January 3, 201312 yr Author Sa koliko godina bi trebalo da prestaneš da radiš?Ne prestanem da radim, vec u poziciji da ne moram da radim za platu, a ako hocu da radim da finansijski faktor bude irelevantan.To je ono sto sam vec pomenuo, cilj nije da se izlezavas po ceo dan, upravo zato uporedo sa finansijskom pripremom traje i priprema za izmenu zivotnog stila. Zato se ljudi kada vreme dozvoli bave hobijima koji ce nakon finansijske nezavisnosti prerasti u nesto vise.Zacetnik extreme early retirement pokreta je na primer sebi postavio kao cilj da postaje polymath (http://en.wikipedia.org/wiki/Polymath).Pre finansijske nezavisnosti je bio naucnik astrofizicar. Nakon njenog dostizanja je radio (ne zaposlenje) sve i svasta, a sada radi kao konsultant u nekoj investicionoj banci cini mi se jer ga ispunjava resavanje slozenih matematickih problema.Klasicno pravilo koje se zasniva na finansijskoj istoriji tokom 20 veka kaze da je `safe withdrawal rate` 4%. Da bi suma koju si ustedeo ostala netaknuta u najboljem slucaju ili ti trajala do kraja zivota u najgorem povracaj na investiciju bi bio idealno 4% plus inflacija i tih 4% iliti povracaj na 25-32 puta godisnjih troskova ti omogucuje da ne moras da radis za platu ako to neces.U mom slucaju odredio sam minimalnu sumu kao cilj koji treba da dostignem i sada sam na pola puta. Ceteris paribus treba mi jos dve i po godine sto ce reci sa 33 i po godina. Edited January 3, 201312 yr by noskich
January 4, 201312 yr Author Je l` si u tu racunicu uracunao pare za zenu i decu, ili samo za sebe?Decu nemam, racunica ukljucuje partnerku.Ne ukljucujem njenu zaradu u cifru. Takodje ne ukljucujem bilo kakvu mogucu zaradu u buducnosti.Povracaj na investiciju bi omogucio zivot srednje klase u zemlji u razvoju. Edited January 4, 201312 yr by noskich
January 4, 201312 yr Author A gde mislis da investiras?Modifikacija permanentnog portfolia (http://en.wikipedia....-Safe_Investing). Posto sam sada zauzet poslom i studijama cetvrtine koje su pokrivene akcijama i bonds odradjujem preko index fondova. Upravo planiram da rearanziram portfolio na trecine: kes, index funds i zlato/srebro.Kasnije kad budem imao vise vremena i znao vise o tome verovatno cu direktno kupovati akcije, moguce zemlju i/ili stanove. Edited January 4, 201312 yr by noskich
January 4, 201312 yr Decu nemam, racunica ukljucuje partnerku.Ne ukljucujem njenu zaradu u cifru. Takodje ne ukljucujem bilo kakvu mogucu zaradu u buducnosti.Povracaj na investiciju bi omogucio zivot srednje klase u zemlji u razvoju.ma pusti portfolio, to je 2% problema. sta cemo sa boldovanim
January 4, 201312 yr Decu nemam, racunica ukljucuje partnerku.Ne ukljucujem njenu zaradu u cifru. Takodje ne ukljucujem bilo kakvu mogucu zaradu u buducnosti.Povracaj na investiciju bi omogucio zivot srednje klase u zemlji u razvoju. Ako obezbediš stan u Australiji, zašto bi išao u zemlju u razvoju? Hrana i odeća jesu malo skuplje, ali zato znaš da te neće eventualni lekarski račun za nešto ozbiljnije istresti iz pantalona. A i pretpostavljam da je lepše šetati ulicama Melburna nego ulicama Džakarte, sem ako bi ti baš išao u neku prirodu (al to je opet izolacija).
January 4, 201312 yr samo bih da napomenem da je i investiranje u sta god takodje posao koji zahtijeva vrijeme za ucenje i za pracenje situacije na trzistu
January 4, 201312 yr ma pusti portfolio, to je 2% problema. sta cemo sa boldovanim mene zanima jedna "sitnica":što se vi bavite njegovim privatnim životom?
January 4, 201312 yr mene zanima jedna "sitnica":što se vi bavite njegovim privatnim životom?ne kontam sta ti je cudno, ako noskich sam pise o svojim privatnim planovima za ranu penzijuja ga pitam za zenu koju je ubacio u racunicu. meni to pravo smesno. ne znam samo da li je debituje ili kredituje...to valjda zavisi kako se ozeni
January 4, 201312 yr Author Ako obezbediš stan u Australiji, zašto bi išao u zemlju u razvoju? Hrana i odeća jesu malo skuplje, ali zato znaš da te neće eventualni lekarski račun za nešto ozbiljnije istresti iz pantalona. A i pretpostavljam da je lepše šetati ulicama Melburna nego ulicama Džakarte, sem ako bi ti baš išao u neku prirodu (al to je opet izolacija).Ne planiram da obezbedjujem stan od 500K iz velikog broja razloga: nema diversifikacije kapitala, zivis u stanu i time ti je neophodan dodatni prihod za ostale troskove i na kraju moje je licno misljenje da ce ovdasnje trziste nekretnina puci kao sto se to desilo u US. A moja licna preferenca je da NE zivim u Australiji. O ukusima ne vredi raspravljati jelte.
January 4, 201312 yr Author ne kontam sta ti je cudno, ako noskich sam pise o svojim privatnim planovima za ranu penzijuja ga pitam za zenu koju je ubacio u racunicu. meni to pravo smesno. ne znam samo da li je debituje ili kredituje...to valjda zavisi kako se ozeniBane, nisu sve zene raspikuce. Naprotiv. Moja devojka ima slican pristup finansijama kao i ja. Sama je isfinansirala svoje studije bez pomoci roditelja. Sama je otkupila condo u sirem centru Bangkoka opet bez icije pomoci. I sama je sakupila novac da dodje u Australiju. A kada kupuje uvek gleda da dobije value.
January 4, 201312 yr Author samo bih da napomenem da je i investiranje u sta god takodje posao koji zahtijeva vrijeme za ucenje i za pracenje situacije na trzistuUpravo, bas zbog toga jer sada nemam vremena opredelio sam se za pasivne investicije: index funds, kes u banci i zlato/srebro.Kada budem imao vise vremena mogu da pocnem da kupujem akcije, zemlju, stanove (neprecenjene), pokrecem mali biznis i slicno.
January 5, 201312 yr Uf sinak, pa ti ces imati 4 full time joba kad budes hteo da radis za svoj gros :DNego da li se moze dobiti inflacija+4% na zlatu i sigurnim investicionim fondovima? Banke nisam video da daju vise od 5% nominalno godisnje (sem ako ne stedis u dinarima :P ).Ja sam za neku svoju varijantu izabrao porodicni biznis gde ima godinu dana ulaganja a nakon toga bi trebalo sam da se razvija i raste a vecina poslova pa i odluka bude prebaceno na radnike. A i ima nas nekoliko u familiji, svi sa jednakim pravima ukljuceni, pa niko nije preopterecen time. Edited January 5, 201312 yr by Shan Jan
January 5, 201312 yr Author Uf sinak, pa ti ces imati 4 full time joba kad budes hteo da radis za svoj gros :DNego da li se moze dobiti inflacija+4% na zlatu i sigurnim investicionim fondovima? Banke nisam video da daju vise od 5% nominalno godisnje (sem ako ne stedis u dinarima :P ).To je poenta, kad radis ono sto te interesuje i u tom momentu ti odgovara ne pada tesko. Sustina nikada nije bila da radis ono sto bi covek u rat race radio tokom dve nedelje godisnjeg odmora do kraja zivota. Pacov bi da dzabalebari jer je umoran, a ti kad se bavis stvarima u kojima uzivas nemas od cega da se oporavljas. Svasta imam u planu, a sta ce biti videcemo.Permanent portfolio je od 1972 do danas u proseku godisnje zabelezio 8% godisnji povracaj.Poenta je da raspodelis investicije tako da u bilo kakvoj ekonomskoj klimi ako jedna vrsta investicija zakaze druga je izvuce kao protivteza.Na primer ako inflacija bude visoka i gubis na kesu zlato i srebro te izvuku i onda na kraju godine prodas nesto zlata i srebra i izbalansiras portfolio nazad na proporciju koja je fiksna. `One class of investments will over-perform enough to compensate for the underperformance of the others. Stocks do well during prosperity, gold does well during inflation, cash is a buffer during a recession and bonds do well during deflation.`Sve zavisi koji fond izaberes, moze se dobiti i daleko vise od 4%, na primer pogledaj ovde: http://au.investsmar...naged-funds.aspKao sto vec rekoh, nemam vremena da se aktivno bavim investicijama pa sve sto radim je da pratim kamate u bankama, pratim cenu zlata i srebra a za fondove se odlucujem na osnovu najvaznijih podataka i tu gledam da izaberem fondove koji bi diversifikovali portfolio (property, small cap akcije, blue chip akcije i bonds). Edited January 5, 201312 yr by noskich