Yoyogi Posted December 4, 2017 Posted December 4, 2017 1 minute ago, teacher said: može neko objašnjenje onda? kako japanci smeste 96kvm u 88kvm? Kako da ne. Oni jednostavno tako žive. Eliminisati sve što nije neophodno. To ti je kao da ti, u sobi sa nepotrebnim ormarima možeš da razmahneš ruke do lakata. Kada ormara nema, puni razmah, kao ptica.
ToniAdams Posted December 4, 2017 Posted December 4, 2017 ortak kad je svercovao benzin, nabavio iz japana specijalne kanistere. galon (to je valjda par litara) stane u 2 deci. opako dobar fazon.
nera Posted December 4, 2017 Posted December 4, 2017 Mene samo zanima otkud, pored tolikog blagostanja i obilja, toliko kiseline... izgleda da dzaba sve dok se ne pokazes pred selom, kad ono dodjes pred zadrugu da se pohvalis a tamo te zezaju :(
teacher Posted December 4, 2017 Posted December 4, 2017 8 minutes ago, Yoyogi said: Kako da ne. Oni jednostavno tako žive. Eliminisati sve što nije neophodno. To ti je kao da ti, u sobi sa nepotrebnim ormarima možeš da razmahneš ruke do lakata. Kada ormara nema, puni razmah, kao ptica. ma merenje kvadrature je egzaktna nauka. 88kvm mora biti jednako 88kvm. mirišem nekog japanskog prevaranta koji hoće da uvali neku straćaru naivčinama.
Yoyogi Posted December 4, 2017 Posted December 4, 2017 2 minutes ago, nera said: Mene samo zanima otkud, pored tolikog blagostanja i obilja, toliko kiseline... izgleda da dzaba sve dok se ne pokazes pred selom, kad ono dodjes pred zadrugu da se pohvalis a tamo te zezaju :( Perverzno, ja testiram koliko me oni, koji bi mi rekli kako sam dobrodošao, u stvari mrze kao kera. Da ništa nisam nikada rekao ni na jednom Forumu, da se tamo pojavim, tako bi me isto mrzeli a ja ne bih znao. Mrzeli bi me iz dna duše, kao ovi ovde. Ne samo mene nego i sve druge otišle, uključujući i moje oponente sada po svetu.
Yoyogi Posted December 4, 2017 Posted December 4, 2017 2 minutes ago, teacher said: ma merenje kvadrature je egzaktna nauka. 88kvm mora biti jednako 88kvm. mirišem nekog japanskog prevaranta koji hoće da uvali neku straćaru naivčinama. Pa ko se ikada selio video je kada se sve spakuje, koliko je stan bio veći. E, to je taj stan i njegova površina. Shvatiće to Tičer kada izračuna koliko je površine dobijeno eliminacijom nepotrebnog nameštaja.
Bujodrag Posted December 4, 2017 Posted December 4, 2017 21 minutes ago, nera said: Mene samo zanima otkud, pored tolikog blagostanja i obilja, toliko kiseline... izgleda da dzaba sve dok se ne pokazes pred selom, kad ono dodjes pred zadrugu da se pohvalis a tamo te zezaju :( Istina. većina postova je vrlo emocionalno obojena. Od kalimerstva do najboljstva. Topik sam počeo da pratim jer, sad kad me ništa više ne vezuje za Beograd, kontam da bih mogao i da zapalim odavde. Invalidi su, valjda, u istom sranju svuda. No, ovo nije informativan topik. Ali, neka, to što se meni ne svidja ne znači ništa, ako se drugima svidja.
ObiW Posted December 4, 2017 Posted December 4, 2017 40 minutes ago, Yoyogi said: Perverzno, ja testiram koliko me oni, koji bi mi rekli kako sam dobrodošao, u stvari mrze kao kera. Da ništa nisam nikada rekao ni na jednom Forumu, da se tamo pojavim, tako bi me isto mrzeli a ja ne bih znao. Mrzeli bi me iz dna duše, kao ovi ovde. Ne samo mene nego i sve druge otišle, uključujući i moje oponente sada po svetu. mrze te zato sto si najbolji. zato nam tako ide, sto numemo da prepoznamo 1 kvalitet.
teacher Posted December 4, 2017 Posted December 4, 2017 30 minutes ago, Host said: Kakav google, moje iskustvo iz prve ruke. Po pricama stranaca koji su boravili u Tokiju znatno duze, gaijini u Japanu prolaze kroz nekoliko faza. Prvo potpuno ignorisanje (u smislu da se od stranaca , bar u turistickoj fazi, ne ocekuje da prate rigidna pravila ponasanja) prekinuto povremenim izletima usluznosti (Japanci su spremni da urade neverovatne stvari da bi pomogli nekome u nevolji). Druga faza je radoznalost i zadovoljstvo sto se stranac interesuje za kulturu Japana. Treca faza je anksioznost kad se Japanci vec pitaju u sebi do kad ovaj planira da ostane, a poslednja faza je vec i otvoreno izrazavanje tog misljenja. Ono sto sam video, a sto bi meni smetalo da zivim u Japanu, je transakciona vrsta njihove komunikacije. Pitanje-odgovor, odgovor-pitanje, skoro da i nema pripovedacke dimenzije. Zbog toga je tesko uspostaviti komunikaciju sa nepoznatima jer nema dodirnih tacaka zajednickog iskustva. Cini mi se da su Kinezi malo otvoreniji mada nisam bio u Kini i ne znam kakvi su u kontekstu zivota tamo. jesi bio u severnoj koreji? navodno je ok... kapiram da tamo bar kažu istinu za kvadraturu stana koji se prodaje, a ne uvaljuju neke japanske muljatorske varijante...
MancMellow Posted December 4, 2017 Posted December 4, 2017 Quote Pitanje-odgovor, odgovor-pitanje, skoro da i nema pripovedacke dimenzije. dobro, to je za ljude sa ovijeh strana naviknutih na ovo malo reativan pojam
nera Posted December 4, 2017 Posted December 4, 2017 @MilenaS nestade tvoje pitanje u moru nadgornjavanja. Elem, kanadsko zdravstveno je vrlo solidno, mada ne bez problema. Plus, razlikuke se po provincijama. Sto se operacija i ozbiljnijih procedura tice, ako je hitno/bitno ne ceka se ili je cekamje najkrace moguce. Liste cekanja su uglavnom za sve sto nije zivotno hitno i kozmeticke operacije. Ono sto je trenutno deficitarno, bar u mom delu, su porodicni doktori. Veliki broj ljudi se doseljava i postojeci ne mogu da postignu. Sto dovodi do primanja kojekakvih doktora samo da se pokrije broj koliko toliko. Sad, donekle mozes bez porodicnig lekara ali, ako ti treba redovna terapija bilo koje vrste, najlakse je sa porodicnim jer neke stvari samo oni mogu da prepisu ili daju referal. Druga stvar koja uzasno slajfuje je sve u vezi sa mentalnim zdravljem, dok se domognes lekara pa dok se domognes dobrog lekara, itd. Zvanicno se trude da poprave ali slabo ide, opet zbog nedostatka kvalitetnog kadra. Kod mene u Britanskoj Kolumbiji se placa zdravstveno na mesecnom nivou, za dvoje izadje 150 CAD. Vec neko vreme se prica da ce ukinuti placanje potpuno ali videcemo kad i kako. Trenutno ostale provincije ne naplacuju nista. Za te novce imas neogranicen broj poseta porodicnom lekaru ili bilo kom lekaru ‘opste prakse’, sve sto je urgentno i hitno, lekovi na recept, itd. Zubar ne ulazi u opste osiguranje, mozes da doplatis sama negde ili ako poslodavac nudi u okviru paketa. Sve normalne firme nude bar neke benefite, plus zavisi od pozicije. Recimo, za nize pozicije u ‘tech’ firmama svih vrsta, uobicajeno je da benefiti ukljucuju dental budzet oko 1500 cad (hitne operacije su izuzete od placanja cini mi se), physio 500cad (tu spada i masaza), vision 200-250 cad (dovoljno za solidne naocare i pregled), mental healt support (uglavnom znaci telefonsku podrsku i pristup self help materijalima, ako treba nesto ozbiljnije uputice gde treba), plus lekovi (genericki 100%, brendirani 80% pokriveno). Naravno, vise pozicije vuku bolje pakete.
Bujodrag Posted December 4, 2017 Posted December 4, 2017 15 minutes ago, nera said: @MilenaS(....) Ako sam dobro shvatio, ti si BritišKolumbija, šta god to značilo za toliko veliku zemlju. Moj burazer živi u Edmontonu. Kaže da je tamo dosadno pa mnogo voli da dodje ovamo. No, on me je par puta ubedjivao da dodjem kod njega. Čak je, ove godine, istraživao kakvi su kanadski propisi za ljude sa MS-om i kaže da tu neće biti problema. Ne znam, osim njega i njegovih, nikoga ko živi/radi u Kanadi pa bi mi bilo kakav estetski utisak bio interesantan. Mis'im, ni ovde u Srbiji neću umreti od gladi, imam stan u centru grada a ne verujem da ću imati porodicu, dakle, obezbedjen sam, manje više.
Paul Gompitz Posted December 4, 2017 Posted December 4, 2017 To da zdravstveno ne pokriva stomatoloske usluge je apsolutno ludilo. Pa trgovci robljem su prvo gledali u zube da procjene je li covjek zdrav. Ne mislim samo na zdravstvo u Kanadi, naravno. Jel ima negdje da su npr. usluge ortodonta ukljucene u osnovno zdravstveno kao u sfrj?
Radoye Posted December 4, 2017 Posted December 4, 2017 Kanada je ogroma, velike su razlike i u mentalitetu ljudi i u zakonodavstvima i u prirodnom okruzenju / klimi s jednog na drugi kraj. No generalno Kanada je USA light, neka liberalnija i opustenija verzija Amerike sa ponesto nakalemljenog zapadnoevropskog smeka, bez fetisa na oruzje, sa manjim uticajem hriscansko-fundamentalisticke desnice, sa jacim socijalnim davanjima i sa vecim procentom prve i druge generacije imigranata. Naravno, kao sto rekoh, sve ovo se razlikuje od dela do dela. Konkretno Alberta u kojoj se nalazi Edmonton je verovatno najkonzervativnija i najslicnija Americi sredina (pa opet daleko otvorenija i iberalnija od nekog "middle America" proseka), BC je verovatno najlevicarskiji kraj, Toronto se jako fura da bude Njujork umesto Njujorka, Kvebek (osim zaista kosmopolitskog Montreala) je zagledan u sopstveni pupak i vice di su moji novci, istocna obala je usporena i uspavana kao da je polovina proslog veka, a sever uglavnom zvrji prazan. U vecim sredinama (pre svega Toronto, Vankuver i Montreal, ali takodje i Vinipeg, Kalgari, Edmonton, Halifaks itd) ljudi su skroz opusteni prema imigrantima i retko ces naleteti na budale. U velikim gradovima postoji dosta infrastrukure za imigrante, kome se obratiti za pomoc oko nekih svakodnevnih birokratskih zackoljica, da te upute na tvoja prava i slicno, kursevi jezika i tako to. U manjim sredinama gde ljudi nisu navikli na dodjose ume da se oseti prilicno izolovano dok se ljudi ne otkrave. Tamo ume da bude i dosta rasizma, narocito prema domorocima / indijancima, pa onda redom i prema imigrantima drugacijeg izgleda, drugacijih religioznih ubedjenja, drugacijeg akcenta. Pripizdina je pripizdina, ma gde ona bila. Sa druge strane gradovi su jbno skupi, i stanovanje i troskovi zivota, upravo zbog velikog imigrantskog pritiska i priliva stanovnistva koje sve treba negde i smestiti. U Torontu se sumanuto gradi ali je prakticno sve rasprodato i pre nego sto iskopaju temelji. No grad je prilicno dobro uvezan sa suburbijom mrezom autoputeva i pruga i nije neki preterano veliki problem stanovati u krugu od recimo 100 km od grada gde su cene stanovanja pristupacnije a imati posao u centru. Puno se radi, ne samo za nase balkanske pojmove nego cak i u odnosu na EU. Skolstvo do kraja srednje skole i osnovna zdravstvena zastita su socijalizovani i besplatni. Sta je tu tacno ukljuceno zavisi od provincije do provincije, no kao sto je vec receno ono sto nije pokriveno po defaultu se vrlo lako pokriva privatnim osiguranjem koje sleduje s poslom (prakticno svi su pokriveni osim ono bas prekarijata koji prezivljava na part-time poslovima). U manjim sredinama i na severu je manjak lekara. U najvecim gradovima ume da bude manjak bolnickih kreveta. No uglavnom sve to nekako funkcionise, i ko je preziveo blisi susret za sdravstvom u Srbiji nema se rasta zaliti na zdravsto u Kanadi. Priroda je spektakularno lepa, svuda na svoj nacin. Od nedirnutih suma i jezera, prerija, planincuga, okeana, do arktickog snega i leda. Jako puno divljine gde ljudska noga skoro da nije krocila. Opet, neka od najzagadjenijih mesta na planeti se tu nalaze.
nera Posted December 4, 2017 Posted December 4, 2017 @Paul Gompitz ako te ne mrzi, iskopah rad na tu temu, bar sto se tice kanade: http://ncohr-rcrsb.ca/knowledge-sharing/working-paper-series/content/quinonez.pdf
Recommended Posts