Budja Posted May 12, 2011 Posted May 12, 2011 Interesantna je pojava sad u Australiji... posto je u novom saveznom budzetu vlada ustvrdila da su domacinstva sa godisnjim primanjima od $150.000 i preko "bogata" (ne kvalifikuje se vise za porodicni i deciji dodatak), poplava reakcija kao "gde, mi bogati? Da li ste vi normalni?" i tome slicno. Ima o tome nesto ovde.Nacitao sam se komentara citalaca tipa, "zaradjujem 200k godisnje, a i partner je tu negde, kao da je to nesto". Oduvek se kaze, "koliko god da ljudi zaradjuju, oni uvek jedva prezivljavaju". Just scraping by. Porodica iz price sa linka kaze da ima oko 2k dolara regularnih nedeljnih troskova.Mislim da je granica za deciji i porodicni dodatak i sada drasticno visoka, to je ono sto se zove middle class welfare, tj. socijala za srednju klasu. To vlasti ovde daju sakom i kapom, medjutim vole da silje onu stvar na grupama koje ne mogu da se brane, a to su "ilegalni" imigranti i oni nezaposleni na duge staze).Apsolutno.I sto si veca srednja klasa "koja sastavlja kraj sa krajem, nema za vrtiv, skolu i letovanje" to vise kukaju kada se ukidaju subvencije srednjoj klasi koje, uglavnom, daju levicarske Vlade.
Budja Posted May 12, 2011 Posted May 12, 2011 Ako radish full time i dijete ti ima manje od 6 godina, placas childcare oko 70AUD na dan. To je oko 1500 AUD mjesecno!!! Za dva djeteta je 3000 AUD. Za djecu koja idu u osnovnu skolu placas cuvanje prje i poslije skole i to iznosi oko 30 $/dan tj 650 mjesecno.Zajednicki income od 150000 k je oko 10000 AUD mjescno. Troskovi 4-clane porodice bez stana su 4000 AUD a za childcare im treba jos 3000 AUD.Sto znaci da se mogu zaduziti za kucu do 3000 mjesecno.Nasa komunisticka vlada smatra da je svaka porodica koja zaradjuje ovoliko 'visha klasa' tj bogata i da ne mora da prima nikakve benifite na racun ovoga.Sramotan prijedlog budzeta, koji ce ih kostati skoro sigurnog poraza. Pitanje je samo koliko ce jos stete Jullia & Wayne da nanesu.Kao da slusam posh laburiste iz Islingtona.A sta cemo sa onima koji zaista nemaju za privatne usluge? Takve subvencije srednje/vise klase za decu, prvi stan i sl. radjaju takve trzisne distorzije kakvi su skupi vrtici ili skupe nekretnine.
Indy Posted May 12, 2011 Posted May 12, 2011 (edited) Apsolutno.I sto si veca srednja klasa "koja sastavlja kraj sa krajem, nema za vrtiv, skolu i letovanje" to vise kukaju kada se ukidaju subvencije srednjoj klasi koje, uglavnom, daju levicarske Vlade.Nema to levo-desno vise nekog smisla...Posebno u Australiji - ovde je obavezno glasanje na izborima. To znaci da na izbore ne izlaze samo oni najmotivisaniji, kao u vecini drugih zemalja, vec "svi, svi, svi". Posto ce oni koji su vec odlucili da su (ajd da kazemo) "levo" ili "desno" svakako glasati za odgovarajucu stranku - ti glasaci se ne moraju pridobijati. To znaci da se ovde 2 glavne stranke bore za onaj (prilicno masivni) deo u sredini, neodlucne, tzv. "swinging voters". Posto se 2 glavne stranacke formacije (vrlo grubo uporedljive sa Demokratama i Republikancima u USA) "biju" oko, u sustini, istog pucanstva, to i njihovu poruku ni majka rodjena ne bi mogla da razlikuje. Tako da i jedni i drugi u stvari podsticu srednjeklasnu socijalu.Ovde je ono sto je stvarno levo (oni koji bi nosili slike Che Gevare) prisutno u manjoj meri u Zelenima (cak i tamo ne dominiraju, mada uspevaju da prave probleme, kao sa nedavnom inicijativom za bojkot trgovine sa Izraelom). Kao i u vecini zapadnih zemalja, ima desno i desnije, a komunistima/socijalistima se ovde (kao i u USA Obama) naziva neko ko sporadicno pokazuje blage socijaldemokratske impulse, ili je ekonomski kejnzijanac. Sto mislim da je bez veze, komunizam je zna se sta je, socijaldemokratija je nesto sasvim drugo, a kejnzijanizam nesto peto.... Edited May 12, 2011 by Indy
Budja Posted May 13, 2011 Posted May 13, 2011 Nema to levo-desno vise nekog smisla...Posebno u Australiji - ovde je obavezno glasanje na izborima. To znaci da na izbore ne izlaze samo oni najmotivisaniji, kao u vecini drugih zemalja, vec "svi, svi, svi". Posto ce oni koji su vec odlucili da su (ajd da kazemo) "levo" ili "desno" svakako glasati za odgovarajucu stranku - ti glasaci se ne moraju pridobijati. To znaci da se ovde 2 glavne stranke bore za onaj (prilicno masivni) deo u sredini, neodlucne, tzv. "swinging voters". Posto se 2 glavne stranacke formacije (vrlo grubo uporedljive sa Demokratama i Republikancima u USA) "biju" oko, u sustini, istog pucanstva, to i njihovu poruku ni majka rodjena ne bi mogla da razlikuje. Tako da i jedni i drugi u stvari podsticu srednjeklasnu socijalu.Ovde je ono sto je stvarno levo (oni koji bi nosili slike Che Gevare) prisutno u manjoj meri u Zelenima (cak i tamo ne dominiraju, mada uspevaju da prave probleme, kao sa nedavnom inicijativom za bojkot trgovine sa Izraelom). Kao i u vecini zapadnih zemalja, ima desno i desnije, a komunistima/socijalistima se ovde (kao i u USA Obama) naziva neko ko sporadicno pokazuje blage socijaldemokratske impulse, ili je ekonomski kejnzijanac. Sto mislim da je bez veze, komunizam je zna se sta je, socijaldemokratija je nesto sasvim drugo, a kejnzijanizam nesto peto....Radi lakse identifikacije kada kazem "levo", mislim US demokrate/AUS i UK labor.Evo, danas objavljeni podaci: nejednakost je najvisi nivo jos 1960ih kada je pocelo sa merenjem dostigla u vreme skorasnje laburisticke Vlade.
Indy Posted May 13, 2011 Posted May 13, 2011 Nasa komunisticka vlada smatra da je svaka porodica koja zaradjuje ovoliko 'visha klasa' tj bogata i da ne mora da prima nikakve benifite na racun ovoga.
dekss Posted May 17, 2011 Posted May 17, 2011 još jedan članak za noskichaAustralian Housing Bubble Meets Its Maker
noskich Posted May 21, 2011 Author Posted May 21, 2011 (edited) još jedan članak za noskichaAustralian Housing Bubble Meets Its Maker Hvala na paznji. Da pojednostavimo, postoje dva tabora: ovaj na kome ti insistiras i koji tvrdi da je pucanje balona neizbezno jer su cene vise 40-50% od realne, a ekonomski rast ne moze biti konstantan; drugi tvrdi da niska nezaposlenost i priliv ljudi u Australiju odrzavaju traznju za nekretninama i time do pucanja nece doci. To je na makroplanu.Na mikroplanu pojedinac ce ili kupiti stan na kredit racunajuci da ce njegova cena rasti (taj rast opravdava kupovinu) ili ce sa druge strane cekati da cena padne ako veruje tvom taboru.Sto se mene licno tice mene cekanje ne kosta nista posto ne placam kiriju. Ako je mainstream tabor u pravu ja dugorocno gubim odlaganjem kupovine posto cena raste. Medjutim, u poslednje vreme cene stagniraju, a ponegde pomalo i padaju. Rekao bih da je ovo donekle posledica nesto manjeg priliva imigranata i studenata i manje kolicine novca koja se dobija od vlade za pomoc pri kupovini prvog stana. Deluje mi da je sada situacija negde izmedju ova dva scenarija, sve vise ljudi su svesni da su cene precenjene, ali one nisu drasticno pale. Sta ce se desiti zavisi od traznje za nekretninama a koja zavisi od imigracije, priliva studenata i tih Kineza koje Moracikus pominje a koji kupuju stanove od milion i vise u sirem centru.PS Samo da dodam, prethodno sam postovao na ovoj temi o mehuru nekretnina u Kini i reakcija jedina preostala dva diskutanta iz Australije je bila `sta se to nas tice`. Ubedjen sam da bi pucanje mehura u Kini direktno izazvalo pucanje u Australiji. Edited May 21, 2011 by noskich
noskich Posted May 24, 2011 Author Posted May 24, 2011 Sada razmisljam o alternativnoj opciji: za cenu vec pomenutog `povoljnog 2BD stana na 12-14km od centra` se moze kupiti oko 13 jednosobnih stanova na do 15km od centra Bangkoka. Kombinovani prihod od rente takvih stanova bi bio istovetan prihodu od jednog stana u Sidneju. Otvaraju se dva pitanja od kojih zavisi da li je ovo bolja varijanta: rast vrednosti nekretnina u tom delu Bangkoka u poredjenju sa rastom u pomenutom delu Sidneja i procena `realnosti` cene stanova u Bangkoku. Ako je vec opste prihvaceno mesto da su cene stanova u Sidneju nerealne treba ispitati da li je to slucaj sa Bangkokom. Ovako na oko ne izgleda, ali pre kupovine definitivno zahteva proveru.
ObiW Posted May 24, 2011 Posted May 24, 2011 Sada razmisljam o alternativnoj opciji: za cenu vec pomenutog `povoljnog 2BD stana na 12-14km od centra` se moze kupiti oko 13 jednosobnih stanova na do 15km od centra Bangkoka. Kombinovani prihod od rente takvih stanova bi bio istovetan prihodu od jednog stana u Sidneju. Otvaraju se dva pitanja od kojih zavisi da li je ovo bolja varijanta: rast vrednosti nekretnina u tom delu Bangkoka u poredjenju sa rastom u pomenutom delu Sidneja i procena `realnosti` cene stanova u Bangkoku. Ako je vec opste prihvaceno mesto da su cene stanova u Sidneju nerealne treba ispitati da li je to slucaj sa Bangkokom. Ovako na oko ne izgleda, ali pre kupovine definitivno zahteva proveru.Ti se misliš da li da kupiš 1 stan u Sidneju ili 13 u Bankoku... a nema pas za šta da te ujede. Ti si nole lud ko struja.
TBoneSteak Posted May 24, 2011 Posted May 24, 2011 (edited) Sada razmisljam o alternativnoj opciji: za cenu vec pomenutog `povoljnog 2BD stana na 12-14km od centra` se moze kupiti oko 13 jednosobnih stanova na do 15km od centra Bangkoka. Kombinovani prihod od rente takvih stanova bi bio istovetan prihodu od jednog stana u Sidneju. Otvaraju se dva pitanja od kojih zavisi da li je ovo bolja varijanta: rast vrednosti nekretnina u tom delu Bangkoka u poredjenju sa rastom u pomenutom delu Sidneja i procena `realnosti` cene stanova u Bangkoku. Ako je vec opste prihvaceno mesto da su cene stanova u Sidneju nerealne treba ispitati da li je to slucaj sa Bangkokom. Ovako na oko ne izgleda, ali pre kupovine definitivno zahteva proveru.genijalna ideja if you ask me/unsolicited advice on/ ako su stanovi brand new i stanari te placaju direktno u ozi + stanari su respectableu protivnom treba ti local guy/agency da hendluje odrzavanje stanova i lovu. takvi ce da te muzu$$$.bolje biti vlasnik 13 stanova u svojoj zemlji nego u stranoj, zar ne? Edited May 24, 2011 by TBoneSteak
noskich Posted May 24, 2011 Author Posted May 24, 2011 genijalna ideja if you ask me/unsolicited advice on/ ako su stanovi brand new i stanari te placaju direktno u ozi + stanari su respectableu protivnom treba ti local guy/agency da hendluje odrzavanje stanova i lovu. takvi ce da te muzu$$$.bolje biti vlasnik 13 stanova u svojoj zemlji nego u stranoj, zar ne?Na duze staze sam nacisto da cu se seliti iz Australije tako da i u toj prici kupovine stana u Sidneju treba uracunati ugradjivanje real estate agenata. Napravicu racunicu crno na belo: cena stana/ova, operativni troskovi, trosokovi agenata, renta, ocekivani rast cene stana. Danas sam sa devojkom gledao detaljno cene stanova u Bangkoku, to je neverovatno, nova garsonjera u centru grada je 15K AUD, stan od 64 kvadrata u predgradju do 12km od centra je 25K.
Moracikus Posted May 24, 2011 Posted May 24, 2011 (edited) Imam dva pitanja:1. Da li mozes dobiti kredit od AU banke da kupis investment property u Thailandu?2. Zar ti ne bi onda bilo bolje da kupis lijepo neki hotelcic u Aziji i dovodis Aussies na provod? Edited May 24, 2011 by Moracikus
Yoyogi Posted May 24, 2011 Posted May 24, 2011 Ja bih za cenu jednog hotela u Australiji radije kupio 13 (mozda i 15) hotela u Tajlandu.Ili dve zeleznicke stanice. To je ko od sale, pa vidimo u Monopolu. Promesas (kockice) desnom shakom i gradjevine same od sebe rastu.
Moracikus Posted May 24, 2011 Posted May 24, 2011 Ja bih za cenu jednog hotela u Australiji radije kupio 13 (mozda i 15) hotela u Tajlandu.Nadam se da se kvota 15 zadrzava i po pitanju broja zhena :D
Yoyogi Posted May 24, 2011 Posted May 24, 2011 Nadam se da se kvota 15 zadrzava i po pitanju broja zhena :DOnaj moodonja koji kupuje 13, 15 stanova i hotela moze da si priusti i toliko zena. Istina, uz nekretnine te vrste idu samo one na naduvavanje sa ustima u zgrcenom pokusaju da kazu "oooooo", kao u odusevljenom cudjenju.
Recommended Posts