Moracikus Posted January 26 Posted January 26 18 minutes ago, Yoyogi said: Pretpostavljam da znam koliko ti pogled znaci. I meni se svidja pogled sa mog balkona u Sidneju. Pogled je bitan veoma. Svako jutro kad se probudim ja izadjem na deck i otpjevam
Moracikus Posted January 26 Posted January 26 25 minutes ago, noskich said: Iz tvog ugla možda nema. Iz mog ugla dok sam došao, završio studije, dobio papire i našao prvi permanent posao kuće u Sidneju su već bile iznad milion. Za nekoga ko kreće od nule jako teško dostižno. Ti nisi dosao na skilled nego na studentsku, tj kesirao ko zna koje pare da preko reda uskocis u zemlju. Skilled Migrant program je i dalje zakon dje maltene i dan danas mozes da uradis isto ovo sto i ja tj kupis nekretninu poslije -3-4 godina i onda svakih 7god je mijenjas za bolju. Osim ako kao ti imas zmiju u dzepu i ne zelis da platis nista sto nije ispod svake cijene. 1
Yoyogi Posted January 26 Posted January 26 Noskich kuka od dana 1 a za cene nekretnina u Australiji je u pravu, ne sto je on u pravu nego to zna ceo svet, ne mora on niti iko da ti kaze. Gledam da kupim nesto na plazi u Japanu, ovo je ekvivalent Jarvis Bay , 180km od Sidneja, niz obalu. Meni vise ne treba ono sto velegrad nudi mada ovo mesto ima 3 leta dnevno do Tokyo Haneda, Boeing 737, aerodrom je 1.5 km od plaze, bez prtljaga mozes peske da odes do njega. Supermarketi, restorani, velika bolnica, su na "walking distance", ni kola ti ne trebaju. Wakayama, cena za 2 soban stan, 68kvm u ovoj zgradi na samoj plazi, visoki sprat, pogled na okean, je 50,000 EUR. Za toliko ti ne treba ni depozit ni banka ni kredit. Nije to nista specijalno niska cena, takve su cene za zgrade tog godista svugde. Problem je u tome, stanovi bas u toj zgradi (velika, sa desna) se prodaju i pre nego sto dodju do agencije. Cekam i pratim, mada necu doveka. Da, pesak na plazi nije originalan. Dovezen je brodovima i nasut - iz Australije, sa Stockton Beach, New Castle. 1
noskich Posted January 26 Author Posted January 26 (edited) 2 hours ago, Moracikus said: Ti nisi dosao na skilled nego na studentsku, tj kesirao ko zna koje pare da preko reda uskocis u zemlju. Skilled Migrant program je i dalje zakon dje maltene i dan danas mozes da uradis isto ovo sto i ja tj kupis nekretninu poslije -3-4 godina i onda svakih 7god je mijenjas za bolju. Osim ako kao ti imas zmiju u dzepu i ne zelis da platis nista sto nije ispod svake cijene. Ti si ko oni poslanici u Srbiji što su ih pre pitali za cenu jaja pa nisu znali. Iskopirao si biznis svog poslodavca, posrećilo ti se, i od onda se dzekiras ovde. Nemas predstavu o realnom životu. U mojoj bransi IT project management znam tuce ljudi koji su bez posla plus minus godinu dana. Oko 20 godina iskustva u najznačajnijim firmama u zemlji. A viša sila neka je u pomoći ovima koji sada imigriraju ovde i kreću od nule bez kontakata, bez lokalnog iskustva, bez ičega. Evo ih dostavljaju hranu preko aplikacija, ne znam da li od toga mogu uopšte i račune da pokriju. Edited January 26 by noskich
Yoyogi Posted January 26 Posted January 26 Ne znam ti ja za "Project Management", ja sam u Australiju dosao kao software developer, programer, C & Oracle Database. Skilled migrant scheme. Za 2 nedelje nasao posao (januar 1992) u istoj firmi, bez preporuke, iste masine isto sve kao u Beogradu, odmah su prepoznali da znam o cemu pricam. Nikada primio socijalu. "Project manager" moze da bude bilo ko, ne cudi me da lako gube posao i da se sa mukom opet zaposle. A to, za nove migrante, 2023. ih je u Australiju dolazilo 2,000 (dve hiljade) dnevno. Mahom Indija. Koji ce qrac u Australiji, oni valjda znaju. Ako su i jeftiniji od belaca, kako od tih plata mogu da nadju stan i da uopste prezive. Moja cerka mi prica, da je Australija bar 30 godina iza Japana u svemu a nije bolja ni od Thai do mere da se Thai napusti. Ja se u Australiju ne vracam. Mozda, jos jednom, da prisustvujem diplomskoj ceremoniji cerke. To sam i ranije pricao - Australija, da joj nije engleskog jezika i robusnog britanskog demokratskog nasledja, bila bi irelevantna u svetu - kao, recimo, Argentina. Ni tako, Australiji Azija (polovina covecanstva) ne veruje.
noskich Posted January 26 Author Posted January 26 On 28. 11. 2024. at 0:32, noskich said: Pazi mene uopste ne iznenadjuje da ovi hoce da dodju u Oz: https://www.homeaffairs.gov.au/research-and-statistics/statistics/country-profiles/profiles India - prenaseljenost, zagadjenje, ugrozene manjine, ogromna konkurencija pri zaposljavanju, nasilje nad zenama. People’s Republic of China - koliko sam video ovde rec je ili o visokoj klasi koja izvlaci kapital ili o srednjoj klasi koja hoce da joj bude jos bolje u smislu zagadjenja, prenaseljenosti, manje se radi itd. Ima i gradjevinskih radnika i te nize klase koji dolaze da zarade ili preko rodbine ili preko sponzorstva. Philippines - siromastvo, korupcija Nepal - siromastvo United Kingdom - prvi svet postao treci svet. Relativno se lako uklapaju ovde zbog jezika i istorije. New Zealand - malo trziste, plate manje, a troskovi veci nego ovde. Blizu je i ne treba im viza. Vietnam - mnogo se radi za niske plate, ali slicno Kini, uglavnom visa i srednja klasa dolazi, slabo niza klasa koja ne bi mogla ni da priusti emigraciju. South Africa - kolapsiraju Pakistan - kolapsirali Sri Lanka - kolapsirali Za ovu kategoriju komentari su suvisni: Afghanistan Iraq Myanmar Evo opet da se ponovi odakle dolaze imigranti u Australiju danas.
noskich Posted January 26 Author Posted January 26 (edited) 3 hours ago, Yoyogi said: Ne znam ti ja za "Project Management", ja sam u Australiju dosao kao software developer, programer, C & Oracle Database. Skilled migrant scheme. Za 2 nedelje nasao posao (januar 1992) u istoj firmi, bez preporuke, iste masine isto sve kao u Beogradu, odmah su prepoznali da znam o cemu pricam. Nikada primio socijalu. "Project manager" moze da bude bilo ko, ne cudi me da lako gube posao i da se sa mukom opet zaposle. A to, za nove migrante, 2023. ih je u Australiju dolazilo 2,000 (dve hiljade) dnevno. Mahom Indija. Koji ce qrac u Australiji, oni valjda znaju. Ako su i jeftiniji od belaca, kako od tih plata mogu da nadju stan i da uopste prezive. Moja cerka mi prica, da je Australija bar 30 godina iza Japana u svemu a nije bolja ni od Thai do mere da se Thai napusti. Ja se u Australiju ne vracam. Mozda, jos jednom, da prisustvujem diplomskoj ceremoniji cerke. To sam i ranije pricao - Australija, da joj nije engleskog jezika i robusnog britanskog demokratskog nasledja, bila bi irelevantna u svetu - kao, recimo, Argentina. Ni tako, Australiji Azija (polovina covecanstva) ne veruje. @Yoyogi ti si 1992 kao programer u Australiji bio kao kec na 11. To vreme pre dot.com bubble je bilo takvo da su klinci pokretali startup-e i dobijali kapital na gotovo bez da je uopšte bilo jasno čime se bave. Kao što je u današnje vreme bio blockchain, pa sada AI, ali ovo danas nije ništa za to onda. Meni je bivši šef Indijac pričao da je bila tolika potražnja za IT kadrovima, a toliko mali broj ljudi na raspolaganju da je on bezmalo u tom vremenu bio zaradio milion godišnje. A to je opet podsećam bilo vreme kada je za pola miliona u Sidneju mogla da se kupi kuća koja je danas 3 miliona. Znači nije moglo bolje da ti se potrefi. Još si kako kažeš dobio premeštaj iste firme iz Beograda u Sidnej. Znači sve ugovoreno unapred, nula rizik. Ja sam došao sa dva kofera i uplaćenim prvim semestrom na univerzitetu. Probaj sada da dodjes kao programer imigrant, srećan ćeš biti ako ikakav posao budeš mogao da nađeš. Pričam o situaciji gde zaista kreces od nule i ništa nije ugovoreno unapred. O socijali pričam da ilustrujem kakvo je to vreme bilo ne zato da li si je ti primao ili nisi. Ne slažem se da bilo ko može da bude PM, niti želim o tome da se raspravljam. PM koji ima iskustvo i zna šta radi ne može da se zameni sa AI jer je reč o poslu sa ljudima. A sa ljudima nikada nije lako. Ne možeš da negde sednes sam i programiras sam sa sobom. Pa ok, priča, zašto je onda došla da studira u Australiju? Ja sam bio došao trbuhom za kruhom na jedini način na koji sam mogao. Ona je mogla gdegod. Edited January 26 by noskich
Yoyogi Posted January 26 Posted January 26 5 minutes ago, noskich said: @Yoyogi ti si 1992 kao programer u Australiji bio kao kec na 11. To vreme pre dot.com bubble je bilo takvo da su klinci pokretali startup-e i dobijali kapital na gotovo bez da je uopšte bilo jasno čime se bave. Kao što je u današnje vreme bio blockchain, pa sada AI, ali ovo danas nije ništa za to onda. Meni je bivši šef Indijac pričao da je bila tolika potražnja za IT kadrovima, a toliko mali broj ljudi na raspolaganju da je on bezmalo u tom vremenu bio zaradio milion godišnje. A to je opet podsećam bilo vreme kada je za pola miliona u Sidneju mogla da se kupi kuća koja je danas 3 miliona. Znači nije moglo bolje da ti se potrefi. Još si kako kažeš dobio premeštaj iste firme iz Beograda u Sidnej. Znači sve ugovoreno unapred, nula rizik. Ja sam došao sa dva kofera i uplaćenim prvim semestrom na univerzitetu. Probaj sada da dodjes kao programer imigrant, srećan ćeš biti ako ikakav posao budeš mogao da nađeš. Pričam o situaciji gde zaista kreces od nule i ništa nije ugovoreno unapred. O socijali pričam da ilustrujem kakvo je to vreme bilo ne zato da li si je ti primao ili nisi. Ne slažem se da bilo ko može da bude PM, niti želim o tome da se raspravljam. PM koji ima iskustvo i zna šta radi ne može da se zameni sa AI jer je reč o poslu sa ljudima. A sa ljudima nikada nije lako. Ne možeš da negde sednes sam i programiras sam sa sobom. Pa ok, priča, zašto je onda došla da studira u Australiju? Ja sam bio došao trbuhom za krugom na jedini način na koji sam mogao. Ona je mogla gdegod. "Još si kako kažeš dobio premeštaj iste firme iz Beograda u Sidnej. Znači sve ugovoreno unapred, nula rizik. Ja sam došao sa dva kofera i uplaćenim prvim semestrom na univerzitetu. " Opet izvrces. Dodjes sa IBM masine iz Beograda na identicnu masinu Sidneju, nikakva ti preporuka ne treba, nikakvu nikada nisam ni imao, niti mi je iko dao niti sam trazio. Bilo ko, sa ulice ili slucajno navatani prolaznik u supermarketu moze da bude Project Manager. Ti si dosao u Australiju za preko hleba pogace, nemoj da se vracamo na to.
noskich Posted January 26 Author Posted January 26 Ti si dobio premeštaj preko firme. Znaci sve dogovoreno unapred. Nula rizik. Ja sam u Srbiji bio nezaposlen kao diplomac dva fakulteta. Da sam imao posao išao bih i ja preko skilled immigration. Pošto ga nisam imao nisam ni mogao da dobijem poene za skilled immigration i prema tome studije su mi bile jedina opcija. Znači bukvalno trbuhom za kruhom.
Yoyogi Posted January 26 Posted January 26 13 minutes ago, noskich said: Ti si dobio premeštaj preko firme. Znaci sve dogovoreno unapred. Nula rizik. Ja sam u Srbiji bio nezaposlen kao diplomac dva fakulteta. Da sam imao posao išao bih i ja preko skilled immigration. Pošto ga nisam imao nisam ni mogao da dobijem poene za skilled immigration i prema tome studije su mi bile jedina opcija. Znači bukvalno trbuhom za kruhom. Ne bre, dosao sam sa identicnim znanjem iste masine i istog programiranja. Nije ni cudo da sam usao u firmu ujutro nezaposlen pa izasao popodne, kao zaposlen, istog dana. 1
Yoyogi Posted January 26 Posted January 26 Zena na urucivanju diplome faksa. Prvo, marsh diplomaca u odorama, onda , Thai Princess im urucuje. Ma, trijumf moje seljanke.
noskich Posted January 26 Author Posted January 26 (edited) Meni princeza Ana urucila diplomu, jedini bio u odelu a ne u onoj odori. Sliku nemam. Nikakav trijumf. Diploma je trijumf kada nesto konkretno sa njom uradis. Izvedes se na put. Stari trik monarhija koje su htele da telegenciju vezu za sebe, da budu "postena telegencija", a ne subverzivna. Edited January 26 by noskich
Yoyogi Posted January 26 Posted January 26 29 minutes ago, ubibobi said: 1 jaka pečalbarometrija sa terasometrijom Kakva pecalba, zenina domovina, elitni univerzitet?
ubibobi Posted January 26 Posted January 26 ...Državometrija, univerzitetometrija, ženometrija i kućometrija sa terasometrijom
Recommended Posts