Jump to content
IGNORED

Dobra plata, dobro mesto, jeftin real estate

noskich

Recommended Posts

Posted (edited)
kad zavrsim radno vreme, posao za mene ne postoji do sutra, slobodan sam kao ptica. ne znam ko je rob, onaj ko proda svoj rad da bi 2/3 svog vremena radio sta hoce, ili neko ko 24/7 ostvaruje neki licni utopijski projekat koji se u sustini svodi na "bicu mator, ali bogat" i u sustini uziva u tome da bude dzimrija i da se odrice svih super stvari koje nam nudi savremena civilizacija, kao sto je, na primer, mogucnost da kupujes odecu umesto da je krpis uz lojanicu.postoji ogromna razlika izmedju nacina zivota i zivotnog stila. seljaci u Mojsinju isto tako krpe odecu i dovijaju se da prezive, i nacin na koji to rade je za svako postovanje (i taj nacinpodrazumeva krvav rad, rad koji bi mene, gradjanina, brzo dotukao. to je cena slobode, rad koji lomi kicmu i duh) ali im ne pada na pamet da one koji ne zive tako zovu robovima i podsmevaju im se. cela ova prica mi smrdi na uzasnu dekadenciju, to je obican pervertirani konzumerizam, teznja za nagomilavanjem dovedena do ekstrema.
Tvoj zivot tvoja volja. Budi ti slobodan kao ptica. Meni treba makar 7 sati spavanja najminimalnije, pa mi onda ode po pola sata da dodjem do posla i da se vratim, a zivim dve vozne stanice dalje od posla. Pa onda kad dodjem kuci treba mi makar tri sata da se opustim i relaksiram, sto da radim samo ono u cemu uzivam ne bilo neophodno. Na kraju ostaje pet sati. Od tih pet sati ono malo sto ostane nakon drugih aktivnosti (licna higijena, ciscenje, kuvanje, pranje, kupovina hrane i sitnica, dodatna obuka za posao) proleti kao dlanom. Meni to ne odgovara i to zelim da promenim.Netacno, poenta je bas da se finansijska nezavisnost dostigne sto pre. Ciljevi nisu ni da budes bogat ni da se necega odrices da ne bi morao da se odrices kada ostaris. Ciljevi jesu da ne moras nuzno da radis (a imas opciju da radis ako i kada to hoces) da bi pokrio svoje zivotne troskove i da se ne odrices nicega jer koristis samo ono sto ti je zaista potrebno. Ja se takodje ne odricem nicega, imam sve sto mi treba. Problem je masovno ispiranje mozga kojim su ljudi postali ubedjeni da im treba 20 pantalona i 10 cipela u ormaru; da moraju da imaju poslednju verziju iPhona i slicno.Nagomilavanje takodje uopste nije cilj, da je to cilj i ja bih radio do kraja zivota da bih imao sto vise. Ne, cilj je da imas tacno toliko da dobijes povracaj na investicije kojima pokrivas svoje potrebe (ne vestacke zelje). Cim se to desi nema vise nagomilavanja jer nema potrebe za tim.Kako moze antikonzumerizam da bude konzumerizam? Edited by noskich
Posted (edited)

Ima dosta multinacionalnih agencija za zaposljavanje koje objavljuju godisnji pregled plata u odredjenim oblastima sirom sveta.To moze biti korisno ljudima koji razmisljaju da se presele u drugu zemlju.Na primer Robert Walters: http://www.robertwal...ary-survey.htmlMorgan Mckinley nema na jednoj lokaciji sve izvestaje, vec se mora posetiti lokalizovan sajt za zemlju za koju se interesujete.

Edited by noskich
Posted
Nekada ljudi traze zaista previse i nisu svesni koliko im je u stvari dobro.Ja ne razumem ljude koji bi iz Australije, u kojoj priznajem nisam nikada bio, ali za koju znam da je pristojna i lepa zemlja (imam tamo prijatelje i rodbinu, koji mi kaze i dobre i lose stvari, bolje receno ono sto se njima ne svidja), isao u Ekvador ili Filipine ili u bilo koju drugu zemlju odakle ljudi beze u razne zemlje, pa i u Australiju.Jeftin zivot uglavnom podrazumeva siromasno okruzenje, licnu nesigurnost, kriminalitet, lose zdravsto i slicno.
Osecam se licno pogodjenim.Ljudi jesu bezali iz Ekvadora, narocito nakon 2000 i kraga finansijsog sistema. Kako ih je1/2 miliona otislo u Spaniju i kako su sezonski gradjevinski radnici bez posla i kako Ekvador trosi ko lud pare od nafte, ti se sada vracaju.Siromasno okruzenje - da.Licna nesigurnost - zavisi sa kojom se zemljom i krajem poredi. U poredjenju sa zapadnom Evropom svakako. U poredjenju sa SAD, zavisi gde.Lose zdravstvo - zavisi. Srednja klasa moze da priusti privatno osiguranje i time dobija bolje usluge nego srednja klasa u UK preko drzavnog zdravstva (privatno je uzasno skupo).
Posted
ma znam...ja bih rekao da je zanimljiv posao najbolje resenje. sto rekao jedan moj ortak koji se nasao u svom poslu - ja kad bih sutra dobio na lutriji, ja bih opet ovo radio po ceo dan. e to je vec dostignuce.
Naravno, no ne bi ipak bacio dobitak na lutriji. Ipak pare u slamarici daju neku sigurnost ako stvari bas krenu nizbrdo (gubitak posla, bolest,..).
Posted (edited)
Siromasno okruzenje - da.Licna nesigurnost - zavisi sa kojom se zemljom i krajem poredi. U poredjenju sa zapadnom Evropom svakako. U poredjenju sa SAD, zavisi gde.Lose zdravstvo - zavisi. Srednja klasa moze da priusti privatno osiguranje i time dobija bolje usluge nego srednja klasa u UK preko drzavnog zdravstva (privatno je uzasno skupo).
Kao sto u Beogradu imas od kartonskog naselja preko Novog Beograda pa do Dedinja to isto vazi u bilo kojoj zemlji ili gradu. Prosecna stopa kriminaliteta naravno varira, ali ako gledas svoja posla, sprovodis opste mere predostroznosti (ne bazas sam u kasne sate po krajevima na losem glasu na primer) i ne razbacujes se naokolo (luksuzna kola, nakit, telefoni...) neces primetiti znacajniju razliku po pitanju sigurnosti, osim ako nisi bas odabrao jako nezgodnu zemlju poput Somalije, Konga i slicno.Isto vazi i za siromasno okruzenje. Ne moras ti nuzno da zivis u kartonskom naselju kad mozes dzabalesku (za zapadne uslove) da iznajmis stan u kraju srednje klase ili kupis zemlju i podignes kucu.Za zdravstvo je Budja objasnio. Tajland je na primer zemlja masovnog zdravstvenog turizma gde stranci dolaze u privatne bolnice i placaju 20-30% cene koju bi platili u razvijenoj zemlji a dobijaju uslugu istog kvaliteta.U Australiji je najveci problem balon nekretnina; za prosecnu kucu u predgradju veceg grada ti treba 400-500 hiljada. Vec je pominjano da su troskovi zivota naduvani do samog svetskog vrha. Kome ne smeta da uzme kredit za nekretninu na 30 godina, radi 40-45 godina i sve to otplacuje (a istovremeno da bude izlozen riziku gubitka posla bilo kada) njemu je Australija dobra. Ko gleda da postane finansijski nezavistan sto pre njemu naravno nije zbog ogromnih troskova zivota... Australija je dobra za akumulaciju kapitala, ali ne za early retirement. Edited by noskich
Posted (edited)

Vrlo zanimljiv tekst: http://www.nytimes.c...?pagewanted=allE to je zivot, a ne stalno neka frka, panika i stiskanje.he woke up when he felt like it, worked in the vineyards until midafternoon, made himself lunch and then took a long nap. In the evenings, he often walked to the local tavern, where he played dominoes past midnight.On an outdoor patio at his weekend house, he set a table with Kalamata olives, hummus, heavy Ikarian bread and wine. “People stay up late here,” Leriadis said. “We wake up late and always take naps. I don’t even open my office until 11 a.m. because no one comes before then.” He took a sip of his wine. “Have you noticed that no one wears a watch here? No clock is working correctly. When you invite someone to lunch, they might come at 10 a.m. or 6 p.m. We simply don’t care about the clock here.”Pointing across the Aegean toward the neighboring island of Samos, he said: “Just 15 kilometers over there is a completely different world. There they are much more developed. There are high-rises and resorts and homes worth a million euros. In Samos, they care about money. Here, we don’t. For the many religious and cultural holidays, people pool their money and buy food and wine. If there is money left over, they give it to the poor. It’s not a ‘me’ place. It’s an ‘us’ place.”At sunset, they either visited neighbors or neighbors visited them. Their diet was also typical: a breakfast of goat’s milk, wine, sage tea or coffee, honey and bread. Lunch was almost always beans (lentils, garbanzos), potatoes, greens (fennel, dandelion or a spinachlike green called horta) and whatever seasonal vegetables their garden produced; dinner was bread and goat’s milk.“People are fine here because we are very self-sufficient,” she said. “We may not have money for luxuries, but we will have food on the table and still have fun with family and friends. We may not be in a hurry to get work done during the day, so we work into the night. At the end of the day, we don’t go home to sit on the couch.Even if it’s your lunch break from work, you relax and enjoy your meal. You enjoy the company of whoever you are with. Food here is always enjoyed in combination with conversation.It’s easy to get enough rest if no one else wakes up early and the village goes dead during afternoon naptime. It helps that the cheapest, most accessible foods are also the most healthful — and that your ancestors have spent centuries developing ways to make them taste good. It’s hard to get through the day in Ikaria without walking up 20 hills. You’re not likely to ever feel the existential pain of not belonging or even the simple stress of arriving late. Your community makes sure you’ll always have something to eat, but peer pressure will get you to contribute something too. You’re going to grow a garden, because that’s what your parents did, and that’s what your neighbors are doing. You’re less likely to be a victim of crime because everyone at once is a busybody and feels as if he’s being watched. At day’s end, you’ll share a cup of the seasonal herbal tea with your neighbor because that’s what he’s serving. Several glasses of wine may follow the tea, but you’ll drink them in the company of good friends. On Sunday, you’ll attend church, and you’ll fast before Orthodox feast days. Even if you’re antisocial, you’ll never be entirely alone. Your neighbors will cajole you out of your house for the village festival to eat your portion of goat meat.

Edited by noskich
Posted

i ti si zapucao 20.000+ km od kuce, zivis ko mish i stekujes svaku paru da bi sanjao - o seoskoj idilipa to brate imas u svakom selu u Sumadiji i sire, nisi uopste morao da se trudis

Posted
i ti si zapucao 20.000+ km od kuce, zivis ko mish i stekujes svaku paru da bi sanjao - o seoskoj idilipa to brate imas u svakom selu u Sumadiji i sire, nisi uopste morao da se trudis
+1
“People are fine here because we are very self-sufficient,” she said. “We may not have money for luxuries, but we will have food on the table and still have fun with family and friends. We may not be in a hurry to get work done during the day, so we work into the night. At the end of the day, we don’t go home to sit on the couch.
čoveče, možeš da kupiš kuću sa okućnicom bilo gde u Srbiji za 10ak hiljada evra, isti ćeš ovakav" bezbrižni" život da uživaš. (s lopatom pola dana, a uveče ne ideš da sit on the couch nego da se onesvestiš ispred tv-a i zaspiš.No hurry zagarantovano.
Posted (edited)
+1čoveče, možeš da kupiš kuću sa okućnicom bilo gde u Srbiji za 10ak hiljada evra, isti ćeš ovakav" bezbrižni" život da uživaš. (s lopatom pola dana, a uveče ne ideš da sit on the couch nego da se onesvestiš ispred tv-a i zaspiš.No hurry zagarantovano.
Mozda mozes da kupis, ali mozes li da nadjes community kao na Ikariji koji ne boluje od tvoje bolesti za plazma televizorima, robot-usisivacima i slicnim kojestarijama? Udje to na jedno uho, a izadje na drugo... Covek odrzava maslinjak i vinograd za po 3-4 sata dnevno u proseku, i to VOLI da radi. Ne radi da bi dobio novac koji ce potrositi na nevazne stvari pa opet ispocetka.Vino i masline gaji za sebe i da podeli sa komsijama, ne da bi kupio iPhone, sta ce to njemu. Edited by noskich
Posted
mozes li da nadjes community kao na Ikariji koji ne boluje od tvoje bolesti za plazma televizorima, robot-usisivacima i slicnim kojestarijama?
pa cenim da mozes vrlo lako :huh: mozda nesto propustam al nisam ukacila kad je po srpskim selima zavladao konzumerizam
Posted
pa cenim da mozes vrlo lako :huh:mozda nesto propustam al nisam ukacila kad je po srpskim selima zavladao konzumerizam
Slično htedoh da otpišem. Dapače, tamo vlada hroničan nedostatak keša u opticaju. Ideal nenovčane razmene tipa usluga-za-uslugu najlakše se može pronaći po srpskim selima. Uveče đuskanje domina, svako pravi svoju rakiju, kolje svoju svinju i okopava svoj krompir. Milina.Or not?
Posted
Uveče đuskanje domina, svako pravi svoju rakiju, kolje svoju svinju i okopava svoj krompir. Milina.
e to je autentican retro vajb, a ne on bi po svetu da juri hipstere
Posted

Baš to - hipsteraj.Inače, za sve koji žele da se osame, postoji kolonija u New Mexico, pravljen je film http://www.imdb.com/title/tt0920467/. Jeftin real estate, komšije sade šargarepu i mislim da će uspeti da je uzgaje iznad jednog inča tokom naredne decenije; home schooling... milina.

Posted
Baš to - hipsteraj.Inače, za sve koji žele da se osame, postoji kolonija u New Mexico, pravljen je film http://www.imdb.com/title/tt0920467/. Jeftin real estate, komšije sade šargarepu i mislim da će uspeti da je uzgaje iznad jednog inča tokom naredne decenije; home schooling... milina.
Hvala na preporuci, pogledacu.
Posted (edited)

ama, ljudi, nije uopste problem u noskichevim zeljama. pa i ja bih, da mi je seoski zivot ideal, pre zivela na grckom ostrvu nego pored Mlave. svakom svoje, bitne su nam razlicite stvari... problem sto on te svoje zelje vidi (i usput predstavlja) kao jedine ispravne pa je onda on otkrio Istinu i Pravi Put a svi ostali su 'u Matrixu'. Sem sto nije tacno, to je i iritantno, pa on posle proliva gorcinu kad se po forumu podsmevaju njegovom nacinu zivota a sam je kriv za to (ne kazem da nema ljudi koji bi se podsmevali cak i da je njegov pristup drugaciji, ali takvi bi to vec radili iz nekih svojih kompleksa).Inace, sto se tice 'frke, trke i panike' - lepo je to 'ja malo kopam svoj vinograd pa posle pijem vino s drugarima. nema zurbe', ali s takvim pristupom nema civilizacije. bez frke, trke i panike nema inzinjerskih poduhvata, medicinskog napretka, naucnih otkrica... daj mi frku i trku any time jer samo tako mogu da radim stvari koje mene najvise interesuju.edit: kucanje <_<

Edited by estel