Jump to content

Dobra plata, dobro mesto, jeftin real estate

Featured Replies

Just now, dragance said:

Mogao si da napravis poentu i bez besmislenog preterivanja. Sta je to "poslednja stanica", Novi Zeland? lol

NZ je raj na zemlji ukoliko imas dobra primanja i uzivas u prirodi. Usput, ja sam odavno u UK - i dalje sa korenima na NZ.

Ziveo sam ja u Wellington, NZ, godinu dana.
Cak i imao i NZ devojku tamo.
Ona me je dovela do toga da zavolim NZ.
Nemoj da se ljutis, da mi neko naredi da negde moram da budem, rekao bih da me posalju na New Zealand.

• Replies 15.3k
  • Views 959.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Naravno, plutokratija je jedna zaista ozbiljna tema od koje si ti svojim (višegodišnjim) klovnovskim tretmanom ovde napravio veliku forumsku sprdnju. Ne d'o bog da se ti zainteresuješ za neku ispravnu

• da mi je neko rekao da cu se vratiti na forum da branim yoyoa ne da mu ne bih verovao nego.... ali eto, svaki izgovor radi. bar se nadam.   yoyo je 'malo' odlepio u svojoj ljubavi prema zem

• Čekamo ispred pozorištanca da počne predstava, gledamo jedno veliko (zaista veliko) drvo i divimo se kako je ogromantno. Kad ono, svemoćno "dum!" nešto zvekne jedno 6-7 m od nas. Mislio sam da je to n

Posted Images

8 minutes ago, dragance said:

Kurs se sigurno nije promenio za skoro 50%

To je bio run-up, Beijing Olympics 2008. AU$ up

On 28. 4. 2025. at 22:53, dragance said:

lolol Da li ćeš ikada išta tačno napisati?

Toyota = cc 290mlrd (edit: cc 298mlrd)

Singapur = cc 500mlrd

Americki dolar i japanski Yen su bili na kao 1:1 a i ponekad, 10%US jaci. Decenijama, tako.
Sada je japanski yen na 30% slabiji od US$ i to je ono sto Google University ne pokazuje.
Kada uzmes (kada sam ja to citao, pre 3 godine) i dodas tih danasnjih 30%, dobijes ono sto sam rekao.
Niti je Singapur povecao svoj output niti je Japan smanjio proizvodnju.

Vidi ovo: meni draga osoba u Sydney, oktobar 2008, mi rece da joj treba novi frizider. Tada je japanski Yen bio toliko jak da se za cenu (AU$) pao na niske grane. Za cenu aircon, tada je kupljeno i sam aircon, DELL laptop i frizider visok 180cm. Sve za cenu tog aircona.

Valutne fluktuacije. Google i Megatrend ti ne daju tu perspektivu.

11 minutes ago, Yoyogi said:

Americki dolar i japanski Yen su bili na kao 1:1 a i ponekad, 10%US jaci. Decenijama, tako.
Sada je japanski yen na 30% slabiji od US$ i to je ono sto Google University ne pokazuje.
Kada uzmes (kada sam ja to citao, pre 3 godine) i dodas tih danasnjih 30%, dobijes ono sto sam rekao.
Niti je Singapur povecao svoj output niti je Japan smanjio proizvodnju.

Vidi ovo: meni draga osoba u Sydney, oktobar 2008, mi rece da joj treba novi frizider. Tada je japanski Yen bio toliko jak da se za cenu (AU$) pao na niske grane. Za cenu aircon, tada je kupljeno i sam aircon, DELL laptop i frizider visok 180cm. Sve za cenu tog aircona.

Valutne fluktuacije. Google i Megatrend ti ne daju tu perspektivu.

Već sam ti napisao, mogao si poentu da napraviš bez preterivanja. Singapurska ekonomija je ogromna i daleko veća od Tojote, pobogu Yogi. Nema to nikakve sa “fluktuacijama valuta”. Na stranu što Tojota na svetskom tržištu ugovara poslove u US$, ne u JP¥.

Stop digging.

13 minutes ago, dragance said:

Već sam ti napisao, mogao si poentu da napraviš bez preterivanja. Singapurska ekonomija je ogromna i daleko veća od Tojote, pobogu Yogi. Nema to nikakve sa “fluktuacijama valuta”. Na stranu što Tojota na svetskom tržištu ugovara poslove u US$, ne u JP¥.

Stop digging.

You are digging, googling kao Noskich. Samo da nesto suprotstavis, bez pojma kako to radi.

4 minutes ago, Yoyogi said:

You are digging, googling kao Noskich. Samo da nesto suprotstavis, bez pojma kako to radi.

isuse Na tvoju žalost ne guglam, već em radim sa klijentima Mizuho i Sumitomo bankama, em mi je ispostava u Singapuru, pa sasvim dobro znam kakva je situacija kod obe.

Nemoj da se blamiraš kao onomad za 747 da lete samo kargo, i pored slika LH letelice.

1 minute ago, dragance said:

isuse Na tvoju žalost ne guglam, već em radim sa klijentima Mizuho i Sumitomo bankama, em mi je ispostava u Singapuru, pa sasvim dobro znam kakva je situacija kod obe.

Nemoj da se blamiraš kao onomad za 747 da lete samo kargo, i pored slika LH letelice.

Da, LH ima 747-800, mala je to flota nekadasnje ikone avio saobracaja. Narucili, isporucili im, i tu je kraj.
Nema vise novih narudzbina.

Naravno da je tako. Ali ti si tada insistirao da više ne lete i ne prevoze putnike.

Da se vratim na ¥ na momenat. Bila su tri momenta kada je naglo skočio, svaki zbog posebnog razloga/svetska dogadjaja. Poslednji beše 2011 zbog svetske krize kada je pao na ispod $80 - što se nikada pre nije desilo (da ne guglam sada). Ni tada, a ni za vreme deprecijacije jena (ima li srpska reč za ovo?) Toyota i njen annual revenue nisu bili ni blizu singapurske ekonomije koja se bazira na services (uslugama), trgovini, resursima itd jer je dovoljno izbalansirana. Japan je odlična zemlja, sa vrednim ljudima, ali nije svemoćan.

Deflarorna politika ih trenutno jebucka, ali zato dolaze prilivi love od stranaca koji kupuju sve i svašta jeftinije. To je i dalje samo kap u moru jer moraju uvoziti sirovine i energiju koju plaćaju skuplje.

Naravno da je tako. Ali ti si tada insistirao da više ne lete i ne prevoze putnike.

To je bilo da Boeing 747 vise ne postoji, kao proizvod za koji je proizvodjac odgovoran. Za podrsku i rezervne delove, 7 godina od kada se taj aparat prestaje da da se prodaje.
Iran Air, kako god bio pod sanckijama, ima dostup i sporuke Boeing delova.

On 26. 9. 2024. at 15:36, Yoyogi said:

Nema tog vracanja u prvobitnu putnicku namenu. Scrap yard, Mojave Desert.
Zadnje sto sam video, pre 3 godine, bilo je samo 4 Jumbo Jet u putnickom saobracaju na svetu. Danas, mozda ni jedan. A bili su, ostace i jos, ikona vazdusnog saobracaja.

On 26. 9. 2024. at 15:49, Frile said:

Lufthansa i Air Korea i dalje imaju dosta putničkih 747 u upotrebi.
U ostalim kompanijama zajedno ima još desetak putničkih i to je to.

On 26. 9. 2024. at 15:59, Yoyogi said:

Nije tacno. Osim u Cargo. Bilo ih je 4, ukljucujuci i Iran Air.
Poslednji putnicki let B747 je bio Delta, decembar  2017, Los Angeles - Seoul.

On 26. 9. 2024. at 16:19, jms_uk said:

Nesto si pomesao, osim ako ne mislis na neki konkretni stariji model B747.

Korean ima 8 putnickih -800 (I jos 11 kargo, nesto -800, nesto -400), ukljucujuci i poslednji napravljeni, LH ima 27 aktivnih (8 komada -400 i 19 komada -800), Air China ima oba modela u putnickom saobracaju jos.

I definitivno ih je dosta letelo posle 2017 - BA je prestao da ih koristi tek kad je pocela pandemija (a imali nekoliko desetina), kao i KLM i dr.

ETA: sad videh, taj Delta let u decembru 2017 je poslednji let americke aviokompanije na tom tipu aviona.

On 26. 9. 2024. at 16:48, Yoyogi said:

Da, bas taj tip aviona, Jumbo Jet. Proizvedeno 1,574 primerka, koliko ih je danas u putnickom saobracaju? Na prste dve ruke mogu da se nabroje.
Broj kao trofejni DC3 iz 1935, cak i njih ima 150 koji su jos uvek licencirani da lete, za trofejne vecere i razgledanje grada.

On 26. 9. 2024. at 16:55, jms_uk said:

Pa ja napisah gore preko 40 u pomenute tri kompanije...

On 26. 9. 2024. at 16:57, Yoyogi said:

Koliko su Cargo, koliko putnicki od tih prezivelih 40 primeraka?
To li je trasa kojom ostale kompanije idu ili treba da idu?

On 26. 9. 2024. at 17:03, jms_uk said:

Svi su putnicki (posto je o tome bila rec), kargo primeraka ima mnogo vise.

On 26. 9. 2024. at 17:07, Yoyogi said:

Svi, od 1574 proizvedenih primeraka su putnicki? Nema ih vise od 3-4, pricaj sta hoces. Pa sam Boeing ih je unistio sa 787 i 777.

On 26. 9. 2024. at 17:27, x500 said:

LH ima 8 744 i 19 748 koji su u putnickom saobracaju i planirano je da ostanu do 2028. Imaju jos uvek i AB cetvoromotorce: 8 A388, 10 A346 i 17 A343 :)

On 26. 9. 2024. at 17:44, Yoyogi said:

Taj let je DLH 733 (DLH Lufthansa Cargo), nije putnicki. DHL, cargo.

On 26. 9. 2024. at 18:00, jms_uk said:

I zamisli, Lufthansa ce cak i da ti proda kartu za taj let

image.png

A mozes I sediste da izaberes na gornjoj palubi (ili donjoj, u zavisnost od zelje i dostupnosti).

image.png

Dobro

1 minute ago, dragance said:

Dobro

Nemoj da mi saljes junk sa neta, kazi ako imas sta da kazes.

Haha, već ti je rečeno i napisano. Prestani.

Just now, dragance said:

Haha, već ti je rečeno i napisano. Prestani.

Ti da mi kazes da prestanem? Ako nisi Mod, ko te yebe.

Mislio sam da prestaneš da se blamiraš. Elem, nisi u pravu u oba slučaja (Tyt/Sin i 747).

2 minutes ago, dragance said:

Mislio sam da prestaneš da se blamiraš. Elem, nisi u pravu u oba slučaja (Tyt/Sin i 747).

Google University, kao Noskich, mozda bi mogli i da se zblizite?