noskich Posted December 1, 2011 Author Posted December 1, 2011 ti u ovom postu pricas o dva extrema: s jedne strane potrosacka zivotinja a s druge potpuno 'oslobodjen' covek kome ne treba nista, takoreci Siddhartha. Izmedju ova dva extrema ima mnogo nijansi. Npr. meni se nikako ne svidja ideja da potrosim 5 do 10 godina na poslu koji ne volim, u okruzenju koje mi se ne svidja, jureci nista drugo sem para, samo da bih ustedela dovoljno da nakon toga mogu da zivotarim, sa jedinom slobodom da ne moram da radim. tj. oupste mi se ne svidja ideja o provodjenju vremena na poslu gde je jedina svrha sticanje novca. razlika izmedju Australije i Juzne Amerike nije samo u tome koliko sta kosta. Ja jednostavno ne bih zivela tamo iz drugih razloga, nema veze sa potrosackim navikama. Buenos Aires je moj 'spiritual home' i od mene toliko. Uvek cu se vracati tamo ali ziveti - neka, bar ne u nekoj blizoj buducnosti. A ziveti u AUS sa $1250 mesecno, dvoje ljudi - mislim, pusti ti to. Za mene je zato resenje raditi, ali raditi nesto u cemu uzivas. Imati stalan izvor prihoda, bez zrtvovanja godina, a da te pritom taj rad ne cini nekakvim robom. Ako se ne zaglavis u masini uvek mozes da menjas to sto volis (ako ga vise ne volis).Vec smo apsolvirali na ovom temi sta je nuznost koja treba svakome: u se, na se i poda se.Resenje da radis nesto u cemu uzivas za novac i onda zivis od tog novca po meni nije resenje jer bilo koji posao od kojeg finansijski zavisis podrazumeva da moras da radis i nesto sto ne volis; ne mozes voleti sve ljude na poslu osim ako radis u firmi od par ljudi, pa cak i tada ljudi se menjaju i moze da ti se vise ne svidja neko ko ti se svidjao. I kao sto rekosmo posao se uvek moze izgubiti pa nemati mogucnosti izbora pri sledecem zaposljavanju...Zato je po meni jedina zaista stvarna opcija slobode finansijska nezavisnost.Sustina je da za mene zivotni stil `manje je vise` uopste nije ni zivotarenje ni odricanje, naprotiv, kao sto rekoh licno mi je daleko lakse da budem oslobodjen nepotrebnih stvari. Imam ono sto mi treba, ono sto mi ne treba zasto bih ga imao? A daleko od toga da trenutno nisam u mogucnosti da se okruzim gomilom nepotrebnih stvari, naprotiv, nikada nisam bio finansijski nezavisniji u zivotu neko sada.
noskich Posted December 1, 2011 Author Posted December 1, 2011 (edited) evo primer: sta ako sticanje novih iskustava i saznanja kosta? (a u danasnjem drustvu nazalost uglavnom kosta). mislim, lepo je samoprosvetljenje i slicno, ali ja recimo zelim da sticem znanja proucavajuci ekologiju zivotnih zajednica na Antarktiku (ozbiljno) a put do te pozicije kosta. nema drugogo resenja nego raditi nesto sto me cini zadovoljnom a usput studirati pa onda dalje.ova tvoja prica se uvek svede na to da covek sam sebe ubedi kako ustvari zeli bas samo ono sto moze da ima i ne zeli uopste ono sto je trenutno nedostizno. lepa mantra, za onog za koga radi.Naravno da kosta, ali kada eliminises nepotrebne troskove u zivotu ostane ti i vise nego dovoljno da pokrijes ono sto ti je zaista potrebno.PS A za proucavanja, kupis lepo kartu do Toronta, onda do Yellowknife-a i zatim nadjes nekoga da te preveze do Alert, Nunavut. A ako mora da bude bas Antarktik ili nista i hoces da vadis fosile iz dubokog leda onda ti tu novac ne pomaze posto osim napustenih kitolovackih stanica ne postoji privatni smestaj. Znaci ne moze da se plati. Kao i sve prave stvari u zivotu. :) Edited December 1, 2011 by noskich
Aineko Posted December 2, 2011 Posted December 2, 2011 (edited) Naravno da kosta, ali kada eliminises nepotrebne troskove u zivotu ostane ti i vise nego dovoljno da pokrijes ono sto ti je zaista potrebno.PS A za proucavanja, kupis lepo kartu do Toronta, onda do Yellowknife-a i zatim nadjes nekoga da te preveze do Alert, Nunavut. A ako mora da bude bas Antarktik ili nista i hoces da vadis fosile iz dubokog leda onda ti tu novac ne pomaze posto osim napustenih kitolovackih stanica ne postoji privatni smestaj. Znaci ne moze da se plati. Kao i sve prave stvari u zivotu. :) pomaze novac jos kako, da dobijes trazene kvalifikacije pa onda ovde (treba mi i australijski pasos, tako da taman imma vremena da se preorijentisem na neku ekologiju, conservation biology, laboratory mangement, sta god)razlicito vidimo stvari - za mene je resenje rizikovati povremeno sitno nezadovljstvo na poslu i gurati ono sto zelis, a ne zrtvovati godine u konstatnom nezadovoljstvu da bi skupila novac za koji ne bih mogla da zivim tamo gde zelim.(podrazumeva se da imas nekakvu ustedjevinu kojom mozes da pokrijes prelazni period ako hoces da menjas zanimanje/radno mesto iz bilo kog razloga ili ostanes bez posla)edit: mozda je izvor nesporazuma to sto nisam napomenula da stvari koje ja zelim da radim (zanimanja kojima bih se bavila i bez da mi neko plati) se bas i ne placaju preterano, tj. ni uz ogromna odricanja ne bih imala sanse da za 5 godina dodjem do ustedjevine dovoljne za nekakvu finansijsku nezavisnost. A da godinama radim nesto sto ne volim ne dolazi u obzir. Edited December 2, 2011 by estel
braca Posted December 2, 2011 Posted December 2, 2011 Vec smo apsolvirali na ovom temi sta je nuznost koja treba svakome: u se, na se i poda se.pa ovo imaš i u zatvoru u civilizovanim zemljama... plus sport, biblioteku, tv...
Aineko Posted December 2, 2011 Posted December 2, 2011 pa ovo imaš i u zatvoru u civilizovanim zemljama... plus sport, biblioteku, tv...dobro sad, da ne preterujemo, u zatvoru nemas ni tu slobodu od $1250 mesecno :).to sto on prica nije liseno logike ali je vrlo, vrlo individualan izbor (narocito po pitanju izbora zemlje i mesta za zivot) a ne nekakvo resenje koje bi radilo za druge, samo ga oni nisu svesni.
braca Posted December 3, 2011 Posted December 3, 2011 dobro sad, da ne preterujemo, u zatvoru nemas ni tu slobodu od $1250 mesecno :).to sto on prica nije liseno logike ali je vrlo, vrlo individualan izbor (narocito po pitanju izbora zemlje i mesta za zivot) a ne nekakvo resenje koje bi radilo za druge, samo ga oni nisu svesni.ne preterujem uopšte, uslovi u zatvorima u visoko civilizovanim zemljama (Švajcarska, cela Skandinavija, Holandija...) su daleko bolji od života koji on opisuje, a za to ti ne treba ni jedan jedini dolarruku na srce, pominjao je i slobodu kretanja koju u zatvoru naravno nemaš
noskich Posted December 4, 2011 Author Posted December 4, 2011 (edited) pomaze novac jos kako, da dobijes trazene kvalifikacije pa onda ovde (treba mi i australijski pasos, tako da taman imma vremena da se preorijentisem na neku ekologiju, conservation biology, laboratory mangement, sta god)razlicito vidimo stvari - za mene je resenje rizikovati povremeno sitno nezadovljstvo na poslu i gurati ono sto zelis, a ne zrtvovati godine u konstatnom nezadovoljstvu da bi skupila novac za koji ne bih mogla da zivim tamo gde zelim.(podrazumeva se da imas nekakvu ustedjevinu kojom mozes da pokrijes prelazni period ako hoces da menjas zanimanje/radno mesto iz bilo kog razloga ili ostanes bez posla)edit: mozda je izvor nesporazuma to sto nisam napomenula da stvari koje ja zelim da radim (zanimanja kojima bih se bavila i bez da mi neko plati) se bas i ne placaju preterano, tj. ni uz ogromna odricanja ne bih imala sanse da za 5 godina dodjem do ustedjevine dovoljne za nekakvu finansijsku nezavisnost. A da godinama radim nesto sto ne volim ne dolazi u obzir.Za kvalifikacije, a narocito za research uvek ima dosta stipendija. I sama ne bi zavrsila doktorat na Novom Zelandu da nisi dobila tamosnju stipendiju. Na Antarktiku pregrst zemalja ima baze ukljucujuci i na primer Ukrajinu, Urugvaj, Cile, Juznu Afriku pa cak i jedna Rumunija, Bugarska i maleni Ekvador. Nisi morala da se mucis, menjas karijeru i nalazis partnera preko kojeg si dobila pravo boravista u Australiji. U Ekvadoru bi permanent residence dobila za par meseci samostalno. Mozda bi te i braca Bugari primili, sporazumeli biste se vi vec nekako.Ti znaci mislis da ima smisla radi boravka bas na Antarktiku i to iskljucivo u australijskoj istrazivackoj stanici preusmeravati studije i karijeru, a nema smisla radi ekonomske nezavisnosti.Uopste ne mora da znaci da nuzno mora da se radi posao koji je neprijatan da bi se doslo do finansijske nezavisnosti. Edited December 4, 2011 by noskich
noskich Posted December 4, 2011 Author Posted December 4, 2011 pa ovo imaš i u zatvoru u civilizovanim zemljama... plus sport, biblioteku, tv...Ti prijatelju od pocetka ne shvatas sta hocu da kazem na ovoj temi i ne vredi ti uopste dalje objasnjavati.Sagovornica je pomenula dva ekstrema i na drugom kraju Gotama Budu kao nekoga kome ne treba nista, a ja sam je ispravio i napisao da postoje nuznosti koje su potpuno neophodne svima. Nisam uopste govorio o primerima kako treba ziveti.Otputuj malo na Tajland, Filipine, Maleziju ili Belize, Ekvador, Argentinu pa vidi onda kolika je kupovna moc 1000 dolara.
noskich Posted December 4, 2011 Author Posted December 4, 2011 (edited) dobro sad, da ne preterujemo, u zatvoru nemas ni tu slobodu od $1250 mesecno :).to sto on prica nije liseno logike ali je vrlo, vrlo individualan izbor (narocito po pitanju izbora zemlje i mesta za zivot) a ne nekakvo resenje koje bi radilo za druge, samo ga oni nisu svesni.Pre bih ja rekao da je tvoj izbor vrlo, vrlo individualan. Hoces da zivis na Antarktiku i spremna si da menjas obrazovni profil i karijeru zbog toga.Ne odgovara ti da zivis ni u jednoj od 30-40-ak zemalja juzne i centralne Amerike i jugoistocne Azije iz `licnih razloga`.Samo u malenom Ekvadoru imas da biras, od zivota u Andima, preko Amazonije pa do obale Pacifika i ostrva Galapagos, a kamoli u svim tim zemljama da ne moze da se nadje sta ti treba. Edited December 4, 2011 by noskich
Aineko Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 Za kvalifikacije, a narocito za research uvek ima dosta stipendija. I sama ne bi zavrsila doktorat na Novom Zelandu da nisi dobila tamosnju stipendiju. Na Antarktiku pregrst zemalja ima baze ukljucujuci i na primer Ukrajinu, Urugvaj, Cile, Juznu Afriku pa cak i jedna Rumunija, Bugarska i maleni Ekvador. Nisi morala da se mucis, menjas karijeru i nalazis partnera preko kojeg si dobila pravo boravista u Australiji. U Ekvadoru bi permanent residence dobila za par meseci samostalno. Mozda bi te i braca Bugari primili, sporazumeli biste se vi vec nekako.Stipendija ne pada s neba - treba da je zasluzis, a sa mojom situacijom (zavrsen PhD) tesko cu bas dobiti stipendiju ja pre nego neko ko radi prvi degree. Dobra svar s AUS je ona RTS - ne placa se fee za research postgrad degree (domaci studenti). (nisam se detaljno raspitivala ali koliko shvatam to sto imam PhD ne bi trebalo da utice na mogucnost da studiram pod RTS)bold zvuci kao da je partner bio deo nakakvog career plana :D(jeez, ne menjam ja karijeru zbog Antarktika, pobogu lol. to je samo nesto sto bih volela da iskusim u zivotu i ako sam u mogucnosti da vidim nacin da do toga dodjem, probacu)Gore si nabrojao more zemalja koje imaju baze tamo - pa sta? meni se ne zivi ni u Ukrajini, ni u Urugvaju ni u Bugarskoj. Mogu sutra da mi daju PR Ekvadora, kakvu to razliku pravi kad ne zelim da zivim tamo?Ti znaci mislis da ima smisla radi boravka bas na Antarktiku i to iskljucivo u australijskoj istrazivackoj stanici preusmeravati studije i karijeru, a nema smisla radi ekonomske nezavisnosti.ne, ti pogresno tumacis ono sto pisem (tj. uzimas stvari vrlo bukvalno da bi opravdao svoju tezu) - Antarktik ili sta vec je samo jedan faktor u mojim zivotnim izbprima. A menjanje karijere podrazumeva da radim nesto sto volim - studiranje; tako da to ne moze da se poredi sa godinama na poslu koji ne volim. Uopste ne mora da znaci da nuzno mora da se radi posao koji je neprijatan da bi se doslo do finansijske nezavisnosti.pa to zavisi sta je kome neprijatno.Pre bih ja rekao da je tvoj izbor vrlo, vrlo individualan. Hoces da zivis na Antarktiku i spremna si da menjas obrazovni profil i karijeru zbog toga.Ne odgovara ti da zivis ni u jednoj od 30-40-ak zemalja juzne i centralne Amerike i jugoistocne Azije iz `licnih razloga`.Samo u malenom Ekvadoru imas da biras, od zivota u Andima, preko Amazonije pa do obale Pacifika i ostrva Galapagos, a kamoli u svim tim zemljama da ne moze da se nadje sta ti treba.prvo, na A. se ne zivi nego radi odredjeno vreme tokom godine (btw, vrlo dobra sema za ustedu para posto nemas troskove a dobijas maltene duplu platu zbog boravisnog allowance). drugo, priroda je lepa stvar ali sto se mene tice samo za istrazivanje (field work) ili za odmor, ne za zivot. Kad pricamo o mestu za zivot svidja mi se Melbourne CBD (and inner suburbs, zavisi koja), ne svidja mi se Galapagos - sta je tu cudno? Antarktik jeste vrlo, vrlo individualan izbor ali daleko od toga da je jedini faktor (cak nije ni veliki faktor, ti si napravio big deal od toga. maltene ispade da Srbija ima baze na A. ja ne bih iz nje ni otisla lol). Na primer, bezbednost je medju glavnim faktorima (npr. ako treba da dozivim ogroman zemljotres, pre bih da me isti zadesi na Novom Zelandu nego u Cileu ili Srbiji. ovo valjda ne treba da objasnjavam?). Ja sam ipak iskusila i Afriku i J. Ameriku i jos stosta(mozda ne neki reprezentativni uzorak ali nesto znaci vise od nista) i znam gde se osecam najbolje.
noskich Posted December 5, 2011 Author Posted December 5, 2011 (edited) ...Nemam sta da se ponavljam, tvoji zivotni izbori su tvoja stvar. Dao sam primedbe i pokazao da se ne slazem sa tvojim misljenjem da je ceo koncept finansijske nezavisnosti nesto sto je primenljivo samo na mali broj ljudi. Zelis da zivis u gradu koji je medju deset najskupljih na svetu i gde je prosecna cena kuce pola miliona dolara; znas sta je cena takvog zivota, renta na koju se daje dobar deo plate (narocito za tebe vazi posto si napomenula da nemas visoka primanja) ili kredit na 30 godina, 9-5 posao do 65-te godine i sve ostalo sto ide uz to... Samo napred. Toliko o tome.Samo da dodam jos jednu stvar: do finansijske nezavisnosti se moze doci razlicitim nacinima. Za najveci broj ljudi to jeste preko strucnog zaposlenja u razvijenoj zemlji i stednji, ali moguce je to izvesti i drugacije.Na primer preko preduzetnistva, a narocito putem online preduzetnistva koje zahteva veoma mala ulaganja.Uspostavi se biznis i sve operacije i ceo proces se ili potpuno automatizuje (online) ili ako ne moze da se automatizuje postavi se neko kao menadzer i uspostavi odgovarajuca kontrola tog menadzera. Ovakav nacin ima vecu varijabilnost prihoda i nosi sa sobom rizik da nece biti dugorocan, medjutim ako se uspostavi nekoliko ovakvih izvora i oni se obnavljaju to jeste moguce. Edited December 5, 2011 by noskich
Time Crisis Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 Na primer preko preduzetnistva, a narocito putem online preduzetnistva koje zahteva veoma mala ulaganja.Uspostavi se biznis i sve operacije i ceo proces se ili potpuno automatizuje (online) ili ako ne moze da se automatizuje postavi se neko kao menadzer i uspostavi odgovarajuca kontrola tog menadzera. Ovakav nacin ima vecu varijabilnost prihoda i nosi sa sobom rizik da nece biti dugorocan, medjutim ako se uspostavi nekoliko ovakvih izvora i oni se obnavljaju to jeste moguce.I onda se probudiš :) Finansijska nezavisnost s veoma malim ulaganjima i još sve automatski, pretera ga :)
noskich Posted December 5, 2011 Author Posted December 5, 2011 (edited) I onda se probudiš :) Finansijska nezavisnost s veoma malim ulaganjima i još sve automatski, pretera ga :)Evo dacu ti dva primera. Jedan je `software as a service` drugi je fizicki proizvod.Prvi je web-based timesheet za zaposlene za male i srednje firme. Treba ti server, domen i jednostavan softver putem kojeg ce radnici zabeleziti radno vreme a poslodavac moci da dobije izvestaje o svemu. Musterija se registruje i plati za uslugu i automatski se kreira nalog musterije. Musterija sama unosi parametre. Ovaj mali biznis je u medjuvremenu postao toliko popularan da sada opsluzuje daleko vece musterije i ima cak i telefonsku podrsku. http://www.clockspot.com/Drugi je ergonomski stocic za laptopove. Kada se primi narudzbina ona se automatski prosledjuje partneru u Kini koji je salje na naznacenu adresu nakon sklapanja delova. Kineska verzija just-in-time. Gazda koji je organizovao biznis dobija iznos na svom racunu bez da zna ista ni o musteriji ni o proizvodnji. http://www.lapdawg.com/Za ovako nesto treba imati kefalo tako da naravno ne moze svako da uspe. Za vecinu i dalje ostaje strucno zaposlenje i stednja kao nacin.PS Telefonska podrska je u oba slucaja outsource ako se dobro secam. U prvobitnoj fazi oba su bila iskljucivo sa online porudzbinama. Edited December 5, 2011 by noskich
Time Crisis Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 Dobro, evo onda i treći primer. Napraviš nešto što će da pretražuje sadržaj na internetu:www.google.com Takođe treba imati kefalo i ne može svako da uspe ;)
noskich Posted December 5, 2011 Author Posted December 5, 2011 (edited) Dobro, evo onda i treći primer. Napraviš nešto što će da pretražuje sadržaj na internetu:www.google.com Takođe treba imati kefalo i ne može svako da uspe ;)Znas kako, ako ti ne vidis razliku izmedju jednog timesheet modula koji je uslovno receno malo vise od Excel spreadsheeta sa dopadljivijim interfejsom i njegovog hostovanja na serveru sto sve jedan prosecno talentovan covek moze samostalno da odradi za par nedelja i Googla onda nema sta ja da ti objasnjavam. Edited December 5, 2011 by noskich
Recommended Posts