Jump to content
IGNORED

Dobra plata, dobro mesto, jeftin real estate

noskich

Recommended Posts

Posted (edited)

Znas kako smatram se srecnim sto nikada nisam bio u vrticu. Imao sam babu koja mi je bila dostupna 24/7, a i majka nije mnogo radila jer je imala/ima problema sa vidom pa ostvarila ranu penziju onda u SFRJ kada je to bilo moguce. Plus smo ziveli u blokovima malih zgrada izmedju kojih su bili parkici pa smo kao deca bili van od jutra do veceri. 

Naravno da deca treba da provode vreme i sa vrsnjacima, a ne samo sa roditeljima. Mozda zato i kazu da im se skola dopada jer im je to jedina prilika da provode vreme sa drugarima, a ne sami kod kuce uz TV ili kompjuter. A standardno roditelje vidjaju samo ujutru nakon budjenja i uvece pred spavanje. Uglavnom, plakao sam kada sam trebao da krenem u skolu, nista mi se to u startu nije svidjalo. 

Pa da, to je ta fleksibilnost. Tako da Noosa otpada, ali imas severna predgradja Brizbena kuce za nesto iznad 300k. Do Noose oko sat - sat i po vremena, do centra oko 30-40 minuta. Do lokalnih plaza 20-ak minuta. I to stvarno na nesto lici, a ne kao Lakemba. A ti sto se kaze u Srbiji extra krajevi su po pravilu krcati ljudima. Pre bih uvek otisao na Stanwell Park plazu nego na Bondi iz tih razloga.

Edited by noskich
Posted (edited)

Dogovoreno!

U suštini postoje 2 vrste državne pomoći, jedna je $7,5k godišnje od troškova vrtića i na nju svi imaju pravo. Dok je druga income tested i otprilike je gornja granica za household income nekih $160k.

Još da prijavim moje iznenađenje kad je forumaš G&S na nekoj tamo strani izneo pretpostavku da su nekretnine u Noosa (Sunshine Coast, QLD) iznad Sidnejskih. Meni je to zvučalo pomalo nevjerovatno. Naime bio sam u Noosa prije 15ak godina i tad je djelovalo kao pomalo upmarket mjesto za odmor, al ne bog zna kakva ekskluziva. Premotam film u 2017-tu i Hastings St, Noosa postane preslikan Double Bay. Od kafića, restorana, butika do klijentele. Većinom sidnejskih penzosa koji su ostvarili kvalitetan capital gain u zadnjih 5-6 godina pa pokupovali dvosobne apartmane od $1m...

Sent from my A0001 using Tapatalk

Moj sin za par nedelja polazi u školu, trenutno plaćamo dan u vrtiću 100$. Za mlađu decu je skuplje (imaju tri tarife - jaslice do 2 godine, gde je propis da imaju jednog vaspitača na četvoro dece, onda toddlers room do tri godine, gde je propis da imaju jednog vaspitača na petoro dece, i na kraju predškolski deo gde imaju jednog vaspitača na do desetoro dece), ne znam tačno ali nije preko 125$. Pet dana nedeljno, pedeset nedelja (vrtić je zatvoren dve nedelje oko Božića i Nove godine) godišnje je 25000$, uz povraćaj od vlade 7500$ to je 17500$. Za decu koja idu manje od pet dana izađe anje, jer je povraćaj od vlade 50$, limitiran na 7500$ godišnje.

Ovo za Nusu - imaju ovogodišnji podaci ovde, (strana 41, nema Nusa nego Sunshine Coast, malo širi pojam), problem sa tako malim mestima koja su omiljena za odmor (i kupovinu vikend kuća ili stanova) ljudima iz većih gradova nisu toliko cene nekretnina koliko mala primanja ljudi koji rade u lokalu. I Mitagong gde živi ona moja prijateljica je pri vrhu, čak još gori od Nuse.

Inače ovo iiz drugog posta za učenje dece 365 dana potpisujem, ubeđen sam da je bolje da deca provedu dobar deo dana sa vršnjacima u kontrolisanom okruženju. Ovde su popularni Montesori vrtići i škole (u Sidneju ima nekoliko Montesori škola), uostalom i vlast se dobro trudila (posebno vlast laburista od 2007 do 2013, kad je jedno vreme ministar obrazovanja bio bivši pevač Midnajt Oil Piter Geret, a trenutna l iberalna vlast nije ništa poništila) da način rada u predškolskim ustanovama približi Montesori metodu i da što više dece pohađa te ustanove. Daleko od toga da ih tamo pripremaju za potrošačku mašinu, moje iskustvo je da ih uče da prave stvari od raznih upotrebljenih materijala, posebno od raznih ambalaža i sl., i da ih temeljno uče o ekologiji (što je poseban trn u oku desničarima, veliki akcenat obrazovnog sistema na ekologiju, gledaju na to kao na komunističku podvalu).

Share & Enjoy

Edited by Gojko & Stojko
Posted (edited)

u kontrolisanom okruženju. 

Share & Enjoy

E vidis sa ovim se ne slazem. Evo ga jedan primer sa Novog Zelanda, ja bih nesto jos ekstremnije, ali i ovo je bolje od te kontrole/dominacije/hijerarhije:

http://news.nationalpost.com/news/when-one-new-zealand-school-tossed-its-playground-rules-and-let-students-risk-injury-the-results-surprised

When one New Zealand school tossed its playground rules and let students risk injury, the results were surprising

Takodje, malo mi para ushi tvoje liberalno koriscenje reci komunisticko, a verujem da ne delimo istovetno razumevanje tog termina. Za mene je komunisticko bezklasno, nemonetarno, nehijerarhijsko, direktno demokratsko, a ovo ostalo za sta mislim da koristis tu rec je realsocijalizam. 

Edited by noskich
Posted

Nije stvar samo u kontroli i hijerarhiji, već i šta se toj djeci pruža. Istina je da se u vrtiću upoznaju s autoritetom čija riječ treba da se poštuje. Što će svakako naučiti, na ovaj ili onaj način, kasnije u životu. Međutim kako kaže G&S uče ih mnoštvu korisnih stvari. Recimo jednog dana dolaze vatrogasci ili policajci da ih upoznaju sa svojim poslom, drugi dan im teta svira gitaru, treći dan farmer s domaćim životinjama itd. Nekad mi se čini da im je sadržaj bogatiji od epizoda branka kockice.

Što se troškova tiče, G&S ne zaboravi da postoji FTB A koji je income tested. Nerijetko samohrani roditelj koji je i nezaposlen plaća vrtić svega nekoliko dolara dnevno. Zvanični je stav da je klincima u uzrastu od 2+ god potrebno bar 2 dana sedmično u vrtiću i to je nešto na šta svi imaju pravo bez obzira na primanja.

Posted

Prije nego što zaboravim, glede Nuse, zaista je idealno mjesto za odmor. Mene iz nekog razloga podsjeća na Jadran, valjda zbog toplog okeana ili zbog čamaca i barki na rijeci. Ili zbog guste šume u okruženju iako nema mirisa borovine. Primjetim da nisam jedini zbog velikog broja 'zemljaka' koje imam priliku ovdje da čujem.

Posted

Deca su luksuz, u ovom životu, ako se hoće lepo živeti, nema budžeta za njih... :(

To je "problem" samo za common sheeple kojima je sistem isprao mozak. Ozbiljni i predani ljudi think out of the box i koriste svoj potencijal do maksimuma, bez negativnog uticaja na lifestyle & net worth. 

Posted

Sta li si ti hteo da kazes to ni sveti Bog ne zna,..

Posted

danas si otkrio sta znaci non-sequitur pa cepas li cepas/. 

Posted

Prije nego što zaboravim, glede Nuse, zaista je idealno mjesto za odmor. Mene iz nekog razloga podsjeća na Jadran, valjda zbog toplog okeana ili zbog čamaca i barki na rijeci. Ili zbog guste šume u okruženju iako nema mirisa borovine. Primjetim da nisam jedini zbog velikog broja 'zemljaka' koje imam priliku ovdje da čujem.

Promasio si pravo mesto za nekih 1000-1100 km.  Nelson Bay/Port Stephens je za tebe. Ima i par dodatnih kvaliteta (2 sata kolima od Sidneja i taj rad). Ima i "nashih" pa i etno-novine mozes da kupis "na trafici"... 

Jadran plus delfini i kitovi kad izadjes iz zaliva. 

Posted (edited)

Cekajte ljudi, kakav crni Jadran, dajte citateljima koji nisu iskusili prvo objasnite da je Pacifik led preko cele godine. Usred najtoplijeg leta se opet smrznes u vodi. Druga stvar, ako nije neki zaliv u pitanju, talasi su toliko veliki da se uopste ne moze plivati. Nego se sve svodi na izbegavanje talasa. Stojis u vodi, kako talas dodje ti poskocis, pa opet... Okean je to. Za surfing je dobar, za sve ostalo slaba vajda. 

Struja je toliko jaka da se moze boraviti u vodi samo u uskom odredjenom delu koji nadgledaju spasioci (between the flags) i tu se raja nakrca kao u Sutomoru.

Dobra stvar u Australiji je komunizam na plazi, i to onaj pravi, a ne sto priziva GS realsocijalizam. Ne postoje privatne plaze. Na celom kontinentu. Mozes da kupis zemlju tik do plaze, ali ne smes da plazu ogradjujes niti da naplacujes ulaz kao u Crnoj Gori. I niko to ne sme da radi, sto privatna lica sto mrske nam korporacije.

web-bondihotober.jpg

Edited by noskich
Posted

Cekajte ljudi, kakav crni Jadran, dajte citateljima koji nisu iskusili prvo objasnite da je Pacifik led preko cele godine. Usred najtoplijeg leta se opet smrznes u vodi. Druga stvar, ako nije neki zaliv u pitanju, talasi su toliko veliki da se uopste ne moze plivati. Nego se sve svodi na izbegavanje talasa. Stojis u vodi, kako talas dodje ti poskocis, pa opet... Okean je to. Za surfing je dobar, za sve ostalo slaba vajda. 

Struja je toliko jaka da se moze boraviti u vodi samo u uskom odredjenom delu koji nadgledaju spasioci (between the flags) i tu se raja nakrca kao u Sutomoru.

Je l' si bio?

Posted (edited)

Je l' si bio?

Pa da, kao sto napisah, ok je to u zalivu, a svaka otvorena plaza prema okeanu je kao sto je opisano iznad.

Iliti Jadran, a ja cu dodati i Jugoistocna Azija, su dobri 100% svuda, a ovde samo negde u zalivu gde si zasticen od okeana.

Edited by noskich
Posted

Pa da, kao sto napisah, ok je to u zalivu, a svaka otvorena plaza prema okeanu je kao sto je opisano iznad.

Aha. 

Bay = zaliv valjda ili tako nesto, ne?

Ili mozda ljudi vole surf...  :s_c: