Jump to content
IGNORED

Dobra plata, dobro mesto, jeftin real estate

noskich

Recommended Posts

Posted

zvuci idilicno

i ti bi u tako nesto iz australije?! zezas noskicu ma za svih tih 100+keja ali ladno.

Od prvog vagona™...

Posted

po kojem osnovu si na tajlandu slobodniji nego u australiji?

BIlo vec, ne pratis. Stambeno pitanje nikakav problem. Grejanje i odeca nikakav problem. Prehrana nikakav problem. Putovanja nikakav problem. 

Posted

po kojem osnovu si na tajlandu slobodniji nego u australiji?

Porezni nameti u apsolutnim vrijednostima - nikakav problem.
Posted

To batice, na Tajlandu mali porodicni biznis bez ikakve registracije I placanja poreza. Izgradis kucu bez ikakve papirologije. Ovde sam se naplacao poreza 30% bez da sam dobio dolara benefita.

Posted

To batice, na Tajlandu mali porodicni biznis bez ikakve registracije I placanja poreza. 

Batice o kojim okvirima raspravljamo $150-300 /mo? Manje od toga? Vise?

Izgradis kucu bez ikakve papirologije. 

Mirise na izvanrednu arhitekturu.

Ovde sam se naplacao poreza 30% bez da sam dobio dolara benefita.

I nikako da docekam da neko pita: :P

Na tajlandu bi za posao koji je tu bruto 100k dobio kol'ko tacno: 5k? To znaci da si preplacen tu gdje jesi ili nesto drugo?

I otkud fascinacija cifrom izdataka ako sa takvom platom moze bez problema da zivi familija (nema nista na temi, bilo koji dosadasnji pokusaj subverzivne indoktrinacije su ljudi koji zive u Aus i okolini vec demistifikovali na temi)?

Btw. Katy Perry pozdravila nosioca teme. :D

Posted

Sad nesto pogledah te takse i vidim da je na 100kAUD u AU 27% a Thai 20%.

Za Tajland nijesam bas presiguran da je ovo tacno.

Bas sam prije mjesec dana bio u Phuket i odsjeo u apartmanima dje zive uglavnom ti expati.

Utisak mi je da su svi tu zbog lijepog vremena i jeftinih robova koji ih sluze.

Dosta penzosa kojima dolaze djeca u posjete. Jeftinije im tu nego u EU a jos im djeca ustede na ljetovanje.

Phuket bas lijepu prirodu ima. More toplo plaze odlicne. Ali prljavo prljavo prljavo ...

Treci svijet jbg

Posted (edited)

Batice o kojim okvirima raspravljamo $150-300 /mo? Manje od toga? Vise?

Mirise na izvanrednu arhitekturu.

I nikako da docekam da neko pita: :P

Na tajlandu bi za posao koji je tu bruto 100k dobio kol'ko tacno: 5k? To znaci da si preplacen tu gdje jesi ili nesto drugo?

I otkud fascinacija cifrom izdataka ako sa takvom platom moze bez problema da zivi familija (nema nista na temi, bilo koji dosadasnji pokusaj subverzivne indoktrinacije su ljudi koji zive u Aus i okolini vec demistifikovali na temi)?

Btw. Katy Perry pozdravila nosioca teme. :D

Bile su na temi vise puta brojke pa smo videli da sa 100k i kreditom za stan/kucu porodica podmiruje osnovne potrebe i to je to. I to pricamo o dvosobnom stanu u solidnom kraju ili trosobnoj kuci u losem kraju, a ne o lokaciji gde zaista zelis da zivis. Na Tajlandu mozes da biras lokaciju koja ti se dopada, ovde biras po ceni sta mozes da priustis. A ako/kad kamate porastu idu pod led. Da ne pominjemo moguce pucanje balona i kredit za koji ostajes odgovoran no matter what.

To ti je zamka nominalne cifre. Plata ne znaci nista dok se ne uporedi sa troskovima. A kada to uporedis mozes da vidis da ti moze biti bolje sa nizom nominalnom platom i nizim troskovima.

Edited by noskich
Posted (edited)

Sad nesto pogledah te takse i vidim da je na 100kAUD u AU 27% a Thai 20%.

Za Tajland nijesam bas presiguran da je ovo tacno.

Bas sam prije mjesec dana bio u Phuket i odsjeo u apartmanima dje zive uglavnom ti expati.

Utisak mi je da su svi tu zbog lijepog vremena i jeftinih robova koji ih sluze.

Dosta penzosa kojima dolaze djeca u posjete. Jeftinije im tu nego u EU a jos im djeca ustede na ljetovanje.

Phuket bas lijepu prirodu ima. More toplo plaze odlicne. Ali prljavo prljavo prljavo ...

Treci svijet jbg

Pa da robovi kao sto su ovi sto rade na crno u australijskim restoranima, fabrikama, farmama, gradjevini, 7 Eleven, Dominos...

Borave na vojnickim krevetima po 10-oro u dnevnoj sobi. Jedu noodles svaki dan. Jer treba i taj vojnicki krevet platiti 150 dolara nedeljno, lazni 'koledz' koji sasvim legalno operise a na kojem se ne nauci nista placaju 5-10 hiljada godisnje radi vize. A evo sad vlada hoce i da ih oporezuje po prvi put.

A prljavstina, pa evo malo u Melburnu, plivas po fekalijama:

http://www.abc.net.au/news/2017-01-05/three-melbourne-beaches-remain-closed-pollution/8163008

Three Melbourne beaches remain closed as faecal pollution washed down from storms lingers

http://www.heraldsun.com.au/news/victoria/epa-warns-against-swimming-at-melbourne-beaches-due-to-poo-contamination/news-story/b8e2fc833d7b312486b73394c8c44082

EPA warns against swimming at Melbourne beaches due to poo contamination

Treci svijet, jbg.

Edited by noskich
Posted

Da pogodim u Australiji si go i bos, beskućnik i smrzavaš se čitavu godinu? Daj ljudi da skupimo koji dinar i pomognemo čovjeku da 'stane na noge'.

Sent from my A0001 using Tapatalk

Posted

Da pogodim u Australiji si go i bos, beskućnik i smrzavaš se čitavu godinu? Daj ljudi da skupimo koji dinar i pomognemo čovjeku da 'stane na noge'.

Izvrces temu, ali kad vec pomenu, u Australiji ima mnogo vise beskucnika nego u Srbiji, a Srbija je znamo imala dva talasa izbeglica. 105 hiljada beskucnika:

http://www.homelessnessaustralia.org.au/images/publications/Infographics/Homelessness_in_Australia_-_updated_Jan_2014.pdf

Posted

Kad okrenem novu stranu pa vidim šta je tu problem. Vasa je 'teo mnogo više. Noskich bi kuću u vaucluse s pogledom na ocean, isto kao što novopridošli imigranti u NYC grabe neke kondoe po petoj aveniji na raprodaji.

Posted

Ma ne izvrćem sam si rekao da na Tajlandu nemaš problema sa krovom nad glavom, odjećom i grijanjem. Ispada da ovdje ništa od toga ne možeš priuštiti. Što je ,priznaćeš, daleko od istine. Drugar, još uvijek imaš sansu da kupiš dvosoban stan za $500-$600k recimo u dijelu grada gdje si ranije živio (campsie, belmore, canterbury). I da živiš neki prosječni život srednje klase. Za 5-6 godina imaćeš metro nedaleko od zgrade i taj isti stan će da bude nešto ispod miliona. Nećeš? Pa dobro onda nemoj kukati kako par posto stanovništva živi na rubu siromaštva. A na Tajlandu je taj procenat mnogo veći, al to te vidim ne sekira previše...

Posted

Ma ne izvrćem sam si rekao da na Tajlandu nemaš problema sa krovom nad glavom, odjećom i grijanjem. Ispada da ovdje ništa od toga ne možeš priuštiti. Što je ,priznaćeš, daleko od istine. Drugar, još uvijek imaš sansu da kupiš dvosoban stan za $500-$600k recimo u dijelu grada gdje si ranije živio (campsie, belmore, canterbury). I da živiš neki prosječni život srednje klase. Za 5-6 godina imaćeš metro nedaleko od zgrade i taj isti stan će da bude nešto ispod miliona. Nećeš? Pa dobro onda nemoj kukati kako par posto stanovništva živi na rubu siromaštva. A na Tajlandu je taj procenat mnogo veći, al to te vidim ne sekira previše...

Krov nad glavom ne mogu. Putovanja su preskupa u Australiji i jeftinije je otici van, a i za to ti treba 500 dolara i 10 sati (racunajuci do i od aerodroma i celu proceduru) da se prvo iscupas odavde. Grejanja i izolacije nema, pa to moras sam da organizujes. Hrana je za dvoje ljudi da se najede u osrednjem restoranu 50-100 dolara, nikakav luksuz. Odeca prodaju se majice za 50 dolara kao standardna cena, kosulje 100 dolara u prodavnicama za poslovno odevanje, nikakva besna marka. 

Neka hvala, da prodam 20-30 godina zivota za kredit za dvosoban stan (sobe 3x2 metra) u predgradju u kojem nema nicega, jedan mini market i apoteka i gomila jednoobraznih kuca me ne interesuje. Ne kukam uopste, nego ti spominjes beskucnike pa sam se nadovezao.

Posted

Aha znači, ti bi da tvoja dnevnica ostane na $300, a da kuvar, konobar i prodavac košulja rade za $10 dnevno. Otprilike za koliko radi jedna tajlandska sobarica. Tako da večeraš i kupiš novu košulju za $50. Pa ne ide to baš tako... Ti za 2 radne nedjelje možeš da uštediš za tu avionsku kartu od $500. A 10 sati leta, pa jbg koliko traje put jednom prosječnom stanovniku mitel europe do toplog mediterana ili jadrana? S tim da prosjek većinom putuje autom, a ne avionom...