Jump to content
IGNORED

Dobra plata, dobro mesto, jeftin real estate

noskich

Recommended Posts

Posted
pa cenim da mozes vrlo lako :huh:mozda nesto propustam al nisam ukacila kad je po srpskim selima zavladao konzumerizam
Da nije zavladao zasto bi masovno prskali voce i povrce ne bi li sto vise prodali na pijaci?Ne znam da li je to i dalje praksa, secam se da ne spustaju cenu i radije bacaju hranu nego da ponude bagatela cenu pre nego sto se pokvari.
Posted (edited)
problem sto on te svoje zelje vidi (i usput predstavlja) kao jedine ispravne pa je ond aon otkrio Istinu i Pravi Put a svi ostali su 'u Matrixu'.s takvim pristupom nema civilizacije. bez frke, trke i panike nema inzinjerskih poduhvata, medicinskog napretka, naucnih otkrica...
Iznosim svoje misljenje. Ako sam ja u krivu zasto je to problem za druge? Kao sto vec citirah So Sabija: lepo meni, lepo njima.Apsolutno se slazem sa Starim Grcima da je rad kao nuznost ropstvo i da su slobodni oni ljudi koji nisu prinudjeni da rade da bi obezbedili svoju egzistenciju.A progres i otkrica - po meni toga ne bi bilo da nema dokolice. Zamisli koliko bi ga vise bilo da ljudi nisu pod pritiskom da obezbede sebi egzistenciju. Imas vrhunske hemicare koji rade za recimo Koka Kolu kako bi uspesnije prodavali secernu vodicu umesto da svoje znanje primene u daleko korisnije svrhe. Ili vrhunske fizicare koji rade u investicionom bankarstvu. Dizajnere koji bi ko zna kakvu umetnost mogli da stvore, a godine posvecuju ivicama iPhonova.Da svako moze da se bavi onim sto ga zaista zanima daleko bismo vise napredovali i kao vrsta i kao drustvo.Vec po ko zna koji put ponavljam, ali ne ulazi to u glavu: ne postoji recept za zivot, samo sloboda nakon sto se ostvari finansijska nezavisnost. Sad da li je ta sloboda na grckom ostrvu, u megalopolisu ili bilo gde drugde to vec zavisi od osobe gde ona zeli da bude i sta zeli da radi. Poenta je da ona ima mogucnost da odabere sve to: vreme, lokaciju i aktivnost, a nema propisivanja sta bi to trebalo da bude, to je licna stvar. Edited by noskich
Posted (edited)
Iznosim svoje misljenje. Ako sam ja u krivu zasto je to problem za druge?
pa i kad nekom kazes da je glup ti iznosis svoje misljenje, ali ono - to nije lepo i nije bas prihvatljiv vid komunikacije, pa moras da trpis posledice. Uopste necu sad opet da objasnjavam zasto mislim da nisi u pravu kad tvrdis da su tvoje zelje jedine ispravne a svi ostali su slepi (posto smo tu raspravu vec jednom prosli, mislim bas na ovom topiku).
Apsolutno se slazem sa Starim Grcima da je rad kao nuznost ropstvo i da su slobodni oni ljudi koji nisu prinudjeni da rade da bi obezbedili svoju egzistenciju.
i ljubav/veza je ropstvo, pa sta? cost and benefits - ako radim ono sto volim, a to jedino mogu da radim ako prihvatim poslove kod kojih cu uvek biti u poziciji da moram da radim da bih obezbedila egzistenciju, meni to nije problem. (i nemoj sad opet o 'ali mozes da izgubis posao pa moras da se prihvatis neceg sto ne volis bla,bla' - jeste, zivot je rizik, ja to prihvatam) a ako bih imala stav 'hocu da radim samo kad mi se radi' malo sutra bi mogla da budem ukljucena u projekte koji podrazumevaju mnogo ljudi i mnogo para - takvi projekti zahtevaju i odgovornost jer neko racuna na tebe, a to znaci i frku i paniku - malo sutra bi takvi uzeli nekog sa stvaom 'e, izvinite, meni se danas bas i ne radi'.
A progres i otkrica - po meni toga ne bi bilo da nema dokolice. Zamisli koliko bi ga vise bilo da ljudi nisu pod pritiskom da obezbede sebi egzistenciju.Da svako moze da se bavi onim sto ga zaista zanima daleko bismo vise napredovali i kao vrsta i kao drustvo.
pa ovo nije obavezno u suprotnosti sa onim sto sam napisala. da, da svi mogu da se posvete samo kreativnosti (a usput imaju i dovoljnu dozu odgovornosti da ne beze od frke i panike) - sanse su da bi i progres bio brzi. ja sam pak napisala da nema progresa bez prihvatanja frke i panike.edit: editovao si
Vec po ko zna koji put ponavljam, ali ne ulazi to u glavu: ne postoji recept za zivot, samo sloboda nakon sto se ostvari finansijska nezavisnost.
ono sto tebi ne ulazi u glavu je da 'sloboda' nije isto za recimo tebe i mene ili bilo koga drugog ovde. meni bi i pet godina jurenja finansijske nezavisnosti radeci nesto sto ne volim bilo pet puta teze 'ropstvo' od ovog sto ja biram sad. (ma sta pet puta teze - ubilo bi me, bukvalno. posto ovo 'ropstvo' za mene uopste nije ropstvo a ovo drugo bi svakako bilo) Edited by estel
Posted (edited)
pa i kad nekom kazes da je glup ti iznosis svoje misljenjeono sto tebi ne ulazi u glavu je da 'sloboda' nije isto za recimo tebe i mene ili bilo koga drugog ovde. meni bi i pet godina jurenja finansijske nezavisnosti radeci nesto sto ne volim bilo pet puta teze 'ropstvo' od ovog sto ja biram sad. (ma sta pet puta teze - ubilo bi me, bukvalno. posto ovo 'ropstvo' za mene uopste nije ropstvo a ovo drugo bi svakako bilo)
Nisam nigde napisao da je iko glup. Prava rec je `nesvestan`. Pisao sam o vestackom stvaranju zelja kojim se odrzava masovno potrosacko drustvo i da se sasvim lepo moze ziveti sa tri para pantalona umesto 20 i tri para cipela umesto 10-15, bez poslednjeg iPhona i robota-usisivaca i slicno.Vec ponovljena prica - ne moras nuzno da radis nesto sto ne volis da bi otkupio/la svoje ropstvo.A to je tacno, da naizgled svako bira svoj put, samo sto precesto se sve to zavrsi onako kako je isprogramirano - skola, posao, penzija, smrt. To je ona Platonova parabola o mracnoj pecini i senkama na zidu: http://en.wikipedia.org/wiki/Allegory_of_the_CaveNe mogu sad da nadjem direktan link do istrazivanja, evo posredan: http://www.nature.co...s.2008.751.htmlMoje je misljenje da covek treba prvo da shvati ko je on/ona kroz introspekciju, a to zahteva vreme i trud van ogranicavajucih okvira zaposlenja. Edited by noskich
Posted
Nisam nigde napisao da je iko glup. Prava rec je `nesvestan`. Pisao sam o vestackom stvaranju zelja kojim se odrzava masovno potrosacko drustvo i da se sasvim lepo moze ziveti sa tri para pantalona umesto 20 i tri para cipela umesto 10-15, bez poslednjeg iPhona i robota-usisivaca i slicno.Vec ponovljena prica - ne moras nuzno da radis nesto sto ne volis da bi otkupio/la svoje ropstvo.A to je tacno, da naizgled svako bira svoj put, samo sto precesto se sve to zavrsi onako kako je isprogramirano - skola, posao, penzija, smrt. To je ona Platonova parabola o mracnoj pecini i senkama na zidu: http://en.wikipedia....ory_of_the_CaveNe mogu sad da nadjem direktan link do istrazivanja, evo posredan: http://www.nature.co...s.2008.751.htmlMoje je misljenje da covek treba prvo da shvati ko je on/ona kroz introspekciju, a to zahteva vreme i trud van ogranicavajucih okvira zaposlenja.
Sve je vrlo jednostavno i svodi se na lakoću življenja.Meni nije potrebna sloboda od nečega, nego u nečemu. A prodaja dušu đavolu da se dostigne ta sloboda je obavezan deo pograma, dok je umjetnički dojam ono što nam je ostavljeno kao mala satisfakcija.Sa prevelikim žarom je teško raspravljati, tako da se ograničavam samo na izvodu iz primedbi koje imam.
Posted
Nisam nigde napisao da je iko glup. Prava rec je `nesvestan`.
nisam htela reci da si ti otvoreno napisao da je neko glup, vec da su tvoj pristup i postovanje na ovoj temi u tom stilu ('ako ne mislis isto kao ja ti si slep/nesvestan/zivis u Matrixu' - 'nisi u stanju da sagledas stvari kao ja, a posto je moje sagledavanja jedino isparvno, ti si...') bez da prihvatis da su ljudi mozda svesni ali im se tvoj izbor slobode manje svidja od neke druge verzije (ne nuzno slepog konzumerizma) i da neko drugi nadje svoju slobodu na neki drugi nacin. ne kapiram zasto moras da insistiras da ako neko ne misli kao ti taj sigurno nije seo i dobro porazmislio o sebi i svom zivotu, a cim sedne shvatice da si ti bio u pravu? zbog tog institiranja i dobijas tretman kakav dobijas. (jbt, je l' moguce da stvarno mora da se objasnjava da kad je u pitanju sreca tesko mozemo da pricamo o 'jedinom pravom' izboru?)
Vec ponovljena prica - ne moras nuzno da radis nesto sto ne volis da bi otkupio/la svoje ropstvo.
jeste, secam se. i objasnila sam ti da to ne funkcionise nuzno za sve ljude (tj zavisi od toga sta volis a sta ne volis da radis)
Posted
nisam htela reci da si ti otvoreno napisao da je neko glup, vec da su tvoj pristup i postovanje na ovoj temi u tom stilu ('ako ne mislis isto kao ja ti si slep/nesvestan/zivis u Matrixu' - 'nisi u stanju da sagledas stvari kao ja, a posto je moje sagledavanja jedino isparvno, ti si...') bez da prihvatis da su ljudi mozda svesni ali im se tvoj izbor slobode manje svidja od neke druge verzije (ne nuzno slepog konzumerizma) i da neko drugi nadje svoju slobodu na neki drugi nacin. ne kapiram zasto moras da insistiras da ako neko ne misli kao ti taj sigurno nije seo i dobro porazmislio o sebi i svom zivotu, a cim sedne shvatice da si ti bio u pravu? zbog tog institiranja i dobijas tretman kakav dobijas. (jbt, je l' moguce da stvarno mora da se objasnjava da kad je u pitanju sreca tesko mozemo da pricamo o 'jedinom pravom' izboru?) jeste, secam se. i objasnila sam ti da to ne funkcionise nuzno za sve ljude (tj zavisi od toga sta volis a sta ne volis da radis)
Vise puta sam navodio da ne postoji detaljan recept za bilo sta, ali se diskutanti odmah uhvate za uzgajanje voca i povrca kao da je to neophodan sastojak, a u stvari je samo detalj iz zivota nekoga kome to odgovara.Objasnio sam koncept i razjasnio nedoumice koje su drugi imali o tome. I izneo svoje misljenje sto sam takodje vise puta podvukao.Meni je licno najbolje resenje ERE-extreme retirement early, neki drugi imaju sporiji ritam ili rade part-time; ima na forumima i blogovima koje sam preporucio razlicitih pristupa.To je to.
Posted
Meni je licno najbolje resenje ERE-extreme retirement early, neki drugi imaju sporiji ritam ili rade part-time;
a neki biraju da prosto rade nesto sto vole (sto bi radili i da ne moraju) i ne opterecuju se ni jurnjavom za parama, s jedne strane, ni pricama o 'ropstvu', s druge strane. to je ono sto su neki ovde pokusali da ti kazu.
Posted
a neki biraju da prosto rade nesto sto vole (sto bi radili i da ne moraju) i ne opterecuju se ni jurnjavom za parama, s jedne strane, ni pricama o 'ropstvu', s druge strane. to je ono sto su neki ovde pokusali da ti kazu.
Nemam sta da dodam ovom prethodnom odgovoru:
Vidis kod mene to `ne radi`.Kao sto u skoli nisam voleo da ucim nesto ne zbog toga sto mi je neinteresantno vec zato sto sam primoran da to ucim isto tako mi je mrsko da potpuno finansijski zavisim od zaposlenja. To mi srecu kvari pa ma kakav posao bio.A da ne pominjemo koliko je strahovito promenljiv danasnji svet u kojem zivimo i u tom smislu mi se ne cini pametnim racunati na neku platu i posao za ceo zivot.
Samo iznosim svoje misljenje, a kada neko daje primedbe tom misljenju pojasnjavam ako je pogresno shvaceno.Sta ko radi to je licna stvar.
Posted

kad bi mogao ugraditi noksicha kod mene u dnevnoj sobi da prevaspita moju zenu. kao sto su u sssr imali u kuhinjama zvucnik koji je hoces-neces emitovao samo jedan radio kanal. to je win-win, resio bi moje finansijske probleme i njegovu finansijsku nezavisnost... ma sipak samo njegovu, sta ova moja radi, resili bi i sve maslinare sa ostrva u grckoj :s_dj:

Posted

pa ne znam... noksich oce leba bez motike a to nema osim ako ne nasledis, dobijes na lutriji il se dobro udas. sad... jab reko da se tvoja gospoja dobro udala. a ti kupi masline.p.s. - ne znam ima'l sta gore od kupljenja maslina. ne mogu da zamislim stanje svesti u kojem bi mi to bilo zadovoljstvo - cak i uz obilnu konzumaciju sve hemije koja bi mi mogla pomoci. mozda je covek u pravu - ima nesto u tom ispiranju mozga...

Posted
kao sto su u sssr imali u kuhinjama zvucnik koji je hoces-neces emitovao samo jedan radio kanal.
Eh, u SSSR si makar mogao da iskljucis radio, u DPRK mozes samo da utishash, dan danas.
Posted

imao sam taj radio u prvom stanu u moskvi, mislim da nije mogao da se iskljuci

Posted (edited)
pa ne znam... noksich oce leba bez motike a to nema osim ako ne nasledis, dobijes na lutriji il se dobro udas. sad...p.s. - ne znam ima'l sta gore od kupljenja maslina. ne mogu da zamislim stanje svesti u kojem bi mi to bilo zadovoljstvo - cak i uz obilnu konzumaciju sve hemije koja bi mi mogla pomoci. mozda je covek u pravu - ima nesto u tom ispiranju mozga...
Po ko zna koji put ispiranje mozga je na delu. Ja radim kako bih otkupio svoju slobodu kao sto su u starom Rimu neki robovi uspevali da se otkupe od gospodara. Nista lutrija koja je porez za statisticki nepismene ili udaja. To je ta velika zabluda da moras biti bogat da bi bio finansijski nezavistan.Istina je sasvim drugacija. Dosta `bogatih` ljudi su po net worth siromasniji od mene. Zive u milionskim kucama, voze Ferarije, ali isto tako duguju boga oca. Odnos zivotni troskovi/prihodi od investicija pokazuje pravo stanje stvari.Bogatstvo uopste ne garantuje finansijsku nezavisnost. Citajte o slucajevima ljudi koji su ceo zivot bili konzumenti, onda dobili milione na lutriji i sve potrosili ni na sta.Ljudi kojima ovaj sistem odgovara (1% u Americi, 0,2% u Kini) zele da odrze svoj privilegovan polozaj i ubedjuju mase da mora da se robuje ceo zivot jer ako oni ne robuju ko ce njih da sluzi po restoranima, da im cuva decu, odrzava dvoriste, vozi ih, upravlja njihovim investicijama i ostalo.I tako prodje zivot, prvo se lepo 12-20 godina ispira mozak u skolama, a zatim se kuluci 40-50 godina da bi imao plazmu u dnevnoj sobi.Ako trosim mesecno recimo 1000 dolara, a moj povracaj na pasivne investicije je 1000 dolara plus inflacija onda sam finansijski nezavistan.Neki `bogatun` koji mesecno trosi 20,000 dolara, a prima 15,000 nije finansijski nezavistan.To je vrhunac ropstva, kada ljudi ne samo sto nisu svesni da su robovi, vec grcevito brane svoj robovski polozaj. Kazem opet jos je Platon sve objasnio u alegoriji pecine.Jeste Adame, moraju da se masline gaje kako bi bio finansijski nezavistan, nema bez toga nista, gajis i kupis. Ako neces onda nista od toga.Btw, vrlo lep citat Oldosa Hakslija: Good Being is knowing who in fact we are; and in order to know who in fact we are, we must first know, moment by moment, who we think we are and what this bad habit of thought compels us to feel and do. A moment of clear and complete knowledge of what we think we are, but in fact are not, puts a stop, for the moment, to the Manichean charade. If we renew, until they become a continuity, these moments of the knowledge of what we are not, we may find ourselves all of a sudden, knowing who in fact we are. Edited by noskich
Posted (edited)
http://www.businessi...-cancer-2012-11 Cancer-Stricken Ad Exec Who Said His Career Was 'A Scam' Describes How He Was Told He Would Diehttp://www.lindsredd...in-perspective/I think you’re all fucking mad. Deranged. So disengaged from reality it’s not even funny. It’s a fucking TV commercial. Nobody give a shit.This has come as quite a shock I can tell you. I think, I’ve come to the conclusion that the whole thing was a bit of a con. A scam. An elaborate hoax.This was the con. Convincing myself that there was nowhere I’d rather be was just a coping mechanism. I can see that now. It was’nt really important. Or of any consequence at all really. How could it be. We were just shifting product. Our product, and the clients. Just meeting the quota. Feeding the beast as I called it on my more cynical days.So was it worth it?Well of course not. It turns out it was just advertising. There was no higher calling. No ultimate prize. Just a lot of faded, yellowing newsprint, and old video cassettes in an obsolete format I can’t even play any more even if I was interested. Oh yes, and a lot of framed certificates and little gold statuettes. A shit-load of empty Prozac boxes, wine bottles, a lot of grey hair and a tumor of indeterminate dimensions.But what I didn’t do, with the benefit of perspective, is anything of any lasting importance. At least creatively speaking. Economically I probably helped shift some merchandise. Enhanced a few companies bottom lines. Helped make one or two wealthy men a bit wealthier than they already were. Edited by noskich