magi Posted January 10, 2017 Posted January 10, 2017 Aineko i ja sam cuo da su Clayton i Springvale losi krajevi ali posto sam bio u oba osim sto nisu narocito lepi zajednicko im je da imaju brojnu azijsku populaciju. Da li je onda to ono sto definise los kraj ili nesto drugo? (Sto se tice kriminala izdvajaju se Dandenong i Frankston a Clayton i Springvale se ne spominju mnogo) Sent from my SM-G930F using Tapatalk
iDemo Posted January 10, 2017 Posted January 10, 2017 Aineko i ja sam cuo da su Clayton i Springvale losi krajevi ali posto sam bio u oba osim sto nisu narocito lepi zajednicko im je da imaju brojnu azijsku populaciju. Da li je onda to ono sto definise los kraj ili nesto drugo? (Sto se tice kriminala izdvajaju se Dandenong i Frankston a Clayton i Springvale se ne spominju mnogo) Sent from my SM-G930F using Tapatalk Sad jedino neki (samo neki!) ruralni krajevi nemaju "brojnu azijsku populaciju" tako da to verovatno nije znak neke "lošosti", ne? Btw - je l' azijska znači "sve osim Indije" ili ne? #pitamzadruga Sent from my GT-I9305 using Trapatalk.
noskich Posted January 10, 2017 Author Posted January 10, 2017 Aineko i ja sam cuo da su Clayton i Springvale losi krajevi ali posto sam bio u oba osim sto nisu narocito lepi zajednicko im je da imaju brojnu azijsku populaciju. Da li je onda to ono sto definise los kraj ili nesto drugo? (Sto se tice kriminala izdvajaju se Dandenong i Frankston a Clayton i Springvale se ne spominju mnogo) Sent from my SM-G930F using Tapatalk Ne poznajem Melburn dobro, ali uopsteno u Australiji ono sto definise los kraj, nabacano bez reda: - Obicno losa lokacija, daleko od CBD-ja i ostalih sadrzaja, sa slabim transportom, sadrzaji su uglavnom osnovni, samo najnuznije - hrana i apoteke, za sve ostalo treba ici drugde i po pravilu daleko (plaze, muzeji, galerije, koncerti...) - Jeftinije rente i manja kapitalna dobit za investitore zbog cega se nekretnine u ovim krajevima tretiraju kao 'cash cows', to jest nista se ne ulaze. Stare kuce i stanovi, izandjali, gradjeni od losih materijala, bez ikakve izolacije, azbestos svuda, tanki zidovi od drvenih ploca pa se cuje kad neko prica u susednoj sobi, male sobe u koje kad stavis krevet mozes samo da prodjes oko njega, tesko domoliti agenta da popravi nesto jer je logika ako placas jeftinu rentu ne mozes ocekivati nesto narocito, a popravki treba dosta jer je sve u prilicno losem stanju - Sam kraj izgleda lose, council se tesko nakani da sredi kraj, standardno smece na ulici, nema popravki mesecima (na primer slomljena ograda na trotoaru kod mene jos nije popravljena vec preko 2 meseca) - U ovim krajevima dominantno zive rentijeri, mladja populacija i imigranti, to jest ljudi sa malim primanjima sto za sobom povlaci da se ljudi ne poznaju, nema 'komsiluka' jer se iznajmi na po godinu dana i ide dalje. Zbog toga sto je rec o 'cash cows' nekretninama dosta ima kupoprodaje pa je velika verovatnoca da ce te gazda isterati da bi prodao kucu. Kod mene je standardno da svakodnevno primam gomilu poste od prethodnih ljudi koji su ziveli u kuci pa se iselili - Naravno, vise ima kriminala ovde jer ljudi nemaju novca nego u drugim delovima grada - Stanovnistvo je ovde vise raznoliko, ali svako zivi u nekom svom getu i nema mnogo mesanja. Dosta ima novih imigranata, a i stari vise vole da govore po naski nego na engleskom pa tesko da moze doci do nekog smislenog prijateljstva. Po pravilu su ljudi vise upuceni na kulturu, veru, nacin zivota iz zemlje porekla tako da smo dvostruki stranci, stranci u smislu imigranata, i stranci jedni prema drugima - Nema mnogo posla u okolini, pa po pravilu moras da dosta putujes do posla - Nema slumova u klasicnom smislu kao u nerazvijenim zemljama, ali ima kuca koje su iznutra u stanju za koje bas nije jasno da li je pogodno za zivot. To sam najvise vidjao kada sam na pocetku kao student trazio sobu. Na primer podeli se jedna soba sa drvenom plocom na dve ultra mini sobe. Dogradi se jos jedna soba do kuce tako sto se sklepaju zidovi od drvenih ploca i pokrije aluminijumskim krovom i uopste kuce koje se jednostavno bukvalno raspadaju.
noskich Posted January 10, 2017 Author Posted January 10, 2017 (edited) Opet da se ogradim, ne poznajem Melburn, ali meni ovako na papiru (monitoru) Clayton uopste ne izgleda kao los kraj. Imas glavni univerzitetski kampus. A gde je kampus tu su restorani, kafei, prodavnice... Daleko od centra nije, daleko od obale nije, transport izgleda dobro, ima voz, ima buseve, kraj deluje odlicno, i po slikama sto sam pregledao online. Preporucio bih Aineko da ode do Mount Druitt pa da vidi sta je los kraj. Gangs terrorising Mt Druitt put on notice as suburb locked down for Operation Hollydene http://www.dailytelegraph.com.au/newslocal/news/gangs-terrorising-mt-druitt-put-on-notice-as-suburb-locked-down-for-operation-hollydene/news-story/12300460077caa0059a4b7a8a0d142b1 To je ono sto nisam bas mnogo pomenuo u prethodnom postu, u losim krajevima ima mnogo alkoholicara, narkomana, kockara, istetoviranih krezubih bogana (rasista kojima je jos jedina 'povlastica' koja im je ostala u zivotu ta sto su beli i imaju anglo ime, pa se smatraju boljim od imigranata), nezaposlenih, domestic violence, deca koja ne umeju da se ponasaju, buka nocu, glasna muzika, uopste nesredjenost u svakom smislu i nebriga za druge, a i za sebe i svoju porodicu. Takodje po pravilu lose skole u kraju i taj neki zacareni krug, da deca iz siromasnih porodica sa takvim problemima iznova ponavljaju greske svojih roditelja. Tako da ako ne mozes da priustis da zivis drugde, dosta je tesko da zastitis svoju decu od takvog okruzenja i sprecis mimikriju. PS Sad sam pogledao cene u Claytonu i okolini i krece se tako od 800 hiljada do preko miliona za trosobnu kucu. Ako je ovo los kraj, onda sta je dobar? Edited January 11, 2017 by noskich
magi Posted January 11, 2017 Posted January 11, 2017 Tako je, i osim uni Clayton ima i cenjeni bolnicki kompleks, mozda nesto uporedivo sa KCS Beograd. Trebalo bi da Clayton briljira kao obliznji Oakleigh ali nesto se desilo. Bio sam par puta i dosta su ruzne kuce u poredjenju sa ostalim krajevima u blizini ali nisam primetio krimi likove. iDemo za mene je Azijsko stanovnistvo sve iz geografske Azije osim rubnih delova uz Evropu i mediteran. Sent from my SM-G930F using Tapatalk
iDemo Posted January 11, 2017 Posted January 11, 2017 Tako je, i osim uni Clayton ima i cenjeni bolnicki kompleks, mozda nesto uporedivo sa KCS Beograd. Trebalo bi da Clayton briljira kao obliznji Oakleigh ali nesto se desilo. Bio sam par puta i dosta su ruzne kuce u poredjenju sa ostalim krajevima u blizini ali nisam primetio krimi likove. iDemo za mene je Azijsko stanovnistvo sve iz geografske Azije osim rubnih delova uz Evropu i mediteran. Sent from my SM-G930F using Tapatalk Kod mene ovi sa potkontinenta i shire (Indija, Srilanka, Banglades, Pakistan+Avganistan) sve ostale zovu 'azijati' (Kina, Vijetnam, Koreja, Japan, Tajland i ostala galanterija). izgleda shashavo al' oni valjda znaju, ne? isto tako i deca u skoli... :)
iDemo Posted January 11, 2017 Posted January 11, 2017 Inace, lokalni hauzmajstor upravo ide kroz firmu i objavljuje da je na krovu nekih 40.8 celzijusa cirka... Mozda ce i da nas puste kuci al' je sad veca greota ici kuci nego ostati na poslu.
noskich Posted January 11, 2017 Author Posted January 11, 2017 Kada se kaze Asian onda se prevashodno misli na istocnu Aziju: Kineze, Korejce, Japance, a ukljucuje se i jugoistocna Thai, Vijetnamci i ostali. Po pravilu se ne misli na subkontinent, za njih se obicno navede nacija, a primetio sam da sami sebe krste South Asian kada se predstavljaju drugima, ali to niko drugi osim njih ne konstatuje. U principu gde zive Japanci i Korejci to su najbolji i najskuplji krajevi u gradu, pun ih je Chatswood. Kineza ima svuda, ali su bogati Kinezi isto u tim najboljim krajevima. Indijci, Pakistanci, Bangladesani su u losim krajevima po pravilu, cast izuzecima.
noskich Posted January 11, 2017 Author Posted January 11, 2017 Inace, lokalni hauzmajstor upravo ide kroz firmu i objavljuje da je na krovu nekih 40.8 celzijusa cirka... Mozda ce i da nas puste kuci al' je sad veca greota ici kuci nego ostati na poslu. E toga kod mene nema. Na poslu se zurim samo kada krenem kuci.
iDemo Posted January 11, 2017 Posted January 11, 2017 Indijci, Pakistanci, Bangladesani su u losim krajevima po pravilu, cast izuzecima. Paushalno. Izuzetaka ima mnogo vise nego sto znas/mislis/ocekujes.
noskich Posted January 11, 2017 Author Posted January 11, 2017 (edited) Trebalo bi da Clayton briljira kao obliznji Oakleigh ali nesto se desilo. Bio sam par puta i dosta su ruzne kuce u poredjenju sa ostalim krajevima u blizini ali nisam primetio krimi likove. Eh, kamo srece da i ruzna kuca moze da se kupi povoljno u kraju kao sto je Clayton. A ne moze posto je najjeftinija oglasena trosobna sto sam video 800k. Daleko smo mi prijatelju od toga sto je nekad bilo, da mozes da zagledas, da li je kuca lepa, da li ti odgovara lokacija, prevoz, radnje... Sada ti je situacija da budes srecan da imas krov nad glavom i da ne prokisnjava. I to je to. Evo ga Clayton ovde koga interesuje: https://www.realestate.com.au/neighbourhoods/clayton-3168-vic A evo ga i Mount Druitt, cena u najgorem slum-u u Sidneju u kojem se puca na ulici a policija dolazi u pancirnim odelima kao u Juznoj Africi sitnica, 600k: https://www.realestate.com.au/neighbourhoods/mount%20druitt-2770-nsw Edited January 11, 2017 by noskich
iDemo Posted January 11, 2017 Posted January 11, 2017 Vremena se menjaju - eno u Lakembi se pre 15-20 godina pucalo na policijsku stanicu pa opet zivot tece dalje, ne?
noskich Posted January 11, 2017 Author Posted January 11, 2017 (edited) Sto, jel Lakemba sad super mesto za zivot vredno 875k koliko je cena kuce? http://www.smh.com.au/nsw/hundreds-gather-at-proislam-rally-in-lakemba-20150123-12x931.html Hundreds of people have gathered at a rally in Sydney's west in protest over negative coverage of Islam and treatment of the prophet Mohammad. Bas ono moderan hipsta kraj, bradonje se osecaju kao kod kuce. Edited January 11, 2017 by noskich
iDemo Posted January 11, 2017 Posted January 11, 2017 Cist vazduh, zelena trava a Benkstaun im blizu, gde ces bolje, ne?
noskich Posted January 11, 2017 Author Posted January 11, 2017 Ziveo sam u Belmore prve 3 godine u Australiji (za neupucene prva stanica posle), znam taj kraj kao svoj dzep. Za te studentske dane je bio OK. Ali da das skoro milion dolara za kucu tamo, bez komentara.
Recommended Posts