Jump to content
IGNORED

Dobra plata, dobro mesto, jeftin real estate

noskich

Recommended Posts

Posted
da, ovo ti je sad precizno u pm"prosecna dobra plata"...
e sad shio mi ga djura! sta se sad racuna kao dobra plata u bg, oko hiljadarke evara? imam prijatelje koji od toga sasvim ok zive, putuju, kupuju kojesta, uz stan u vlasnistvu ili otplatu hiljadugodisnjeg kredita za isti.posto nisam nesto alava cenim da mi sa finansijske strane uz to i jos malo vise ne bi bilo lose u beogradu. ostalo je ionako individualno
Posted
ne znam kako srbija iz tvog ugla moze da se kotira kao zemlja sa solidnim standardom ako mislis da su za pristojan zivot u njoj neophodna primanja 10 puta veca nego prosecna (pa na to jos da dodamo i drugu platu u kuci i jos obezbedjen stan). to znaci da prosecan stanovnik zivi na nacin koji je 10 puta gori nego sto je jedan pristojan zivot. to u celini uzev nije solidan standard. plus, lose zdravstvo i obrazovni sistem, pa to je onda zemlja treceg sveta.
pa sa ovim se uopste ne slazem. prosecna plata u beogradu, koji je ubedljivo najskuplji grad je oko 400 evra, pa po tebi treba bar 4,000 za pristojan zivot (uz drugu platu i obezbedjen stan). pa 4,000 evra neto je natprosecna plata i u bogatim drzavama.srbija se kotira kao zemlja sa solidnim standardom, zato sto se u njoj zivi bolje od svetskog proseka. npr. skoro svi imaju struju i cistu vodu, vecina ima kupatilo, prakticno niko nije gladan, sto je bolje od svetskog proseka.
Posted (edited)
e sad shio mi ga djura! sta se sad racuna kao dobra plata u bg, oko hiljadarke evara? imam prijatelje koji od toga sasvim ok zive, putuju, kupuju kojesta, uz stan u vlasnistvu ili otplatu hiljadugodisnjeg kredita za isti.posto nisam nesto alava cenim da mi sa finansijske strane uz to i jos malo vise ne bi bilo lose u beogradu. ostalo je ionako individualno
Evo ti jaživim otprilike tako u Novom Sadu... Stan, moja plata tu negde, ženina plata nije fiksna, ali recimo, da je u proseku, na godišnjem nivou isto tu negde... I nemam nikakvih problema da živim normalno... Da putujemo, da kupujemo razne koještarije i tako to.. Disclamer: ne hvalim se, samo pričamo, da mi neko ne učita Yoyo sindrom :DSamo tu ima jedan problem stabilnosti, odnosno, nemogućnost nekog opsežnijeg planiranja do dužeu godinu dana, zbog izrazito nestabilne ekonomske situacije... Odnosno, nije meni puno da kupim nov auto i da mi rata bude 200€ mesečno na 7 godina... ALi ne znam šta me čeka za par meseci unapred... To je osnovni problem sa Srbijom... Edited by radisa
Posted (edited)

pa ljudi citajte kako pise. kazem, iz njegovog ugla - dakle, kako noskich moze istovremeno da misli da je srbija zemlja solidnog standarda, ako (prema njegovoj racunici!) za pristojan zivot treba 10 puta vise novca nego sto prosecan gradjanin zaradjuje. zemlje sa takvim karakteristikama su zemlje treceg sveta, sto srbija nije. dakle, kontradiktorne su mu tvrdnje - miks realizma i fantazije. sa tvojim se stavovima apsolutno slazem, sa sve opaskom da to sta bi noskich od zivota u srbiji zahtevao bio prilican (middle class) luksuz i za razvijene zemlje. od onoga sto je noskich u tom postu naveo, slozila bih se mozda sa losom infrastrukturom kao objektivno zaista otezavajucim faktorom.edit: odgovaram rajki, a uleteo radisa

Edited by Isis
Posted (edited)
pa ljudi citajte kako pise. kazem, iz njegovog ugla - dakle, kako noskich moze istovremeno da misli da je srbija zemlja solidnog standarda, ako (prema njegovoj racunici!) za pristojan zivot treba 10 puta vise novca nego sto prosecan gradjanin zaradjuje. zemlje sa takvim karakteristikama su zemlje treceg sveta, sto srbija nije. dakle, kontradiktorne su mu tvrdnje - miks realizma i fantazije. sa tvojim se stavovima apsolutno slazem, sa sve opaskom da to sta bi noskich od zivota u srbiji zahtevao bio prilican (middle class) luksuz i za razvijene zemlje. od onoga sto je noskich u tom postu naveo, slozila bih se mozda sa losom infrastrukturom kao objektivno zaista otezavajucim faktorom.edit: odgovaram rajki, a uleteo radisa
Rajka vec objasnila sta sam hteo da kazem.Po medjunarodnom proseku Srbija je solidna (ne umire se od gladi i izlecivih bolesti, preko 90% stanovnistva ima pristup cistoj vodi, pismenost je solidna, pristup skolstvu i zdravstu (koji opet na globalnom nivou nisu toliko ocajni) postoji za vecinu gradjana itd. itd.Druga je stvar sta ja smatram da je pristojan zivot, a to je svakako znacajno vise od svetskog proseka. 1000% sam napisao cinicki. Edited by noskich
Posted
40 stranica kasnije i tebi i dalje nije jasno da ti je odgovor pred nosom? Sedi di si.
Ne znam kome se obracas, ali ako se obracas meni daleko od toga da mi nije jasno.Ja svoje planove pravim godinama unapred i temeljno se informisem o opcijama.Zamisao ove teme je bila razmena podataka/iskustava/misljenja o tome.
Posted
pa sa ovim se uopste ne slazem. prosecna plata u beogradu, koji je ubedljivo najskuplji grad je oko 400 evra, pa po tebi treba bar 4,000 za pristojan zivot (uz drugu platu i obezbedjen stan). pa 4,000 evra neto je natprosecna plata i u bogatim drzavama.
Po čemu je Beograd najskuplji grad, ako izuzmemo nekretnine? Čini mi se da je po odnosu primanja/troškovi života povoljniji od ostalih gradova u Srbiji.
Posted
Samo tu ima jedan problem stabilnosti, odnosno, nemogućnost nekog opsežnijeg planiranja do dužeu godinu dana, zbog izrazito nestabilne ekonomske situacije... Odnosno, nije meni puno da kupim nov auto i da mi rata bude 200€ mesečno na 7 godina... ALi ne znam šta me čeka za par meseci unapred... To je osnovni problem sa Srbijom...
ma problem stabilnosti i sigurnosti radnog mesta je sveprisutan u danasnje vreme, daleko od toga da je tako samo u srbiji.ekonomska kriza izvlaci ono najgore iz ljudi, mnogo je vise laktanja i stresa uopste pa ni sam boravak u kancu vise nije bas lak sport. stabilnost ima dakako i veze sa profesijom, mozda i vise nego sa lokacijom. nesto sumnjam da je zaposleni u drzavnoj sluzbi u srbiji vise zamisljen oko svoje buducnosti nego njegov kolega u francuskoj.dok za ovakve kao sto sam ja nema sigurnosti ama bas nigde
Posted (edited)
ma problem stabilnosti i sigurnosti radnog mesta je sveprisutan u danasnje vreme, daleko od toga da je tako samo u srbiji.ekonomska kriza izvlaci ono najgore iz ljudi, mnogo je vise laktanja i stresa uopste pa ni sam boravak u kancu vise nije bas lak sport. stabilnost ima dakako i veze sa profesijom, mozda i vise nego sa lokacijom. nesto sumnjam da je zaposleni u drzavnoj sluzbi u srbiji vise zamisljen oko svoje buducnosti nego njegov kolega u francuskoj.dok za ovakve kao sto sam ja nema sigurnosti ama bas nigde
To je za Srbiju pogotovo izraženo... Ako imaš srpsku dobru platu onda, u 95% slučajeva radiš u privatnoj firmi(ostalih 5% je da si viski partijski službenik, dobro uhlebljen na nekoj "lezi lebe da te jedem" poziciji :( )... A tu je stabilnost posla na minimumu... A ako si privatnik, imaš takav problem naplate, da ne znaš odakle da počneš da se hvataš za glavu... I da, naravno da ima veze sa profesijom... Baš gledam, kod mene sad otpuštaju ljude, hoće da svedu broj zaposlenih na trećinu(2000 ->700)... do sad niko iz IT-ja nije dobio otkaz, niti se nešto osećamo ugroženim... Ali zato se svi ostali tresu, grebu i laktaju... I baš to što si rekla, izvlači se najgore iz tih ljudi... Edited by radisa
Posted
To je za Srbiju pogotovo izraženo... Ako imaš srpsku dobru platu onda, u 95% slučajeva radiš u privatnoj firmi(ostalih 5% je da si viski partijski službenik, dobro uhlebljen na nekoj "lezi lebe da te jedem" poziciji :( )... A tu je stabilnost posla na minimumu...
ali tako ti je svugde, u privatnom sektoru se zaradjuje mnogo bolje nego u drzavnom, samo sto je i rizik gubljenja posla daleko visi.
A ako si privatnik, imaš takav problem naplate, da ne znaš odakle da počneš da se hvataš za glavu...
dobro ovo priznajem, u srbiji je stvarno rizik poslovanja doveden do granica isplativosti cele te avanture.ako nisi miskovic licno, naravno
I da, naravno da ima veze sa profesijom... Baš gledam, kod mene sad otpuštaju ljude, hoće da svedu broj zaposlenih na trećinu(2000 ->700)... do sad niko iz IT-ja nije dobio otkaz, niti se nešto osećamo ugroženim... Ali zato se svi ostali tresu, grebu i laktaju... I baš to što si rekla, izvlači se najgore iz tih ljudi...
pa isto, moj zmu inzenjer/statisticar je za 15 godina promenio 2 (i slovima - dva) posla, i to tako sto se bivsa firma mrdzovala sa sadasnjom.dok moj cv lici na "rat i mir", i to ne samo po obimu
  • 2 weeks later...
Posted

Upravo je objavljen interesantan ranking o primanjima i troskovima zivota: UBSSazetak: - Oslo, Zürich and Geneva remain the most expensive cities- The highest salaries are earned in Zürich, Geneva and Copenhagen- Zürich, Sydney and Luxembourg have the highest purchasing powerSve u svemu, uglavnom vazi pravilo `sto su veca prosecna primanja to su veci prosecni troskovi zivota`.Medjutim ovo je istrazivanje za `raju`, tj. obican svet.Preduzetnici koji nisu vezani za lokaciju i expati-profesionalci mogu da obrnu situaciju pa da dobijaju platu sa vrha liste, a da imaju troskove sa dna.

Posted
Po čemu je Beograd najskuplji grad, ako izuzmemo nekretnine? Čini mi se da je po odnosu primanja/troškovi života povoljniji od ostalih gradova u Srbiji.
Samo zarad uspostavljanja nekakvog reda veličina, bajat je podatak, ali lani su najskuplji za život u Srbiji bili 1. Valjevo 2. Niš, što je obrnuto srazmerno prosečnoj visini primanja građana u tim gradovima. A to je ujedno pokazatelj kako ovde ne funkcioniše tržište i mehanizmi regulacije odn. da smo puni monopola tj. da je Srbija kurton država.Droid does what iDont.
Posted
Upravo je objavljen interesantan ranking o primanjima i troskovima zivota: UBSSazetak: - Oslo, Zürich and Geneva remain the most expensive cities- The highest salaries are earned in Zürich, Geneva and Copenhagen- Zürich, Sydney and Luxembourg have the highest purchasing powerSve u svemu, uglavnom vazi pravilo `sto su veca prosecna primanja to su veci prosecni troskovi zivota`.Medjutim ovo je istrazivanje za `raju`, tj. obican svet.Preduzetnici koji nisu vezani za lokaciju i expati-profesionalci mogu da obrnu situaciju pa da dobijaju platu sa vrha liste, a da imaju troskove sa dna.
nije im los Iphone app. koji predlazu na sajtu.