Jump to content
IGNORED

Dobra plata, dobro mesto, jeftin real estate

noskich

Recommended Posts

Posted

noškić je ok kad ne drvi i preopširno piše - postovi o daunader zdravstvu, su bili zanimljivi

Posted

Sta da radim kad sam neostvareni diplomirani politikolog za novinarstvo koji uz to uopste ne govori/pise srpski van foruma. Tako da mi ovo ovde dobro dodje da se raspisem i ne zaboravim jezik.

Posted

uzivaj druze, sve dok poznajemo parametre sistema, sve je ok :d

kolko tolko ^_^

Posted

Svi se mi zivi ljudi nadamo boljem zivotu. Bilo da ostajemo, bilo da se selimo. Nada umire poslednja.

Posted

Nada umire poslednja.

A i ona od side, dobro izandjala™... 

Posted

Ajd sad malo ozbiljno, citaju ovde nas ljudi ihahaj koji nisu clanovi foruma, a dosta njih (kao sto sam i sam pre bio) razmislja o dolasku u Australiju. E za takve je najkorisnije dati informaciju o situaciji 'sa terena', nesto sto ne moze da se izgugla. Tako sam bio dosao kao student misleci da ovde samo se prijavis za sljakerski posao i dobijes ga, pa mozes da radis i studiras, ali ne, svi ti sljakerski poslovi preko veze. Za obicnog cistacha se zvanicno trazi radno iskustvo sa lokalnim referencama, da imas PR (zelenu kartu) i da doneses cak i svoju opremu. A nezvanicno se poslovi daju preko veze, rodbini i prijateljima, ili ako neko ko vec radi tu preporuci nekog svog, ili po liniji porekla Kinezi Kinezima i slicno. Ni na kakvu pomoc 'srpske zajednice' se ne moze racunati.

Za strucne poslove naravno se moze dobiti bez veze, ali prvo treba doci do te pozicije, graditi radno iskustvo i reference. A cak i za strucne poslove verovatno vise od trecine poslova se ni ne oglasava, vec svoji dovode svoje, narocito za vise pozicije. Postavi se novi direktor koji je dosao iz firme X, za nekoliko meseci samo vidis migraciju iz firme X u firmu Y.

To je za poslove, a vec smo rekli, prosecna kuca u Sidneju je jedan milion, median zarada je 60k. Childcare je 185 dolara dnevno, znaci skoro 50k godisnje. Tako da sa jednom platom od 60k svako moze da izracuna kako moze da otplati kucu. A ako hoce da iznajmljuje kucu u losem kraju kao sto je moj ode mu pola plate od tih 60k. Cak i ja sa mojom platom +100k da iznajmljujem stan blizu posla ode mi pola plate na rentu. 

A dobro mesto, jeste, svi turisti znaju za centar, plaze, sve super. Samo sto ne znaju da su dve trecine grada predgradja u kojima nema nista. Kuca do kuce, sve lice jedna na drugu. Ako si malo popio sad za praznike mogao si i da zalutas. I onda tako usred tog predgradja u zavisnosti od njegove velicine imas po nekoliko prodavnica ili u slucaju vecih predgradja shopping mall. To je dve trecine Sidneja.

Ukratko, bilo pa proslo, ko nije dosao do ranih 2000-ih zakasnio je. Nema vise, nestalo...

Evo ga tekst koji savrseno dobro opisuje situaciju u ovog jutra:

http://www.theonion.com/article/man-returns-to-work-after-vacation-with-fresh-reen-30812

Man Returns To Work After Vacation With Fresh, Reenergized Hatred For Job

EUGENE, OR—Arriving back at work after a two-week winter vacation, local marketing assistant Matthew Bueso told reporters Monday he was happy to return to the office with a fresh and rejuvenated loathing for his job. “It’s always nice to get away for a few weeks, clear my head, and come back invigorated with a newfound disgust for my place of employment and the various responsibilities of my thoroughly depressing job,” said Bueso, 38, noting that his time away had inspired him to complete mind-numbing administrative tasks, engage in idle discussions with his aggravating coworkers, and listen to bullshit inspirational speeches from his boss with a rekindled sense of anger and despair. “I’m rested, my batteries are recharged, and I’m ready to despise my entire professional life more intensely than ever before!” At press time, a revitalized Bueso was furiously balling his fists at the sound of a nearby coworker’s loud typing.

ako cemo ozbiljno, boldovane brojke uopste nisu reprezentacija zivota na terenu (a bar jedna nije ni tacna), tako da ko hoce ovu temu da cita radi informacija, nek se vrati i cita vez prezvakanu racunicu koja pokazuje da se u AUS zaradjuje sasvim dovoljno za zivot (ne, ne mozes da kupis kucu u centru Sidneja na studentskoj zaradi - koja ulazi u taj median).

plus, noskichevo iskustvo je samo jedno iskustvo. ni ja nisam bila PR kada sam dosla, pa sam uspela da nadjem posao za dva tri meseca.

Posted (edited)

Koja brojka nije tacna? Vec smo rekli sta znaci median, median nije studentska zarada, median znaci da 50% stanovnistva Sidneja ima platu 60k i manju sto je neto 48 hiljada.

I posto je childcare 50k, sto je vise od te plate nakon poreza, gro ljudi sa jednom platom prima tih 48 hiljada i na tome zivi cela porodica.

Jeftina kuca u losem kraju za porodicu je 400 dolara nedeljno renta, znaci pola plate ode na rentu i rezije. 

I niko uopste ne prica o kuci u centru Sidneja, prosecna kuca u celom regionu Sidneja je milion. Evo kod iDema komsije u okolini Paramate prodaju za iznad miliona na preko 25 kilometara od centra. Postavljao je oglas. Sasvim prosecna kuca na osrednjoj parceli.

Edited by noskich
Posted

I cekaj, jesi li ti ovde pisala da si radila u HR firmi I da se CVji bacaju u smece na osnovu imena kandidata? Ili sam nesto pobrkao.

Posted

I cekaj, jesi li ti ovde pisala da si radila u HR firmi I da se CVji bacaju u smece na osnovu imena kandidata? Ili sam nesto pobrkao.

Ja sam bacao cele kandidate a nisam ni bio u HR firmi. Dok me nisu nahvatali™... 

Posted (edited)

sve je vec objasnjeno - i to da ta donja polovina obuhvata i klince koji rade za dzeparac u meku i studente koji rade part time... dakle populaciju koja uopste i ne razmislja o kupovini kuce. bilo je vec postavljeno i koliki je household income itd. sorry, ali predstavljati stvari tako je prosto izvlacenje ekstrema i sa jednog i sa drugog kraja da bi stvorio sliku kako se u Sidneju lose zivi od normalnog posla. to jednostavno nije tacno, look around. 

ne mogu da se setim ali mi ne lici da sam to napisala. verovatno jesam pominjala diskriminaciju i stav koji postoji prema indijcima, ali bas nikad nije bilo toga da se cv baca u smece zbog imena. sa dobrim kandidatima nikad nije bilo bitno kakav im je background. mozda sam pominjala sprdanje sa imenima kandidata kog se secam i koje me je uzasno nerviralo?

edit: zasto insistiram na klincima u meku i studentima - zato sto ovde ljudi pocinju da rade mnogo ranije nego u Srbiji, mnogo vise ljudi radi tokom tinejdz godina i studiranja nego kod nas, a sve se to broji u taxable income statistike. pa zato kazem da saljes pogresnu sliku: ako neko iz Srbije ovo procita pomislio bi da veliki procenat full time radnika radi za sicu. a to uopste nije tacno.

evo ti full-time adult average weekly earning: link . pogledaj za NSW, pomnozi sa 52 i dobices 80k, ne 60k. (sad ces ti da izvuces i child care i dva auta i menjanje garderobe svake sezone i kucu u vlasnistvu, samo da bi pokazao da ni ovo ne moze da stigne domacinstvu sa dve prosecne plate...)

Edited by Aineko
Posted (edited)

To je prosek, a u prosek se ubraja i Dzina Rajkhart sa stotinama miliona prihoda. Zato je median posteniji od proseka, pokazuje gde je prva polovina, a gde druga I tu sredinu. U median isto kao u prosek se ukljucuju I studenti I hirurzi na 500k I biznismeni sa milionima.

A za look around, pa jedno je gledati iz stana na 10 minuta hoda od centra, a drugo iz sirotinjskih predgradja. Koliko si ti puta uopste bila u losim predgradjima, ako si uopste bila? Vidim svuda oko we've ljude koji izdrzavaju porodicu sa 30-40 hiljada, pokriju racune i to je to. Ako uspeju da ustede 10% to im je super.

Jedno je ostaviti macku samu u stanu ceo dan, a dete je 24/7 briga.

Edited by noskich
Posted

Noskich centrelink vraca oko 50% za childcare. Ne racuna se vikend i raspusti kao ni godisnji odmori pa je cifra dosta manja od 50k. U Melburnu childcare za mladju decu je oko 120$ dan a za stariju mnogo manje (to se valjda zove preschool).

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Posted

Nego jel nekom dolazio neko od rodbine u skorije vreme iz Srbije?

Zanima me sta treba od papira i da li moraju da imaju avio karte pre dobijanja vize?

Koliko traje viza i koliko dugo moze da se ostane?

Hvala!

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Posted

Magi pomenu Centrelink kao kec na jedanaest:

Posted

A i ona od side, dobro izandjala... 

valjda je čavke umro od nje (il već neke bolesti koja se zavati, a zbog hiv-a i oslabljeno imuno-sistema), u noškićevom komšiluku, na tasmaniji