noskich Posted January 12, 2017 Author Posted January 12, 2017 Ovi su prilicno bezveze kada ih poredim sa pravim velicinama u svetu finansijske nezavisnosti, ali su prijemcljivi za mase:
Random Posted January 12, 2017 Posted January 12, 2017 Prije dosta godina sam obilazio neku rodbinu u Melburnu, i tad mi se potez Clayton - Springvale - Dandenong činio ekvivalentnim sidnejskim predgrađima Fairfield - Cabramatta - Liverpool. Sasvim moguće da se struktura stanovništva promijenila u ovih 10god od moje posjete tim krajevima Melburna. I još da demantujem noskicha u vezi cijena vrtića, $185 dnevno je možda u CBD i na Bondaju. Godišnji prosjek je (znam plaćam...) oko $15k-$20k za 5 dana sedmično nakom državne pomoći. Koja se povećava sa smanjenjem prihoda tj household income. Samohrane majke na socijalnoj pomoći plaćaju $5 dnevno. To je recimo neki drugi ekstrem. Sent from my A0001 using Tapatalk
iDemo Posted January 12, 2017 Posted January 12, 2017 Prije dosta godina sam obilazio neku rodbinu u Melburnu, i tad mi se potez Clayton - Springvale - Dandenong činio ekvivalentnim sidnejskim predgrađima Fairfield - Cabramatta - Liverpool. Sasvim moguće da se struktura stanovništva promijenila u ovih 10god od moje posjete tim krajevima Melburna. I još da demantujem noskicha u vezi cijena vrtića, $185 dnevno je možda u CBD i na Bondaju. Godišnji prosjek je (znam plaćam...) oko $15k-$20k za 5 dana sedmično nakom državne pomoći. Koja se povećava sa smanjenjem prihoda tj household income. Samohrane majke na socijalnoj pomoći plaćaju $5 dnevno. To je recimo neki drugi ekstrem. Sent from my A0001 using Tapatalk Da se nadjemo na 18k pa onda 18k / 52 = 346.15 $/week 346.5/5 = 69 $/day Ok... ???????????? Sent from my GT-I9305 using Trapatalk.
noskich Posted January 12, 2017 Author Posted January 12, 2017 (edited) Licnog iskustva nemam a i ne planiram da ga imam jer sam pristalica podizanja dece od strane roditelja. Tako da ne znam od cega zavisi cena, ali po medijima svi pominju cifru oko 185 u Sidneju koja ce preci 200 nakon povecanja cene od 14% planirano za jul ove godine. Kako radi Centrelink takodje mi je nepoznanica. A nisu se bas proslavili sa slanjem opomena 1,6 miliona korisnika da im ovi duguju pare (a ne duguju) i da su duzni da dokazuju da ne duguju. Na stranu to, sustina price koju je ovaj par u videu iznad jasno objasnio je da imas izbor da zivis u prosecnoj kuci od milion dolara u nekom osrednjem kraju Sidneja i da placas council, odrzavanje kuce, rezije i sve ostale troskove tako da za sve ostalo moras da radis (iliti kuca ti je cist trosak) ili da uzmes taj milion ili pola miliona (u zavisnosti koliko si otplatio), ulozis ga (prihod) i ne radis vec osmislis zivot kako ti odgovara. Naravno, neces moci da se bahanalises u Monaku i zivis luksuznim zivotom, ali ces moci da na primer putujes svetom u ekonomskoj klasi i buzdet hotelima, da se oprobas u raznolikim vrstama poslova, volontiranja, hobija, jednostavno da zivis kako volis. E sad ako volis da zivis u osrednjem kraju Sidneja kuca do kuce suburbija u kojem ima par prodavnica robe siroke potrosnje i apoteka, a za sve ostalo moras da vozis ili da hvatas javni prevoz, da putujes na posao sat vremena, da radis od 9 do 5 i vise... onda sto rekli u Pescaniku, ako vam je dobro onda nista. Edited January 12, 2017 by noskich
ObiW Posted January 12, 2017 Posted January 12, 2017 Licnog iskustva nemam a i ne planiram da ga imam jer sam pristalica podizanja dece od strane roditelja. Tako da ne znam od cega zavisi cena, ali po medijima svi pominju cifru oko 185 u Sidneju koja ce preci 200 nakon povecanja cene od 14% planirano za jul ove godine. Kako radi Centrelink takodje mi je nepoznanica. A nisu se bas proslavili sa slanjem opomena 1,6 miliona korisnika da im ovi duguju pare (a ne duguju) i da su duzni da dokazuju da ne duguju. Na stranu to, sustina price koju je ovaj par u videu iznad jasno objasnio je da imas izbor da zivis u prosecnoj kuci od milion dolara u nekom osrednjem kraju Sidneja i da placas council, odrzavanje kuce, rezije i sve ostale troskove tako da za sve ostalo moras da radis (iliti kuca ti je cist trosak) ili da uzmes taj milion ili pola miliona (u zavisnosti koliko si otplatio), ulozis ga (prihod) i ne radis vec osmislis zivot kako ti odgovara. Naravno, neces moci da se bahanalises u Monaku i zivis luksuznim zivotom, ali ces moci da na primer putujes svetom u ekonomskoj klasi i buzdet hotelima, da se oprobas u raznolikim vrstama poslova, volontiranja, hobija, jednostavno da zivis kako volis. Sta kaze video, kako su podizali decu putujuci u ekonomskoj klasi i spavajuci po budzet hotelima?
radisa Posted January 12, 2017 Posted January 12, 2017 Sta kaze video, kako su podizali decu putujuci u ekonomskoj klasi i spavajuci po budzet hotelima? Deca su luksuz, u ovom životu, ako se hoće lepo živeti, nema budžeta za njih... :(
noskich Posted January 12, 2017 Author Posted January 12, 2017 Sta kaze video, kako su podizali decu putujuci u ekonomskoj klasi i spavajuci po budzet hotelima? To je samo jedna od opcija. Osmislis zivot kako ti odgovara. A da ima ljudi koji putuju sve sa decom ima. I to i na biciklima, u kombijima... Ili varijanta rade negde 6 meseci do godinu pa produze dalje. Na primer: http://www.blic.rs/vesti/drustvo/porodica-avanturista-prosli-pola-sveta-sa-sinom-u-prikolici-bicikla/z0drrgl
ObiW Posted January 13, 2017 Posted January 13, 2017 To je samo jedna od opcija. Osmislis zivot kako ti odgovara. A da ima ljudi koji putuju sve sa decom ima. I to i na biciklima, u kombijima... Ili varijanta rade negde 6 meseci do godinu pa produze dalje. Na primer: http://www.blic.rs/vesti/drustvo/porodica-avanturista-prosli-pola-sveta-sa-sinom-u-prikolici-bicikla/z0drrgl Pa rodjace, nije isto leteti ekonomskom klasom i spavati u hotelu i vrteti pedale i spavati u satoru.... Drugo, ovo dete na slici ima 4 godine, ne ide u skolu. Cela to prica o putu oko sveta za 365 dana pada u vodu kada moras da budes na jednom mestu jedno polugodiste... a cesto i duze, da bi dete imalo kontinuitet u drustvu i obrazovanju.
hazard Posted January 13, 2017 Posted January 13, 2017 Drugo, ovo dete na slici ima 4 godine, ne ide u skolu. Cela to prica o putu oko sveta za 365 dana pada u vodu kada moras da budes na jednom mestu jedno polugodiste... a cesto i duze, da bi dete imalo kontinuitet u drustvu i obrazovanju. Naivan si kapitalisticki robe sapatnice ObiW sta ce detetu obrazovanje u skoli, koje ga samo zarobljava mentalno i usadjuje u njegov mozak ideju da mora robovati poslu, karijeri, i ispraznom materijalizmu? Bolji je home schooling, pardon nomad tent schooling. Sa danasnjom tehnologijom moze sve da nauci preko tableta a iskustvo putovanja po svetu ce mu mnogo vise otvoriti vidike nego neki tamo pedagozi, sta oni znaju. Osim sto znaju da ispiraju mozak i zarobe decu mentalno, mislim u tome su eksperti
noskich Posted January 13, 2017 Author Posted January 13, 2017 Svako prema mogucnostima, ali je svima zajednicko da im je sloboda prioritet. E vidis, licno mislim da je klasicna skola jedno veliko ispiranje mozga, objasnio ovde covek bolje od mene, pa da ne trosim reci: http://www.localfutures.org/strangely-like-gulag-schooling-industrial-machine/ I ovde po meni vazi princip da je bolje da decu podize porodica a ne stranci koji otaljavaju posao u grupama od 30. To je kao zatvor ili vojska. Ubijanje licnosti i kreativnosti kako bi dete postalo tockic u masineriji 9-5 i vise. Znaci ili homeschooling ili specijalna skola u kojoj se decu uci kako da misle, a ne sta da misle. I na kraju opet ponavljam nije nuzno putovati 365 dana, to je samo jedna varijanta.
Random Posted January 13, 2017 Posted January 13, 2017 Dogovoreno! U suštini postoje 2 vrste državne pomoći, jedna je $7,5k godišnje od troškova vrtića i na nju svi imaju pravo. Dok je druga income tested i otprilike je gornja granica za household income nekih $160k. Još da prijavim moje iznenađenje kad je forumaš G&S na nekoj tamo strani izneo pretpostavku da su nekretnine u Noosa (Sunshine Coast, QLD) iznad Sidnejskih. Meni je to zvučalo pomalo nevjerovatno. Naime bio sam u Noosa prije 15ak godina i tad je djelovalo kao pomalo upmarket mjesto za odmor, al ne bog zna kakva ekskluziva. Premotam film u 2017-tu i Hastings St, Noosa postane preslikan Double Bay. Od kafića, restorana, butika do klijentele. Većinom sidnejskih penzosa koji su ostvarili kvalitetan capital gain u zadnjih 5-6 godina pa pokupovali dvosobne apartmane od $1m... Sent from my A0001 using Tapatalk
iDemo Posted January 13, 2017 Posted January 13, 2017 Dogovoreno! U suštini postoje 2 vrste državne pomoći, jedna je $7,5k godišnje od troškova vrtića i na nju svi imaju pravo. Dok je druga income tested i otprilike je gornja granica za household income nekih $160k. Još da prijavim moje iznenađenje kad je forumaš G&S na nekoj tamo strani izneo pretpostavku da su nekretnine u Noosa (Sunshine Coast, QLD) iznad Sidnejskih. Meni je to zvučalo pomalo nevjerovatno. Naime bio sam u Noosa prije 15ak godina i tad je djelovalo kao pomalo upmarket mjesto za odmor, al ne bog zna kakva ekskluziva. Premotam film u 2017-tu i Hastings St, Noosa postane preslikan Double Bay. Od kafića, restorana, butika do klijentele. Većinom sidnejskih penzosa koji su ostvarili kvalitetan capital gain u zadnjih 5-6 godina pa pokupovali dvosobne apartmane od $1m... Sent from my A0001 using Tapatalk Još da prijavim moje iznenađenje kad je forumaš G&S na nekoj tamo strani izneo pretpostavku da su nekretnine u Noosa (Sunshine Coast, QLD) iznad Sidnejskih. Meni je to zvučalo pomalo nevjerovatno. Naime bio sam u Noosa prije 15ak godina i tad je djelovalo kao pomalo upmarket mjesto za odmor, al ne bog zna kakva ekskluziva. Premotam film u 2017-tu i Hastings St, Noosa postane preslikan Double Bay. Od kafića, restorana, butika do klijentele. Većinom sidnejskih penzosa koji su ostvarili kvalitetan capital gain u zadnjih 5-6 godina pa pokupovali dvosobne apartmane od $1m... Vrijeme leti sto bi rek'o Superhik...
Random Posted January 13, 2017 Posted January 13, 2017 A glede škole i školovanja, vodila se rasprava i o ovome na nekoj tamo davnoj strani. Mada je jako teško voditi diskusiju s ljudima koji na prema bilo koji oblik institucije gledaju s podozrenjem. Ja ovdje imam običaj pitati klince da li više vole raspust ili školu i tu dobijam prilično pomješane odgovore. Posebno pred kraj ovog dugog ljetnog raspusta svi jedva čekaju da se vrate u školu. Mislim da bi se moji klinci prilično smorili da im ja budem učitelj 365 dana godišnje. Sent from my A0001 using Tapatalk
Random Posted January 13, 2017 Posted January 13, 2017 Vrijeme leti sto bi rek'o Superhik...Vreme leti i zimi i leti!
Recommended Posts