Jump to content
IGNORED

Zemljotres od 9 stepeni Rihtera u Japanu, 11.03.2011

dig_chohano

Recommended Posts

Posted

:D Ma jok, to kod mene su restlovi libertarijanizma ("svaki covek za sebe", pa kom opanci, kom obojci).

• Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Yoyogi

365

• Аврам Гојић

104

• ToniAdams

59

• borris_

56

Posted (edited)
drago mi je da ste se pridruzili killbyju i postali komunisti. i to oni drzavnokapitalistickog tipa. da se viskovi nacionalizuju, prodju kroz administrativni lavirint, a potom, ako sta preostane, preraspodele. podignimo uvis cela, mi junaci rada svog...
Komunjare nego sta, predvodjene najvecom crvenom dzukelom, Warren Buffetom. Pitam se da li bi on uzeo Chaveza za adjutanta? Japanci to uradili odavno, sta ovome bi da mu sada padne na pamet. Al mu naslednici krisom yebu sve po spisku. Mozda ga i na sud poteraju, da je podilejisao i da ne zna sta prica, da ih nije pitao za misljenje, greedy old fart. Zakon bio dobar dok je njemu bilo manje od 90 godina, sada kada je na njih red, menjaj, oporezuj, ne daj. Koje su kurate srece da se rode kao Buffetovi naslednici a on ovako da ih izyebe. Mozda su se jadni vec i zaduzili racunajuci na njegovu lovu?Nego nemoj da trolujes, na ekonomiju o nasledstvu, ovde je uzgred pomenuto. Edited by Yoyogi
Posted

Postoji osiguranje za zemljotres i za tsunami :o ? Pa nek osiguranik dobije i 50 posto i uz visoku premiju to će opet uzdrmati tu osiguravajuću kuću jače od bilo kog zemljotresa.

Posted
Postoji osiguranje za zemljotres i za tsunami :o ? Pa nek osiguranik dobije i 50 posto i uz visoku premiju to će opet uzdrmati tu osiguravajuću kuću jače od bilo kog zemljotresa.
Nego sta ce. Kako to onda radi: recimo moje kolege koji imaju osiguranje, ide na 5 godina, jednome istice iduce godine. Mada njemu nista nije falilo, niti potrazuje, ocekuje da se premija vise nego duplira, mora nekako da se izvade pare. Ako nema vecih potrazivanja tokom narednih 5 godina, onda ce mu ona posle toga biti osetno manja, mozda kao i prethodna pre 4 godine.
Posted
Ne, postoji fond čija vrednost se podeli sa brojem oštećenih pa koliko ko dobije. Ako ih ima više (oštećenih) manje će dobiti i obrnuto. Bar sam ja tako shvatio.
Posted
Nego sta ce. Kako to onda radi: recimo moje kolege koji imaju osiguranje, ide na 5 godina, jednome istice iduce godine. Mada njemu nista nije falilo, niti potrazuje, ocekuje da se premija vise nego duplira, mora nekako da se izvade pare. Ako nema vecih potrazivanja tokom narednih 5 godina, onda ce mu ona posle toga biti osetno manja, mozda kao i prethodna pre 4 godine.
Jasno, nego gledam sa pozicije osiguravajuće kuće
Early estimates placed insured losses from the earthquake alone at US$14.5 to $34.6 billion.
. a sa tsunamijem
Japan's government said the cost of the earthquake and tsunami that devastated the northeast could reach $309 billion
Pretpostavljam da će država uleteti da im pomogne inače bi svi pukli ko zvečke (osiguravajuće kuće).
Posted

Dok sam bio na treadmill u gymu, ima 17inch flat screen ugradjen i 12 TV kanala. TV ne gledam a sada ga ne sklanjam dok sam na masini.Bio je jos jedan zemljotres u 19.18 sati, 1.18pm Bg time, 5.1 rihtera, na istom mestu. Primetio sam da voditelji glavnog dnevnika na NHK stoje iza pulta, ne sede. Stoje i gosti koji dodju da nesto objasne na mapi. Ne znam da li je samo sada ili uvek. Ko ode na NHK sajt moze da vidi na snimcima.U Iwate prefecture, tesko pogodjenoj, pocelo je prikupljanje prijava za privremeni smestaj. Koliko god izgledali kao kolektiv, Japancima je nepoznato deljenje zivotnog prostora sa non-related ljudima. Cak ni medju studentima ne postoji koncept deljenja stana, kamoli sobe.Link na clanak iz Japan TodayClanak ne objasnjava ovo sto sam rekao.(cekam da mi se oslobodi PC sa slikama pa da odgovorim na neke postove

Posted
1cbfe5dc-24e3-42a8-a15a-4da6e7156a11_500.jpgNovak Djokovic of Serbia sports the words "Support Japan" on the tape around his knee, in show of solidarity towards the country after a massive earthquake and tsunami, as he waits for a serve from Denis Istomin of Russia at the Sony Ericsson Open tennis tournament in Key Biscayne, Florida March 25, 2011. 98d7b770-8395-4adb-a6a7-cdb841faf619_500.jpgNovak Djokovic of Serbia sports a t-shirt in support of disaster relief efforts for Japan after a massive earthquake and tsunami hit the country, while warming up for his match against Denis Istomin of Russia at the Sony Ericsson Open tennis tournament in Key Biscayne, Florida March 25, 2011.
Posted

Jedna stvar koja se upravo pojavila u novinama je sta raditi sa nedostatkom energije tokom leta. Ko misli da su tropske dzungle Indonezije i Tajlanda teske vrucine - ne zna da je japansko leto 10 puta gore. Odatle oni papirni zidovi koji se pomeraju, da prave promaju.Razmatraju uvodjenje daylight saving time. Niko u Azija Pacifiku osim Australije i NZ ne radi to. Cak i Kina ima jedno vreme u 4 vremenske zone.To se dugo smatralo nemogucim u Japanu. Ljudi bi jednostavno nastavili da rade, iako je 1 sat kasnije, niko se ne bi mrdnuo.Ako velike nesrece uticu na promenu ekonomije i zivota - kao oil shock 1973. - onda i ova zasluzuje da nesto promeni.Moguce, da bi se to sprovelo, drzava mora da naredi firmama da u 5.00pm iskljuce aircon i svetlo i svi kuci. Teska trauma za stanovnistvo. Ovde se i dalje smatra da ako muz dodje kuci pre 8 uvece da je izgubio posao.Meni bi licno odgovaralo. Lokalcima - sta raditi sa 3-4-5 sati vremena vishe koje nikad nisu imali. Porodicni zivot nacije mora da uzme novi tok.Takvu ideju cak i zovu drasticnom.The government will come up with a drastic plan by April to deal with a major electricity shortage

Posted

Prica radnika iz Fukusimehttp://www.reuters.com/article/2011/03/26/us-japan-quake-worker-interview-idUSTRE72O75V20110326

Posted
Jasno, nego gledam sa pozicije osiguravajuće kuće. a sa tsunamijemPretpostavljam da će država uleteti da im pomogne inače bi svi pukli ko zvečke (osiguravajuće kuće).
Odgovor Hartmannu i eotenu.Vase shvatanje je logicno i u njemu nema nista pogresno. Medjutim, kada dodje do milijardi dolara u odstetama, sta ko moze sa time da uradi ako dobije max 50% vrednosti kuce.Prvo, odsteta se isplacuje iz "pool of money", placaju je svi, nationwide, bili osteceni ili ne. Onda svima naredni ugovor sadrzi povecanje premije, bez obzira gde su.Sada nesto sto 10 x CNN ne zna da kaze niti shvata kako to stoji na terenu. O kakvim kucama se radi i koliko kostaju? Jeste covekova kuca njegov zamak ali sada nastavak na ono da nema nasledjivanja (ima, tesko oporezovanog da se ne isplati naslednicima). Tako se kuce i prave. Kao potrosno dobro. Prvi tvrdim da je Japan jako ruzan u obicnim mestima. Kuce su da izdrze vertikalne vibracije (zemljotres) ali ne i tsunami.Evo jedno mesto, Nishiura, u Mikawa Bay. Nije bilo zahvaceno tsunamijem.Gledano odozgo, sa brda, maltene je veliko kao Makarska. Mesto na moru, 30km od mene:nishiura01.jpgSidjemo dole u mesto:nishiura03.jpgNi zive duse. Neko bi pomislio "polarna noc" kao na severu Svedske ili Norveske gde je 2 ujutro a opet dan.Ne, 4 popodne. Ni zive duse, ni kola ni ljudi u pokretu. Tako Japanci zive, nema klupa kao u recimo, Dobrovoljackoj u Zemunu, pa da bakute i starci sede i druze se. Nema.nishiura02.jpgOno sto je bitno, ako malo bolje pogledamo kuce, to je sve pre-fab. Nisu lepe, unutra su jako udobne i komforne, ali ne moze da ih srusi nikakav zemljotres. A tsunami moze.Tu je stvar: kada se ima zemlja ispod kuce, napraviti neku ovakvu je mozda 50 hiljada dolara, ako i to. Njih zemljotres ne bi srusio a tsunami - tu nema razumnog obezbedjenja i takve kuce su otisle, desetine hiljada njih.Sada, pola vrednosti kuce max, nije ni strasno, one ne kostaju mnogo. Tako, po kuci, osiguranje ako im svima da max radi sa nekih 20-30 hiljada dolara po kuci, nece biti sloma. Peanuts po zapadnim standardima.
Posted
Budalastina.Ako su nesto i uradili, to je bilo za njihove. Ne isticu se oni javnim pojavljivanjima kao "Arkan podrzao studente" ili nekim akcijama. Taman posla da udju u parlament ili budu "Gospodin Legija". Niti oni to hoce niti im treba.Bullshit.
  • Create New...