Jump to content
IGNORED

Dobra plata, dobro mesto, jeftin real estate

noskich

Recommended Posts

• 2 weeks later...
Posted

Promaklo mi ovo od letos, nisam se redovno uključivao...

Vec ispricana prica i skretanje sa teme, ali hajde.Nema zrtvovanja, imam ono sto mi je potrebno, ne treba mi ono sto mi nije potrebno.Idem ka cilju izlaska iz nuznosti (rat race) ka fleksibilnom zivotu kakav zelim.Ne shvatas poentu, mene ne interesuje ni novac ni vrlo udoban zivot, vec stvaranje izvora prihoda koji ce mi omoguciti da radim kada i sta hocu. Ekonomska nezavisnost prijatelju.A ne da crncim i onda se troskarim na stvari koje mi ne trebaju, pa da opet crncim i u krug...[...] bla bla bla [...]
Elem, lepo to zvuči, ali šta si dobio kad na kraju, posle 15-20-30 godina mišjeg života (ovo što si dosad opisao je upravo to - mišji život) sav istrošen i iscedjen postaneš "ekonomski nezavisan"? Koliko ćeš para "nezavisno" potrošiti lečeći kičmu sjebanu od spavanja na ma-sasvim-je-ok-ovaj-krevet-vidi-kako-je-jeftin, probavni sistem urnisan jeftinom hranom itd.I ko će ti nadoknaditi mladost provedenu po budžacima?Jesi čitao "Gospodjicu"?
Posted (edited)
Promaklo mi ovo od letos, nisam se redovno uključivao...Elem, lepo to zvuči, ali šta si dobio kad na kraju, posle 15-20-30 godina mišjeg života (ovo što si dosad opisao je upravo to - mišji život) sav istrošen i iscedjen postaneš "ekonomski nezavisan"? Koliko ćeš para "nezavisno" potrošiti lečeći kičmu sjebanu od spavanja na ma-sasvim-je-ok-ovaj-krevet-vidi-kako-je-jeftin, probavni sistem urnisan jeftinom hranom itd.I ko će ti nadoknaditi mladost provedenu po budžacima?Jesi čitao "Gospodjicu"?
Prvo niti je misji zivot niti je 15-30 godina u pitanju. U pitanju je daleko kraci period od 4-5 godina (pogledaj racunicu na temi `Starenje...`) za razliku od nekoga ko trosi raspolozive prihode na nepotrebne stvari i tako radi 40-50 godina vecito u strahu da ce izgubiti posao a zatim i kucu, kola i sve sto ima jer ne moze da otplati kredit.Treba prvo da shvatis razliku izmedju potreba i zelja (malo citanja o marketingu ne bi bilo na odmet). Tebi je bioloski potrebna hrana koja zadovoljava tvoje energetske i nutritivne potrebe. Ovakva hrana (voce, povrce, pecurke, soja, pirinac) uopste nije skupa.Sve svoje potrebe mozes zadovoljiti veoma povoljno.To sto ti je ispran mozak da moras da kupis odredjeni brend po X puta vecoj ceni to je tvoj problem.Bolje bi ti bilo da citas sastav proizvoda koji kupujes nego da podrazumevas da cena garantuje kvalitet. Edited by noskich
Posted
Treba prvo da shvatis razliku izmedju potreba i zelja (malo citanja o marketingu ne bi bilo na odmet). Tebi je bioloski potrebna hrana koja zadovoljava tvoje energetske i nutritivne potrebe. Ovakva hrana (voce, povrce, pecurke, soja, pirinac) uopste nije skupa.Sve svoje potrebe mozes zadovoljiti veoma povoljno.
Insistiranjem na ovoj logici covek moze lako da se svede na zivotinju sa medicinskom negom - sta nam uopste treba sem food, shelter, medicine? Takodje postoje stvari koje nisu vezane za marketing i potrosacko drustvo a nemaju cenu (umetnost npr.). Mogu ja da ponavljam sebi do sutra "ne treba mi da idem na klizanje/u pozoriste/lekcije iz filozofije etc.", kad su to za mene male stvari koje cine zivot i nemaju cenu.Put ka nekakvoj daj-sta-das ekonomskoj nezavisnosti nije jedini nacin da se izbegne rad iz nuznosti. Za mene povoljnija varijanta je raditi nesto sto bi i inace radio bez da te iko za to plati. (dobar primer su games programeri dizajneri i slicna sorta)
Posted (edited)
Insistiranjem na ovoj logici covek moze lako da se svede na zivotinju sa medicinskom negom - sta nam uopste treba sem food, shelter, medicine? Takodje postoje stvari koje nisu vezane za marketing i potrosacko drustvo a nemaju cenu (umetnost npr.). Mogu ja da ponavljam sebi do sutra "ne treba mi da idem na klizanje/u pozoriste/lekcije iz filozofije etc.", kad su to za mene male stvari koje cine zivot i nemaju cenu.Put ka nekakvoj daj-sta-das ekonomskoj nezavisnosti nije jedini nacin da se izbegne rad iz nuznosti. Za mene povoljnija varijanta je raditi nesto sto bi i inace radio bez da te iko za to plati. (dobar primer su games programeri dizajneri i slicna sorta)
Ne slazem se jer finansijski nezavistan covek u svakom trenutku ima izbor dok ako uspes da radis nesto sto bi i inace radio takva situacija je samo privremena: da uzmemo tvoj primer game developera, nakon nekog vremena mu dosadi takav posao, ili mu se ne svidja pritisak da razvija igre prema uputstvima marketinskog odeljenja a ne kamo ga vodi licna kreativnost ili mu se desi nesto u licnom zivotu zbog cega ne moze vise da se bavi tim itd. itd. Tako je, jedine zaista nuzne stvari su sadrzane u `u se, na se i podase`.Te male stvari koje si pomenula su skoro pa besplatne u poredjenju sa standardnim finansijskim porocima potrosackog coveka: 4WD, cetvorosobna kuca, uvek najnoviji plazma TV, gomila brendirane odece koja se i ne nosi i ostalo...(plus na to dodati 30-50% vise koliko se placa banci za kredite i kupovinu kreditnom karticom) Edited by noskich
Posted
Ne slazem se jer finansijski nezavistan covek u svakom trenutku ima izbor dok ako uspes da radis nesto sto bi i inace radio takva situacija je samo privremena: da uzmemo tvoj primer game developera, nakon nekog vremena mu dosadi takav posao, ili mu se ne svidja pritisak da razvija igre prema uputstvima marketinskog odeljenja a ne kamo ga vodi licna kreativnost ili mu se desi nesto u licnom zivotu zbog cega ne moze vise da se bavi tim itd. itd. Tako je, jedine zaista nuzne stvari su sadrzane u `u se, na se i podase`.Te male stvari koje si pomenula su skoro pa besplatne u poredjenju sa standardnim finansijskim porocima potrosackog coveka: 4WD, cetvorosobna kuca, uvek najnoviji plazma TV, gomila brendirane odece koja se i ne nosi i ostalo...(plus na to dodati 30-50% vise koliko se placa banci za kredite i kupovinu kreditnom karticom)
ono sto za mene ne radi u ovoj logici je bold - na zalost te male stvari nisu skoro pa besplatne (mislim, jesu ako ih poredis s 4rosobnom kucom, 4WD i ostalim cetvorkama, ali same po sebi nikako nisu zanemarljivo jeftine). Klizanje je mozda skoro dzabe u Kanadi, ali u Melbournu nije. Vrhunske pozorisne produkcije (narocito opera) su i te kako skupe. Treca stvar su putovanja (ne luksuzna, vec bilo kakva interkontinentalna putovanja), a da i ne pominjem studiranje, sto bi bio moj prvi izbor da ne moram da radim. Finasijski nezavistan covek sa milionima u banci ima izbor u svakom trenutku, ali finansijski nezavistan covek sa prihodima tek za 'u se, na se i podase' nema bas neki izbor (sem kad ce da ustane iz kreveta). Pronalazenje toga sto bi radio i bez da te neko plati nije jednostavan process i niko ne kaze da je to jedna stvar za ceo zivot. Ali ako ne dozvolis sebi da se zaglavis u masini (ovo sto ti kazes u poslednjem pasusu), imas nacina da menjas zanimanje. mozda ja ne razumem o kolikim ti prihodima pricas kad se jednom dodje do finansijske nezavisnosti, ali koliki oni mogu da budu nakon samo ~5god sticanja?
Posted
ono sto za mene ne radi u ovoj logici je bold - na zalost te male stvari nisu skoro pa besplatne (mislim, jesu ako ih poredis s 4rosobnom kucom, 4WD i ostalim cetvorkama, ali same po sebi nikako nisu zanemarljivo jeftine). Klizanje je mozda skoro dzabe u Kanadi, ali u Melbournu nije. Vrhunske pozorisne produkcije (narocito opera) su i te kako skupe. Treca stvar su putovanja (ne luksuzna, vec bilo kakva interkontinentalna putovanja), a da i ne pominjem studiranje, sto bi bio moj prvi izbor da ne moram da radim. Finasijski nezavistan covek sa milionima u banci ima izbor u svakom trenutku, ali finansijski nezavistan covek sa prihodima tek za 'u se, na se i podase' nema bas neki izbor (sem kad ce da ustane iz kreveta). Pronalazenje toga sto bi radio i bez da te neko plati nije jednostavan process i niko ne kaze da je to jedna stvar za ceo zivot. Ali ako ne dozvolis sebi da se zaglavis u masini (ovo sto ti kazes u poslednjem pasusu), imas nacina da menjas zanimanje. mozda ja ne razumem o kolikim ti prihodima pricas kad se jednom dodje do finansijske nezavisnosti, ali koliki oni mogu da budu nakon samo ~5god sticanja?
Upravo u tome je i poenta finansijske nezavisnosti: covek je potpuno mobilan i u skladu sa interesovanima ide tamo gde dobija najvise. Svoja interesovanja mozes veoma povoljno zadovoljiti u pojedinim zemljama Azije i Juzne Amerike u poredjenju sa cenom toga u razvijenim zemljama. Posto imas vreme na raspolaganju mozes da boravis van sezone i kupujes avionske karte van sezone i kada su najjeftinije. Avionska karta `oko sveta` sa tri-cetiri sletanja (na primer Australija-Azija-Evropa-Amerika) kosta oko 2100-2300 dolara. Kada dodjes na kotinent koji zelis da obidjes imas jeftinije opcije obilaska koje su sporije kao lokalni vozovi i brodovi.Mozes i da radis usput razlicite poslove ako iskrsne.Uz hostele, couchsurfing, kampovanje, kupovanje hrane u supermarketu putovanja mogu biti veoma povoljna. Da, ti ne razumes o kojim je prihodima rec. Rang ustedjevine moze biti oko 250K, pa cak i manje u zavisnosti od tvojih potreba. U Chiang Maiju na Tajlandu na primer mozes ziveti za 50 dolara nedeljno uz placeni smestaj i tri obroka u restoranima i na ulici uz druge svakodnevne troskove.Sa 250K uz oko 6% kamate na mesecnom nivou dobijas oko 1250 dolara mesecno - ovo je da stavis novac u banku, 8-10% dobijas sa solidnim mutual fundom.
Posted

Zasto je veliki plazma tv nesto sto se smatra bespotrebnim luksuzom? Veci tv je bolji ugodjaj, to nema veze sa brendom (za brendiranu odecu se slazem). Drugo, bar za mene, odmor nije odmor ako drugi ne brinu o mojoj sobi, hrani i ako nije bolje od onoga sto bi inace sam nasao (npr. sredjenija plaza u odnosu na gradjansku). U suprotnom, ako sam sredjujes, kupujes, snalazis se, to nije odmor vec svakodnevni zivot. I neke stvari sa kojima bi se igrao jednostavno kostaju (oprema za planinarenje, auto za trke itd.). Tacno je da ljudi treba da imaju vise slobodnog vremena ali ne mislim da bi trebalo da smanje ocekivanja samo zbog vremena radi vremena. Ima tu jos jedna stvar, meni je neprocenjivo vazan osecaj da ne moram da brojim svaku paru u novcaniku i da racunam cene. I to je jedna vrsta slobode i nezavisnosti. A neki ljudi prosto vole da rade i osecaju se korisnim clanom drustva.

Posted (edited)
Zasto je veliki plazma tv nesto sto se smatra bespotrebnim luksuzom? Veci tv je bolji ugodjaj, to nema veze sa brendom (za brendiranu odecu se slazem). Drugo, bar za mene, odmor nije odmor ako drugi ne brinu o mojoj sobi, hrani i ako nije bolje od onoga sto bi inace sam nasao (npr. sredjenija plaza u odnosu na gradjansku). U suprotnom, ako sam sredjujes, kupujes, snalazis se, to nije odmor vec svakodnevni zivot. I neke stvari sa kojima bi se igrao jednostavno kostaju (oprema za planinarenje, auto za trke itd.). Tacno je da ljudi treba da imaju vise slobodnog vremena ali ne mislim da bi trebalo da smanje ocekivanja samo zbog vremena radi vremena. Ima tu jos jedna stvar, meni je neprocenjivo vazan osecaj da ne moram da brojim svaku paru u novcaniku i da racunam cene. I to je jedna vrsta slobode i nezavisnosti. A neki ljudi prosto vole da rade i osecaju se korisnim clanom drustva.
Ok, ti kupuj plazmu, ja TV ne gledam vec cini mi se cetiri godine (da ne gledam 100%, a ima vec 12-ak godina kako ga nisam gledao vise od jednog sata dnevno). To each his own.Stvar je u tome da je tvoja potreba gledanja TV-a zadovoljena sa bilo kakvim aparatom, a ako cemo prema ugodjaju tu vazi pravilo `sky is the limit`, pa postoje paketi za 50, 100K dolara mini-bioskopi, a moze i milioni za privatne IMAX-e.U tome je stvar, taj `bolji ugodjaj` nema kraja, ljudska nezajazljivost nema ogranicenja i sva blaga ovog sveta je ne mogu utoliti kada krenes sa tim.Vidis, kada ne moras da radis 9-5 tvoj odmor ne mora da se svodi na lencarenje na plazi i fizicko odmaranje. Naprotiv, kada ne moras da se odmaras od 9-5 rat race imas elana da sam sebi organizujes putovanja ili duze ostanke gde ti se svidi kako tebi licno odgovara i da sve planove menjas u hodu.Te stvari koje kostaju kao auto trke koje si naveo su neuporedivo dostupnije u odredjenim zemljama nego u nekim drugim cak i do reda 900% jeftinije.Stvar je pre svega u izboru. Ako si finansijski nezavistan mozes da radis sta hoces, i ako to zelis ides na posao 9-5 ili volontiras u Africi ili osnujes svoju mini-farmu, sta god... Sve je do tebe. Ako ti se smuci posao das otkaz, kada opet pozelis da radis pocnes da radis, bavise se biznisom, investicijama...Kada boravis u povoljnoj zemlji kao sto su Tajland i Ekvador uopste ne moras da gledas cene, sve je jaako povoljno. Edited by noskich
Posted

Pa dobro, sad mozemo da filozofiramo, ja licno mislim da nas ta zelja za usavrsavanjem i sve boljim stvarima tera napred. Zamisli tu ekonomiju gde svi zive u pecini i jedu sta nadju u krugu od 10 metara od nje, i jos presrecni sa tim :P Osnovne stvari (hrana, smestaj, odeca) mozes naci u svakoj zemlji ali sta ako zelis nesto drugo? U nekim zemljama imas dzaba auto-trke, ali je planinarenje papreno, u nekima je hrana dzabe ali je internet govno (bas sam u jednoj takvoj angry.gif ), usluge su jeftine ali ima puno kriminala (sto je i logicno) itd... Ne postoji idealna zemlja u kojoj ces sve naci jeftino i dostupno. Zato je prava nezavisnost merena time da mozes sebi priustiti da zivis normalno u svakoj zemlji. Da li je 8-10casovni rad prevelika cena za to? To je vec stvar licnog ukusa.Na kraju, ja sam izbirljiv po pitanju zemalja gde bih ziveo i spreman sam da to platim punim radnim vremenom. A onda jednog dana ako se razvije biznis il se predje na manje radno vreme po istoj pari, eto ti i viska slobodnog vremena za filozofiranje i igranje. I ja volim da se zanimam sa milion stvari van mog posla (a mozda i bude deo posla ako uspem da se ubacim u taj biznis il bar neki phd na tu temu :) ) ali ako treba da biram izmedju 7 slobodnih dana u Harareu ili 2 slobodna dana u Pragu, mislim da znas sta cu izabrati ;)

Posted
Ne postoji idealna zemlja u kojoj ces sve naci jeftino i dostupno. Zato je prava nezavisnost merena time da mozes sebi priustiti da zivis normalno u svakoj zemlji. Da li je 8-10casovni rad prevelika cena za to? To je vec stvar licnog ukusa.
Bas tako, idealna zemlja ne postoji, zato je resenje da (shodno interesovanjima) izaberes one zemlje koje imaju jeftino i dostupno ono sto ti treba i da se kreces iz jedne u drugu.Ako tebi odgovara da radis 8-10 sati guraj care i ne osvrci se. ;) Stvar je da vecina ljudi nije svesna da je moguce ne biti primoran na 9-5 trku i da to ne kosta milione.Zato i pricamo o tome.
Posted
Upravo u tome je i poenta finansijske nezavisnosti: covek je potpuno mobilan i u skladu sa interesovanima ide tamo gde dobija najvise. Svoja interesovanja mozes veoma povoljno zadovoljiti u pojedinim zemljama Azije i Juzne Amerike u poredjenju sa cenom toga u razvijenim zemljama. Posto imas vreme na raspolaganju mozes da boravis van sezone i kupujes avionske karte van sezone i kada su najjeftinije. Avionska karta `oko sveta` sa tri-cetiri sletanja (na primer Australija-Azija-Evropa-Amerika) kosta oko 2100-2300 dolara. Kada dodjes na kotinent koji zelis da obidjes imas jeftinije opcije obilaska koje su sporije kao lokalni vozovi i brodovi.Mozes i da radis usput razlicite poslove ako iskrsne.Uz hostele, couchsurfing, kampovanje, kupovanje hrane u supermarketu putovanja mogu biti veoma povoljna. Da, ti ne razumes o kojim je prihodima rec. Rang ustedjevine moze biti oko 250K, pa cak i manje u zavisnosti od tvojih potreba. U Chiang Maiju na Tajlandu na primer mozes ziveti za 50 dolara nedeljno uz placeni smestaj i tri obroka u restoranima i na ulici uz druge svakodnevne troskove.Sa 250K uz oko 6% kamate na mesecnom nivou dobijas oko 1250 dolara mesecno - ovo je da stavis novac u banku, 8-10% dobijas sa solidnim mutual fundom.
Izgleda da sam ipak razumela o kakvim primanjima pricas. $1250 mesecno, za dvoje - tesko da spada pod moju ideju slobode (tj. "sloboda da zivim u Aziji ili Juznoj Americi" nije moj pojam slobode, a to nema veze s marketinskim trikovima.). Ovo je vrlo individualna stvar i tesko da se moze predstavljati kao nekakv recept koga gomila ljudi nije svesna a radilo bi i za njih. Ako je najvaznija stavka pobeci od 9 to 5, eno imam ja kucu u selu ko hoce, jeftino :D.Ne mora se ziveti 9 to 5, sa dobrim pasosem moze da se nomadi po svetu po backpackerima i slicno, radeci sezonske poslove, i sa mnogo manj eustedjevine. ko hoce.
Posted (edited)
Izgleda da sam ipak razumela o kakvim primanjima pricas. $1250 mesecno, za dvoje - tesko da spada pod moju ideju slobode (tj. "sloboda da zivim u Aziji ili Juznoj Americi" nije moj pojam slobode, a to nema veze s marketinskim trikovima.). Ovo je vrlo individualna stvar i tesko da se moze predstavljati kao nekakv recept koga gomila ljudi nije svesna a radilo bi i za njih. Ako je najvaznija stavka pobeci od 9 to 5, eno imam ja kucu u selu ko hoce, jeftino :D.Ne mora se ziveti 9 to 5, sa dobrim pasosem moze da se nomadi po svetu po backpackerima i slicno, radeci sezonske poslove, i sa mnogo manj eustedjevine. ko hoce.
Znas kako, za mene je sloboda da imam svoje vreme na raspolaganju bez ogranicenja i da mogu da se krecem bilo gde bez ogranicenja.Backpacking sam i pomenuo iznad, medjutim bez osiguranog stalnog priliva sredstava iz investicija ti nemas izbor, tj. moras da se prihvatis poslova koje radije ne bi radio i ostajes izlozen riziku da ne nadjes posao.Stvar nije samo ne biti primoran da radis kako bi platio racune vec uz to i biti u mogucnosti da provodis vreme onako kako zelis a da ne budes primoran da radis kako bi platio racune.Medjutim, ako je covek potrosacka zivotinja, i u trosenju per se nalazi smisao svog zivota ne postoji kolicina novca i dobara koja bi mu bila dovoljna. On uvek trosi sve sto ima i cak pozajmljuje da bi trosio jos vise. Uvek moze bolje, vece, lepse, ugodnije. Takvoj boljki nema leka.Meni nije bio nikakav problem svojevremeno 2004-te da obidjem veci deo zapadne Evrope vozom za mesec dana za 300 eura ukupno - svi troskovi ukljuceni. I to nije nista, putuju ljudi sa vrlo malo novca oko sveta na primer http://www.okhwan.com/ i http://www.bikertony.org/E sada ko pod slobodom podrazumeva trosenje novca, a ne sticanje novih iskustava i saznanja u zivotu to je druga prica.Ako sam dobro razumeo zivis u Australiji sada, pa cu ti reci jednu aboridzinsku poslovicu: `sto vise znas to ti manje treba`.Otarashavanje od nepotrebih stvari je oslobadjajuce.PS Evo jos jedna lepa od brace Aboridzina: We are all visitors to this time, this place. We are just passing through. Our purpose here is to observe, to learn, to grow, to love... and then we return home.To je svrha, a ne biti u kancelariji svakog dana, gledati TV pa u krevet. A onda za vikend se napiti. Edited by noskich
Posted
Znas kako, za mene je sloboda da imam svoje vreme na raspolaganju bez ogranicenja i da mogu da se krecem bilo gde bez ogranicenja.Backpacking sam i pomenuo iznad, medjutim bez osiguranog stalnog priliva sredstava iz investicija ti nemas izbor, tj. moras da se prihvatis poslova koje radije ne bi radio i ostajes izlozen riziku da ne nadjes posao.Stvar nije samo ne biti primoran da radis kako bi platio racune vec uz to i biti u mogucnosti da provodis vreme onako kako zelis a da ne budes primoran da radis kako bi platio racune.Medjutim, ako je covek potrosacka zivotinja, i u trosenju per se nalazi smisao svog zivota ne postoji kolicina novca i dobara koja bi mu bila dovoljna. On uvek trosi sve sto ima i cak pozajmljuje da bi trosio jos vise. Uvek moze bolje, vece, lepse, ugodnije. Takvoj boljki nema leka.Meni nije bio nikakav problem svojevremeno 2004-te da obidjem veci deo zapadne Evrope vozom za mesec dana za 300 eura ukupno - svi troskovi ukljuceni. I to nije nista, putuju ljudi sa vrlo malo novca oko sveta na primer http://www.okhwan.com/ i http://www.bikertony.org/E sada ko pod slobodom podrazumeva trosenje novca, a ne sticanje novih iskustava i saznanja u zivotu to je druga prica.Ako sam dobro razumeo zivis u Australiji sada, pa cu ti reci jednu aboridzinsku poslovicu: `sto vise znas to ti manje treba`.Otarashavanje od nepotrebih stvari je oslobadjajuce.PS Evo jos jedna lepa od brace Aboridzina: We are all visitors to this time, this place. We are just passing through. Our purpose here is to observe, to learn, to grow, to love... and then we return home.To je svrha, a ne biti u kancelariji svakog dana, gledati TV pa u krevet. A onda za vikend se napiti.
ti u ovom postu pricas o dva extrema: s jedne strane potrosacka zivotinja a s druge potpuno 'oslobodjen' covek kome ne treba nista, takoreci Siddhartha. Izmedju ova dva extrema ima mnogo nijansi. Npr. meni se nikako ne svidja ideja da potrosim 5 do 10 godina na poslu koji ne volim, u okruzenju koje mi se ne svidja, jureci nista drugo sem para, samo da bih ustedela dovoljno da nakon toga mogu da zivotarim, sa jedinom slobodom da ne moram da radim. tj. oupste mi se ne svidja ideja o provodjenju vremena na poslu gde je jedina svrha sticanje novca. razlika izmedju Australije i Juzne Amerike nije samo u tome koliko sta kosta. Ja jednostavno ne bih zivela tamo iz drugih razloga, nema veze sa potrosackim navikama. Buenos Aires je moj 'spiritual home' i od mene toliko. Uvek cu se vracati tamo ali ziveti - neka, bar ne u nekoj blizoj buducnosti. A ziveti u AUS sa $1250 mesecno, dvoje ljudi - mislim, pusti ti to. Za mene je zato resenje raditi, ali raditi nesto u cemu uzivas. Imati stalan izvor prihoda, bez zrtvovanja godina, a da te pritom taj rad ne cini nekakvim robom. Ako se ne zaglavis u masini uvek mozes da menjas to sto volis (ako ga vise ne volis).
Posted (edited)
E sada ko pod slobodom podrazumeva trosenje novca, a ne sticanje novih iskustava i saznanja u zivotu to je druga prica.
evo primer: sta ako sticanje novih iskustava i saznanja kosta? (a u danasnjem drustvu nazalost uglavnom kosta). mislim, lepo je samoprosvetljenje i slicno, ali ja recimo zelim da sticem znanja proucavajuci ekologiju zivotnih zajednica na Antarktiku (ozbiljno) a put do te pozicije kosta. nema drugogo resenja nego raditi nesto sto me cini zadovoljnom a usput studirati pa onda dalje.ova tvoja prica se uvek svede na to da covek sam sebe ubedi kako ustvari zeli bas samo ono sto moze da ima i ne zeli uopste ono sto je trenutno nedostizno. lepa mantra, za onog za koga radi. Edited by estel