noskich Posted January 3, 2013 Author Posted January 3, 2013 (edited) Sa koliko godina bi trebalo da prestaneš da radiš?Ne prestanem da radim, vec u poziciji da ne moram da radim za platu, a ako hocu da radim da finansijski faktor bude irelevantan.To je ono sto sam vec pomenuo, cilj nije da se izlezavas po ceo dan, upravo zato uporedo sa finansijskom pripremom traje i priprema za izmenu zivotnog stila. Zato se ljudi kada vreme dozvoli bave hobijima koji ce nakon finansijske nezavisnosti prerasti u nesto vise.Zacetnik extreme early retirement pokreta je na primer sebi postavio kao cilj da postaje polymath (http://en.wikipedia.org/wiki/Polymath).Pre finansijske nezavisnosti je bio naucnik astrofizicar. Nakon njenog dostizanja je radio (ne zaposlenje) sve i svasta, a sada radi kao konsultant u nekoj investicionoj banci cini mi se jer ga ispunjava resavanje slozenih matematickih problema.Klasicno pravilo koje se zasniva na finansijskoj istoriji tokom 20 veka kaze da je `safe withdrawal rate` 4%. Da bi suma koju si ustedeo ostala netaknuta u najboljem slucaju ili ti trajala do kraja zivota u najgorem povracaj na investiciju bi bio idealno 4% plus inflacija i tih 4% iliti povracaj na 25-32 puta godisnjih troskova ti omogucuje da ne moras da radis za platu ako to neces.U mom slucaju odredio sam minimalnu sumu kao cilj koji treba da dostignem i sada sam na pola puta. Ceteris paribus treba mi jos dve i po godine sto ce reci sa 33 i po godina. Edited January 3, 2013 by noskich
Fins fleet Posted January 3, 2013 Posted January 3, 2013 Je l` si u tu racunicu uracunao pare za zenu i decu, ili samo za sebe?
noskich Posted January 4, 2013 Author Posted January 4, 2013 (edited) Je l` si u tu racunicu uracunao pare za zenu i decu, ili samo za sebe?Decu nemam, racunica ukljucuje partnerku.Ne ukljucujem njenu zaradu u cifru. Takodje ne ukljucujem bilo kakvu mogucu zaradu u buducnosti.Povracaj na investiciju bi omogucio zivot srednje klase u zemlji u razvoju. Edited January 4, 2013 by noskich
noskich Posted January 4, 2013 Author Posted January 4, 2013 (edited) A gde mislis da investiras?Modifikacija permanentnog portfolia (http://en.wikipedia....-Safe_Investing). Posto sam sada zauzet poslom i studijama cetvrtine koje su pokrivene akcijama i bonds odradjujem preko index fondova. Upravo planiram da rearanziram portfolio na trecine: kes, index funds i zlato/srebro.Kasnije kad budem imao vise vremena i znao vise o tome verovatno cu direktno kupovati akcije, moguce zemlju i/ili stanove. Edited January 4, 2013 by noskich
banecare1 Posted January 4, 2013 Posted January 4, 2013 Decu nemam, racunica ukljucuje partnerku.Ne ukljucujem njenu zaradu u cifru. Takodje ne ukljucujem bilo kakvu mogucu zaradu u buducnosti.Povracaj na investiciju bi omogucio zivot srednje klase u zemlji u razvoju.ma pusti portfolio, to je 2% problema. sta cemo sa boldovanim
Dagmar Posted January 4, 2013 Posted January 4, 2013 Decu nemam, racunica ukljucuje partnerku.Ne ukljucujem njenu zaradu u cifru. Takodje ne ukljucujem bilo kakvu mogucu zaradu u buducnosti.Povracaj na investiciju bi omogucio zivot srednje klase u zemlji u razvoju. Ako obezbediš stan u Australiji, zašto bi išao u zemlju u razvoju? Hrana i odeća jesu malo skuplje, ali zato znaš da te neće eventualni lekarski račun za nešto ozbiljnije istresti iz pantalona. A i pretpostavljam da je lepše šetati ulicama Melburna nego ulicama Džakarte, sem ako bi ti baš išao u neku prirodu (al to je opet izolacija).
morgana Posted January 4, 2013 Posted January 4, 2013 samo bih da napomenem da je i investiranje u sta god takodje posao koji zahtijeva vrijeme za ucenje i za pracenje situacije na trzistu
dekss Posted January 4, 2013 Posted January 4, 2013 ma pusti portfolio, to je 2% problema. sta cemo sa boldovanim mene zanima jedna "sitnica":što se vi bavite njegovim privatnim životom?
banecare1 Posted January 4, 2013 Posted January 4, 2013 mene zanima jedna "sitnica":što se vi bavite njegovim privatnim životom?ne kontam sta ti je cudno, ako noskich sam pise o svojim privatnim planovima za ranu penzijuja ga pitam za zenu koju je ubacio u racunicu. meni to pravo smesno. ne znam samo da li je debituje ili kredituje...to valjda zavisi kako se ozeni
noskich Posted January 4, 2013 Author Posted January 4, 2013 Ako obezbediš stan u Australiji, zašto bi išao u zemlju u razvoju? Hrana i odeća jesu malo skuplje, ali zato znaš da te neće eventualni lekarski račun za nešto ozbiljnije istresti iz pantalona. A i pretpostavljam da je lepše šetati ulicama Melburna nego ulicama Džakarte, sem ako bi ti baš išao u neku prirodu (al to je opet izolacija).Ne planiram da obezbedjujem stan od 500K iz velikog broja razloga: nema diversifikacije kapitala, zivis u stanu i time ti je neophodan dodatni prihod za ostale troskove i na kraju moje je licno misljenje da ce ovdasnje trziste nekretnina puci kao sto se to desilo u US. A moja licna preferenca je da NE zivim u Australiji. O ukusima ne vredi raspravljati jelte.
noskich Posted January 4, 2013 Author Posted January 4, 2013 ne kontam sta ti je cudno, ako noskich sam pise o svojim privatnim planovima za ranu penzijuja ga pitam za zenu koju je ubacio u racunicu. meni to pravo smesno. ne znam samo da li je debituje ili kredituje...to valjda zavisi kako se ozeniBane, nisu sve zene raspikuce. Naprotiv. Moja devojka ima slican pristup finansijama kao i ja. Sama je isfinansirala svoje studije bez pomoci roditelja. Sama je otkupila condo u sirem centru Bangkoka opet bez icije pomoci. I sama je sakupila novac da dodje u Australiju. A kada kupuje uvek gleda da dobije value.
noskich Posted January 4, 2013 Author Posted January 4, 2013 samo bih da napomenem da je i investiranje u sta god takodje posao koji zahtijeva vrijeme za ucenje i za pracenje situacije na trzistuUpravo, bas zbog toga jer sada nemam vremena opredelio sam se za pasivne investicije: index funds, kes u banci i zlato/srebro.Kada budem imao vise vremena mogu da pocnem da kupujem akcije, zemlju, stanove (neprecenjene), pokrecem mali biznis i slicno.
Shan Jan Posted January 5, 2013 Posted January 5, 2013 (edited) Uf sinak, pa ti ces imati 4 full time joba kad budes hteo da radis za svoj gros :DNego da li se moze dobiti inflacija+4% na zlatu i sigurnim investicionim fondovima? Banke nisam video da daju vise od 5% nominalno godisnje (sem ako ne stedis u dinarima :P ).Ja sam za neku svoju varijantu izabrao porodicni biznis gde ima godinu dana ulaganja a nakon toga bi trebalo sam da se razvija i raste a vecina poslova pa i odluka bude prebaceno na radnike. A i ima nas nekoliko u familiji, svi sa jednakim pravima ukljuceni, pa niko nije preopterecen time. Edited January 5, 2013 by Shan Jan
noskich Posted January 5, 2013 Author Posted January 5, 2013 (edited) Uf sinak, pa ti ces imati 4 full time joba kad budes hteo da radis za svoj gros :DNego da li se moze dobiti inflacija+4% na zlatu i sigurnim investicionim fondovima? Banke nisam video da daju vise od 5% nominalno godisnje (sem ako ne stedis u dinarima :P ).To je poenta, kad radis ono sto te interesuje i u tom momentu ti odgovara ne pada tesko. Sustina nikada nije bila da radis ono sto bi covek u rat race radio tokom dve nedelje godisnjeg odmora do kraja zivota. Pacov bi da dzabalebari jer je umoran, a ti kad se bavis stvarima u kojima uzivas nemas od cega da se oporavljas. Svasta imam u planu, a sta ce biti videcemo.Permanent portfolio je od 1972 do danas u proseku godisnje zabelezio 8% godisnji povracaj.Poenta je da raspodelis investicije tako da u bilo kakvoj ekonomskoj klimi ako jedna vrsta investicija zakaze druga je izvuce kao protivteza.Na primer ako inflacija bude visoka i gubis na kesu zlato i srebro te izvuku i onda na kraju godine prodas nesto zlata i srebra i izbalansiras portfolio nazad na proporciju koja je fiksna. `One class of investments will over-perform enough to compensate for the underperformance of the others. Stocks do well during prosperity, gold does well during inflation, cash is a buffer during a recession and bonds do well during deflation.`Sve zavisi koji fond izaberes, moze se dobiti i daleko vise od 4%, na primer pogledaj ovde: http://au.investsmar...naged-funds.aspKao sto vec rekoh, nemam vremena da se aktivno bavim investicijama pa sve sto radim je da pratim kamate u bankama, pratim cenu zlata i srebra a za fondove se odlucujem na osnovu najvaznijih podataka i tu gledam da izaberem fondove koji bi diversifikovali portfolio (property, small cap akcije, blue chip akcije i bonds). Edited January 5, 2013 by noskich
Recommended Posts