Jump to content
IGNORED

Dobra plata, dobro mesto, jeftin real estate

noskich

Recommended Posts

Posted

Pa ako vole surf onda je ovde OK. Ako ne vole onda je prilicno bezveze jer je dobro samo u zalivu, i tu se nakrca raja, a nekretnine su jos skuplje od Sidneja, milioni, kamioni...

Posted

Pa ako vole surf onda je ovde OK. Ako ne vole onda je prilicno bezveze jer je dobro samo u zalivu, i tu se nakrca raja, a nekretnine su jos skuplje od Sidneja, milioni, kamioni...

Znaci nisi bio, ne? 

Posted

Meni je zaliv bulja a okean vrh. Zaliv je za penzose ????

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Posted

Meni je zaliv bulja a okean vrh. Zaliv je za penzose

Zaliv je i za malu decu - ili za roditelje s malom decom. Okean je vr' al' dok ne naucish™ ima da ( po dva tri dana posle "kupanja" ) izbacujesh iz nosa sitan shljunak - koga ces - verly likely da se nagutash dok ucish™. #nepitajmekakoznam

Posted

iDemo, naravno da sam bio u Nelson Bayu u više navrata, gdje svi Turci... Samo vrijeme u Sidneju u ovo doba godine zna da bude poprilično 'varljivo'. Ove godine su, čujem, nesnosne vrućine dok smo se recimo krajem prošlog decembra smrzavali baš u Port Stephensu.

Noskich, trenutna temperatura Pacifika u ovom dijelu QLD je oko 27C dakle neuporedivo toplije od našeg dijela NSW. Gradić Noosa, tj 2 gradića Noosa Heads i Noosaville, leže na ušću rijeke u okean. Tako da postoji izbor od surfanja na otvorenom okeanu, do brčkanja u zalivu i po pješčanim adama i obali rijeke (za nas s malom djecom). Riječna voda je topla i bistra, nije uopšte muljevita baš zbog pješčane podloge. U svakom slučaju toplo preporučujem ko nije bio.

Kad smo kod plaža, neki moj lični izbor u Sidneju bi bio recimo (od ovih 'zalivskih' pogodnih za familije i ljubitelje hladovine):

- Shark Beach / Nielsen Park

- Little Bay

- Camp Cove (Watsons Bay)

- Shelly Beach (Manly)

- Balmoral Beach

- Wattamolla Beach koja je izvan grada u nacionalnom parku (Royal National Park)

Izvinjavam se za skretanje s topića, izvedite me na pravi put ako sam zalutao...

Sent from my A0001 using Tapatalk

Posted (edited)

IDemo, to jeste, zeznut je okean i nisam reko da sam se nakupao u njemu nego samo da je zanimljiv ????

A zaliv je ok kada ima talasa (desi se ponekad) a ponekad udje i ajkulica u zaliv, sta ces, bila pre neki dan na st Kilda.

Edited by magi
Posted

Meni je NB (sa okolinom) cool u svako doba godine - cak i kulji™ van sezone nego u sezoni. Vozimo bicikle, setamo se, bleja jedna maksimalna... 2 nedelje pa da covek zaboravi gde posle treba da se vrati i sta ga ceka, ne? 

Posted (edited)

Lepo je to, dobar pogled, voznja bicikla, setnja, samo sto sve to mozes da radis u prirodi bilo gde. A makar meni poenta mora je da plivas, gnjuris, plutas na vodi, igre sa loptom u vodi... A nista od toga sa visokim talasima i jakom strujom u ledenoj vodi between the flags gde i da nema talasa na popularnim plazama nema ni mesta za sve to jer je rec o 30-ak metara sirine u koju se nabije sva raja. Zalivi, Noosa, Port Stivens i ostali, to je za godisnji odmor, odes tamo, masa ljudi oko tebe, izuju te od cena za sve. Za jedan produzeni vikend tamo porodica bez problema treba da calne 1000 dolara. Pa prijatelji, u jugoistocnoj Aziji za 1000 dolara mozes putovati mesec dana kao budzet putnik.

Znate sta, meni je drago sto je ljudima lepo i odgovara im gde su, samo sto nema bas mnogo smisla da nekoga kome ne odgovara ubedjujes u suprotno. Jer da smo i mi bili u prilici da kupimo kucu za 4 bruto prosecne plate domacinstva (umesto 12) i da onda presedimo/prespavamo u toj kuci 5-6 godina i za to vreme blejuci po kuci zaradimo pola miliona onda bi i nama bilo lepo. 

Edited by noskich
Posted (edited)

2 nedelje pa da covek zaboravi gde posle treba da se vrati i sta ga ceka, ne? 

I onda sledeci ponedeljak

back-to-work.jpg

A zamisli da ne moras da se vracas?

I da, i ja kao Turci, zaliv, spustanje niz pescane dine na dasci i ostale radosti jednodnevne ture.

Edited by noskich
Posted

Taj ponedjeljak mene sutra čeka, hej koja mi je ono bila šifra, treba li da se mijenja...

IDemo nije valjda i da ideš sa 4WD na Stockton Beach? :) Tu vrstu avanture baš nikad nisam mogao razumjeti.

Noskich, vidiš ti porediš hiljadarku koju izuješ za porodicu za neki tako get away produženi vikend u okolini sa samostalnim putovanjem u jugoistočnu Aziju van sezone. Provjeri koliko su povratne avionske karte za četvoročlanu porodicu za vrijeme školskih praznika (naročito kasni decembar i početak januara)...

Ti imaš taj luksuz da nemaš dug nad glavom i fleksibilan si što se tiče putovanja. Mi eto imamo kredite i neki equity koji baš i ne možeš mazati na leba. A izuvaju nas za putovanje za vrijeme školskih praznika. Čovjeka nešto uvijek mora da žulja šta ćeš...

Posted

A glede ovog poređenja plata i cijena nekretnina, hajde da uporedimo koji procenat prosječne plate domaćinstva si morao izdvojiti da otplaćuješ kredit sa 8.5% kamate prije 7-8 god u odnosu na trenutnih 4% ili manje? Neće biti da je baš tri puta manji, zar ne?

Posted

A glede ovog poređenja plata i cijena nekretnina, hajde da uporedimo koji procenat prosječne plate domaćinstva si morao izdvojiti da otplaćuješ kredit sa 8.5% kamate prije 7-8 god u odnosu na trenutnih 4% ili manje? Neće biti da je baš tri puta manji, zar ne?

Mene nekako vise zanima koliki cu procenat mesecne plate morati da 'izbacim' za 3, 5, 7 i 9 godina - u istu svrhu. Da znam cemu da se nadam, ne?  :lolol:

Posted

A zamisli da ne moras da se vracas?

Uvek negde moras™ da se vratis. Dok mrdash. Posle vec i nije tako bitno. 

Posted

Pa ako ti je bas frka prebacis veci dio kredita na fiksnu kamatu na sto duzi period i nema da brines previse. Ostaje ti samo nada da ce plata ostvariti neki rast za 3,5,7 ili 9 godina... :)

Mislim ja znam da je u danasnje doba jako tesko ili gotovo nemoguce pristupiti sidnejskom trzistu nekretnina (bez konkretne pomoci sa strane), mada i noskih ponekad zna da predstavi cinjenice tako da sasvim idu u korist njegove teorije. Liberalnoj vladi naravno ne pada na pamet da ista uradi sto bi mladim ljudima olaksalo kupovinu i zaustavilo ovaj suludi rast cijena... Mozda jedino da snize cijene avokadu da sendvici budu jeftiniji.

Posted

Mozda jedino da snize cijene avokadu da sendvici budu jeftiniji

Objasnice im nutricionisti da je 'leba i masti sasvim dobra zamena... Jos ako gaje prasice i kolju u svojo reziji - ma milina, ne?