Jump to content
IGNORED

Dobra plata, dobro mesto, jeftin real estate


noskich

Recommended Posts

Ne treba ti uklapanje u japansko društvo.
Kao u Diznilendu, svako zna svoju ulogu. Moja je uloga da budem stranac, doveka. Oni izlaze u susret, čak i van njihovih puteva, samo kad ti nešto treba, prevrnu se unazad da ti to omoguće.
Poštujem, samo što mi se čini lakše u ulozi stranca u društvu gdje su dobra trećina stanovnika stranci. I mnogo veći procenat 'stranaca' po porijeklu. Po mom mišljenju Japan (govorim po iskustvu drugih, nisam bio / živio) je idealno mjesto za ne pretjerano društvene osobe posvećene karijeri. Kojima ne smeta život u konzervativnoj monoetničkoj sredini nasuprot multi kulti šarenilu.

Ako smijem da te pitam i nije previše lično, koji su tačno razlozi tvog preseljenja iz Oz u Japan? Pretpostavljam da je glavni razlog posao i napredovanje u karijeri.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Link to comment
6 hours ago, nera said:

Meni je ovde jedino too much sto covek kaci slike svog deteta ne bi li ‘pobedio’ u internet raspravi i dokazao kako je uspeo u zivotu, zavide mu svi.

 

Fotografije nisu identifikujuće, za to možete da ga duvate.

A za takvu izvedbu pesme bi se i profesionalna rok grupa trebala da potrudi. Ovde je uvežbavanje bilo samo u okviru časova muzičkog a nastavnik ima neki metod da ih sve uklopi u orkestar.

Link to comment
4 hours ago, bigvlada said:

Koliko se sećam, našli su delove vodovoda i kanalizacije u palati u Knososu. 

Gradovi koji su nastali sa industrijskom revolucijom.

Link to comment
4 hours ago, radisa said:

+1

kao što mi ije jasno zašto neko kači na temi o mestu za život slike iz niekog hotela na Tajlandu... 

 

 

 

Zato što je jedan kao ti na istom tom topiku rekao

lol sad citam, pa tajland je kurcina od destinacije, prosle godine da sam imao vremena mogao sam otici na metar dana, bio moj ortak toliko i pukao kolko bi za 2 nedelje na nekoj obicnoj destinaciji. tajland ekskluziva, sta jos necu da procitam

Link to comment
18 hours ago, Gojko & Stojko said:

 

Oje samuraje, možeš da kažeš "muda" i "šupak", nije to ovo nenadjebivi Japan gde se uvode posebni vagoni za žene da im u zajedničkim vagonima hobitske jajare poludele od gledanja pornića na ultra giga mega brzom internetu ne bi zavlačile ruke u gaćice.

A za ovaj "poverty porn", pa da si stvarno živeo u zgradi sa koje je napravljena ova slika koju stalno kačiš, gledajući levo bi video housing commission svakog dana odmah preko puta, isti presek stanara kao u Waterloo/Surry Hills/Redfern kulama sa istim problemima, samo što su zgrade niže. Kakav si ti Baron Minhauzen, i šta glad napravi od čoveka, pa to je čudo.

 

SaE

Sme li pizza delivery da dođe u tvoj kraj, makar po danu?

Link to comment

baba i deda jednog drugara su se preselili iz nagasakija nekoliko meseci pre a-bombe. tako drugar danas postoji.

kada bi kao mali bio neposlusan, roditelji su ga zatvarali u stalu sa zivotinjama za kaznu. tu bi proveo neko vreme u mraku placuci stesnjen medju masucim repovima, pa bi onda zavrsio sa plakanjem, skapirao da su zivotinje njegovi najbolji drugari i posle kad dodju da mu otvore odbijao da izadje. 

ako bi hteo nesto da pita roditelje morao bi da zakaze sastanak ali preko majke. njoj se obrati sa pitanjem i onda ona ode sa ocem da dogovori termin i odluku koju ce da donesu unapred. na 'sastanku' mali mora sve propisno da sedne (striktna pravila a ja sam samo morao da pazim na ruke ispod stola) i da iznova lepo formulise to isto pitanje obracajuci se ocu sa Vi. Odgovor je konacan.

drugar takodje ima istancano culo mirisa i razbija spremanje svih vrsta ribe. to je naucio od malih nogu kao neku osnovu zivotne kulture.

@propo japanske arhitekture, zaboravili ste da spomenete da oni fizicki realno skucen prostor uvecavaju stimulisanjem raznih cula. 

Edited by bosque
Link to comment
2 hours ago, Random said:

Ako smijem da te pitam i nije previše lično, koji su tačno razlozi tvog preseljenja iz Oz u Japan? Pretpostavljam da je glavni razlog posao i napredovanje u karijeri.

Bivši kolega iz IBM Japan koga sam znao (dolazio u Sidnej da radimo na MediBank mainframe) prešao u ovi sadašnju firmu i zvao me, kaže treba im jedan baš ovakav.

Plata osetno veća, porez manji ali ono što mi je bilo značajnije gotovo nepostojeća kamata i depozit za kupovinu nekretnine. To mi je pričao kako radi i prvo mi je bilo neverovatno.

Mitovi bazirani na enormno skupim nekretninama su imali za podlogu stanove kao na Menhetnu. Pokaže mi kako običan svet živi, sajt neke agencije, a ono cene svega 30% onoga što je uporedivo u Australiji. Beznačajna kamata, ne treba depozit.

Samo odsustvo toga dodaje milione, taj značajan deo zarade ne ide banci nego ostaje meni. I da mi deca ne robuju bankama.  Ćerki poklon dva miliona dolara bez ijednog centa u kešu da započne život. Samo u onome što neće morati da plati bankama kroz kredit.

I tako, porušim figure sa table i prekinem partiju koju banke uvek dobijaju. Ironično, na bankama sam bio proveo 20 godina. 

Link to comment
1 hour ago, Host said:

Yoyogi, ispravi me ako gresim, u Japanu se ne izdvaja za penziono kroz "porez"? UBR, jel tvoja cerka ide u japansku skolu? Mozes li rec-dve kako to izgleda?

@PT: Japan je vrlo patrijarhalno drustvo i zene ne prolaze bas sjajno u korporativnom svetu. Cesto se desava da visoko-kvalifikovane zene rade banalne stvari na poslu poput donosenja caja sefu isl. Zato mnoge devojke koje zele karijeru napustaju Japan i idu na Zapad. Naravno, ima izuzetaka. Sefica projekta na kome sam radio sa japanske strane bila je opasno sposobna zena koju su svi postovali. Cak je i ona prepustala vodjenje sastanaka sa CEOom firme svom kolegi koji joj je formalno bio podredjen.

Ne samo da je netacno nego je upravo suprotno: zene vladaju zivotima muskaraca. Muskarac treba da radi i da ne zna da gleda na sat. Jedinu ATM karticu u porodici drzi zena i daje mu dzeparac 400$ mesecno. To mu je i za rucak i za pice sa kolegama i za duvan. Muskarac ne sme da otvori platnu kovertu, mora da je da zeni netaknutu. Ona otvori, vidi i negde je zakljuca.

I muskarci i zene su vaspitavani (odgajani) da kliknu jedno u drugo kao utikac u steker. Oni koji ne mogu da se upare (nekih 10%) se zene/udaju za strance ili ostanu single dozivotno. Koliko je zivot muskarcima tezak, toliko je zivot zenama lak. Ako se udaju kako treba.

Devojke koje napustaju Japan za karijeru to rade zato sto ne mogu da nadju muza koji ce da radi za njih (a 90% njih moze) pa to onda prodaju kao fol idu za karijerom. Pa sta ce da kaze? Da je niko nije hteo? Kada joj prodje 30 godina, niko vise nece ni da je pogleda. "Cim je ona ostala neudata do sada, mora da ima neku tesku manu". Onda se one foliraju "Japan man no good".

Zenski san u Japanu je da se udaju sa 25, izrode decu a muz moze da dolazi u ponoc, ne treba im vise nizasta. Izadji u neki bolji (ne nudle ili nesto obicno, talijanski ili francuski restoran ili high end japanski) mozes da vidis samo zene srednjih 30-ih godina. One su tu da pricaju dok im muzevi rade i jedu 10 dolara rucak ili bento za stolom. U tim restoranima gde se one srecu (cetvrtak im je omiljeni dan, tada ne rade gym i kursevi ikebane ili bilo cega) muzevi od svojih 400$ mesecnog dzeparca ne mogu da si priuste. Jednom sam izbrojao: kolega i ja u talijanskom restoranu a oko nas 29 zena. Nijedan muskarac.

Socijalni ugovor je: zena muza ne vara a on nju ne ostavlja. Moze da mu nalazi sibice i upaljace iz hostess barova, to mu se tolerise. To sa strancima ne moze, zato se tako nerado stupa u brak sa ne-Japancima. Moze Yoko Ono i John Lennon ali za obican svet to je prokletstvo. Dobro, desi se, neko bas nije imao srece ali to je retkost.

Za penziono: izdvaja se kroz platu, sam uplacujes, obavezno. Posto bi ta penzija bila nedovoljna, 700EUR mesecno, svi imaju neko dodatno izdvajanje da ih dovede do 1,500EUR mesecno minimum. U penziju se odlazi sa otpremninom broj godina x poslednja bruto plata. To za nekoga sa fakultetom moze ladno da bude milion EUR posle 40 godina. Na to dolazi penzija, koliko god da je drzava + privatne uplate. Kolegin otac je kao policajac otisao sa otpremninom 450,000 EUR u 60-oj, radio kao security u banci 5 godina i sa 65 pocine penzija.

Bude nekada po stampi, kada neku firmu uhvate u nekom skandalu, da su rukovodioci kaznjeni sa 10% plate godinu dana. Bas su im pljunuli kroz prozor. 

U stvari, ta je kazna mnogo veca: svaki % je godina bez povisice. Konacna bruto plata bi donela otpremninu manju za 100,000 EUR.

Cerka mi ide u internacionalnu skolu.

Link to comment

do jaja je ženama. podseća me na srbijanska sela, ko se ne uda, shame on her. a ove udate same sa dečurlijom, dok se muževi kurvaju, ali zato imaju večeru četvrkom. 

Link to comment

upoznala sam jednu japanku koja je PI u Planktovom institutu, grupa za biohemiju. 

Ona meni nije govorila o toj pokornosti žena, rekla mi je da je tamo jako teško mladima da dođu do izražaja, i da se starešinstvo jako ceni i da to guši bilo kakav vid napredka i inovacije, 

zapanjila sam se da Kina nije takva, a da je Koreja baš takva. To je ona uzela primer njihovih nobelovaca, i kako je svaki kineski naučnik došao do njega i kako je japanski. Japanci svoje nobelovce nisu nešto fermali, dok je npr Kineska vlada onoj YuYu dala odrešene ruke da radi šta hoće, njoj bilo interesantno to što u nekom regionu Kine ljudi su koristili određenu biljku i preporučivali protiv malarije. Sada ona pomislila eh, možda je to tu nešto što je potentnije od Kinina, i stvarno je otkrila. Dok ovi Japanci za Blue LED, nisu imali nikakvu podršku, ni sluha vlade. Zato sada u japanskim medijima može se čuti taj neki nipodaštavajući ali i začuđujući  odnos prema njihovom ubraznom razvoju, jer večina japanaca i dalje misli da su to nacija bubašvaba. Što sam i ja lično iskusila. Potvrdilo se to kada sam slušala japansku televiziju na engleskom jeziku, gde govore o razvoju nekretnina. Komentatori i novinari nisu hteli da iznose niejdnu reč hvale za urbanizaciju. Ceo utisak je bio, kao eto oni su to dobili nisu sami zaradili.

Link to comment
3 hours ago, Host said:

@PT: Japan je vrlo patrijarhalno drustvo i zene ne prolaze bas sjajno u korporativnom svetu. Cesto se desava da visoko-kvalifikovane zene rade banalne stvari na poslu poput donosenja caja sefu isl. Zato mnoge devojke koje zele karijeru napustaju Japan i idu na Zapad. Naravno, ima izuzetaka. Sefica projekta na kome sam radio sa japanske strane bila je opasno sposobna zena koju su svi postovali. Cak je i ona prepustala vodjenje sastanaka sa CEOom firme svom kolegi koji joj je formalno bio podredjen.

Hvala za info. Meni je bilo neugodno da je ispitujem preko neke granice, a zanimalo me. Pošto je radila i živela i u Gani i na raznim mestima, i bivala bez posla ali joj povratak tamo nije padao na pamet.

Doduše, ona je i diplomirala u drugoj državi (Univerzitet u Čikagu) a i "udata" je za Turčina. Navodnici su tu jer veći deo braka ne žive/rade u istim "duty stations". 

Inače mi je draga i baš cenim kako radi posao. Malo reči, a sve bude kako treba. Lako se objasnimo i dogovorimo.

Link to comment
5 hours ago, Yoyogi said:

Zato što je jedan kao ti na istom tom topiku rekao

lol sad citam, pa tajland je kurcina od destinacije, prosle godine da sam imao vremena mogao sam otici na metar dana, bio moj ortak toliko i pukao kolko bi za 2 nedelje na nekoj obicnoj destinaciji. tajland ekskluziva, sta jos necu da procitam

Ali sve je tačno što sam rekao. Verujem ti da je tebi ono stvarno impresivno, pa kapiram da bi se samo tako oduševio bazenima u jagodini.

Moraš malo više da putuješ.

Link to comment
1 hour ago, Yoyogi said:

Ne samo da je netacno nego je upravo suprotno: zene vladaju zivotima muskaraca. Muskarac treba da radi i da ne zna da gleda na sat. Jedinu ATM karticu u porodici drzi zena i daje mu dzeparac 400$ mesecno. To mu je i za rucak i za pice sa kolegama i za duvan. Muskarac ne sme da otvori platnu kovertu, mora da je da zeni netaknutu. Ona otvori, vidi i negde je zakljuca.

I muskarci i zene su vaspitavani (odgajani) da kliknu jedno u drugo kao utikac u steker. Oni koji ne mogu da se upare (nekih 10%) se zene/udaju za strance ili ostanu single dozivotno. Koliko je zivot muskarcima tezak, toliko je zivot zenama lak. Ako se udaju kako treba.

Devojke koje napustaju Japan za karijeru to rade zato sto ne mogu da nadju muza koji ce da radi za njih (a 90% njih moze) pa to onda prodaju kao fol idu za karijerom. Pa sta ce da kaze? Da je niko nije hteo? Kada joj prodje 30 godina, niko vise nece ni da je pogleda. "Cim je ona ostala neudata do sada, mora da ima neku tesku manu". Onda se one foliraju "Japan man no good".

Zenski san u Japanu je da se udaju sa 25, izrode decu a muz moze da dolazi u ponoc, ne treba im vise nizasta. Izadji u neki bolji (ne nudle ili nesto obicno, talijanski ili francuski restoran ili high end japanski) mozes da vidis samo zene srednjih 30-ih godina. One su tu da pricaju dok im muzevi rade i jedu 10 dolara rucak ili bento za stolom. U tim restoranima gde se one srecu (cetvrtak im je omiljeni dan, tada ne rade gym i kursevi ikebane ili bilo cega) muzevi od svojih 400$ mesecnog dzeparca ne mogu da si priuste. Jednom sam izbrojao: kolega i ja u talijanskom restoranu a oko nas 29 zena. Nijedan muskarac.

Socijalni ugovor je: zena muza ne vara a on nju ne ostavlja. Moze da mu nalazi sibice i upaljace iz hostess barova, to mu se tolerise. 

pa nije valjda da su svi tako ustrojeni vaspitanjem da je jedina svrha muškarca (muža) u ženinom životu da obezbedi novac i bude neprimetan ostatak vremena tj. života?
šta je sa ljubavlju? ima li bračnih parova koji su više... pa, zajedno :). mislim na zajedničko provođenje slobodnog vremena i težnja da tog vremena bude što više?

Edited by pt 2.0
slovna greška
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...