodavcu da se obrati mušteriji na dva jezika u jednom jezički mešovitom gradu je malo previše regulative u svakodnevnom životu Montreala. 

Edited by mei
Posted
12 hours ago, teacher said:

jesi bio u severnoj koreji? navodno je ok... kapiram da tamo bar kažu istinu za kvadraturu stana koji se prodaje, a ne uvaljuju neke japanske muljatorske varijante...

Što je tebi 88kvm stan mali? To je tačno 88kvm, sa kulturom življenja bez fotelja, regala, sofa, možeš fudbal da igraš u njemu.

Posted

Ono za nedostatak bolnickih kreveta mogu da potvrdim. Tj mogu reci sta su se ljudi oko mene frapirali, da nece da prime u bolnicu bebu ako joj je temperatura ispod 39. Sad ja pojma nemam da li je to normalno, samo prenosim.

E, da. Ako zovete hitnu, naplate i to tako da je skuplje od taksija.

Posted

Zasto bi primali bebu u bolnicu sa manje od 39 stepeni? Zato i nema kreveta sto za svako malo ljudi idu u bolnicu.

Postoji valjda hitan slucaj i ono sto to nije. Visoka temperatura ispod 39 jeste za veliku paznju i oprez, ali ima tretmana i kod GP ili drugih lokalnih klinika.

Posted
1 minute ago, dragance said:

Zasto bi primali bebu u bolnicu sa manje od 39 stepeni? Zato i nema kreveta sto za svako malo ljudi idu u bolnicu.

Postoji valjda hitan slucaj i ono sto to nije. Visoka temperatura ispod 39 jeste za veliku paznju i oprez, ali ima tretmana i kod GP ili drugih lokalnih klinika.

Kao sto rekoh, samo prenosim sta su meni pricali ljudi koji su bili u fazonu "kod nas kuci u Turskoj bi..." Hvala bogu slabo imam iskustva sa bolnicama pa pojma nemam sta je "hitno" a sta nije.