Jump to content
IGNORED

Dobra plata, dobro mesto, jeftin real estate

noskich

Recommended Posts

Posted (edited)
Mozda je "idiotima" "zaigralo pred ochima" shto je u jednom trenutku life expectancy u Bocvani bio 35 godina :wacko: i shto 40% stanovnika ima SIDU. E sad, kriterijum sigurno nije bio noshenje kurtona, verovatno bi to malo iskomplikovalo proceduru da se posebna statistika pravi za one koji koriste "higijensku gumicu".Ne razumem u chemu je problem, pa ona i jeste jedna od najbolje rangiranih africhkih zemalja, vrlo blizu chak i ozbiljnim zemljama kao shto su Brazil ili Turska ....... ali bi ti nekako izgleda da je progurash izmedju Danske i Norveshke. :lol:Ako mene pitash ja bih se ipak pre patio u Srbiji nego bashkario po Bocvanama. Verujem da internacionalne kompanije placaju dobro tehnichki kadar koji bi se zlopatio po rudnicima dijamanata, ali toi opet nema nikakve veze sa Bocvanom, vec sa parama.
Niko ne zna tacan procenat zarazenih sidom al ajd da kazem da se interno barata sa jos vecim procentima. No ne znam sta to tebe dotice? Pa ne dobija se sida od druzenja sa crncima (ili idenja u teretanu) a ti valjda imas zenu i decu? Tebi bi prvom trebalo da to bude manje bitan podatak a taj podatak totalno sjebava ceo indeks.A problem je vidis upravo u tome sto ti i dalje teras istu percepciju raspale africke zemlje pricajuci kako je sve ok jer je Bocvana blizu ozbiljnim zemljama kakve su Brazil ili Turska :lol: Bocvana jeste ozbiljna zemlja. U 99% ozbiljnih stvari sije Srbiju svetlosnim godinama. Pri tom uzmi u obzir da iskusni kvalifikovani radnik ima platu 10 puta vecu od proseka. Koliko vecoj plati od proseka se mozes nadati u Srbiji? I moze li se nekvalifikovani radnik nadati da moze da lako otvori mali biznis i vrednim radom napreduje i poveca svoja primanja? Ovde vecina srba koja je dosla nema visoko obrazovanje pa zive sasvim lepo vodeci svako neki svoj mali biznis.I kakvo te zlopacene po rudnicima spopalo? Dzouneng, najveci rudnik u Bocvani se nalazi na 120 km od Gaborona. Nesto sumnjam da se zlopate tamo, nit mi je jasno sta mislis pod time. Bice da u Australiji i inim zemljama ne postoje rudnici, te grozne stvari postoje samo u Bocvani :lol: Al aj da kazem i da 90% kvalifikovane radne snage uopste ne radi po rudnicima vec u raznim drugim oblastima, ako te vec to brine. Jedino zlopacenje koje ja ovde vidim je u nedostatku kulturnih sadrzaja i slab drustveni zivot. Zato ogroman broj ljudi ide u Johanesburg za vikend.Radi se o odlicno uredjenoj zemlji. Pokrenuti firmu je toliko tesko da ih moja familija ima tri :D Trenutno samo jedna radi, druge dve su na cekanju za povremene poslove jer samo postojanje firme ne kosta nista. Preregistracija automobila kosta 60 dinara. Nasih. Porez na dobit je skoro smanjen sa 25 na 22 procenata. Strasno je sta vlada te zemlje radi, al razumljivo je, ipak je to jedna divlja zemlja Afrike a ne uredjena Srbija :)edit: da se razumemo, nije ovo raj na zemlji. Svaka drzava ima neko ali. Ovde je jako malo trziste tako da ako zelis da radis za nekog vredi doci samo na preporuku, kad se otvori neko mesto. Ako zelis da pokrenes mali biznis budi siguran da ce ti trebati godinu-2 da se zlopatis i krckas ustedjevinu dok ne stanes na noge. Al kad krene onda sve ide svojim tokom, nema turbulencija, sto je po meni glavni kvalitet drzave. Edited by Shan Jan
Posted
dobro, ovde kako je tema postavljena, pitanje je sta kada vec napravis neke pare, a umoris se od rat-race, gde da ides. u tu grupu ne spadaju ti sto zickaju pare za cigare. opet, ako si uradio sve gore pomenuto, i srbija je dobra, ako mozes ovde da zaradis ono sto si pravio na zapadu, ili tu blizu, zivot je svakako jeftiniji i mnoge stvari pristupacnije.
Живот није онолико јефтинији колико је некад био (осим пива и хлеба и још пар ствари). Ни квалитет намирница (док нисам живео таморж нисам могао да схватим колико ме погађа кад једем индустријско ђубре) није више онолико бољи као што је некад био (сунђер лебац, кобасице које буду лепљиве трећи дан, лубенице са сумњиво ситним семенкама) али то је у просеку још увек кудикамо боље него таморж.Тако да, ево, годину након повратка могу да кажем да се не кајем. Помало ми недостаје близина океана, ал' ионако сам одавно скапирао да ме нервирају пешчане плаже. Немаш одакле да скочиш, мораш да носиш простирку, вода се лако замути, стално се лепи песак за тебе и мораш постепено да улазиш у воду.
Posted
ako mene pitas, nema goreg zlopacenja od sedenja u rodnom gradu sa ostarelim roditeljima od kojih zickas pare za cigarei nije uopste poenta u parama, nego u vrhunskoj jadnosti takvog nacina zivota
Vrlo postujem ljude koji brinu o roditeljima pod starost i verujem da je za vecinu koja to radi to vracanje nege nekome ko ti je istu bezuslovno dao kada ti je bila neophodna licno ispunjenje.
Posted (edited)
Niko ne zna tacan procenat zarazenih sidom al ajd da kazem da se interno barata sa jos vecim procentima. No ne znam sta to tebe dotice? Pa ne dobija se sida od druzenja sa crncima (ili idenja u teretanu) a ti valjda imas zenu i decu? Tebi bi prvom trebalo da to bude manje bitan podatak a taj podatak totalno sjebava ceo indeks..........................................
Ti se bash raspucao da dokazesh kako bi trebalo da stanem u red za vizu ispred ambasade Bocvane. :lol: Hvala, ali mislim da me sunce africhkog neba nece grejati kao shto me ovo shkrto kanadsko greje.Meni je bash drago shto ti biznis tako dobro ide i shto do kulturnih sadrzaja lako dolazish odlaskom u susednu zemlju, meni je sasvim u redu shto ih pokupim kada izadjem iz zgrade na ulicu.DakleM. Prvi kriterijum kojim se vode UN pri odredjivanju HDI je DUG I ZDRAV ZIVOT! Mislim da je to sasvim u redu, ljudi vole da zive dugo i da pri tom budu zdravi, zar ne?Zao mi je zbog nepravde koja je uchinjena prema tebi i Bocvani, ali svestan si valjda da ga Bocvana po tom kriterijumu zestoko pushi, te o'tuda i tvoje razocharenje shto nije rangirana sa Shvajcarskom i Shvedskom, shto opet ne znachi da su ljudi koji sastavljaju HDI listu idioti vec naprotiv - da se pridrzavaju zadatih kriterija.Hvala shto si mi objasnio da se SIDA ne dobija druzenjem sa crncima, a sada probaj da skochish na sledeci evolutivni stepenik sa kojeg cesh videti da se radi o civilizacijski neprihvatljivoj epidemiji bolesti chija je prevencija tako laka, jeftina i efikasna. Shto opet govori o kulturi, obrazovanju i ostalim aspektima human development jednog drushtva.Znachi, cheka se Vasa Pelagic, pre i posle jela ........ a to je brat bratu 200 godina kaskanja i to za Srbijom. Jel' tako? Jeste. Edited by sickness
Posted (edited)
Vrlo postujem ljude koji brinu o roditeljima pod starost i verujem da je za vecinu koja to radi to vracanje nege nekome ko ti je istu bezuslovno dao kada ti je bila neophodna licno ispunjenje.
Nema tu nikakvog lichnog ispunjenja, BS, to je samo moralna obaveza pri kojoj treba uraditi sve kako bi se sachuvalo dostojanstvo kako stare osobe tako i onoga ko negu pruza, a to nije izvodljivo BEZ PARA, osim u primitivnim drushtvima kojima ti tezish, tj. gajish simpatije. Pre ili kasnije cesh shvatiti da se i oni foliraju tj. rade to iz razloga - shta ce reci komshiluk. Edited by sickness
Posted
...
Pa bice da je promiskuitet i nekoristenje kondoma glavna stavka u odredjivanju razvoja nekog drustva. Mada nisam primetio da u Srbiji se ljudi pretrzu od koriscenja istog, uglavnom ih vadi manji proenat side od samog pocetka i patrijarhalnije vaspitanje. A ja patrijahalno vaspitanje nesto ne ubrajam u dostignuca drustva.Sustina je da ta mera je za mene mnogo manje bitna od toga kakve su bolnice i koliko kostaju. A nekako mislim da bi trebalo i za tebe no izgleda to nije slucaj. I na kraju, ne kazem ja da trebaju svi da stanu u red za vizu Bocvane, ima ona i svojih mana i ne cekaju samo da stranac dodje i poklone mu pare (nezaposlenost je i dalje velika, sto se kompenzuje zakonom o odredjenom broju zaposlenih drzavljanja u svakoj privatnoj firmi, sto se svodi na to da ti kao imigrant nit ces odma lako naci posao a ako zelis da ga zadrzis moraces da radis bolje i vrednije od lokalaca). Meni samo smeta sto ti po difoltu trpas Bocvanu u sliku neke haoticne africke zemlje, sto ona definitivno nije.
Posted
dobro, ovde kako je tema postavljena, pitanje je sta kada vec napravis neke pare, a umoris se od rat-race, gde da ides. u tu grupu ne spadaju ti sto zickaju pare za cigare. opet, ako si uradio sve gore pomenuto, i srbija je dobra, ako mozes ovde da zaradis ono sto si pravio na zapadu, ili tu blizu, zivot je svakako jeftiniji i mnoge stvari pristupacnije.
ok, ali pogledaj i post na koji sam ja komentarisala, nisam stekla utisak da je rec o nekom ko se umorio od rat-race nego u istu nije ni krocio.za ostalo se slazem, nema sta, ali broj onih koji u srbiji mogu da zarade iste pare kao na zapadu je na nivou statisticke greske.em sto zivot u srbiji uopste vise nije tako jeftin, ako hoces isti standard kao sto si imao dok si se trkao s pacovima ( sta cu, raseovo prisustvo me inspirise :D )
Posted (edited)
pa cela poenta ovog topika se valjda svodi na ovo, ne znam zasto se svadjate. sta je uopste dobro mesto, potpuno individualna stvarobashka sto nema na svetu mesta gde ce biti dobro svakomeako mene pitas, nema goreg zlopacenja od sedenja u rodnom gradu sa ostarelim roditeljima od kojih zickas pare za cigarei nije uopste poenta u parama, nego u vrhunskoj jadnosti takvog nacina zivota
Imam utisak da se meni obracash ........ ja radim, naravno. Moj posao se ne bi mogao opisati kao rat race, niti bih ja u tome uchestvovao poshto nemam ama bash nikakvih profesionalnih ambicija osim da dochekam penziju (imam josh par decenija), a to je s obzirom da radim u drzavnoj sluzbi sigurno kao dan i noc, pa sam oslobodjen i te vrste nelagodnosti.Ja se ne svadjam i potpuno se slazem sa tvojim postom, individualno chovek moze biti srecan bilo gde na kugli, samo je verovatnoca da se do te srece dodje neravnomerno rasporedjena, tj. tachno je da ne postoji mesto na svetu gde ce svima biti dobro, ali ne postoji ni mogucnost da je to zemlja koja ima 3900 dolara gdp per capita, dakle 2000 manje od Srbije, kao shto je Tajland, to je smeshno ..... slushash karaoke kasetofon u papuchama i gacama, cheshkash jajca, zakoljesh poneku kokoshku i kulirash - boze kako sam srecan ...... a na televiziji i internetu vidish da postoje i neki drugi, vishi oblici zivota na tvojoj planeti.Takve zemlje su dobre samo za one koji tamo odlaze da izigravaju baje.Ukratko, vecina gastosa bi htela da tako ostane i u Srbiji, jer ih u protivnom niko ne bi ni primetio kada dolaze u svoje pohode rodnoj grudi. Edited by sickness
Posted
Nema tu nikakvog lichnog ispunjenja, BS, to je samo moralna obaveza pri kojoj treba uraditi sve kako bi se sachuvalo dostojanstvo kako stare osobe tako i onoga ko negu pruza, a to nije izvodljivo BEZ PARA, osim u primitivnim drushtvima kojima ti tezish, tj. gajish simpatije. Pre ili kasnije cesh shvatiti da se i oni foliraju tj. rade to iz razloga - shta ce reci komshiluk.
Ne slazem se, tebi je neshvatljivo da zamislis da neki drugi ljudi imaju potpuno drugacije vrednosti i predstavu o zivotu od tebe.U vecem delu Azije brinuti o ostarelim roditeljima se podrazumeva; niti je to omca oko vrata niti zamena za neispunjenost licnog zivota (nemanje partnera, posla i ostalo). Podrazumeva se isto kao sto se obuca izuva na ulazu u stan ili kucu.
Posted
Imam utisak da se meni obracash ........ ja radim, naravno. Moj posao se ne bi mogao opisati kao rat race, niti bih ja u tome uchestvovao poshto nemam ama bash nikakvih profesionalnih ambicija osim da dochekam penziju (imam josh par decenija), a to je s obzirom da radim u drzavnoj sluzbi sigurno kao dan i noc, pa sam oslobodjen i te vrste nelagodnosti.
ok ako je to tvoj izbor, ali ne razumem zasto pokusavas da omalovazis nekog ko ima profesionalne ambicije i trudi se da ih ostvari.
Ja se ne svadjam i potpuno se slazem sa tvojim postom, individualno chovek moze biti srecan bilo gde na kugli, samo je verovatnoca da se do te srece dodje neravnomerno rasporedjena, tj. tachno je da ne postoji mesto na svetu gde ce svima biti dobro, ali ne postoji ni mogucnost da je to zemlja koja ima 3900 dolara gdp per capita, dakle 2000 manje od Srbije, kao shto je Tajland, to je smeshno ..... slushash karaoke kasetofon u papuchama i gacama, cheshkash jajca, zakoljesh poneku kokoshku i kulirash - boze kako sam srecan ...... a na televiziji i internetu vidish da postoje i neki drugi, vishi oblici zivota na tvojoj planeti.Takve zemlje su dobre samo za one koji tamo odlaze da izigravaju baje.Ukratko, vecina gastosa bi htela da tako ostane i u Srbiji, jer ih u protivnom niko ne bi ni primetio kada dolaze u svoje pohode rodnoj grudi.
ovo bolje da ne komentarisem al ajde. i u srbiji onda mozes samo da sedis na verandi i slusas cecu, po ovoj logici. ili da budes baja u suskavoj trenerci. svasta@noskichmoj komentar se nije odnosio na ljude koji brinu o starim roditeljima, nego na one koji sede s njima jer nisu u stanju da brinu ni o sebi.
Posted
ok ako je to tvoj izbor, ali ne razumem zasto pokusavas da omalovazis nekog ko ima profesionalne ambicije i trudi se da ih ostvari.
Ne znam koliko vredi pokushavati, ali da probam josh jednom ........ shto ne probash da budesh direktna .... koga ja to omalozavam i kako :unsure: ? Ko ima profesionalne ambicije to je jako lepo, imao sam ih i ja, nekada. Kakvo omalovazavanje, o chemu ti uopshte prichash? Nishta te ne razumem. Btw, rat race podrazumeva trchanje i nestizanje nikuda.
ovo bolje da ne komentarisem al ajde. i u srbiji onda mozes samo da sedis na verandi i slusas cecu, po ovoj logici. ili da budes baja u suskavoj trenerci. svasta
Koliko ja znam vecina upravo to i radi. Dobro ...... gleda se i tenis.
Posted
@noskichmoj komentar se nije odnosio na ljude koji brinu o starim roditeljima, nego na one koji sede s njima jer nisu u stanju da brinu ni o sebi.
Uopste mi nije tesko da zamislim osobu koja po svim objektivnim kriterijumima jeste u stanju da se brine o sebi (kuva, cisti, pere, planira vreme, odredi licne i profesionalne prioritete, rasporedjuje vreme i novac...) a nije uspela da se finansijski osamostali.Jos narocito ako pricamo o Srbiji to je vise nego razumljivo i time ne vidim nikakvo opravdanje da se njohova pozicija naziva jadnom i odgovornost za nju pripisuje iskljucivo njima. O cemu pricamo, pa u Japanu je masovan trend da deca koja nisu u braku zive sa roditeljima i nakon 30-te, i ne samo tamo. Gde god cene nekretnina odu nebu pod oblake ima li drugacijeg resenja?Da li je bolje davati veci deo plate na iznajmljivanje garsonjera?
Posted (edited)
...ali ne postoji ni mogucnost da je to zemlja koja ima 3900 dolara gdp per capita, dakle 2000 manje od Srbije, kao shto je Tajland, to je smeshno ..... slushash karaoke kasetofon u papuchama i gacama, cheshkash jajca, zakoljesh poneku kokoshku i kulirash - boze kako sam srecan ...... a na televiziji i internetu vidish da postoje i neki drugi, vishi oblici zivota na tvojoj planeti.
Vidjao sam slike takvih kao ti po knjigama i muzejima, crno bele. Vole da se fotografisu pored tela svojih zrtava. Edited by Yoyogi
Posted
Vidjao sam slike takvih kao ti po knjigama i muzejima, crno bele. Vole da se fotografisu pored tela svojih zrtava.
Kajla bre na nage grudi ispred ogledala i pici bato. :P
Posted
Ne znam koliko vredi pokushavati, ali da probam josh jednom ........ shto ne probash da budesh direktna .... koga ja to omalozavam i kako :unsure: ? Ko ima profesionalne ambicije to je jako lepo, imao sam ih i ja, nekada. Kakvo omalovazavanje, o chemu ti uopshte prichash? Nishta te ne razumem. Btw, rat race podrazumeva trchanje i nestizanje nikuda.
stvarno ne znam kako da budem direktnija, mozda je problem u tome sto ti napamet i na osnovu predrasuda donosis sud o necijem nacinu zivota.konkretno, spominjes neke rudnike dijamanata u bocvani u razgovoru s covekom koji radi u IT firmi, po tebi svako ko zaradi neke pare je baja i sucker itd.ako sam pogresno razumela, izvinjavam se.i ne bih se slozila da rat race ne vodi nikuda, treba samo izdrzati do trenutka kad mozes da si priustis da svemu tome kazes cao :)
Koliko ja znam vecina upravo to i radi. Dobro ...... gleda se i tenis.
pa niko te ne tera da budes kao vecina ;) po toj logici i amerika je cemer by default jer tamo vecina slusa britney