noskich Posted August 19, 2011 Author Posted August 19, 2011 nije im los Iphone app. koji predlazu na sajtu.Ne znam, jedan sam od nepostovalaca Apple-a, nikada nista njihovo nisam koristio.Da ne skrecemo sa teme, ono sto me je iznenadilo najvise su znacajne razlike izmedju gradova u istom regionu, na prvom mestu Manila je preko 70% jeftinija od Bangkoka. Sao Paolo je skoro 100% skuplji od Buenos Airesa.Nikozija se vrlo dobro kotira, odnos primanja i troskova je na prvi pogled `best-buy` u Evropi.
braca Posted August 19, 2011 Posted August 19, 2011 Sve u svemu, uglavnom vazi pravilo `sto su veca prosecna primanja to su veci prosecni troskovi zivota`.Medjutim ovo je istrazivanje za `raju`, tj. obican svet.Preduzetnici koji nisu vezani za lokaciju i expati-profesionalci mogu da obrnu situaciju pa da dobijaju platu sa vrha liste, a da imaju troskove sa dna.E moj brale, troškovi sa dna će tebi doći glave jednog dana... pa ćeš shvatiti da je novac samo papir koji se ne jede i ne donosi sreću, pogotovo kad se toliko žrtvuješ za njega
rajka Posted August 19, 2011 Posted August 19, 2011 E moj brale, troškovi sa dna će tebi doći glave jednog dana... pa ćeš shvatiti da je novac samo papir koji se ne jede i ne donosi sreću, pogotovo kad se toliko žrtvuješ za njegabas tako...ako yoyogi nije najbolje upozorenje za to, ne znam ko je.
noskich Posted August 19, 2011 Author Posted August 19, 2011 (edited) E moj brale, troškovi sa dna će tebi doći glave jednog dana... pa ćeš shvatiti da je novac samo papir koji se ne jede i ne donosi sreću, pogotovo kad se toliko žrtvuješ za njegaVec ispricana prica i skretanje sa teme, ali hajde.Nema zrtvovanja, imam ono sto mi je potrebno, ne treba mi ono sto mi nije potrebno.Idem ka cilju izlaska iz nuznosti (rat race) ka fleksibilnom zivotu kakav zelim.Ne shvatas poentu, mene ne interesuje ni novac ni vrlo udoban zivot, vec stvaranje izvora prihoda koji ce mi omoguciti da radim kada i sta hocu. Ekonomska nezavisnost prijatelju.A ne da crncim i onda se troskarim na stvari koje mi ne trebaju, pa da opet crncim i u krug...http://en.wikipedia.org/wiki/Rat_racehttp://en.wikipedia.org/wiki/Financial_independence`It does not matter how old or young someone is or how much money they have or make. If they can generate enough money to meet their needs from sources other than their primary occupation, then they have achieved financial independence. Age is potentially irrelevant with respect to financial independence — if they are 25 years old and their expenses are only $100 per month and they have assets that generate $101 or more per month they have achieved financial independence and they are now free to do things that they enjoy without having to worry about their next meal or a roof over their head. If, on the other hand, they are 50 years old and earn a million dollars a month but still have expenses above a million dollars a month, then they are not financially independent - they still have to generate the difference each month just to stay even.`http://beginnersinvest.about.com/od/wealthmanagement1/ss/independence.htm Edited August 20, 2011 by noskich
noskich Posted August 22, 2011 Author Posted August 22, 2011 (edited) Hajde vec kad smo zagazili u ovu temu ekonomske nezavisnosti da malo produbimo.Kao sto pise u citatu iznad nezavisnost je kada se rashodi mogu pokriti iz izvora koji ne zahtevaju nase vreme (kao sto redovan posao zahteva). Koliki su rashodi to je vec po volji, nekome treba vise nekome manje. Sto su manji apetiti to je lakse dostici ovaj polozaj; takodje i sto su veci prihodi, korelacija je jasna. Ono sto je prosta sustina a koja milionima ljudi koji zive na kreditu nije jasna je da prihodi moraju biti veci od potrosnje kako bi se stvorila vrednost koja zatim stvara dodatnu vrednost i onda takav splet odluka radi u nasu korist dugorocno nasuprot zlokobnom ciklusu zaduzivanja kada trosimo preko svojih mogucnosti i otplacujemo kredit i kamate.Drugi faktor je da na prihode i rashode (uglavnom, za online preduzetnistvo ne vazi) znatno utice lokacija jer lokacija determinise nivo zarade, cene i poreze.Jasno je da je neuporedivo lakse dostici nezavisnost ako je ciljana zemlja u kojoj ce se ona ostvariti mesto gde su cene nize i time i rashodi nizi. Ova korelacija ne vazi apsolutno, tj. ne vazi da sto je zemlja nerazvijenija to su cene zivotnog stila nize. Ziveti udobnim zivotnim stilom u nerazvijenim delovima Afrike na primer je skupo jer se mora platiti obezbedjenje, a robe i usluge koje su siroko dostupne na vecem delu drugih kontinenata se smatraju u nerazvijenim africkim zemljama luksuzom i placa se premijum na cenu. Zato su za ekonomsku nezavisnost najinteresantnije srednje razvijene zemlje koje su stabilne, imaju solidnu medicinisku negu i infrastrukturu, a treba tu ukalkulisati i druge faktore tipa klime, prirode itd. sve po licnim preferencama. Optimalna lokacija zavisi od potreba i mogucnosti (neko ima decu pa je solidno skolstvo bitna stvar, neko nema pa nije i tako dalje).Neko odluci da nema trajnu lokaciju i time izbegava placanje poreza na licne prihode, drugi imaju jednu lokaciju kao pit-stop ali istovremeno dosta putuju i zive na razlicitim lokacijama, a treci imaju nekoliko trajnih lokacija (nekretnina).Sta je onda zakljucak? Treba odrediti koji je najlaksi, najzgodniji ili najbrzi (opet sve zavisi od licnih prioriteta) nacin da se stvori dodatna vrednost koja ce doneti prihode dovoljne da pokriju rashode bez oduzimanja licnog vremena. Sve zavisi od zivotnog stila i prioriteta kao i od mogucnosti i sposobnosti koje neko ima da stvori tu vrednost. Neko postane profesionalac, ulozi decenije u studiranje i licenciranje i zatim to naplati (ili ne), neko drugi pokrene biznis, neko treci se bavi ulaganjima i obrtanjem vrednosnih papira... Biznismen ode na lokaciju gde moze da zaradi (trziste sa potrebom koja nije zadovoljena a koje ima kupovnu moc da je zadovolji) i da mu dosta profita ostane (nisko operezivanje), profesionalac ode iz manje razvijene u razvijeniju zemlju ili iz razvijene zemlje bilo gde gde moze vise svoju struku da naplati kao expat. Onda imamo faktor izvora prihoda koji omogucuje ekonomsku nezavisnost. On moze biti isti kao i prvobitno sredstvo stvaranja viska vrednosti (preduzetnistvo), a moze biti i drugaciji (nekretnine, deonice...). Zakljucak - svi ovi faktori se mogu jako razlikovati od osobe do osobe (shodno potrebama i mogucnostima), ali postoje neka prosta pravila koja univerzalno vaze (kao sto je odnos prihoda i rashoda i investiranje vs potrosnja).I na kraju cemu sve to?Prvo mogucnost izbora - nakon sto se dostigne ekonomska nezavisnost moze se i nastaviti raditi za poslodavca ako se hoce i ako se u takvom poslu uziva, ali istovremeno se ima mogucnost izbora u bilo kom trenutku poslodavcu reci dovidjenja. Izgubi li se posao nije problem i tu dolazimo do drugog vaznog razloga - relativna sigurnost. Fleksibilnost/mobilnost se moze podvesti pod mogucnost izbora, a i ne mora. Moze se otici na odmor bilo kada, dati ostavku, zapoceti/zatvoriti biznis, preseliti se, baviti se bilo cime, ukratko ziveti bilo gde/kako/kada (u granicama zadatog zivotnog stila kao cilja). Edited August 22, 2011 by noskich
noskich Posted September 1, 2011 Author Posted September 1, 2011 (edited) Nastavak: Worldwide Cost of Living 2011: Which city is the most expensive to live in? Which city is the cheapest?Of particular note is the rapid growth in the relative cost of living of Australian cities. Sydney andMelbourne are ranked sixth and seventh respectively and are closely followed by Perth and Brisbanein 13th and 14th place in the ranking. This is the culmination of a remarkable rise in the cost ofliving in Australian cities over the last decade, a period in which the value of the Australian dollarhas moved from around 50 US cents to passing parity with the US dollar earlier this year.Just two years ago, Sydney was ranked the 32nd most expensive city in the world and Melbournethe 38th. Ten years ago Sydney was ranked 71st and Melbourne 80th, while Perth was ranked 91stand Brisbane was 93rd. Edited September 1, 2011 by noskich
noskich Posted September 3, 2011 Author Posted September 3, 2011 http://www.abc.net.au/news/201...27s-most-liveable-city/2862628Melbourne claimed the title of the world's most liveable city in the Economist Intelligence Unit's latest survey, with Sydney, Perth and Adelaide also making it into the top 10.1. Melbourne, Australia2. Vienna, Austria3. Vancouver, Canada4. Toronto, Canada5. Calgary, Canada6. Sydney, Australia7. Helsinki, Finland8-- Perth, Australia8-- Adelaide, Australia10. Auckland, New Zealand"Australia, with a low population density and relatively low crime rates, continues to supply some of the world's most liveable cities," Mr Copeland said in a statement."Despite the rising cost of living driven by the strong Australian dollar, these cities offer a range of factors to make them highly attractive."
noskich Posted October 20, 2011 Author Posted October 20, 2011 (edited) Koliko je ovaj ranking pouzdan pojma nemam, u svakom slucaju zanimljivo: http://www.numbeo.com/property-investment/rankings.jspSasvim je jasno da je odnos primanja/cena stambenog prostora (prvi pokazatelj) uzasno nepovoljan u Beogradu.A evo nam ga zemljaka: http://www.numbeo.com/common/about.jspEdit: Za Sidnej je uglavnom ubo, samo sto se moze ziveti daleko povoljnije od te prosecne cene ko zna gde i kako i ko hoce.http://www.numbeo.com/common/motivation_and_methodology.jspGledam koliko je Honolulu jeftin i ne mogu da verujem :cry:http://www.homes.com/listing/149917530/410_Nahua_St_HONOLULU_HI_96815Znaci dvosoban stan za nizu srednju klasu se otplacuje od jedne-dve plate: Prosecna IT plataJos jedno ogromno iznenadjenje: Kartum je po ovom rankingu nakon ocekivanih Hong Konga i Monaka najskuplji grad na svetu! Kartum Edited October 20, 2011 by noskich
noskich Posted October 24, 2011 Author Posted October 24, 2011 Zanimljiva najava rezultata HSBC expat report za tekucu godinu: http://www.expatexplorer.hsbc.com/2011surveypreviewTajlandu poplave nisu smetale da pobedi, Egiptu smena vlade i nemiri da bude drugi, a Saudijskoj Arabiji Sharia zakoni i tesko podnosljiva klima da bude treca.Treba imati u vidu da se ovaj izvestaj fokusira na expats koji i dalje rade, ne na penzionere.
banecare1 Posted October 24, 2011 Posted October 24, 2011 Zanimljiva najava rezultata HSBC expat report za tekucu godinu: http://www.expatexpl...11surveypreviewTajlandu poplave nisu smetale da pobedi, Egiptu smena vlade i nemiri da bude drugi, a Saudijskoj Arabiji Sharia zakoni i tesko podnosljiva klima da bude treca.Treba imati u vidu da se ovaj izvestaj fokusira na expats koji i dalje rade, ne na penzionere.nista ja ne kontam ove tablice. sto li rusija pade sa 1 na 15 mesto. nista se znacajno nije desilo tamo od 2008
noskich Posted October 24, 2011 Author Posted October 24, 2011 nista ja ne kontam ove tablice. sto li rusija pade sa 1 na 15 mesto. nista se znacajno nije desilo tamo od 2008Koliko mi je poznato ranking se zasniva na odgovorima anonimnih posetilaca sajta pa je mozda to razlog (nemogucnost da se proveri istinitost tvrdnji). I sam sam dobrovoljno popunio upitnik za ovu godinu. Sad da li su samo anonimni u pitanju ili vijaju klijente da popune anketu cime bi se rezultat iznevilisao ne znam.U svakom slucaju nijedna institucija velicine kao sto je HSBC ne radi slicno istrazivanje tako da sto je tu je.
banecare1 Posted October 24, 2011 Posted October 24, 2011 Koliko mi je poznato ranking se zasniva na odgovorima anonimnih posetilaca sajta pa je mozda to razlog (nemogucnost da se proveri istinitost tvrdnji). I sam sam dobrovoljno popunio upitnik za ovu godinu. Sad da li su samo anonimni u pitanju ili vijaju klijente da popune anketu cime bi se rezultat iznevilisao ne znam.U svakom slucaju nijedna institucija velicine kao sto je HSBC ne radi slicno istrazivanje tako da sto je tu je.i ja cu popuniti i zelio bi da budem apsolutno anoniman zar se primecujem
noskich Posted November 4, 2011 Author Posted November 4, 2011 OK, vracamo se nasoj patkometriji na ovoj temi: http://hdr.undp.org/en/reports/global/hdr2011/download/UNDP HDI 2011 ne donosi znacajnija pomeranja, prva dva mesta se nisu promenila od izvestaja 2008-me, prva Norveska, druga Australija.
papapavle Posted November 4, 2011 Posted November 4, 2011 Gledam koliko je Honolulu jeftin i ne mogu da verujem http://www.homes.com...NOLULU_HI_96815 Meni nije logicno da nekretnine na Havajima budu jeftine, mozda je ovo neka udzerica, ili je u nekom getu? Sa Wiki-wikija (no pun intended):[...] 2010 median sale price of a single family home in Honolulu, Hawaii at $607,600 and the US median sales price at $173,200. The sale price of single family homes in Hawaii was the highest of any US city in 2010, just above the "Silicon Valley" area of California ($602,000).
noskich Posted November 5, 2011 Author Posted November 5, 2011 Meni nije logicno da nekretnine na Havajima budu jeftine, mozda je ovo neka udzerica, ili je u nekom getu? Sa Wiki-wikija (no pun intended):Prvo da se ogradim da o nekretninama na Havajima ne znam nista.Od onog sto sam video online i sto sam popricao sa kolegom koji poznaje nekoga ko je ulagao u nekretnine tamo na Havajima naravno postoje milionske vile kao kategorija za sebe, zatim stanovi neke uslovno receno srednje klase 150-200K i ovakvi stanovi nize klase koji su dzab dzaba ocigledno - neko uzeo kredit pa se zeznuo i sada banka uzima daj sta das.Za te pare deluje sjajno, i da je udjerica iznajmljuj ga turistima za 50 dolara dan i otplatices ga za par godina.
Recommended Posts