Jump to content
IGNORED

Dobra plata, dobro mesto, jeftin real estate

noskich

Recommended Posts

Posted

Najsmešnije od svega je što ovde veliča i kune se u "DPRK", gde sve to jednostavno nije moguće ni u snu...

• +1 1
Posted (edited)
13 hours ago, Venom said:

Pa da, zajeb'o te život što se nisi rodio kao Princ Čarls.

Kao što rekoh, tvoje želje su sasvim prirodne. Svi hoće da češkaju muda dok neko radi za njih. Ti si prosto jedan mali sitni kapitalista, koji bi želeo da misli da je revolucionar.

Ja želim da živim u svetu u kojem nisi prinuđen da budeš dužnički rob i rob zaposlenja.

U okvirima ovog sistema gledam da oslobodim sebe i svoju porodicu.

Hajmo sada šta to ti tačno radiš da svet bude bolji i šta je tvoj predlog da se radi?

Edited by noskich
Posted

Ali bi da imaš poslugu u JE Aziji koja ti titra jajca za par dolara. :D 

Posted
Just now, dragance said:

Ali bi da imaš poslugu u JE Aziji koja ti titra jajca za par dolara. :D 

Ne.

Posted

De de, imaš postove ne tako davno koliko koje usluge koštaju na Tajlandu i drugde.

Posted
24 minutes ago, noskich said:

Ja želim da živim u svetu u kojem nisi prinuđen da budeš dužnički rob i rob zaposlenja.

Hajmo sada šta to ti tačno radiš da svet bude bolji i šta je tvoj predlog da se radi?

Moj predlog je da svako radi šta god hoće, uključujući i kupovinu nekretnina da bi neko rintao da bi plaćao stanarinu. Imaš pravo na to. Ali bilo bi lepo da se ne postavljaš kao recolucionarnj protivnik sistema čiji si deo, i to onaj na vrhu, da bi ostvario svoje ciljeve.

Ne može i jare i pare.

Ja kao i ti ne radim apsolutno ništa da promenim svet na bolje. Radim neke stvari koje su neobične mnogima, pogotovo ovde, ali to radim iz svog interesa, a ne da bi svet bio bolji.

Posted
35 minutes ago, noskich said:

bićeš slobodan, to je sigurno

sve što je potrebno da uradiš da bi bio slobodan je da umreš

pre toga, nema šanse

Posted (edited)
18 minutes ago, Venom said:

Moj predlog je da svako radi šta god hoće, uključujući i kupovinu nekretnina da bi neko rintao da bi plaćao stanarinu. Imaš pravo na to. Ali bilo bi lepo da se ne postavljaš kao recolucionarnj protivnik sistema čiji si deo, i to onaj na vrhu, da bi ostvario svoje ciljeve.

Ne može i jare i pare.

Ja kao i ti ne radim apsolutno ništa da promenim svet na bolje. Radim neke stvari koje su neobične mnogima, pogotovo ovde, ali to radim iz svog interesa, a ne da bi svet bio bolji.

To je tvoj doživljaj.

Za mene te stvari nisu crno bele. 

Ne moraš da ili budeš potpuno izopšten kao pustinjak ili da budeš investicioni bankar. 

Većina ljudi su negde između.

Živimo unutar ovog sistema što sa sobom nosi određena podešavanja. Kome se to ne dopada ne mora da znači da su jedini izbori da se izopsti totalno iz njega ili da bude perjanica tog sistema.

Edited by noskich
Posted

Nije moj doživljaj da neko mora da rinta da bi tebi platio stanarinu. To je činjenica. Nije moj doživljaj da svaki povraćaj na uloženi novac znači da je neko morao da stvori neku vrednost. Neko drugi, ne ti koji ulažeš kapital.

Jeste, živimo unutar takvog sistema. Ti ga živiš punim plućima i zato ne budi folirant ili kompleksaš koji je jedno, a žarko bi želeo da bude nešto drugo. Ili makar tako da se predstavi.

Posted
39 minutes ago, Venom said:

Nije moj doživljaj da neko mora da rinta da bi tebi platio stanarinu. To je činjenica. Nije moj doživljaj da svaki povraćaj na uloženi novac znači da je neko morao da stvori neku vrednost. Neko drugi, ne ti koji ulažeš kapital.

Jeste, živimo unutar takvog sistema. Ti ga živiš punim plućima i zato ne budi folirant ili kompleksaš koji je jedno, a žarko bi želeo da bude nešto drugo. Ili makar tako da se predstavi.

Za mene postoji ogromna razlika između nekoga ko je uzeo kredit, i time stvorio 90% vrednosti cene te nekretnine iz ničega i time omogućio profit banci, i pumpanje cena nekretnina i sa druge strane nekoga ko je radio, od svog rada štedeo i kupio nekretninu u kešu.

Isto kao što postoji ogromna razlika između nekoga ko je uzeo taj kredit i sada mu stanar otplaćuje kredit i nekoga ko je kupio u kešu što znači da stanar ne otplaćuje već stanodavac dobija povraćaj na svoj rad, od svoje dve ruke. Znači nisam se bavio nekim mesetarenjima i tako stekao kapital, već je reč o mom radu pretvorenom u neki oblik vrednosti.

Naravno da ne želim da moj rad bude degradiran inflacijom, zato sam prinuđen u okviru ovog sistema da taj rad pretvorim u nešto što će tu inflaciju makar pratiti. I naravno da želim da imam korist od takvog rada. 

To je princip da radim danas da bih taj rad pretvorio u neki oblik vrednosti koji ću koristiti kasnije. To ti je zimnica kad pripremas hranu leti, pa jedeš zimi kada napolju nema hrane. A ti ako kažeš da je to lose šta to znači? Da samo treba nalaziti hranu za danas i ne treba nikakav višak pripremati za kasnije? 

Opet tvoj doživljaj. To što se meni ne dopada ovaj sistem ne znači da sam u obavezi da ne uredim svoj život na sto je moguće bolji način unutar tog sistema. Ne, ja ću svoj život da uredim što bolje mogu, a takođe ću gledati i kako mogu da dam neki svoj (mikro)doprinos kako da se sistem menja.

• Haha 1
Posted

I još jedna stvar. Ti kad si rob plate I rob duga tvoj manevarski prostor za promenu sistema je milimetarski. Kad se oslobodis tih okova kao finansijski nezavisna osoba ti imaš manevarski prostor da daleko više doprineses promeni.

Na primer uspostavis kooperativu ili komunu koja interno radi na svojim principima, a eksterno je u stanju da finansijski preživi. Recimo imaš komunu koja se bavi proizvodnjom visecih ljuljaški od lana koji sami uzgajaju. Oni to prave, od toga obezbeđuju sredstva za svoje troškove, a sve ostalo je fakultativno kako im se cefne. Recimo rade par sati dnevno zajedno na proizvodnji tih ležaljki. 

Ili imaš kooperative koje su čak i ozbiljna

preduzeća tipa Mondragon u Španiji: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Mondragon_Corporation

I onda možeš da stvaras mrežu tih kooperativa i komuna koje se međusobno podržavaju. Eto ti alternative unutar postojećeg sistema. Što to više raste to se ide brže ka promeni. A ljudi koji su dužnički i robovi plata imaju realnu alternativu kojoj mogu da se pridruže.

Samo ovo je za temu Distopije i Utopije a ne za ovde. Zato sam tu temu i otvorio.