noskich Posted December 26, 2012 Author Posted December 26, 2012 (edited) Stvar i jeste u tome sto se u sudaru sa realnoscu takva varijanta u vecini slucajeva pokaze kao prilicno dugorocan cilj, te ljudi kao sto kazes "robuju" do penzije ne bi li otplatili i stan u kome zive a kamoli jos 2-3 koje bi izdavali i onda od toga ziveli (recimo, ako se odlucis da investiras u nekretnine).Anyway, nek ti je srecno...novo zaposlenje, za pocetak :)Nije to realnost. To je ispiranje mozga. Zasto bih otplacivao stan u Sidneju od pola miliona dolara 30 godina ako mogu da kupim par hektara zemlje na recimo Tajlandu (u mom slucaju) i sagradim sta mi treba za vrh vrhova 50K ukupno?A propo nekretnina pogledaj moj post iznad.Evo covek napravio hobit kucu iz snova za 5k: http://www.gizmag.co...bit-home/20058/Dva spojena kontejnera (jedan se moze kupiti za 2-3K) kuca: http://seacontainerc...logspot.com.au/Ima mali milion nacina da se za nevelik novac sagradi kuca iz snova, bas prema licnim potrebama. I sve to moze covek sam da uradi. Moj favorit su `COB` kuce: http://activerain.com/image_store/uploads/9/5/5/5/4/ar122376452445559.JPGhttp://www.small-scale.net/yearofmud/2009/08/21/build-cob-house-for-3000/Ali ne vredi, kad je to od rodjenja programirano, jedini nacin je da se stan otplacuje 30 godina, ne moze biti drugacije...Daleko sam od pocetka. Mogu da se pohvalim da sam za dve i po godine ustedeo pola od sume koja je minimum da nikada vise ne moram da radim ako to necu. Edited December 26, 2012 by noskich
Leia Posted December 27, 2012 Posted December 27, 2012 Nije to realnost. To je ispiranje mozga. Zasto bih otplacivao stan u Sidneju od pola miliona dolara 30 godina ako mogu da kupim par hektara zemlje na recimo Tajlandu (u mom slucaju) i sagradim sta mi treba za vrh vrhova 50K ukupno?A propo nekretnina pogledaj moj post iznad.Evo covek napravio hobit kucu iz snova za 5k: http://www.gizmag.co...bit-home/20058/Dva spojena kontejnera (jedan se moze kupiti za 2-3K) kuca: http://seacontainerc...logspot.com.au/Ima mali milion nacina da se za nevelik novac sagradi kuca iz snova, bas prema licnim potrebama. I sve to moze covek sam da uradi. Moj favorit su `COB` kuce: http://activerain.co...76452445559.JPGhttp://www.small-sca...house-for-3000/Ali ne vredi, kad je to od rodjenja programirano, jedini nacin je da se stan otplacuje 30 godina, ne moze biti drugacije...Daleko sam od pocetka. Mogu da se pohvalim da sam za dve i po godine ustedeo pola od sume koja je minimum da nikada vise ne moram da radim ako to necu.Glasam za zemunice from woodlands of West Wales :wub:Samo meni je ovo super varijanta za getaway od civilizacije 2-3 dana max, al da tako zivim - no, thanks.Ispran mozak, sta da se radi -_-Obashka sto je tip sigurno iz cene izostavio detalj da je zemljiste verovatno dobio za dzabe (u UK!), kao i veci deo materijala.A onda je prvi put u zivotu uzeo testeru u ruke i napravio kucu. Rrright.Zivot na selu, hipi komune, gajis svoj paradajz itd...Sve cesce cujem takve ideje i od ljudi iz svog okruzenja, samo to pripisujem sveopstoj frustraciji oko krize, nesigurnosti...Tesko da bi se neko ko je ceo zivot proveo u urbanoj sredini tek tako navikao na kucicu od blata usred nicega, zato i dalje i sede tu gde su i teoretisu. Ako ti mozes, uzivaj...
Shan Jan Posted December 27, 2012 Posted December 27, 2012 Glasam za zemunice from woodlands of West Wales :wub:Samo meni je ovo super varijanta za getaway od civilizacije 2-3 dana max, al da tako zivim - no, thanks.Ispran mozak, sta da se radi -_-Obashka sto je tip sigurno iz cene izostavio detalj da je zemljiste verovatno dobio za dzabe (u UK!), kao i veci deo materijala.A onda je prvi put u zivotu uzeo testeru u ruke i napravio kucu. Rrright. Meni je ovo isto malko cudno. Ima puno toga da se uzme u obzir kad se pravi kuca, statika, da ti krov ne padne na glavu, da su dobri temelji, zidovi, izolacija... Nije to tako jednostavno. Al ko zna, ako on kaze da daje know-how... ok. Inace ja bih rado ziveo u ovakvoj kuci, skroz je dobra, al da ima klimu, mikrotalasnu i da mi je blizu neki shopping mall sa velikim izborom prodavnica i restorana. No way da bih gajio sam svoju hranu, video sam dovoljno koliko je to lepo i romanticno. Men se vise svidja ovaj izrabljivacki poso gde sedim 8 sati u hladu i nesto cukam.btw, nadam se da noskich nece postati zavistan od stedenja pa da dostigne svoj neki happy way of life u 70. godini.
Leia Posted December 27, 2012 Posted December 27, 2012 (edited) Meni je ovo isto malko cudno. Ima puno toga da se uzme u obzir kad se pravi kuca, statika, da ti krov ne padne na glavu, da su dobri temelji, zidovi, izolacija... Nije to tako jednostavno. Al ko zna, ako on kaze da daje know-how... ok.Pa dobro, kaze covek da je ostvario svoj san with a little help from friends. Mozda je neki od njih bio arhitekta...Sto nije nikakav problem samo treba posteno reci, ono meni lici na sve samo ne na neku sklepanu udzericu od strane drvosece amatera.Inace ja bih rado ziveo u ovakvoj kuci, skroz je dobra, al da ima klimu, mikrotalasnu i da mi je blizu neki shopping mall sa velikim izborom prodavnica i restorana. No way da bih gajio sam svoju hranu, video sam dovoljno koliko je to lepo i romanticno. Men se vise svidja ovaj izrabljivacki poso gde sedim 8 sati u hladu i nesto cukam.btw, nadam se da noskich nece postati zavistan od stedenja pa da dostigne svoj neki happy way of life u 70. godini.Znaci otpada (relativno) jeftina lokacija usred sume, i navedena cena same kuce ako ukljucuje kojekakve gedzetse, koje treba ne samo kupiti nego i ukljuciti u stabilnu trofaznu struju da ne riknu posle par dana.To je taj sudar sa realnoscu o kome pricam... Edited December 27, 2012 by Leia
noskich Posted December 27, 2012 Author Posted December 27, 2012 (edited) Meni je ovo isto malko cudno. Ima puno toga da se uzme u obzir kad se pravi kuca, statika, da ti krov ne padne na glavu, da su dobri temelji, zidovi, izolacija... Nije to tako jednostavno. Al ko zna, ako on kaze da daje know-how... ok.Znas kako, mi u (extreme) early retirement community-ju koji godinama unapred planiramo to sto planiramo dugorocno razvijamo vestine za koje znamo da ce nam trebati (prema specificnim planovima)...Tako da mene licno zanima COB housing sto sam vec pomenuo, a takodje me na primer interesuje izgradnja lakih aviona iz kitova (http://en.wikipedia....-sport_aircraft). Tako da to je nesto za sta se covek manje-vise interesuje na dnevnoj bazi i to prati. Istovremeno vikendima i kad vreme dozvoli eksperimentise u dvoristu ili garazi i povezuje se uzivo ili online sa istomisljenicima.A ima i kurseva za sve to kao na primer za COB housing: http://www.punpuntha...rg/?page_id=930 ili u slucaju aviona povezes se sa avio-klubovima koji cak i u Srbiji postoje...A za tu realnost, ne znam, ja sam od malena navikao na spartansko okruzenje. Nikada nismo imali kola ni mikrotalasnu na primer u porodici.Cim sam se odselio iz roditeljske kuce prestao sam da gledam TV. Nikada u Srbiji (sa izuzetkom od oko 6-7 meseci) nisam imao svoju sobu vec sam je delio ili sa clanom porodice ili sa cimerima. Vec dugo vremena spavam na tankom madracu ala japanski futon i ne bi mi bio problem da spavam na podu. I tako dalje...Za mene su minimalizam i samodovoljnost vrline. Sto ti manje treba to si slobodniji i imas vise sanse da se fokusiras na po meni vaznije stvari u zivotu. I sto manje zavisis od tih gadgeta to imas vise vestina da svojim rukama odradis posao. Edited December 27, 2012 by noskich
dekss Posted December 27, 2012 Posted December 27, 2012 noskich, sasvim ti je ok razmisljanje, ali moram da te pitam licno pitanje - ne moras da odgovorisimas li decu?
noskich Posted December 27, 2012 Author Posted December 27, 2012 noskich, sasvim ti je ok razmisljanje, ali moram da te pitam licno pitanje - ne moras da odgovorisimas li decu?Ne.
Leia Posted December 27, 2012 Posted December 27, 2012 Znas kako, mi u (extreme) early retirement community-ju koji godinama unapred planiramo to sto planiramo dugorocno razvijamo vestine za koje znamo da ce nam trebati (prema specificnim planovima)...Tako da mene licno zanima COB housing sto sam vec pomenuo, a takodje me na primer interesuje izgradnja lakih aviona iz kitova (http://en.wikipedia....-sport_aircraft). Tako da to je nesto za sta se covek manje-vise interesuje na dnevnoj bazi i to prati. Istovremeno vikendima i kad vreme dozvoli eksperimentise u dvoristu ili garazi i povezuje se uzivo ili online sa istomisljenicima.A ima i kurseva za sve to kao na primer za COB housing: http://www.punpuntha...rg/?page_id=930 ili u slucaju aviona povezes se sa avio-klubovima koji cak i u Srbiji postoje...Cuj, uz svo duzno postovanje - dozvoli da meni ovo zvuci potpuno suludo. Po toj logici valjda treba citati online uputstva kako sebi operisati slepo crevo za ne daj boze, posto je zdravstveno osiguranje ionako pljacka a to sto doktori kao zovu svojim poslom mozes i sam da naucis informisuci se preko neta. Namerno ekstreman primer, al vazi i za gradnju kuce koja ti moze pasti na glavu, ili da te udari struja jer si nesto nakrivo prespojio. Zato valjda i postoje gradjevinske dozvole, arhitekte, zidari, elektricari. Tako da dodam, ne samo da je suludo nego i prilicno opasno, ako ne i ilegalno. A za tu realnost, ne znam, ja sam od malena navikao na spartansko okruzenje. Nikada nismo imali kola ni mikrotalasnu na primer u porodici.Cim sam se odselio iz roditeljske kuce prestao sam da gledam TV. Nikada u Srbiji (sa izuzetkom od oko 6-7 meseci) nisam imao svoju sobu vec sam je delio ili sa clanom porodice ili sa cimerima. Vec dugo vremena spavam na tankom madracu ala japanski futon i ne bi mi bio problem da spavam na podu. I tako dalje...Za mene su minimalizam i samodovoljnost vrline. Sto ti manje treba to si slobodniji i imas vise sanse da se fokusiras na po meni vaznije stvari u zivotu. I sto manje zavisis od tih gadgeta to imas vise vestina da svojim rukama odradis posao.Cini mi se da ti i nisi bas svestan kolika je zapravo cena toga sto zoves minimalno, jer to sto opisujes je prosecna urbana porodica u Srbiji,koja zivi skromno ali u stambenoj zgradi, struja voda grejanje, ne gladuje, nosi cipele zimi itd.Ove ekoloske kuce u Bangkoku kostaju verovatno i manje od onih iz tvojih linkova...Eto probaj da zivis ovako nedelju dana pa onda pricaj o minimalizmu.Mogu da se opkladim da niko od onih hipstera iz tvojih linkova ne zivi u onom sto su sklepali, al ajde, priznajem lepo je imati nekakav hobi i kucicu na drvetu da povremeno zbrises i odmoris mozak...
Dagmar Posted December 27, 2012 Posted December 27, 2012 Cuj, uz svo duzno postovanje - dozvoli da meni ovo zvuci potpuno suludo. Po toj logici valjda treba citati online uputstva kako sebi operisati slepo crevo za ne daj boze, posto je zdravstveno osiguranje ionako pljacka a to sto doktori kao zovu svojim poslom mozes i sam da naucis informisuci se preko neta. Namerno ekstreman primer, al vazi i za gradnju kuce koja ti moze pasti na glavu, ili da te udari struja jer si nesto nakrivo prespojio. Zato valjda i postoje gradjevinske dozvole, arhitekte, zidari, elektricari. Tako da dodam, ne samo da je suludo nego i prilicno opasno, ako ne i ilegalno. Pa moj otac je napravio dve kuce bez arhitekte (i gradjevinske dozvole ), a nije iz gradjevinske struke. On rukovodio radovima, uz dragocenu pomoc dede koji je pravio svoju kucu pa znao kako to ide.
Leia Posted December 27, 2012 Posted December 27, 2012 Pa moj otac je napravio dve kuce bez arhitekte (i gradjevinske dozvole ), a nije iz gradjevinske struke. On rukovodio radovima, uz dragocenu pomoc dede koji je pravio svoju kucu pa znao kako to ide.Naravno, kome trebaju urbanisticki planovi i slicne gluposti. Zato i imamo Kaludjericu, najvece divlje naselje u Evropi, nek crknu dushmani
Shan Jan Posted December 27, 2012 Posted December 27, 2012 Koja valjda ima deo u koji je nemoguce dovesti vodu.
Dagmar Posted December 27, 2012 Posted December 27, 2012 Naravno, kome trebaju urbanisticki planovi i slicne gluposti. Zato i imamo Kaludjericu, najvece divlje naselje u Evropi, nek crknu dushmani Ne kazem to, samo kazem da je savrseno moguce napraviti dobru kucu koja nikom nece pasti na glavu, sa vodom, kanalizacijom i strujom bez arhitekte, projekta i gradjevinske dozvole. A svakako ne propagiram takav nacin gradnje kao pozeljan model, niti klicem Kaludjerici (u kojoj btw ne zivim).
Аврам Гојић Posted December 27, 2012 Posted December 27, 2012 Zanimljivo: da se licni izbor koji nema nikakve veze sa drugima naziva vrlinom i da se jos i hvalise time.Sta sad, mi koji spavamo na duseku smo liseni vrline, sta li?Ovo je ludacka prica.
noskich Posted December 27, 2012 Author Posted December 27, 2012 (edited) Cuj, uz svo duzno postovanje - dozvoli da meni ovo zvuci potpuno suludo. Po toj logici valjda treba citati online uputstva kako sebi operisati slepo crevo za ne daj boze, posto je zdravstveno osiguranje ionako pljacka a to sto doktori kao zovu svojim poslom mozes i sam da naucis informisuci se preko neta. Namerno ekstreman primer, al vazi i za gradnju kuce koja ti moze pasti na glavu, ili da te udari struja jer si nesto nakrivo prespojio. Zato valjda i postoje gradjevinske dozvole, arhitekte, zidari, elektricari. Tako da dodam, ne samo da je suludo nego i prilicno opasno, ako ne i ilegalno. Cini mi se da ti i nisi bas svestan kolika je zapravo cena toga sto zoves minimalno, jer to sto opisujes je prosecna urbana porodica u Srbiji,koja zivi skromno ali u stambenoj zgradi, struja voda grejanje, ne gladuje, nosi cipele zimi itd.Ove ekoloske kuce u Bangkoku kostaju verovatno i manje od onih iz tvojih linkova...Eto probaj da zivis ovako nedelju dana pa onda pricaj o minimalizmu.Mogu da se opkladim da niko od onih hipstera iz tvojih linkova ne zivi u onom sto su sklepali, al ajde, priznajem lepo je imati nekakav hobi i kucicu na drvetu da povremeno zbrises i odmoris mozak...Ne mozes znati sve, ali dosta toga mozes. I svako prema svojim interesovanjima se usavrsava u razlicitim oblastima.Ne zelim da ceo zivot radim samo jednu stvar kako se danas zahteva od profesionalaca. Takodje uzivam kada mogu da vidim plodove svog rada i da se usavrsavam u vestinama koje do tih plodova vode. Koristi od toga su mnogostruke: fizicka aktivnost, razvijanje vestina, prilagodjavanje proizvoda tvojim specificnim potrebama i na kraju gusht pa cak i ponos koji osecam kada vidim te plodove sto mi rad u kancelariji u IT odeljenju nikada nije doneo (izuzev finansijskog aspekta).U Bangkoku (u kojem licno ne bih ziveo ni u ludilu btw) moze da se kupi novogradnja dvosoban condo za 40-50-ak K AUD (takav bi u Sidneju bio oko 400K). Moja devojka je kupila takav kondo pre 5 godina i platila 30K. Superluksuzan sa bazenom ispred za stanare i velikim parkom je oko 70-ak (takav ima Yoyogi). A van grada je dzabalesku. Bas je Yoyogi postovao sliku kuce na selu koja je sagradjena za 2-3K.Ta slika sto si ti postavila jasno pokazuje koliko je ozbiljno to konzumeristicko ispiranje mozga. Ljudi sa sela dolaze da zive na obalama prljavog kanala, dele sobu sa gomilom drugih (za sta daju pola plate) jer im je receno da je to svrha zivota, odes u grad, postanes bogat i trosis novce.Sve je objasnjeno ovde (uzrok, posledica i resenje): http://www.youtube.com/watch?v=21j_OCNLuYgPogledaj malo bolje na tim slikama, imaju klimu u kucercima, TV obavezan i ostali gadgeti. Sve to sto meni ne treba. Edited December 27, 2012 by noskich
Аврам Гојић Posted December 27, 2012 Posted December 27, 2012 I sta kazes, sirotinja migrira jer su im isprali mozak?
Recommended Posts