Rowanoke Posted February 9 Posted February 9 22 hours ago, brusli said: U zadnjih par godina jedva da znam nekoga da je emigrirao iz Srbije, ranije je to bilo na mesecnom nivou. Pre 10-20 godina to je bilo 50% preko okeana (Can, Aus, USA), 50% EU, pre 10-ak godina uglavnom EU, a zadnjih par godina nista. Cak znam ljude koji rade remote iz Svedske za srpske firme (IT), sto je kao u Nadrealistima. Ili je Zapad propo, ili Srbija razbija. Ja znam dosta koji su se vratili u Srbiju. Postoji 20% ljudi koji zaista dobro žive.
noskich Posted February 9 Author Posted February 9 U vezi promena na zapadu evo šta napisa jedan moj drugar pre neki dan, inače Francuz koji je odrastao u Nemačkoj: Germany is not what it used to be. - My train was late. - I therefore missed my airport bus connection. — The next airport bus never showed up leaving people stranded. - Random migrants were loitering, drinking and smoking near the station. - I jumped into a taxi to make my flight. The taxi was a new low cost Volkwagen model that felt vastly inferior to all the new Chinese cars. - The driver was Afghan, barely spoke any German, barely spoke any English, and drove like a primate. Back when I grew up in Germany: - The train would have arrived on time. — The airport bus would have showed up. - The station would have felt safe without any tension in the air. - If I had taken the taxi it would have been a comfortable Mercedes Class E. - The driver would have been Eastern German and would have driven to perfection. 1
dragance Posted February 9 Posted February 9 Rasista i nacoš. Ne sećam se kada su poslednji put vozovi išli na vreme u Nemačkoj - mada ni to kašnjenje nije veliko. U Švajcarskoj su uvek na vreme. 1
noskich Posted February 9 Author Posted February 9 Može tako da se protumači, ali poenta je u ponašanju, ne u poreklu. Ma ko da sedi ispred stanice javnog prevoza, pije i puši i baca djubre oko sebe nije prijatan za oko potpuno nevezano za poreklo, da li je Norvežanin ili Bantu. Obaska što je to ponašanje najverovatnije ilegalno. Ne poznajem nemacke zakone, ali pretpostavljam da je u najmanju ruku bacanje djubreta na ulicu kažnjivo, ako je već konzumacija alkohola na javnom mestu dozvoljena (u Australiji nije). Drugo vozač taksija bi trebalo da govori zvanični jezik zemlje u kojoj radi. Ne mora to biti književni govor, ali dovoljno da obavlja taj posao. Taksi nije isto što i Uber i slični servisi, već moraš vozaču da verbalno objasnis gde ideš i da te taj vozač razume i odveze na baš to mesto. I valjda se podrazumeva da mora i da poznaje pravila vožnje u toj zemlji.
Time Crisis Posted February 9 Posted February 9 22 minutes ago, noskich said: Drugo vozač taksija bi trebalo da govori zvanični jezik zemlje u kojoj radi. Ne mora to biti književni govor, ali dovoljno da obavlja taj posao. Taksi nije isto što i Uber i slični servisi, već moraš vozaču da verbalno objasnis gde ideš i da te taj vozač razume i odveze na baš to mesto. I valjda se podrazumeva da mora i da poznaje pravila vožnje u toj zemlji. Treba samo da mu kažeš adresu, a toliko je sigurno razumeo, inače ne bi mogao da obavlja taj posao.
Yoyogi Posted Tuesday at 04:30 Posted Tuesday at 04:30 Australia, jeftin real estate. My ass. Cerka, njena studentska garsonjera, Australija, Uni campus, 1,000 takvih garsonjera. Cena: 355 A$ (priblizno 35 hiljada dinara, NEDELJNO). Kazu mi iz Sidneja da je to povoljno, ukljucene su u cenu komunalije, grejanje, aircon, internet, nema drugih troskova. Namestaj i kuhinja su njihovi. Takav smestaj bi u gradu blizu faksa bio 50,000 dinara nedeljno plus sve ostalo (struja, voda, internet). Samo redovni full time studenti mogu to da dobiju, max jedna osoba da tu zivi. Tacno da joj majka dodje u posetu, sa unapred zatrazenom i odobrenom UNI dozvolom, smela bi da prespava kod nje max 2 dana mesecno. (Slike su vanilla, pri useljenju, kako je zateceno day 0).
Shan Jan Posted Tuesday at 05:17 Posted Tuesday at 05:17 On 8. 2. 2025. at 14:36, brusli said: U zadnjih par godina jedva da znam nekoga da je emigrirao iz Srbije, ranije je to bilo na mesecnom nivou. Pre 10-20 godina to je bilo 50% preko okeana (Can, Aus, USA), 50% EU, pre 10-ak godina uglavnom EU, a zadnjih par godina nista. Cak znam ljude koji rade remote iz Svedske za srpske firme (IT), sto je kao u Nadrealistima. Ili je Zapad propo, ili Srbija razbija. Ima samo par zemalja u Evropi gde su programerske plate vece nego u Srbiji. IT je bas teska anomalija.
Yoyogi Posted Tuesday at 05:46 Posted Tuesday at 05:46 24 minutes ago, Shan Jan said: Ima samo par zemalja u Evropi gde su programerske plate vece nego u Srbiji. IT je bas teska anomalija. 2009. slom americkog kapitalizma, moja plata u Japanu je bila veca nego plata Condoleze Rice, Obamina secretary of state.
Recommended Posts